آموزش آنالیتیکسآموزش وب مستری

نرخ پرش یا Bounce Rate چیست و چگونه آن را بهبود دهیم

به این post امتیاز دهید

اگر در حال را‌ه اندازی یک کسب‌وکار آنلاین هستید ممکن است با واژه تخصصی نرخ پرش bounce rate مواجه شده باشید. برای اینکه به درک دقیقی از آن برسید، باید با تعریف این واژه تخصصی در دنیای بازاریابی دیجیتال آشنا شوید. نرخ پرش وب سایت شما می‌تواند چیز‌های زیادی در مورد کسب و کار شما به شما بگوید. تحلیل درست این شاخص می‌تواند به بالا رفتن فروش و میزان تعامل بازدیده کننده از وب سایت خود کمک کند.

نرخ پرش یا bounce rate چیست؟

به زبان ساده، نرخ پرش شما تعداد افرادی است که به وب‌سایت شما می‌آیند و بدون ایجاد درخواست دیگری به سرور گوگل آنالیتیکس مانند کلیک بر روی پیوند‌ها و یا مشاهده صفحات بیشتر از آن خارج می‌شود. اگر می‌خواهید با با گوگل آنالیتیکس به زبان ساده آشنا شوید به مقاله مورد نظر مراجعه کنید.

تعریف کمی تخصصی‌تر برای بانس ریت:
“به ضرب نسبت تعداد جلسات (Sessions) تک‌صفحه‌ای به تعداد کل جلسات در عدد ۱۰۰، نرخ پرش می‌گویند.”

در مورد تعریف دوم باید بگوییم که (Session) یا جلسه در گوگل آنالیتیکس،به بازه زمانی ۳۰ دقیقه‌ای که از زمان فرود کاربر در صفحه آغاز می‌شود می‌گویند. اگر کاربر تعامل دیگری با سایت داشته باشد، سشن دیگری برای آن کاربر آغاز می‌شود. پس از ۳۰ دقیقه اگر کاربر تعاملی با سایت نداشته باشد، یا آن را ترک کند، سشن منقضی می‌شود.

دوباره به تعریف رجوع کنیم. تعداد سشن‌ تک‌صفحه‌ای نشان می‌دهد که کاربر وارد صفحه دیگری نشده و از سایت خارج شده است. نسبت این عدد بع تعدا کل سشن‌ها برابر با نرخ پرش است.

کجا می‌توانید نرخ پرش را در Google Analytics مشاهده کنید؟

در پنل آنالیتیکس خود در بخش Audience > Overview می‌توانید نرخ پرش کل وبسایت خود راببینید.

روش دیگر استفاده از مسیر  Behavior >Site Content > All pages در گوگل آنالیتیکس است.

به عنوان آخرین روش برای دیدن نرخ پرش مربوط به صفحات ابتدا وارد بخش Acquisition > All Traffic < Channels شوید

مشاهده بانس ریت

سپس secondary dimension را در حالت page قرار دهید.

مشاهده نرخ پرش

نرخ پرش در مقابل نرخ خروج

نرخ پرش و نرخ خروج هر دو به عنوان معیاری برای تعامل وب سایت استفاده می‌شوند، اما تفاوت ‌های ظریفی بین این دو وجود دارد. نرخ پرش تعداد کاربرانی را که بدون بازدید از هیچ صفحه دیگری در وب سایت خارج می‌شوند را اندازه گیری می‌کند. نرخ خروج تعداد کاربرانی که از یک صفحه خاص از یک وب سایت خارج می‌شوند را اندازه گیری می‌کند.

تفاوت اصلی بین این دو این است که نرخ خروج، درصد بازدیدکنندگانی را که از یک صفحه خاص خارج شده اند را اندازه گیری می‌کند، اما چیزی در مورد اینکه آیا آن صفحه تنها صفحه ای است که کاربر بازدید کرده است یا خیر، نمی گوید. بنابراین، همه پرش ‌ها خروجی هستند (و بازدید‌های یک صفحه ای)، اما همه خروج ‌ها برگشتی نیستند.

به عنوان مثال، اگر ۱۰۰ نفر در صفحه اصلی باشند و ۵۰ نفر از این افراد بدون بازدید از هیچ صفحه دیگری خارج شوند، نرخ پرش صفحه اصلی ۵۰٪ است. با این حال، صفحه اصلی ممکن است ۴۰۰ بازدید از صفحه در همان بازه زمانی دریافت کند و ۱۰۰ مورد از آن ‌ها از صفحه اصلی خارج شوند. در این صورت نرخ خروج ۲۵ درصد خواهد بود.

ارتباط بانس ریت و سئو

نرخ پرش احتمالاً یک عامل مستقیم برای سئو نیست و به‌عبارتی‌دیگر ارتباط مستقیم بین بانس ریت و قرار گرفتن در نتایج صفحه اول وجود ندارد؛ بنابراین، نرخ پرش بالاتر یا پایین‌تر مستقیماً به موقعیت بالاتر یا پایین‌تر در گوگل منجر نمی‌شود.

بنابراین ممکن است این سؤال مطرح شود که نرخ پرش در کجا تأثیر می‌گذارد؟ نرخ پرش ممکن است که در الگوریتم پوگو استیکینگ (Pogo Sticking) خودش را نشان دهد. این الگوریتم زمانی اتفاق می‌افتد که یکی از بازدیدکنندگان روی لینک وب‌سایت شما کلیک کند و در مدت کوتاهی به نتایج جستجو برگردد. با این کار گوگل فکر می‌کند که کاربر به صفحه درستی هدایت نشده است. حال اگر این روند ادامه‌دار باشد و درصد زیادی از کاربران روی محتوا و صفحه شما کلیک کنند و بلافاصله آن را ترک کنند، گوگل آن را به‌عنوان یک سیگنال تلقی می‌کند و محتوای شمارا نامناسب می‌داند؛ بنابراین لازم است که برای کاهش بانس ریت محتوای خود را دوباره بازبینی کنید.

مقاله مرتبط: الگوریتم پنگوئن و تاثیر لحظه‌ای لینک بر سایت شما

همانطور که گفتیم گوگل به طور مستقیم نرخ پرش وب سایت شما را هنگام تصمیم گیری برای رتبه بندی آن در نظر نمی گیرد. با این حال، بعضی از الگوریتم ‌های گوگل مثل الگوریتم پنگوئن در هنگام فیلتر کردن وب سایت ‌ها بر اساس ارتباط کاربران، نرخ پرش را به عنوان یکی از فاکتورهای رتبه‌بندی گوگل در نظر می‌گیرد.

نرخ پرش خوب چیست؟

تعریف نرخ پرش “خوب” بر اساس نوع صفحه تعیین می‌شود. به عنوان مثال، اگر یک مقاله اطلاعاتی دارید که به یک سوال خاص پاسخ می‌دهدو از یک جستجوی ارگانیک آمده است(جستجویی که تبلیغات بر روی آن اثری ندارد و تنها بر اساس ارتباط آن با عبارت مورد جستجو نمایش داده می‌شود) ، نرخ پرش این صفحه می‌تواند تا ۹۰٪ باشد. این بدان معنا نیست که صفحه لزوماً دارای یک “نرخ پرش بد” است،  هرچند نرخ پرش بالایی دارد، بلکه می‌تواند به این معنی باشد که کاربر دقیقاً همان چیزی را که به دنبالش بود پیدا کرده است و دیگر نیازی به مشاهده صفحه دیگری ندارد. عکس این موضوع هم صادق است و اگر یک صفحه با نرخ پرش پایین، تجربه کاربری ضعیفی داشته باشد، لزوماً ممکن است “خوب” نباشد.

نرخ پرش معمولی در هر جایگاه و شاخه بسیار متفاوت است. قصد کاربر و مفهوم کلمه کلیدی در این امر بسیار مهم است. آیا کاربر می‌خواهد محصولاتی بخرد یا فقط برای سرگرمی در حال وب گردی است؟ وبلاگ‌ها و سایت‌های اطلاعاتی اغلب دارای نرخ پرش بالایی هستند. درحالی‌که سایت‌های فروشگاهی دارای نرخ پرش بسیار پایین‌تری هستند. میانگین درصد پرش در وب حدود ۴۰٪ است.

برای خواندن مقاله مرتبط طراحی وبسایت فروشگاهی با ووکامرس روی آن کلیک کنید.

طبق گفته خود گوگل، بانس ریت های برای وب‌سایت‌های مختلف به‌صورت زیر در محدوده نرمال قرار دارند:

  • ۱۰-۳۰٪ خدمات آنلاین
  • ۲۰-۴۰٪ فروشگاه اینترنتی
  • ۴۰-۶۰٪ سایت‌های محتوا محور
  • ۷۰-۹۰٪ صفحات فرود
  • ۷۰-۹۸٪ وبلاگ‌ها

تأثیر نرخ پرش بر عملکرد سایت شما

اینکه آیا نرخ پرش روی سایت شما تأثیر می‌گذارد یا نه در درجه اول به هدف وب‌سایت شما بستگی دارد. زمانی که شما در وب‌سایت خودتان به یک سؤال کوتاه که جواب آن چند کلمه است پاسخ می‌دهید، طبیعی است که کاربر بلافاصله وب‌سایت شمارا ترک کند. از طرفی ممکن است کیوردی که جستجو شده یک مقاله کامل چند هزارکلمه‌ای باشد که نرخ بانس ریت برای این‌گونه محتواها باید کم باشد.

مقاله مرتبط: وب وایتال (Web Vital) چیست و چه تاثیری بر عملکرد شما دارد؟

نکته اصلی در اینجا این است که نرخ پرش مستقیماً بر نرخ تبدیل تأثیر می‌گذارد. اگر کاربران از یک صفحه در سایت شما اسکرول نکنند و محتوا را نبینند در آن صفحه تبدیل انجام نمی‌شود.

نه‌تنها نرخ پرش شما می‌تواند بر نرخ تبدیل تأثیر بگذارد، بلکه می‌تواند بر رتبه‌بندی شما تأثیر بگذارد، هرچند این امر به‌صورت غیرمستقیم باشد. همان‌طور که گفتیم، نرخ پرش نشان می‌دهد که کاربر چگونه با صفحه شما و محتوای آن ارتباط برقرار می‌کند که به تجربه آن‌ها به‌عنوان یک کاربر مربوط می‌شود.

بنابراین بااین‌وجود بانس ریت به‌خودی‌خود به رتبه‌بندی شما آسیب نمی‌زند، گوگل سیگنال‌های مختلفی را دریافت می‌کند که به آن هشدار می‌دهد که کاربران چگونه سایت شمارا تجربه می‌کنند. اگر تجربه منفی و ضعیف باشد، رتبه شما ممکن است آسیب ببیند.

چگونه صفحه را برای کاهش نرخ پرش بهینه کنیم؟

در اینجا نمونه ‌هایی از روش ‌های موثر برای بهبود صفحات با نرخ پرش بالا آورده شده است:

تجزیه و تحلیل

یک راه حل بالقوه برای این کار، ثبت تمام تعاملاتی که کاربر در وبسایت شما انجام می‌دهد است. شما برای این کار می‌‌توانید از گوگل تگ منیجر استفاده کنید و اطلاعات را از آن جا به آنالیتیکس ارسال کنید و تعیین ‌کنید که این عمل یا درخواست کاربر تعاملی باشد یا غیر تعاملی. با کمک گوگل تگ منیجر می‌توانید تعامل‌‌های کاربر را طوری ثبت کنید که نرخ پرش واقعی‌تر باشد.برای مثال تعیین کنید که پر کردن فرم عضویت، ثبت‌ ایمیل در خبرنامه یا کلیک روی عکس محصول به عنوان یک تعامل ثبت شود. از آن مهم‌تر، با ثبت چنین تعامل‌‌هایی در تگ منیجر می‌توانید رصد کنید چه نوع تعامل‌‌هایی بیشتر یا کمتر رخ می‌دهد.

همچنین نگاهی به تجزیه و تحلیل ‌های خود برای شناسایی منابع مختلف ترافیک کاربران می‌تواند برای شناسایی جایی که نرخ پرش وب سایت شما بیشتر نیاز به بهبود دارد مفید باشد. به عنوان مثال، کاربرانی که از یک جستجوی موتور جستجوی ارگانیک می‌آیند ممکن است محتوای شما را بسیار مفید بدانند و به نوبه خود، نرخ پرش کمتر و نرخ تبدیل بالاتری داشته باشند.

عنوان و متای مرتبط

. یک بازدیدکننده عنوان و توضیحات متا شمارا در نتایج جستجو دیده است و بر این اساس تصمیم گرفته است که روی آن کلیک کند. اگر متن شما انتظارات را برآورده نمی‌کند، بازدیدکننده فوراً وب‌سایت شمارا ترک می‌کند؛ بنابراین سعی کنید اغراق نکنید و متا و عنوان مرتبط را برای صفحات خود بنویسید.

مقاله مرتبط: آنچه که باید از تگ عنوان سئو (Title tag) بدانید

پیمایش آسان وب‌سایت

شاید یک بازدیدکننده مایل باشد از صفحات بیشتری در وب‌سایت شما بازدید کند، اما با ناوبری پیچیده وب‌سایت شما نامشخص گیج می‌شود؛ بنابراین بهینه کردن منو و ساختار وب‌سایت نیز به کاهش نرخ پرش کمک می‌کند. برای خواندن مقاله ناوبری خوب در طراحی وبسایت چیست روی آن کلیک کنید.

دعوت به اقدام بر اساس لینک سای داخلی

ایجاد گزینه‌های کلیکی جذاب ذیل مقاله یا یک دعوت به کلیک (Call to Action) واضح می‌تواند به بازدیدکنندگان شما کمک کند تا به‌راحتی روی آن کلیک کنند.

مقاله مرتبط: لینک سازی داخلی چیست و بهبود آن چگونه انجام می‌پذیرد؟

در صفحه خود به‌خصوص به سایر بخش‌های وب‌سایت خود که مربوط به بازدیدکننده است لینک دهید. ترجیحاً به صفحات جذاب و محتوا محور در وب‌سایت خود لینک دهید و نه به صفحه اصلی. در این رابطه استفاده از انکرتکست های جذاب می‌تواند به این امر کمک کند.

تولید محتوای جذاب

اگر می‌خواهید سطح تعامل بازدیدکنندگان سایت خود را افزایش دهید، تاثیرگذارترین اقدامی که باید انجام دهید شناسایی و برجسته کردن محتوایی است که فکر می‌کنید آن‌ها دوست دارند (مانند صفحاتی که بیشترین ترافیک را به صورت ارگانیک دریافت می‌کنند). هنگامی که این محتوا را با استفاده از تجزیه و تحلیل وب شناسایی کردید، می‌توانید وب سایت خود را طوری طراحی کنید که جذاب ترین محتوا به طور برجسته در بالای صفحه نمایش داده شود.

اگر درصد قابل توجهی از ترافیک شما از کاربرانی است که قبلا وارد سایت شده‌ند، روش دیگری برای کاهش نرخ پرش این است که محتوای خود را  به طور منظم به روز نگهدارید. بازدیدکنندگانی که به سایت باز می‌گردند به احتمال زیاد با محتوای جدید و به موقع درگیر می‌شوند و این باعث افزایش تعامل می‌شوند. برای آشنایی با اشتباهات رایج هنگام تولید محتوا به مقاله مورد نظر مراجعه کنید.

طراحی وب سایت و بهبود عملکرد آن

علاوه بر نمایش محتواهای مرتبط و محبوب، می‌توانید طراحی و قابلیت استفاده خود وب‌سایت را نیز بهبود ببخشید تا آن را برای بازدیدکنندگان جذاب‌تر کنید. این ممکن است شامل فعالیت‌‌هایی مانند بهبود کیفیت گرافیک، استفاده از کنتراست و ترکیب رنگ خوب و تغییر اندازه و فاصله فونت باشد تا متن راحت‌تر خوانا شود.

سایت شما باید طوری طراحی شود که کاربران بتوانند با کمترین کلیک آنچه را که به دنبال آن هستند پیدا کنند. ارائه یک نوار جستجوی بزرگ و همچنین ساختار واضح می‌تواند تعامل را بهبود بخشد، به خصوص اگر وب سایت شما طیف گسترده ای از محصولات یا خدمات را ارائه دهد. منو‌های ناوبری باید ساختار سلسله مراتبی واضحی داشته باشند.

استفاده از طراحی واکنش گرا نیز می‌تواند به کاهش نرخ پرش کمک کند. با افزایش درصد بازدید از دستگاه ‌های تلفن همراه، این موضوع اکنون بیش از هر زمان دیگری مهم است. منو‌ها و تصاویر باید فرمت شوند تا به اندازه دستگاه و صفحه نمایش پاسخ دهند. شما باید صفحات خود را طوری تغییر دهید که از قالب ‌هایی استفاده کنید که واکنش گرا، قوی و سازگار هستند.

یکی دیگر از راه حل ‌های کاربردی مهم که می‌تواند به کاهش نرخ پرش شما کمک کند، زمان بارگذاری صفحه است. بررسی‌‌ها نشان می‌دهد که کاربران در صورتی که بارگذاری آن بیش از چند ثانیه طول بکشد، احتمالاً از صفحه خارج می‌شوند. ابزار‌های تست مختلفی وجود دارند که می‌توانند زمان بارگذاری صفحه را تشخیص دهند و به شما در رفع این مشکل کمک کنند.

نتیجه‌گیری

در این مقاله به پاسخ سوال نرخ پرش یا bounce rate چیست پرداختیم. همچنین گفتیم که چگونه نرخ پرش را مشاهده کنید و چگونه به بهینه کردن صفحات خود برای کاهش نرخ پرش بپردازید. نکته حاثز اهمیت این است که نرخ پرش هرچند می ‌تواند به شما در درک رفتار مشتری کمک می‌کند، اما شاخص دقیقی نیست. بهترین رویکرد استفاده از ابزارهای دیگر مانند تگ منیجر و دقیق‌تر شدن در رفتار مشتری است.

در انتها برای اینکه زمان خود را صرف خواندن این مقاله کردید متشکریم. در صورتی که هرگونه نظر یا پیشنهادی در رابطه با مقاله دارید آن را با مطرح کرده و به ما در بهبود مطالب کمک کنید.

خرید هاست لینوکس

تیم تحریریه هاست ایران

تیم تحریریه مجله هاست ایران متشکل از کارشناسان و نویسندگان متخصص در حوزه وب و هاستینگ است. این تیم با هدف ارائه محتوای ارزشمند و به‌روز به کاربران، به بررسی و تحلیل خدمات مختلف هاستینگ، آموزش‌های فنی و راهنمایی‌های کاربردی می‌پردازد. اعضای تیم با تجربه و دانش خود، سعی در ارتقاء آگاهی کاربران دارند و به آنها کمک می‌کنند تا بهترین تصمیمات را در زمینه انتخاب خدمات آنلاین بگیرند. تعهد به کیفیت و دقت در ارائه اطلاعات، از ویژگی‌های بارز این تیم است.

Related Articles

One Comment

  1. نکته بسیار مهمی اشاره کردید که اصلا تابحال توجه نکرده بودم ممنون از راهنمایی تون

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  +  68  =  74

Back to top button