راهنمای مطالعه
بهعنوان دارنده یک کسبوکار، باید هنگام انتخاب یک پلتفرم برای ساخت یک وبسایت، عوامل زیادی را در نظر بگیرید. شما میخواهید سایتی بسازید که به بودجهی زیادی نیاز دارد و در عوض، عملکرد کسبوکارتان را بهینه کند؛ بنابراین باوجود گزینههای زیادی که وجود دارد، انتخاب یک پلتفرم مناسب کار مشکلی است.
ASP یک فریمورک برای ساخت وبسایت است که نسخههای متعددی از آن نیز ایجاد شدهاند. این نسخهها شامل ASP کلاسیک و ASP.Net MVC هستند. ASP برای ساخت وبسایتهای پیچیده و بزرگ که نیاز به بهینهسازی سرعت و امنیت دارند، گزینهای بسیار عالی است. این فریمورک متنباز است و به همین دلیل جامعهای از دولوپرها، ابزارهایی سازگار با این فریمورک را توسعه داده و بهصورت رایگان در اختیار عموم گذاشتهاند.
این راهنما هر آنچه را که نیاز است راجع به ASP بدانید پوشش میدهد از جمله مواردی که این فریمورک را از سایر روشهای ساخت وبسایت مجزا میکند و مزایا و معایب استفاده از آن برای ساخت سایتهای تجاری و … .
خلاصهای درباره ASP
قبل از اینکه تصمیم بگیرید که آیا از ASP برای ساخت وبسایتتان استفاده کنید یا خیر، باید چند واقعیت را درباره این فریمورک بدانید.
ASP یک نوع تکنولوژی سمت سرور و نام آن برگرفته از عبارت «Active Server Page» است. در واقع ASP ابزاری برای ساخت اپلیکیشنهای تحت وب و سایتهای تعاملی است.
اولین نسخهی ASP که هماکنون با نام ASP کلاسیک شناخته میشود، در سال ۱۹۹۸ توسط مایکروسافت معرفی شد.
از آن موقع تا به الان چندین نسخه مختلف از روی این فریمورک ساخته شده است که شامل ASP.Net و ASP.Net MVC میشود.
مقاله مرتبط: آشنایی با معماری MVC
در حال حاضر این دو نسخه ASP با هم ترکیب شده و یک نسخه تحت عنوان ASP.Net Core را تشکیل دادهاند. این نسخه در سال ۲۰۱۶ معرفی شد.
مطالبی که باید درباره ASP بدانید
اگر تاکنون نام ASP را نشنیدهاید، ممکن است تعجب کنید که چرا باید ASP برای شما اهمیت داشته باشد. هنگامیکه یک سایت جدید را ایجاد میکنید، باید تصمیم بگیرید که از چه ابزارهایی میخواهید استفاده کنید.
گزینههایی از جمله سیستم مدیریت محتوا (CMS)، کدنویسی سایت و سایتسازها در طراحی سایت، پیشِ روی ما هستند.
انتخاب بین این گزینهها تصمیم سختی است؛ بنابراین مهم است که تفاوتهای بین آنها را بدانید تا بتوانید انتخاب درستی داشته باشید.
سایتسازها و سیستمهای مدیریت محتوا (CMS)، نرمافزارهایی هستند که به شما امکان ساخت یک سایت را بدون نیاز به دانش فنی گسترده میدهند.
این ابزارها رابطها و عناصر پیشساختهای را ارائه میدهند که توسط آنها میتوانید ظاهر و عملکرد وبسایتتان را تغییر دهید.
از طرفی ASP یک فریمورک کدنویسی است که توسعهدهندگان توسط آن میتوانند به کدنویسی سایت بپردازند. این فریمورک، توسعهی یک وبسایت جدید را نسبت به زمانی که بخواهید آن را از صفر تا صد انجام دهید بسیار راحتتر کرده است.
مقاله مرتبط: تفاوتهای کلیدی بین ASP.NET و PHP
استفاده از ASP نسبت به سایر روشهای ساخت وبسایت مزایا و در عین حال معایبی نیز دارد که در بخش بعدی به آن میپردازیم؛ بنابراین شما باید تصمیم بگیرید که قصد استفاده از کدام نسخهی ASP را دارید.
دو نسخه اخیری که از ASP منتشر شده، یعنی ASP.Net و ASP.Net Mvc محبوبیت بیشتری نسبت به ASP کلاسیک دارند. این بدان علت است که دو نسخهی اخیر از زبانهای برنامهنویسی بیشتری پشتیبانی میکنند. همچنین آنها شیگرا هستند، در حالی که ASP اینطور نیست.
این بدان معنیست که میتوانید توابعی را که یکبار برای سایتتان تعریف کردهاید در جاهای مختلف پروژه نیز استفاده کنید، درحالیکه در ASP کلاسیک برای این منظور، باید بخش اعظمی از توابع را مجدداً کدنویسی کرد. برای افرادی که بهتازگی کار با این فریمورک را شروع کردهاند پیشنهاد میشود از نسخه ASP.Net استفاده کنند.
مزایا و معایب استفاده از ASP برای ساخت سایتهای تجاری
در صورتی که قصد دارید از ASP بهعنوان یک فریمورک برای ساخت وبسایتتان استفاده کنید، باید مزایا و معایب این ابزار را هم بدانید. هر چند که این ابزار مفیدی است، اما لزوماً برای همه افراد انتخاب مناسبی نیست.
وبسایتهای ایجاد شده با ASP مزیتهای زیادی دارند، از جمله اینکه زمان بارگذاری کمتری داشته و امنیت بالایی نیز دارند.
نمیتوان گفت که ASP از امنیت بیشتری نسبت به CMS های خیلی امن از جمله دروپال برخوردار است، اما سیستمهای مدیریت محتوا، بیشتر هدف حملات هکری قرار میگیرند.
یکی از ویژگیهای خوب ASP این است که بخش front-end را از back-end جدا میکند، بنابراین طراحان و توسعهدهندگان میتوانند همزمان روی یک سایت کار کنند.
یکی از معایب ASP این است که بدون داشتن دانش کدنویسی، قادر به ایجاد سایت نخواهید بود و حتماً باید برای این کار دولوپر استخدام کنید. مایکروسافت یک برنامه دسکتاپ ویندوزی به نام visual web developer ارائه کرده که به افراد مبتدی کمک میکند تا از ASP.Net استفاده کنند. این برنامه ویرایشگری تحت عنوان WYSIWYG و مخفف عبارت «هر چه را که میبینی، همان در خروجی ظاهر خواهد شد» است. همچنین قالبهایی آماده برای ایجاد وبسایتهایی با کاربردهای مختلف از قبیل سایتهای فروشگاهی و … را نیز شامل میشود.
یادگیری کار با ASP برای افرادی که هیچدانشی در زمینهی کدنویسی ندارند بسیار دشوار خواهد بود، فرقی ندارد که کدام نسخهی آن را برای کار خود انتخاب کردهاند. همچنین قبل از شروع کار باید با یک توسعهدهنده وب مشورت کرد؛ بنابراین ASP مناسب کسب و کارهایی است که بودجه کافی برای استخدام یک نیروی توسعهدهنده را داشته باشند. البته داشتن تعداد بازدیدکنندههای زیاد و نیاز به امنیت بالا، توجیهی مناسب برای جایگزینی ASP بجای CMS های ساده یا سایتسازهاست.
در انتها، اگر تصمیم گرفتید که از ASP استفاده کنید، باید در انتخاب سرویس میزبانی مناسب برای سایتتان نیز دقت داشته باشید. سرویس میزبانی که از سایتهای ASP پشتیبانی میکند به شما کمک خواهد کرد تا سایتتان را بهسرعت راهاندازی کرده و بالاترین عملکرد را از آن دریافت کنید.
نتیجهگیری
ASP زبانی برای گروهی از فریمورکهای ساخت وبسایت است که به شما امکان طراحی سایت با امنیت و سرعت بالا میدهد. ASP تنها روشی برای ساخت وبسایت است که باید قبل از استفاده از آن، معایب و مزایای آن را بهخوبی شناخت.
با بررسی نکات و موارد گفتهشده در این مقاله، اکنون میتوانید با آگاهی بیشتری برای زیربنای سایت خود انتخابی مناسب داشته باشید.