سریع‌ترین CDN دنیا کدام است؟
سریع‌ترین CDN دنیا کدام است؟

CDN مخفف Content Delivery Network است که به معنای شبکه توزیع محتواست که به دلیل استفاده از شبکه‌ای از سرورهای قرارداده شده در نقاط مختلف دنیا، انتقال محتوا از سرور سایت شما به دستگاه کاربر را سریع‌تر می‌کند. به زبان ساده، اگر کاربر سایت شما در ایران مستقر است سروری که در ایران قرار دارد از نظر فیزیکی به او نزدیک‌تر است پس محتوا سریع‌تر به او منتقل می‌شود اما اگر کاربرتان در آمریکا زندگی می‌کند، انتقال محتوا از سرور ایرانی به کاربر آمریکایی با سرعت بسیار کمتری انجام می‌شود.

به همین دلیل بسیاری از مردم همیشه در جستجوی سریع‌ترین CDN هستند. البته سی‌دی‌ان بخش بزرگی از مجموعه راه‌حل‌های خوب توزیع محتواست؛ اما سریع‌ترین cdn همیشه بهترین راه‌حل برای کسب‌وکار یا وب‌سایت شما نیست! هنگام خرید یک راه‌حل توزیع محتوا، فاکتورهای متفاوت زیادی وجود دارند که باید در نظر بگیرید.

در این مقاله یک چک‌لیست کامل و مفصل به شما می‌دهیم تا در هنگام خرید CDN آن‌ها را تیک کنید و یک تصمیم آگاهانه بگیرید!

فاکتورهای مهم در انتخاب سی‌دی‌ان:

  • سرعت
  • تاخیر
  • تعداد سرورهای پاپ
  • قابلیت اعتماد
  • امنیت
  • قیمت
  • ویژگی‌های پیشرفته
  • یکپارچه‌سازی پلتفرم‌ها
  • پشتیبانی
  • تعهد مستمر به توسعه خدمات

در ادامه مقاله به توضیح هر یک از فاکتورها می‌پردازیم.

  1. سرعت

سرعت در انتخاب سی‌دی‌ان فاکتور خیلی مهمی است و معمولا اولین چیزی است که مردم تست می‌کنند. بیشتر تامین کنندگان سی‌دی‌ان دوره تست رایگان دارند که ثبت‌نام و تست سرعت واقعی در وب‌سایتتان را آسان می‌کند.

فقط یادتان باشد که وقتی بحث وب‌سایت شماست، احتمالا قسمت عمده کاری که باید انجام دهید تا سرعت را بالا ببرید، تصاویر هستند! فکر می‌کنید دقیقا چقدر احتیاج دارید؟

مطابق گزارش‌ HTTP Archive، ۶۴% متوسط بیت‌ها در هر صفحه از عکس‌ها تشکیل شده‌اند که یعنی برای بیشتر مردم فقط به یک سی‌دی‌ان تصاویر احتیاج دارند. در مصاحبه‌ای که با بیش از ۲۰ متخصص عملکرد وب‌سایت انجام شده، ۴۶% از آن‌ها معتقد بودند که اولویت اول و تمرکز بیشتر باید روی بهینه‌سازی تصاویر باشد! برای اثبات این ادعا، یک مطالعه موردی انجام شد تا مشخص شود سرعت و زمان دانلود تصاویر با استفاده از سی‌دی‌ان چقدر سریع‌تر می‌شود و نتیجه این بود:

مجموع زمان دانلود تصاویر بدون سی‌دی‌ان ۷۵.۵۸% کاهش پیدا می‌کند!


مقاله مرتبط: CDN چیست و چگونه عمل می‌کند؟


KeyCDN یک ابزار تست عملکرد دارد که می‌توانید سرعت هر دارایی (محتوا) روی سایتتان را اندازه‌گیری کنید و حتی به شما اجازه می‌دهد از ۱۴ مکان مختلف به‌صورت هم‌زمان تست کنید. آنالیز کد وضعیت HTTP را هم ارائه می‌دهد که به همراه وضعیت Cache، ETag، DNS،Connect ،TLS  و  TTFB در یک جدول قرار دارند. این ابزار می‌تواند برای رفع مشکلات خیلی مفید باشد. علاوه بر تست محتوایی که در دستگاه‌های خودتان دارید، این ابزار راه خوبی برای اطمینان از سرعت اسکریپت‌های مستقل سایتتان در همه‌جای دنیا هم هست.

باوجودی که سرعت عامل مهمی در جستجوی سریع‌ترین سی‌دی‌ان است اما فاکتورهای زیر را فراموش نکنید!

  1. تاخیر

فاکتور بعدی که در انتخاب سی‌دی‌ان باید در نظر بگیرید (یا حتی اگر فقط می‌خواهید بدانید چه کسی سریع‌ترین سی‌دی‌ان را دارد) تاخیر است. حتما فکر می‌کنید تاخیر چیست؟ تاخیر زمانی است که از مرورگر کاربر به سرور سایت طول می‌کشد. ۴ دلیل اصلی وجود دارند که می‌توانند تاخیر در شبکه ‌ایجاد کنند:

  • مدیوم‌های انتقال
  • زمان توزیع
  • تاخیر هاپ روتر
  • تاخیر ذخیره‌سازی

استفاده از سی‌دی‌ان کمک می‌کند تا با کش کردن منابع در مکان‌های متفاوتی در دنیا آن‌ها را به کاربر نزدیک کنید. پس‌ازاینکه منابع کش شدند، درخواست کاربر به‌جای اینکه هر بار به سرور اصلی بازگردد، باید به نزدیک‌ترین POP یا سرور edge برود تا داده را استخراج کند.

۵۰% زمان بودجه شده برای لود ۱ ثانیه‌ای در دستگاه موبایل توسط سربار تاخیر شبکه استفاده می‌شود!

مشابه تستی که برای تصاویر سی‌دی‌ان انجام شد، یک تست تاخیر هم در دو موقعیت داشتن سی‌دی‌ان و بدون سی‌دی‌ان انجام شد که نتایجش را در پایین می‌بینید. در این تست از ابزار تست پینگ KeyCDN استفاده شده است:

New York, US 36.908 18.096 – 50.97%

Dallas, US 0.751 0.883 + 17.5%

San Francisco, US 39.645 18.900 – 52.33%

Frankfurt, DE 123.072 3.734 – 96.97%

London, UK 127.555 4.548 – 96.43%

Paris, FR 112.417 1.689 – 98.5%

Amsterdam, NL 118.418 10.364 – 91.25%

Singapore, SG 202.682 2.002 – 99.01%

Sydney, AU 191.848 0.705 – 99.63%

Tokyo, JP 130.804 3.379 – 97.42%

تاخیر بین سرور اصلی (بدون سی‌دی‌ان) و سرور پاپ (با سی‌دی‌ان) به‌طور متوسط ۷۳% کاهش داشت پس اگر می‌خواهید تاخیر را کم کنید، استفاده از سی‌دی‌ان قطعا شما را به این هدف می‌رساند.

پس وقتی در جستجوی سی‌دی‌ان هستید، حتما تاخیر شبکه را مقایسه کنید برای اینکه در توزیع سریع‌تر دارایی‌های سایتتان مهم است.

  1. تعداد سرورهای POP یا سرورهای edge

اگر در جستجوی سریع‌ترین سی‌دی‌ان هستید باید مطمئن شوید که تامین کننده سی‌دی‌ان تعداد قابل قبولی سرور پاپ یا اِج دارد. یک سی‌دی‌ان که فقط ۵ سرور پاپ دارد احتمالا تاثیر چندانی در بهبود توزیع محتوای سایت شما ندارد مخصوصا اگر ترافیک یا مشتری‌هایتان از اقصی نقاط دنیا باشند. پیشنهاد می‌کنیم یک تامین کننده سی‌دی‌ان را انتخاب کنید که حداقل ۲ مکان مختلف دارد برای اینکه به‌اندازه کافی سرورهای پاپ که به‌صورت استراتژیک جاگذاری شده‌اند دارد تا کاربرها همیشه محتوای کش شده را از یک مکان نزدیک بگیرند. با این کار فاصله فیزیکی سرورها کاهش پیدا کرده و در نتیجه تاخیر در شبکه به‌صورت چشمگیری کم می‌شود.

باید یادتان باشد که مشتری‌ها و بازدیدکنندگان شما از کدام نقاط دنیا می‌آیند که با استفاده از Google Analytics در قسمت geo-location می‌توانید این اطلاعات را کسب کنید. آیا کاربرهایتان در ناحیه مشخصی قرار دارند یا در همه دنیا پراکنده هستند؟ باید داده مربوط به این سوال را در نظر بگیرید و در جستجوی تامین کننده سی‌دی‌انی باشید که در این مکان‌ها سرور پاپ دارد. سپس این داده را بر اساس شهر تفکیک کنید و به اهداف و تبدیل‌ها هم نگاه کنید تا متوجه شوید که قسمت عمده ترافیک کسب و کار شما از کجا حاصل می‌شود.

در وب‌سایت cdncomparison.com یک مقایسه خوب سی‌دی‌ان ها انجام شده است که می‌توانید نام تامین کننده و تعداد سرورهای پاپ را ببینید.

  1. قابل اعتماد بودن

قابلیت اعتماد ویژگی مهم دیگری در انتخاب سی‌دی‌ان است برای اینکه حتما شما هم نمی‌خواهید محتوایتان ناگهان از دسترس بازدیدکننده دور شود! بیشتر تامین کنندگان سی‌دی‌ان طوری تنظیم شده‌اند که اگر یک سرور edge یا پاپ از کار بیفتد، به‌راحتی درخواست کاربر را به نزدیک‌ترین سرور ارسال می‌کند.

راه دیگر برای اطمینان از قابل اعتماد بودن سی‌دی‌ان استفاده از راه‌حل‌های مولتی سی‌دی‌ان است که روند توزیع محتوای استاتیک یک وب‌سایت در سرورهای چند سی‌دی‌ان است تا حضور جهانی خود را افزایش دهید. درحالی‌که مزایای بسیاری در استفاده از چند سی‌دی‌ان وجود دارد اما معایبی هم هست که باید آگاه باشید:

  • پیچیدگی بیشتر
  • وظایف ادمین بیشتر (اگر از متد تعدیل بار استفاده می‌کنید)
  • هزینه بیشتر (خدمات تعدیل بار / خدمات تراکم سی‌دی‌ان / هزینه بالاتر تامین کنندگان سی‌دی‌ان)
  • هزینه بالاتر مالکیت و نگهداری چند سی‌دی‌ان

یک وب‌سایت باید مقدار قابل‌توجهی ترافیک از مکان‌های مختلف دنیا دریافت کند تا احتمال اجرای مولتی سی‌دی‌ان را در نظر بگیرد.

برخی از سی دی ان ها مانند KeyCDN امکان استفاده هم‌زمان از Cloudflare را فراهم می‌کنند تا از ویژگی‌های زیادش برخوردار شوید.

  1. امنیت

فاکتور دیگری که در انتخاب بهترین سی‌دی‌ان اهمیت زیادی دارد، امنیت است. HTTPS همه‌جا هست و باید مطمئن شوید که بهترین SSL/TLS برای سایت‌های شما تامین شده است. با این کار هیچ داده‌ای به‌صورت متن ساده ارسال نمی‌شود و همه‌چیز رمزگذاری شده است. یادتان باشد حتی چیزهای ساده مانند صفحه لاگین وردپرس هم باید امن باشند.

گزینه‌های متفاوتی برای گواهی SSL وجود دارد:

SSL اشتراکی که رایگان است.

SSL سفارشی که باید گواهی خریداری کنید.

SSL سفارشی در Let’s Encrypt که رایگان است.

تنها چیزی که احتیاج دارید یک گواهی معتبر است و ما سی‌دی‌انی را پیشنهاد می‌کنیم که با Let’s Encrypt همکاری می‌کند و رایگان است تا همه سایت‌ها بتوانند از HTTPS استفاده کنند.

علاوه بر SSL/TLS باید حساب سی‌دی‌ان را هم امن کنید. مطابق یک نظرسنجی که توسط TeleSign انجام شد، ۴۰% از کاربرها اظهار کردند که تنها در سال گذشته یک مشکل امنیتی داشتند که یعنی یا حسابشان هک شده بود، یا رمزشان دزدیده شده بود یا اخطاری دریافت کردند که اطلاعات شخصی‌شان در معرض خطر قرار گرفته بود! به همین دلیل اعتبارسنجی ۲ فاکتوری به بسیاری از سی‌دی‌ان‌ها اضافه ‌شده است تا از کاربر ۲ نوع تاییدیه لاگین گرفته شود و امنیت حساب کاربری بهتر شود. البته با محدود کردن آدرس‌های IP هم می‌توانید حسابتان را امن کنید.

آخرین ویژگی امنیتی مفید برای تامین کنندگان سی‌دی‌ان Secure Tokens است که اجازه می‌دهد لینک‌های امن تولید کنید که تاریخ‌مصرف دارند! پس‌ازاینکه تاریخ‌مصرف توکِن گذشت، دیگر نمی‌توانید به محتوا دسترسی داشته باشید.

همان‌طور که حتما متوجه شدید ویژگی‌های متفاوتی برای امنیت وجود دارد که در هنگام انتخاب تامین کننده سی‌دی‌ان باید در نظر بگیرید و مطمئن شوید که این ویژگی‌ها را دارد.

  1. قیمت

قیمت همیشه یک فاکتور مهم است فرقی هم نمی‌کند که چه چیزی می‌خرید! بیشتر تامین کنندگان سی‌دی‌ان بر اساس گیگابایت مصرفی خدماتشان را قیمت‌گذاری می‌کنند پس بهتر است بدانید که در حال حاضر چه مقدار پهنای باند در سایت استفاده می‌کنید تا قیمت سی‌دی‌ان را تخمین بزنید. یک شرکت میزبانی وب معتبر همیشه گزارش‌های ساده‌ای دارد که می‌توانید داده‌اش را استخراج و صادر کنید.

مثلا در عکس زیر ۱۲ گیگابایت داده در ۳۰ روز گذشته استفاده شده است و ۳۴.۸۴ گیگابایت داده هم با سی‌دی‌ان استفاده کرده‌اند که یعنی شبکه توزیع محتوا ۷۴% لود محتوا را کنترل می‌کند.

بهترین cdn

پس برای قیمت‌گذاری سی‌دی‌ان باید متوجه شوید که در مقایسه با شرکت میزبانی سایتتان، شرکت سی‌دی‌ان چه مقدار ترافیک ارسال می‌کند. در وب‌سایت cdncomparison.com جدول مقایسه قیمت بسیاری از سی‌دی‌ان ها وجود دارد. بسیاری از این شرکت‌ها قیمت‌گذاری شفافی دارند و به‌تناسب استفاده گیگابایت، هزینه دریافت می‌کنند و پکیج نمی‌فروشند.

  1. ویژگی‌های پیشرفته

یادتان باشد که وقتی در جستجوی سی‌دی‌ان هستید به ویژگی‌های پیشرفته هم توجه کنید که در کاهش هزینه کمک می‌کنند و توزیع محتوا را سریع‌تر می‌کنند. برخی از این ویژگی‌های پیشرفته شامل موارد زیر است:

  • X-Pull Key
  • Zone Referrer (hotlink protection)
  • Origin Shield
  • Instant Purge
  • Cache-Control
  • Logging
  • Real-time Analytics
  • RESTful API

یکی از ویژگی‌های قابل‌توجه Origin Shield است که یک لایه اضافه کش کردن است تا بار لود سایت را در سرور اصلی کم کند و توزیع محتوا از سرور اصلی به سرور اج را سرعت ببخشد. این ویژگی برای به حداقل رساندن ترافیک در سرور اصلی خوب است و برای محافظت از ساختار سایت در مقابل سو استفاده یا جهش ناگهانی ترافیک کاربردی است.

پس حتما یادتان باشد که با اولین سی‌دی‌انی که پیدا کردید، قرارداد نبندید برای اینکه حتما سی‌دی‌ان‌های بهتری وجود دارند که ویژگی‌های پیشرفته هم ارائه می‌دهند!

  1. یکپارچه‌سازی پلتفرم‌ها

سی‌دی‌ان به چه دردی می‌خورد اگر نتوانید با پلتفرم اصلی‌تان یکپارچه‌اش کنید؟! پس برای آینده برنامه‌ریزی کنید که اگر قرار است مثلا از سایت دروپال به وردپرس مهاجرت کنید، مطمئن شوید که سی‌دی‌ان انتخابی همه پلتفرم‌های محبوب مدیریت محتوا را پشتیبانی می‌کند. برخی از پلتفرم‌های محبوب موارد زیر هستند که سی‌دی‌ان انتخابی باید پشتیبانی کند:

  • WordPress Drupal
  • Joomla! Typo3
  • PrestaShop Magento
  • Craft Kirby
  • OpenCart vBulletin
  • PyroCMS b2evolution
  • Perch IPBoard
  • SocialEngine XenForo
  • Odoo X-Cart
  • GitHub Pages concrete5
  • MODX Kentico
  • Grav Discourse
  • Django Sitecore
  • Ghost Yii
  • Meteor Express
  • Flask

اگر سایت شما وردپرس است، احتمالا یک پلاگین هم وجود دارد که استفاده از سی‌دی‌ان را فقط با یک کلیک ممکن کند!

  1. پشتیبانی

در استفاده از خدمات یک شرکت تکنولوژی، پشتیبانی خوب یک ضرورت است. فرقی نمی‌کند که کدام سی‌دی‌ان را انتخاب می‌کنید، احتمال اینکه با مشکل روبرو شوید زیاد است. گزینه‌های پشتیبانی در سی‌دی‌ان ها متفاوت است و برخی از شرکت‌ها پشتیبانی تلفنی دارند، برخی دیگر چت و سایرین هم تیکت ایجاد می‌کنند اما بیشتر آن‌ها همه این گزینه‌ها را با هم دارند. اگر کمک بیشتری احتیاج دارید، شاید یک سی‌دی‌ان که پشتیبانی چت دارد، گزینه بهتری است! پس ابتدا یک برآورد از کمک موردنیازتان داشته باشید.

  1. تعهد به توسعه مستمر

هنگامی‌که در جستجوی سریع‌ترین سی‌دی‌ان هستید، شرکتی را انتخاب کنید که به توسعه مستمر متعهد است. برای اینکه اگر ویژگی‌ها و پروتکل‌های جدید در تکنولوژی ظهور کنند، شرکت‌های متعهد بلافاصله آن‌ها را لانچ کرده و در اختیار کاربرانشان می‌گذارند اما شرکت‌های ضعیف‌تر و شاید ارزان‌تر، سال‌ها طول می‌کشد تا همین ویژگی‌ها را به‌روزرسانی کنند.

پشتیبانی پروتکل HTTP/2 یک نمونه از این ویژگی‌هاست که سرعت بالاتر را ممکن می‌کند و برای انتقال بدون تاخیر محتوا در وب طراحی شده است که ویژگی‌های زیر را دارد:

Binary یعنی سیستمش بر خلاف HTTP/1.1 که متنی است، باینری است.

Multiplexing یعنی ارسال چند درخواست و پاسخ را به‌صورت هم‌زمان فراهم می‌کند.

Header compressionیعنی هدرها توسط یک الگوریتم جدید فشرده می‌شوند که مقدار داده را کم می‌کند.

One Connectionیعنی به کلاینت اجازه می‌دهد تا برای هر سرور اصلی فقط از یک اتصال استفاده کند.

Server Push یعنی با ارسال پاسخ‌هایی که کلاینت باید کش کند، از تاخیر جلوگیری می‌کند.

اگر تمایل دارید که در رقابت پیروز شوید، سی‌دی‌انی انتخاب کنید که برای توسعه سرعت در توزیع محتوای سایت شما متعهد است.

نتیجه‌گیری

انتخاب سریع‌ترین CDN فقط پیدا کردن یک تامین کننده نیست بلکه باید همه فاکتورهای نام‌برده در این مقاله را در نظر بگیرید تا مناسب‌ترین انتخاب را برای نیازهای سایتتان و اهداف کسب‌وکارتان داشته باشید و موفق شوید.

سریع‌ترین CDN دنیا کدام است؟

دپارتمان آموزش هاست ایران

دپارتمان آموزشی هاست ایران در تلاش است جدید ترین آموزش های مرتبط با میزبانی وب را در اختیار کاربران عزیز قرار دهد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

6  +  4  =