چطور میزان پهنای باند مورد نیاز سایت را بدانیم؟
هر فردی میخواهد وبسایتش بازدید زیادی داشته باشد. اگر بخواهید بازدیدکننده زیادی داشته باشید باید تجربه خوبی را نیز برایشان رقم بزنید. اینجا جایی است که به پهنای باند نیاز پیدا خواهید کرد، آنهم به مقدار زیاد. دلیل آن ساده است: وبسایت شما از متن، تصاویر، و چندین خط کد تشکیل شده است. تمامی اینها دادههای وبسایت شما خوانده میشوند، و وقتی شخصی از سایتتان بازدید میکند، شما باید تمامی این دادهها را به روی کامپیوتر یا موبایل او ارسال کنید.
بهطور فنی، لغت پهنای باند به میزان انتقال دادههای یک شبکه کامپیوتری گفته میشود. پهنای باند در پکیجهای وب هاستینگ شبیه به بستههای اینترنت یا مکالمات خطوط موبایل هستند. مثلاً یک بسته اینترنتی به شما این امکان را میدهد به میزان خاصی از دیتا استفاده کنید، یا بسته اینترنت «نامحدود» تهیه کنید. پهنای باند هاستینگ وب شما نیز چیزی شبیه به آن است، با این تفاوت که، به جای اینکه به روی مصرف تلفن شما تأثیر بگذارد، میزان دادههایی که وبسایتتان میتواند ارسال کند را کنترل میکند. با توجه به محتوای سایتتان، این مقدار میتواند شامل دادههای متعدد و زیادی شود.
بهعنوان مثال، سایز صفحه اول یوتیوب ۲ مگابایت است، اگر ده نفر وارد آن شوند، یوتیوب به ۲۰ مگابایت پهنای باند نیاز دارد تا بتواند اطلاعات صفحه اول خود را به آنها نمایش دهد. بدون داشتن پهنای باند کافی، یوتیوب قادر نخواهد بود صفحه اول خود را به هیچکس نشان دهد. این بدین معناست که هیچکس نمیتواند به این وبسایت دسترسی داشته و ویدیوهایش را تماشا کند.
همین مسئله درباره وبسایت شما نیز صدق میکند. اگر شما پهنای باند کافی نداشته باشید، بسیاری از بازدیدکنندگانتان قادر به تماشای وبسایتتان نخواهند بود. این یعنی شما ترافیک ارزشمندی را از دست خواهید داد.
در این مقاله، به شما نشان خواهیم داد:
- چرا به پهنای باند زیاد برای وبسایتتان نیاز دارید.
- چطور بهطور دقیق میزان پهنای باند مورد نیاز برای وبسایتتان را محاسبه کنید.
- چطور یک پلن هاستینگ با میزان مناسب پهنای باند انتخاب کنید.
چرا به پهنای باند زیاد نیاز دارید
تا اینجا پهنای باند را توضیح دادیم و متوجه شدیم اگر بخواهیم افراد به سایتمان دسترسی داشته باشند نیاز به پهنای باند خواهیم داشت. اما چرا پهنای بیشتری نیاز خواهیم داشت؟
در اینجا به دلایلی که اهمیت انتخاب پلن هاستینگ با پهنای باند بالا را نشان میدهد اشاره میکنیم:
- وبسایت شما میتواند عناصر تصویری بیشتری داشته باشد: اگر پهنای باند وبسایت شما محدود باشد، قادر نخواهید بود وبسایتتان را برای افراد زیادی ارسال کنید، بخصوص اگر روی وبسایتتان تصاویر، ویدیوها، و انیمیشنهای متعددی داشته باشید. اما اگر پهنای باند بیشتری داشته باشید، میتوانید هرقدر که میخواهید محتوا به وبسایتتان اضافه کنید بدون اینکه نگران پر شدن پهنای باندتان باشید.
- وبسایتتان کمتر کرش شده یا از سرویس خارج میشود: تصور کنید پلن هاستینگ شما پهنای باندی با پشتیبانی از یک هزار بازدیدکننده داشته باشد، اما بعد از یک ماه تعداد بازدیدکنندگان شما به پنج هزار نفر میرسد. به خاطر کم بودن پهنای باند، احتمال اینکه بیشتر افرادی که به روی وبسایتتان میآیند نتوانند به اطلاعات آن دسترسی داشته باشند زیاد است. این یک دلیل خوب برای داشتن پهنای باند بیشتر است، بخصوص وقتیکه ترافیک سایتتان افزایش مییابد، با پهنای باند بیشتر میتوانید افراد بیشتری را به سایتتان وارد کنید.
- بازدیدکنندگان سایتتان میتوانند صفحات بیشتری را مشاهده کنند: اگر سایتی طراحی میکنید که دائماً در حال ساخت صفحات جدید است، نظیر پستهای بلاگ یا صفحات محصول، بهتر است از پکیج هاستینگی استفاده کنید که پهنای باند بیشتری در اختیارتان قرار میدهد. در این صورت بازدیدکنندگانتان میتوانند بهسادگی بهتمامی صفحات جدید دسترسی پیدا کنند.
بهطور خلاصه میتوان اهمیت پهنای باند را اینچنین توصیف کرد که هر چه پهنای باند بیشتری داشته باشید میتوانید محتوای غنیتر و ترافیک بیشتری نیز در سایتتان داشته باشید.
چطور پهنای باند مورد نیاز را محاسبه کنیم؟
اگر یک وبسایت تازه راهاندازی کردهاید و تعداد زیادی بازدیدکننده ندارید، نیاز نیست پهنای باند مورد نیازتان را محاسبه کنید. تا زمانی که تعداد مخاطبان شما افزایش یابد، معمولاً یک پلن هاستینگ معمولی برای کار شما کافی است.
مقاله مرتبط: آیا رباتها میتوانند پهنای باند شما را مصرف کنند؟
از سوی دیگر، اگر پهنای باند پلن فعلی هاستینگ شما پر شد و خواستید آن را آپگرید کنید یا از یک شرکت دیگر هاست بخرید، باید دقیقاً بدانید چقدر پهنای باند نیاز دارید. این کار اصلاً سخت نیست، اما ابتدا باید یکچیز را به یاد داشته باشید: ارائه دهنده خدمات هاستینگ سایت شما پهنای باندتان را بررسی میکند و هر دادهای که از وبسایت شما ارسال میشود را محاسبه میکند. همه پلنهای هاستینگ به نوعی محدودیت پهنای باند دارند، و شما هر بار که کسی وبسایتتان را میبیند به این محدودیت نزدیکتر میشوید.
با در نظر گرفتن این نکته، در ادامه به شما خواهیم گفت چطور در سه مرحله پهنای باند مورد نیاز وبسایتتان را محاسبه کنید.:
مرحله ۱- تعداد بازدیدکنندگان ماهانه وبسایتتان را بررسی کنید. این اطلاعات بهراحتی از طریق وردپرس یا داشبورد گوگل آنالیتیکس شما در دسترس است.
مرحله ۲- متوسط بازدید صفحات هر بازدیدکننده را بررسی کنید. باز هم این اطلاعات را میتوانید از طریق گوگل آنالیتیکس یا داشبورد وردپرس به دست آورید، باید ببینید بهطور متوسط هر بازدیدکننده چه تعداد از صفحات وبسایت شما را بازدیدکرده است.
مرحله ۳- متوسط سایز هر صفحه روی وبسایتتان را محاسبه کنید. میتوانید از ابزاری نظیر Pingdom برای محاسبه متوسط سایز هر صفحه استفاده کنید. هر چه تعداد صفحات بیشتری را ارزیابی کنید عدد به دست آمده دقیقتر خواهد بود.
حالا شما سه عدد دارید که باید آنها را به ترتیب زیر در هم ضرب کنید:
تعداد بازدیدکنندگان ماهانه وبسایت x متوسط تعداد صفحات بازدید شده x متوسط سایز هر صفحه وب
بهعنوان مثال، اگر ماهانه ۵۰۰۰ بازدیدکننده داشته باشید که بهطور متوسط هرکدام آنها ۳ صفحه را مشاهده کرده باشند و هر صفحه شما بهطور متوسط چیزی حدود ۲ مگابایت سایز داشته باشد، پهنای باند مصرفی شما به شرح زیر خواهد بود:
۵۰۰۰ x 3 x 2 = 25000 MB یا ۲۵ گیگابایت در ماه.
با ارزیابی پهنای باند مصرفی حال حاضر میتوانید پهنای باند مورد نیازتان در آینده را پیشبینی کنید.
مقاله مرتبط: چه مقدار پهنای باند برای وبسایت مورد نیاز است؟
در نظر داشته باشید که همیشه پلن هاستینگ را طوری انتخاب کنید که حداقل ۵۰ درصد از پهنای باند محاسبه شده بیشتر باشد تا فضای کافی برای اضافه کردن محتوای بیشتر داشته باشید و وبسایتتان نیز بتواند در شرایطی که خیلی سریع رشد کرد و به شهرت رسید ترافیک بیشتری را پشتیبانی کند.
انتخاب پلن هاستینگ با میزان مناسب پهنای باند
وقتی پلنهای هاستینگ ارائه شده توسط شرکتهای مختلف را بررسی کنید، متوجه خواهید شد که بهطور کلی باید بین دو نوع پلن مختلف پهنای باند انتخابتان را انجام دهید:
- پهنای باند متر شده (Metered bandwidth): این نوع پهنای باند محدودیت شدیدی دارد. بهعنوان مثال، اگر ۱۰ گیگابایت پهنای باند مترشده داشته باشید، یعنی نمیتوانید حتی یک بایت هم بیشتر از این محدوده مصرف کنید.
- پهنای باند متر نشده (Unmetered bandwidth): این نوع پلن پهنای باند، انعطافپذیری بیشتری دارد. اگر پلن شما پهنای باند ۱۰ گیگابایتی متر نشده باشد، میتوانید تا حدودی بیشتر از این محدوده، مثلاً ۱۵ یا ۲۰ گیگابایت، پهنای باند استفاده کنید. در تئوری میتوان اینطور گفت که این پلنها به شما این امکان را میدهند تا هر مقدار که میخواهید پهنای باند داشته باشید، که یعنی مقدار بیشتری از محدوده تعیین شده؛ اما باید مقدار محدوده بالاتر از آن را برای ارائه دهنده خدمات هاستینگ مشخص کنید.
در شرکت هاست ایران تمام سرور اختصاصی با پهنای باند Unmetered ارائه میشود.
به صورت کلی دو نوع خدمات هاستینگ با محدودیتهای متفاوت پهنای باند وجود دارد. توضیح مختصری از هر یک را در ادامه مشاهده خواهید کرد:
- هاستینگ اشتراکی: در یک فضای هاستینگ اشتراکی، وبسایت شما منابع خود را با سایر وبسایتها مشترک میشود. این بدین معناست که شما از یک پهنای باند اشتراکی، فضای دیسک، قدرت پردازش و موارد دیگر که همگی با یک یا چند سایت دیگر مشترک هستند استفاده خواهید کرد. اگر تازهکارتان را آغاز کردهاید، یا هنوز ترافیک خیلی بالایی ندارید، هاست ابری میتواند انتخاب خوبی برایتان باشد.
- VPS: سرور اختصاصی مجازی یا VPS یک خدمات هاستینگ است که منابعی را در اختیار شما قرار میدهد که فقط برای استفاده وبسایت شما اختصاص یافته است. در حالی که این نوع خدمات هاستینگ نسبت به هاستینگ اشتراکی بسیار گرانقیمتتر است، مزایایی که برایتان به همراه خواهد داشت نیز بیشتر خواهد بود، از جمله قدرت پردازش بالاتر و امنیت بیشتر و در نهایت پهنای باند بیشتر که فقط شما از آن استفاده میکنید.
اگر VPS را انتخاب کنید، پهنای باندی که به شما اختصاص مییابد از ۱ ترابایت (۱۰۰۰ گیگابایت) آغاز خواهد شد. شما در صورتی به این میزان پهنای باند نیاز خواهید داشت که:
- چند وبسایت با ترافیک سنگین دارید.
- سایت شما ماهانه بیش از یک میلیون بازدیدکننده دارد.
- یک سایت با محتوای بسیار سنگین دارید (همانند فروشگاههای آنلاین یا سایتهای خبری).
در چنین شرایطی برای اینکه وبسایتتان عملکرد بهتری داشته باشد بهتر است از پکیجهای هاستینگ VPS استفاده کنید تا پهنای باندی که مورد نیازتان است را در اختیارتان قرار دهد.
همانطور که به آن اشاره شد، در صورتی که تازه وبسایتتان را راهاندازی کردهاید و مثلاً کمتر از ۵۰۰۰۰ بازدیدکننده در ماه دارید، هاستینگ اشتراکی، پهنای باند مورد نیازتان را فراهم خواهد کرد و به سرور اختصاصی نیاز نخواهید داشت.
در نهایت، ما پیشنهاد میکنیم خیلی نگران پهنای باند وبسایتتان نباشید. نه به این دلیل که بگوییم این مسئله یک فاکتور مهم نیست، بلکه به این دلیل که آپگرید کردن به یک پکیج هاستینگ بهتر با پهنای باند بیشتر بسیار ساده است.