تنوع نسلی در هسته اصلی توسعه هر سازمانی اجتماعی و کارآفرینی است. بهعنوان مثال آلمانیها یکی از طرفداران همکاری افرادی با تفاوت نسل در یک حوزه هستند. درواقع آنها خانههایی ساختند که نسلهای متفاوت در آن حضور داشته و نامش را Mehrgenerationenhaus نامیدند. در همه جای کشور مردمی با تفاوت نسل در کنار یکدیگر جمع شده و از شکاف نسلی موجود بیشتر بهره میبرند.
بهصورت مشابه، محل کار هم شبیه به یک جامعه کارآفرینی بوده که نسلهای متفاوت را زیر یک سقف جای داده است. اگرچه از بیرون کارمندانی از گروههای سنی متفاوت میبینیم که برای تحقق هدفی مشترک در کنار یکدیگر کار میکنند، اما در بطن کار و ارزشهای میانی مثل اخلاق کاری، ایدئولوژی و تفکر گروهی همکار باهم تناقضاتی دارند.
دو نسل
این برای اولین بار در تاریخ است که جهان شاهد کار کردن چهار نسل در کنار یکدیگر است.
سنتگرایان (متولدین حدود سال ۱۹۴۵ میلادی)
Baby boomers ( متولدین بین سالهای ۱۹۴۶ تا ۱۹۶۴)
نسل X (متولدین بین سالهای ۱۹۶۴ تا ۱۹۸۰)
نسل Y / Millenials (متولدین بین سالهای ۱۹۸۱ تا ۲۰۰۰)
اگر بخواهیم از نظر جمعیتی صحبت کنیم باید گفت در حال حاضر اکثریت گروه سنی حاضر در جامعه کاری متعلق به نسل X و Y بوده و موضوع اصلی بحث ما نیز این دو نسلاند.
مقاله مرتبط: شما در کدام طبقه بندی نسل ها قرار می گیرید؟
اگر یک نگاه سریع به پیشینه این دو نسل داشته باشیم درگیریهای شخصیتی زیادی را شاهد خواهیم بود. ورود نسل x به دنیای حرفهای با عصر اقتصادیای همراه بود که بهکندی رشد میکرد. فرصتهای شغلی زیادی وجود نداشت، همچنین افزایش میزان طلاق به معنای تقسیم مسئولیت در سالهای اولیه کاریشان بود.
از سوی دیگر، نسل y زمانی متولد شدند که تکنولوژی بهسرعت در حال پیشرفت بود، زمانی که اینترنت و ارتباطات نقشی حیاتی را در جامعه ایفا میکردند.
در ادامه به مشخصات عجیبوغریبی از دو نسل x وy میپردازیم که در زندگی حرفهای از خود نشان میدهند. این مشخصات در شناخت این دو نسل از نیروی کار به شما کمک میکند.
تعادل زندگی کاری
تعادل در زندگی کاری بهعنوان یک المان ضروری شناخته میشود چراکه رضایت کلی کارمند را تحت تأثیر قرار میدهد. بنابراین این دو نسل در نیاز به تعادل بین زندگی شخصی و حرفهای چندان تفاوتی با یکدیگر ندارند. تفاوت آنجا خود را نشان میدهد که هرکدام خواهان این هستند که چطور این خواسته را رفع کنند.
برای مثال نسل x از کارفرماینشان میخواهد ساعت کاری را از ۹ ساعت به ۵ ساعت کاهش دهند و برای آنها کار کردن بیشتر از این مقدار غیرقابل قبول بوده و در بعضی موارد قراردادشان را به هم میزنند.
زمانی که نسل x برای رسیدن به تعادل در زندگی کاری با معیار گفتهشده تلاش میکنند، نسل y بهسادگی این مورد را تقاضا کرده و بهعنوان یکی از جنبههای انتخاب شغل به آن نگاه میکنند. برای افراد نسل y تعادل در زندگی کار به معنای کار کردن از خانه از طریق تلفن و اینترنت بوده و ساعات کاری انعطافپذیر (مخصوصاً برای دانشآموزان و والدینی که بهتازگی صاحب فرزند شدهاند) و همچنین فرصتهایی برای استراحت در میان ساعت کاری است.
آرزوهای بلند و بالا
نسلهای x و y برداشتشان از مفاهیم پیشرفت و ترقی بسیار باهم تفاوت دارد. مثلاً متولدین نسل x بر این باورند که برای رسیدن به جایگاه بالا در زندگی حرفهای باید تلاش کرد و هرچه در طول مسیر سختتر کار کنند تجربههای بیشتری کسب میکنند درنتیجه به جایگاههای بهتری دست خواهند یافت. بهطور کلی رسیدن به پستهای مدیریتی و بالا در نظرشان سخت، طولانی و غیرقابل دسترس بوده و برای رسیدن به آن باید سخت تلاش کنند.
مقاله مرتبط: مدیریت نسل ها در محل کار [اینفوگرافیک]
نسل y دیدگاهشان نسبت به مسئله پیشرفت کاملاً متفاوت است. این نسل در فضایی بزرگ شدند که خانواده از ایشان نظرخواهی کرده و همیشه به آنها گفتهشده « نظر شما مهم است». تأثیر این نوع تربیت بهصورتی است که در فضای کاری باور دارند با کمی تیزهوشی میتوانند بهسرعت پیشرفت کرده و خود را ثابت کنند.
برای این نسل کمبود تجربه با داشتن مهارت بالا در انجام کار قابل جبران است. البته که این نوع نگرش گاهی باعث بیصبری و بیقراری این نسل برای گذراندن دورههای مورد نیاز میشود و میخواهند بهسرعت پیشرفت کنند درنتیجه گذراندن یک سری از دورهها را بیهوده تلقی میکنند.
استایل کاری
تفاوت بزرگ بین نسلهای مختلف تکنولوژی و ارتباطات باعث تفاوت در استایل کاری این دو نسل شده است. بهطور مثال نسل x به ارتباط رودررو برای ارائه کار خود ارزش نهاده درحالیکه نسل y دو ساعت ارتباط ویدیویی را جبرانکننده یک روز کاری میدانند.
مفهوم سلسلهمراتب نیز برای این دو نسل نیروی کاری متفاوت است. نسل x به ساختار قدرتی پله به پله معتقد بوده جایی که یک رئیس بهعنوان سمبلی از اقتدار شناخته میشود. نسل y به سلسلهمراتب تخت اعتقاد داشته جایی که هیئترئیسه، مدیران و سرپرستان بهمثابه همکار در کنار یکدیگر قرار دارند. همچنین این نسل علاقهمندند رئیسشان مثل یک مربی در کنارشان قرار داشته و تصدیق و بازخوردهای واقعی از ایشان دریافت کنند.
مقاله مرتبط: از تفاوت های نسل X و نسل Y به نفع سازمان خود استفاده کنید
بهصورت مشابه نسل x از تکنولوژی بهعنوان یک ابزار استفاده کرده که کارشان را آسانتر کند اما نسل y تکنولوژی را بهعنوان یکی از قسمت کار خود مورد استفاده قرار میدهند و بخش از استایل کاریشان محسوب میشود.
روحیه تیمی
نسل x و y هر دو برای روحیه تیمی ارزش قائل میشوند. بااینحال تفاوتهایی در مفاهیم شخصی در این مورد دارند.
بیشترین ویژگیهای شخصیتی متولدین نسل x، فردیت و استقلالشان است. بنابراین متولدین x یک مفهوم «تسمه نقاله » برای کار تیمی دارند. این بدان معناست که دوست دارند در قسمتی از پروژه که به ایشان مربوط است بهتنهایی و به روش خود کار کرده و سپس ادامه پروژه را به فرد بعدی بدهند. متولدین نسل x در گروههایی با تعداد افراد کمتر یا گروههایی که امکان استقلال بیشتری داشته باشند، عملکرد بهتری دارند.
در نقطه کاملاً مقابل، متولدین y یک مفهوم تکنولوژیکی و همزمان برای انجام کار گروهیشان دارند. کنفرانسهای ویدئویی، چتهای گروهی و فضای ابری برای اشتراک دادهها از حداقل نیازهای متولدین این نسل برای انجام کار گروهی است. تعداد افراد گروه برای ایشان مهم نیست، تنها مهم این است که صدایشان شنیده شده و به ایدههایشان بها داده شود.
نیروی پیشران
عوامل انگیزشی در کار برای این دو نسل بسیار متفاوت بوده و در تضاد با یکدیگرند. برای مثال نسل x بهوسیله اقتدار، خودمختاری و امنیت شغلی برانگیخته میشوند. وفاداری به کار و مدیری که برایش کار میکنند میتوانند ازجمله عوامل محرک برای این نسل بهحساب بیایند.
درحالیکه مفهوم موفقیت حرفهای برای متولدین نسل x داشتن گوشهای از یک اداره با یک در بلوط سنگین است، برای متولدین نسل y یک کیسه پر از تنقلات، لپتاپ و اینترنت بیسیم نامحدود را از مهمترین عوامل انگیزش شغلی خود میدانند. متولدین این نسل میخواهند در کنار انجام کار روزانه خود فرصتهای یادگیری از کارفرما خود را نیز داشته باشند.
اینجا باید یادآور شویم که اهداف مالی مثل حقوق و مزایا ازجمله عوامل انگیزشی برای هر دو نسل بوده که مسیر شغلیشان را مشخص میکند. هرچند که رویکردها و انتظارات هر دو نسل بسیار باهم متفاوت است.
نتیجهگیری
از کارگران دیجیتالی نسل y گرفته تا کارمندان نسل x که با رویکرد تبعیت از قوانین مشخصی کار میکنند، باید گفت این تنوع نسل در یک محیط کاری به میزان زیادی روند کلی سازمانها را تحت تأثیر قرار میدهند. این مقاله قصد داشت یک سری خصوصیات کلی از این نسل را ارائه دهد اما این مهم را باید در نظر بگیرید که همه افرادی که در یک از این دو نسل کار میکنند دقیقاً رفتار و علایقشان یکسان نیست.
اگرچه که روش کار متولدین نسل y با پیشینیان خود در نسل y متفاوت بوده، این برای کارمندان و مدیران منابع انسانی لازم است که از کلیشههای قدیمی برای مدیریت پیروی نکنند.
نکته مهم این است که این تفاوت نسلها را در محیط کاری شناسایی کرده و برای داشتن محیط کاری مناسب، راحت و کارآمدتر برای همه از آنها به نحو درست استفاده کرد.
افزودن دیدگاه