راهنمای مطالعه
روزانه حداقل یک طراح وب در نقطهای از جهان، پروژههایی را که متعلق به ماهها یا سالها قبل بررسی میکند. در غیر اینصورت مدیرانی هستند که با داشتن ایدههای هوشمندانه، بهجای ایجاد پروژههای جدید، با بازسازی ایدههای قبلی میپردازند و از این طریق هدف شرکت خود را دنبال میکنند و البته ممکن هست موجب گسترش آن ایده در کل جهان شوند. هر کدام از این دسته افراد ممکن هست در طی انجام این پروژهها، هدفی از پیش تعیین نشده را پیشِ روی خود ببینند و از این بابت احساس ناامیدی کنند. آنها هرچه بیشتر در این مسیر پیش میروند ناامیدی و نارضایتیشان بیشتر خواهد شد و آن هدف نامشخص نیز شروع به شکلگیری میکند تا زمانی که به این نتیجه میرسند که باید طراحی کلی را تغییر دهند.
طراحی مجدد یک سایت شباهت زیادی به بازسازی یک فیلم یا سریال تلویزیونی قدیمی دارد. هر دو پروژه به تلاشهایی بیوقفه و خلاقانه نیاز دارند تا بتواند مخاطبان قبلی خود را حفظ کند و در عین حال، افراد جدیدی را به لیست مخاطبان خود اضافه کند. هر دو مورد با خطراتی بزرگ مواجه هستند، زیرا طراحی و بازسازی پروژههای قدیمی میتواند تازگی را به آنها برگرداند یا برعکس، آنها را بیش از پیش به سمت نابودی سوق دهد.
مقاله مرتبط: چالشهای طراحی مجدد وب سایت
ما بهعنوان طراحان سایت، این فرصت را داریم که از موفقیتها و شکستهای هالیوود در بازسازی فیلمها درس بگیریم. البته این دو مورد بهطور کامل و جزءبهجزء با یکدیگر قابل مقایسه نیستند؛ اما شباهتهایی کافی بین این دو عرصه وجود دارد که باعث میشود به نتیجهگیریهایی جالب در ادامه مطلب برسیم، نتایجی که در قالب ۴ اصل طراحی وبسایت با الهام از بازسازی فیلمهای سینمایی در هالیوود بیان میشوند:
۱- مطمئن شوید که از تغییرات مورد نظر شما استقبال خواهد شد
شاید برخی افراد حتی ندانند که نسخه اصلی فیلم «مومیایی» (The Mummy) در سال ۱۹۳۲ با بازی بوریس کارلوف بهعنوان نقش اصلی ساختهشده است. سال ۱۹۹۹ برندن فریزر جذابیت این نقش و فیلم را بار دیگر به سینما بازگرداند و به مدت ۶۰ سال در اوج خود باقی ماند. طی این ۶۰ سال اتفاقات زیادی از جمله جنگ جهانی، جنگهای متعدد دیگر، اختراع کامپیوتر و شناختن طراحی مجدد وبسایت بهعنوان ایدهای جدید رخ داده است. از این رو با اکران نسخه جدید این فیلم در سال ۱۹۹۹، دنیای جدیدی نیز برای مخاطبان به نمایش درآمد. فیلم «ایندیانا جونز» نیز با استفاده از ستارههای معروف هالیوود در چندین قسمت با فاصلهی زمانی زیاد توانست مخاطبان زیادی را به خود جذب کند و با وجود اینکه حس تازگی را در هر قسمت به مخاطبان القا میکرد، تم اصلی فیلم یعنی «ماجراجویی» و البته کمی حس «ترس» را در تمام قسمتها حفظ کرده بود. این چنین تغییراتی برای جامعه مخاطبین قابل قبول بود و مورد استقبال افراد زیادی قرار گرفت.
در سال ۲۰۱۷ شخصی با هدف ترسیم هیولایی جدید نسبت به دیگر فیلمها، تصمیم به بازسازی فیلم «مومیایی» گرفت. اما نتیجهی آن، فیلمی بیروح بود که از آن استقبال چندانی نشد. با وجود اینکه بازیگران مشهوری در این فیلم نقشآفرینی کردند، مخاطبان نقش اصلی فیلم مومیایی قدیمی یعنی «برندن فریزر» و نوع بازی او را همیشه به خاطر میآورند و ایننوع مقایسهها موجب شد نسخهی جدید آن نظر مخاطبان را چندان به خود جلب نکند. درواقع دنیا نتوانست این بازسازی را بپذیرد. تندروی در ایجاد تغییر، به سری فیلمهای «مومیایی» آسیب زد و این همان چیزی بود که در مورد بازسازی سری فیلمهای «مرد عنکبوتی» نیز صدق میکرد.
مقاله مرتبط: میانگین عمر وبسایتها چقدر است؟
برای اعمال طراحی جدید روی سایتتان، خیلی زود اقدام نکنید و وقتیکه تصمیم به انجام این کار گرفتید خیلی خوب همه زوایای این کار را بسنجید تا مطمئن شوید که نتیجه همان چیزی است که کاربران را به خود جلب خواهد کرد.
۲- دلیل منحصربهفرد بودن نسخه اصلی (قدیمی) را بیابید
برای درک بهتر این موضوع نگاهی به فیلم «یادآوری کامل» (Total Recall) میاندازیم. نسخه اصلی آن، یک فیلم علمی تخیلی جذاب و پر از هیجان بود. حال کافی است شخصیتی با جذبهی کمتر را جایگزین نقش آرنولد کنید تا ساختار اصلی فیلم از هم فرو بپاشد. شوخ طبعی فیلم را نیز حذف کنید و به همین سادگی آن را به یک فیلم اکشن علمی تخیلی تکراری و کلیشهای تبدیل خواهید کرد. این فیلم در زمان خود محبوبیت خاصی داشت اما نه بهاندازه محبوبیتی که اکنون دارد.
در سال ۲۰۱۲ تهیهکنندگان برای ساخت نسخهی جدید این فیلم نتوانستند آرنولد را بهعنوان نقش اصلی داشته باشند و کالین فارل و دیگر بازیگران خوب و مطرح نیز نتوانستند بهتنهایی بار این فیلم را به دوش بکشند و بدین طریق بازسازی فیلم با شکست مواجه شد. آن شوخ طبعی دوستداشتنی نیز دیگر در فیلم ندیده نمیشد و جای خود را به سخنان طعنهآمیز و کنایه داده بود. دیدگاههای اجتماعی اندکی هنوز در فیلم مشاهده میشد اما آنچنان ساده و سطحی بود که بهراحتی نادیده گرفته شد. با وجود اینکه سازندگان این فیلم تلاش کردند مواردی که فیلم را جذاب میکرد در بازسازی آن نیز رعایت کنند اما در نهایت مجبور به حذف دو سوم این موارد شدند که همین موضوع نیز موجب شکست پروژه شد.
مقاله مرتبط: روند طراحی وب سایت در گذر زمان: web design museum
پیش از اینکه اقدام به تغییر طراحی سایتی کنید، باید بدانید که دلیل علاقه مردم به آن چه بوده است. این امر به معنای تحقیق در مورد کاربران و مستلزم صحبت کردن با آنهاست. این همان موردی است که در بازسازی فیلم «یادآوری کامل» رعایت نشد و هیچگاه نظر طرفداران فیلم اصلی و دلیل علاقهمندی آنها به این فیلم مورد بررسی قرار نگرفت.
۳- به امکان تغییر گروه مخاطبان هدف خود توجه کنید
معمولاً نظر و سلیقهی مردم در تمام طول زندگیشان ثابت نمیماند. افراد و احساساتشان نیز همانند زمان تغییر میکند. سریال جدید تلویزیونی «گمشده در فضا» (Lost in Space) از سرویس نتفلیکس مثال خوبی در این باب هست. نسخه اول این سریال در سال ۱۹۶۵ ساخته شد، تقریباً یک سال پیش از اینکه اولین فیلم «پیشتازان فضا» (Star Trek) اکران شود. نسخهی اصلی، دارای مؤلفههای سریالی و روابط جذاب بین خانواده بود که در زمان خود مخاطبانش را جذب میکرد و همانطور که انتظار میرفت بسیار بیشتر از فیلم «پیشتازان فضا» که با اهدافی بلندمدت ساخته شده بود محبوبیت خود را حفظ کرد.
سری جدید این سریال دیگر نمیتوانست بر آن مولفهها و ارتباطات خانوادگی قدیمی متکی باشد. مخاطبان انتظار داشتند کمی درام، رویکردی واقعگرایانهتر و جزییات بیشتری در مورد شخصیتهای داستان علمی تخیلی مورد علاقه خود ببینند و این همان اتفاقی بود که در بازسازی این سریال رخ داد. مخاطبان سریال بهخصوص طرفداران Netflix با شخصیتهای جدید این سریال کنار آمده و آن را پذیرفتند.
در نهایت این بازسازی توانست با ترکیب مفهوم اصلی داستان و انتظارات مخاطبهای خود به موفقیت دست پیدا کند. به نظر میرسد که دیگر نیازی به توضیح شباهتهای این موضوع با طراحی مجدد سایت نباشد. تنها لازم هست شما نیز تغییرات مخاطبانتان را بررسی کنید و نسبت به سلیقه و نیاز آنها پروژهی خود را پیش ببرید.
۳- به تغییرات رسانه نیز توجه کنید
با موضوعی یکپارچه و مخاطبانی پایبند میتوان داستانهای مشابه را در هر بازسازی فیلم بیان کرد اما در این زمان هست که تغییرات ایجاد شده در رسانه و عناصر آن، مسیر را کمی دشوار میکند. در این مبحث میتوان سری فیلمهای «جیمز باند» (James Bond) را مثال زد. از لحاظ تکنیکی نمیتوان این فیلمها را بازسازیشده محسوب کرد اما با موضوع مورد بحث ما نقاط مشترک زیادی دارد. البته شاید روزی این فیلم نیز دیگر قادر به قانع کردن مخاطبانش نباشد ولی تاکنون در این کار موفق بوده است. شیوه ساخت سری فیلمهای جیمز باند در طول تمام این سالها از لحاظ تکنیکی تغییر کرده است. با پیشرفت در تکنولوژی، تغییرات در سبک داستانپردازی سینمایی و تغییر مسیرهای فرهنگی، فیلمهای جیمز باند امروزی بسیار متفاوت از اولین قسمتهای آن هستند هرچند داستان اصلی آنها هنوز تغییر نکرده است.
طراحی مجدد سایت شما شاید نیازی به تغییر فلسفه بنیادین آن نداشته باشد اما شاید بد نباشد برای اعمال تغییراتی که در ذهن خود دارید اقدام کرده و یکسری عناصر قدیمی را با کدهای مناسب بهروز کنید و طرحی جدید از وبسایتتان را بهنمایش بگذارید. توجه داشته باشید گاهی اوقات میتوانید بهجای بازسازی کلی، تنها با تغییر بخشی از طراحی سایت به هدف مورد نظر خود برسید.