راهنمای مطالعه
اگر اخیرا به فکر افتادهاید که به یک تیم استارتاپ ملحق شوید، باید بگویم که این تصمیم زندگی حرفهای و شخصیتان را برای همیشه قطعا تغییر خواهد داد. قبل از پیوستن به یک تیم استارتآپ باید جنبههای مختلف کار را بررسی کنید و اگر تحمل این ۱۰ شرایط کلافه کننده برایتان آسان بود، موافقت خودتان را برای قبول مسئولیت اعلام کنید.
طی چند سال اخیر موتور استارتاپها روشن شده است؛ آنها مخاطرات را با دل و جان میخرند و با سرعت هر چه تمام دست به تولید در زمینههای مختلف میزنند، از تولید نرمافزار گرفته تا هک کردن اطلاعات افراد مهم و سازمانهای بزرگ– به اصطلاح شکار نهنگ! هرجا نگاهتان بیافتد، همان جا یک استارتاپ جدید و البته هیجانانگیز سبز میشود و شما هم بدتان نمیآید که شریکشان شوید. کار کردن در یک استارتاپ سخت و چالش برانگیز است، اما فکر میکنید آینده پیش روی تان آنقدر خوب است که از عهده سختیهای آن بر خواهید آمد.
در حال بررسی پیوستن به یک استارت آپ هیجان انگیز هستید که زندگی حرفهای و شخصیتان را برای همیشه قرار است تغییر دهد. اما آیا واقعا باید به یک استارتاپ بپیوندید؟ درست است که چنین موقعیتی برای آینده شما ممکن است سودمند باشد، اما احتمال اینکه همه اینها خواب و خیال باشد هم کم نیست. پس قبل از هر اقدام جدی ۱۰ دلیل برای ملحق نشدن به یک تیم استارتآپ را دنبال کنید.
۱. ممکن است اصلا هیچ حقوقی به شما ندهند
بسیاری از کارکنان استارتاپ با درک این موضوع شروع به کار میکنند که دستمزدی که حق مسلمشان است را باید در عوض سود آینده کسب و کارشان قربانی کنند. آنها چندین سال به شدت کار میکنند و وقتی که استارتآپ موفق شد، سودشان را درو میکنند. اما در این فرضیه دو اشکال اساسی وجود دارد: اول اینکه، استارتآپ ممکن است اصلا هیچ وقت موفق نشود.در این صورت سود شرکت شکست خورده یا درحال شکست اصلا هیچ ارزشی ندارد. دوم اینکه، استارتاپ به این مشهورند که در زمانی که کمک مالی میشوند بسیار محتاط عمل میکنند و کسی چه میداند که این پول چه مدت قرار است دستشان باقی بماند. پس اگر در یک startup مشغول به کار شدهاید با فرض بر اینکه در نهایت صاحبان کسب و کار برایتان احساس دلسوزی خواهند کرد و حقوقتان را افزایش میدهند و یا یک حقوق چرب و چیلی در کف دستانتان میگذارند، متاسفانه سخت در اشتباهید.
۲. ممکن است در هیئت مدیره نقشی نداشته باشید
یکی از دلایلی که برخی افراد به استارتاپ علاقه دارند، اینست که فکر میکنند قرار گرفتن در هیئت مدیران شرکت بسیار آسان است. اما چند استارتاپ را میشناسید که هیئت مدیره سطح بالایی دارند و خودشان هم موسس نیستند؟ اگر به شما وعده ارتقا به سمتهای مدیریتی در آینده را دادهاند، شاید اقدام سودجویانه برای پوشاندن حقوق کم شما باشد. تعجب نکنید اگر این عناوین همان روزهای اول کار یا طی استخدام به شما پیشنهاد شود. باید بگویم صاحبان استارتاپ آنقدر نگران پولهایشان هستند که از این عناوین برای قبول مذاکره و موافقت با حقوق پایینشان استفاده میکنند. در این مسیر ممکن است پولی به جیب نزنید اما در عوض یک عنوان فوقالعاده کسب میکنید.
۳. استارتاپ ها معمولا شکست میخورند
احتمال زیادی وجود دارد که تیم استارتاپتان شکست بخورد. این جمله اصلا بیرحمانه نیست. اساسا طبیعت استارتآپها همین است.در سال ۲۰۱۲ ژورنال والاستریت گزارش کرد که از هر ۴ استارتآپ، ۳ تای آن شکست میخورند. بر اساس تحقیقاتی که از سال ۲۰۰۴ تا ۲۰۱۰ انجام شد ۲۰۰۰ شرکت حداقل ۱ میلیون دلار کمک مالی دریافت کرده بودند.
مقاله مرتبط: ٨ عادتی که موجب شکست استارت آپ شما می شود
۴. باید به سختی کار کنید
مسلما میخواهید تمام تلاش و انرژیتان را روی شغلی که برایش آماده شدهاید بگذارید، اما حواستان باشد که در مورد استارتآپ قضیه کمی فرق میکند. ممکن است ساعتها در هفته دیوانهوار کار کنید، چرا که استارتاپ مسابقه ایست که باید زودتر به نتیجه برسد. تکاپو و تلاش برای تولید یک محصول و یا ارائه خدمات و همچنین ایجاد بازار قبل از ته کشیدن پول از ویژگیهای کلافه کننده استارتاپ است. اگر از بودن زیر این فشارها لذت میبرید، بفرمایید استارتاپ همین جاست! (لازم به ذکر است که اکثر مردم میخواهند میزان ضربان قلب و فشار خونشان را در سطوح سلامت حفظ کنند- حالا این چه کاریه! بچسبید به همین استارتاپ).
اگر مایلید که روزانه ۱۲ ساعت بدون حقوق یا با حقوق پایین کار کنید، در اینصورت استارتاپ همان چیزی است که دنبالش هستید.
۵. لیست مسئولیتهای شما ممکن است طولانی باشد
غیر از استرس، ساعت کاری طولانی و حقوق پایین، وظایف زیادی هم خواهید داشت. احتمالا از شما خواسته میشود که چندین کار را با هم انجام دهید. بعضی از مردم از اینکه چند عنوان شغلی داشته باشند لذت میبرند. همه میخواهند بدانند که چه کاری را در طول هفته کاری باید انجام دهند. اگر بخواهیم واقع بین باشیم، کارکنان startup در مسئولیت پذیری همان درگیریهای ذهنیای را دارند که شرکتهای بزرگ دارند. پس اگر انتظار این را داشتید که کار جدیدتان خاص و هیجان انگیز از آب درآید، بهتر است حواستان به اوضاع روحیتان هم باشد و خیلی ناامید نشوید.
مقاله مرتبط: ١٠ کاری که باید برای رشد استارتاپ خود در سال اول انجام دهید
۶. همه چیز می تواند از این رو به آن رو شود
با خود میگویید اگر همه چیز تو زرد از آب درآمد، آنوقت میتوانم خودم را کنار بکشم. اما استارتآپ اینگونه کار نمیکند. چه میشود اگر سرمایه داران خصوصی سرمایهشان را بیرون بکشند؟ اگر رقابت کسب و کار شما را ویران کند چه؟ یا اگر رکود اقتصادی دیگری رخ دهد؟ عوامل مختلفی در تعیین شکست و موفقیت یک استارت آپ نقش دارند. وقتی شرایط تغییر میکند، همه چیز هم با آن تغییر میکند. یک روز برای یک استارتاپ متعهد کار میکنید و روز دیگر آزادید که بروید.
۷. همه چیز درهم و برهم و بی نظم است
استیو بلانک استاد دانشگاه استانفورد و بنیان گذار چندین شرکت از افراد علاقهمند به پیوستن به استارتاپ این سوال را میپرسد: چقدر با بینظمی راحت هستید؟ اگر به یک استارتآپ کوچک پیوستهاید با یک یا کمتر از ۱۰ کارمند، هر روز که سر کار میروید باید انتظار یک بی نظمی را داشته باشید. من در چندین استارتاپ کار کرده ام و میدانم بعضی روزها واقعا ناامید کننده میشوند. توصیه میکنم اگر جزو آن دسته از افرادی نیستید که از گوش به زنگ بودن لذت میبرند، استارتاپ را از سرتان بیرون بیاندازید.
۸. شما هنوز هم یک( یا چند) رئیس دارید
شاید برای شما یکی از جذاب ترین قسمتهای استارتاپ، کار نکردن برای دولت یا سازمان بزرگ باشد. ولی باید بگویم حتی استارتآپها هم مدیران، مدیر عامل و سرمایهدار دارند. اگر خوششانس باشید و یک مدیر عالی داشته باشید، اصلا هم چیز بدی نیست. این شخص تیم را دور هم جمع میکند و کارها را به سرانجام میرساند.
وقتی یک استارتاپ از طریق یک شرکت سرمایه گذار تامین مالی شود، انتظار هم میرود در مهلت مقرر به سود برسد. هر چه باشد این پول شرکت سرمایه گذار است و آنها هم باید به سودشان برسند. پس اگر یک وقت پویایی شرکتتان تغییر کرد، اگر استارتآپ به نتیجه دلخواهتان نرسید و یا ناسازگاری شخصیتی بین رهبران استارتاپ و شرکت سرمایه گذار پیش آمد، زیاد شوکه نشوید.
۹. شما باید یک شرکت بسازید
بگویید که مهندس یا مثلا توسعه دهنده هستید و از استارتاپشان مطلع شدهاید و درخواست کار دارید. به جای اینکه در همان زمینه مشخص فعالیت کنید، شما باید سازنده شرکت باشید. البته چنین چیزی ممکن است برایتان یک چالش اغوا کننده باشد، اما یادتان نرود که این شغلی نیست که برایش فرم پر کردهاید. از نظر دیوید بلوم که یک کارآفرین است، تمام افراد استارتآپ باید سازنده کسب و کار باشند.
۱۰. ممکن است مجبور شوید هزینه های خودتان را پرداخت کنید
احتمالا شرکت جوان و نوپای شما پول نداشته باشد. پس وقتی که زمانش برسد چه کسی برای جلب توجه رسانه ها، سرمایه دارن و مشتریان باید هزینه کند؟ بعله! اگر فکر میکنید میتوانید شام و نهار را بیرون میل بفرمایید و هزینهاش هم پای شرکت است، زهی خیال باطل!
مقاله مرتبط: مدیریت مالی را در استارتاپ ها بیاموزید
به علت عدم جریان نقدی، هرچیزی از لوازم اداری تا خدمات نظافت، ممکن است توسط کارکنان انجام شود. خب شما میتوانید بدون خدمات نظافت در جایی بسر ببرید؟ در چنین شرایطی واقعا کسی میخواهد بیش از یک ماه یا چند ماه به محل کارش برود؟