راهنمای مطالعه
Core Web Vitals یا کور وب ویتال متشکل از مجموعهای از فاکتورهای خاص است که طبق گفتهها و اسناد گوگل برای تجربه کاربری مهم هستند. Core Web Vitals از سه فاکتور مهم تشکیلشده است که هرکدام از این فاکتورهای بهخودیخود روی تجربه کاربری تأثیر زیادی دارند:
- بزرگترین رنگ محتوا LCP
- اولین تأخیر ورودی FID
- تغییر تجمعی طرح CLS
درواقع کور وب ویتال یکی از روشهای اساسی گوگل برای اندازهگیری UX وبسایت شما است و بهعنوان بخشی از امتیاز صفحه عمل میکند. میتوانیم با استفاده از داشبورد سرچ کنسول گوگل دادههای مرتبط با آن را بیابیم و آن را بهبود ببخشیم.
اهمیت Core Web Vitals در چیست؟
یکی از اهداف مهم گوگل این است که تجربه کاربری صفحه را بهعنوان یکی از فاکتورهای رتبهبندی (فاکتور سئو) در نتایج جستجو قید کند. تجربه کاربری صفحه مجموعهای از عوامل زیر هستند و برای گوگل اهمیت دارند. ازجمله:
- HTTPS
- سازگاری با موبایل
- عدم وجود پاپ آپ بینابینی
- “مرور ایمن” (در اصل، نداشتن بدافزار در صفحه شما)
موارد بالا حیاتیترین امتیازهای یک صفحه وب را تشکیل میدهند. این عوامل بهخودیخود برای یک صفحه وب در رتبهبندی معجزه نمیکنند اما چند تا از فاکتورهای مهم سئو در بین بیش از ۲۰۰ فاکتور سئو هستند که گوگل بهصراحت به این موضوع اشارهکرده است. گوگل در این رابطه همچنین گفته که تا ۷ سال آینده کاربران فرصت این رادارند که این عوامل را بهبود ببخشند. در بخشهای بعدی قصد داریم نکات زیادی را در رابطه با بهبود Core Web Vitals بیان کنیم که امیدواریم برای شما مفید باشد.
بزرگترین رنگ محتوایی (LCP)
LCP یا بزرگترین رنگ محتوا به مدتزمان بارگذاری کامل یک صفحه از دید یک کاربر واقعی اشاره دارد، به عبارت ساده از زمان کلیک روی یک لینک تا مشاهده کامل همه محتوا LCP نام دارد. LCP مانند اندازهگیریهای دیگر سرعت صفحه نیست و لزوماً روشهای دیگر مانند TTFB و… باز کردن یک صفحه وب را برای کاربر نشان نمیدهند. LCP که یکی از اجزای مهم Core Web Vitals است روی اصل سرعت صفحه و تعامل با آن صفحه تمرکز دارد.
میتوان امتیازهای LCP مربوط به وبسایت را از طریق سرچ کنسول و از طریق بخش Google PageSpeed Insights مشاهده کنیم. همچنین ما میتوانیم Google PageSpeed Insights بر روی ابزارهایی مانند webpagetest.org بررسی کنیم که عملکرد صفحه را بر اساس دادههای مرورگر و بهصورت واقعی به ما نشان میدهد.
LCP را از کجا مشاهده کنیم؟
همانطور که در بالا نیز به آن اشاره کردیم بهتر است که امتیاز LCP را از طریق سرچ کنسول بررسی و تحلیل کنیم. دادههای سرچ کنسول گوگل از طریق گزارش تجربه کاربری میآیند و میتوانیم ما دادههای LCP خود را برای کل وبسایت مشاهده کنیم. در این حالت بهجای اینکه یک صفحه خاص را برای این کار تعیین کنیم لیستی از آدرسهای بد را خواهیم داشت که میتوانیم آنها را تحلیل کنیم و بهبود ببخشیم. گوگل سرعت LCP را به سه سطح تقسیم میکنند:
- خوب
- نیاز بهبهبود یا متوسط
- ضعیف یا بد
هدف اصلی این است که LCP به ۲.۵ ثانیه برسد و این یعنی کل محتوای صفحه شما در این مدتزمان بارگذاری شود و این یک چالش بزرگ در Core Web Vitals برای صفحات با حجم زیاد، صفحات با تصاویر با کیفیت و… است.
همچنین صفحات با نمره LCP، ۵.۱ به بالا صفحات ضعیفی در نظر گرفته میشوند که باید با استفاده از تدابیر و استراتژیهای فنی خاص آن را بهبود ببخشیم که در اینجا به برخی از آنها اشاره خواهیم کرد.
نحوه بهبود LCP در کور وب ویتال
در اینجا نکاتی برای بهبود LCP وجود دارد که امتحان آنها ضرری ندارد و میتواند تا حدودی LCP صفحه شما در Core Web Vitals بهبود ببخشد.
- حذف اسکریپتهای غیرضروری: بررسیها صورت گرفته در این زمینه نشان میدهد که حذف اسکریپتهای غیرضروری به ازای هر اسکریپت ۳۴ میلیثانیه سرعت بارگذاری صفحه را کاهش میدهد.
- انتخاب و خرید هاست مناسب: هاست یا میزبانی وب مناسب میتواند تأثیر به سزایی در بهبود کور وب ویتال و LCP داشته باشد.
- بارگذاری تنبل: این ویژگی باعث میشود که تصاویر فقط هنگام اسکرول روی آنها بارگذاری شوند و این خودبهخود زمان بارگذاری صفحه را کاهش میدهد و LCP با آن بهبود میابد.
- حذف عناصر بزرگ صفحه: گاهی اوقات وجود عناصر و فایلهای بزرگ باعث کندی صفحه و امتیاز بد LCP میشود که باید آن را حذف کنیم.
- کوچکسازی یا فشردهسازی CSS: CSS بزرگ نقش زیادی در امتیاز بد LCP دارد و بارگذاری را به تأخیر میاندازد که بهتر است با روشهای موجود آن را فشرده کنیم.
نکات بسیار بیشتری در رابطه با بهبود LCP بهصورت خاص و بهبود Core Web Vitals بهصورت عام در این رابطه وجود دارد که برای هر صفحه به این نیاز دارد که توسط یک متخصص سئو تکنیکال بررسی شود.
تأخیر ورودی اول (FID) در Core Web Vital
دومین فاکتور مهم در کور وب ویتال، FID یا First Input Delay است و در این مرحله، صفحه به FCP رسیده است. بهصورت عام ما FID را به اولین تأخیر ورودی ترجمه میکنیم و به معنی مدتزمان لازم برای تعامل کاربر با صفحه است.
نمونههایی از تعاملات عبارتاند از:
- انتخاب یک گزینه از یک منو
- کلیک روی یک لینک در ناوبری وبسایت
- واردکردن ایمیل در خبرنامه
- و…
FID ازآنجهت مهم است که گوگل آن را تعامل کاربران واقعی با صفحه میداند و مانند FCP معیارهای خاص خودش را دارد. FID مدتزمان لازم برای رخ دادن یک اتفاق را اندازهگیری میکند و اگرچه یک امتیاز برای سرعت صفحه است اما فراتر از آن عمل میکند. برای یک صفحه محتوا محور مانند پستهای وبلاگی و مقالات، FID مشکل حادی نیست و تنها چالش و تعامل واقعی در این صفحه ها اسکرول صفحه یا بزرگنمایی و کوچک نمایی است و در بسیاری از سایتها این فید اصلاً در سرچ کنسول نشان داده نمیشود.
نکاتی برای بهبود FID در کور وب ویتال
نکات زیر میتوان دبه شما کمک کند که FID وبسایت خود را به بهترین شکل ممکن بهبود ببخشید.
- به تعویق انداختن جاوا اسکریپت: کلید بهینهسازی FID به تعویق انداختن جاوا اسکریپت است و این به این دلیل است که تعامل کاربر با صفحه هنگام بارگذاری جاوا اسکریپت غیرممکن است.
- حذف اسکریپتهای اضافی: دقیقا مانند FCP حذف اسکریپتهای غیرضروری باعث بهبود امتیاز FID میشود.
- استفاده از کش مرورگر: کش مرورگر باعث میشود که بارگذاری JS سریعتر انجام شود و این خودبهخود امتیاز FID را در Core Web Vitals بهبود میبخشد.
تغییر تجمعی طرح (CLS)
به زبان عامیانه CLS در کور وب ویتال به معنی تغییر تجمعی طرح است و پایداری بصری یا پایداری یک صفحه هنگام بارگذاری را نشان میدهد. این به این معنی است که اگر عناصر موجود در صفحه با بارگیری صفحه حرکت کند CLS بالایی دارد و این یک نکته منفی برای وبسایت شما خواهد بود.
اگر میخواهید عناصر صفحه شما هنگام بارگذاری پایدار باشند باید CLS را بهبود ببخشید.
نکاتی برای بهبود CLS
در اینجا معیارهای خاصی وجود دارد که Google برای بهبود CLS در نظر گرفته است و این بهویژه برای نمایش وبسایت در دستگاههای موبایل بسیار ضروری است.
- استفاده از ابعاد مشخص: بهتر است برای هر یک از فایلهای رسانهای مانند ویدیو، عکس و … از یک ابعاد مشخص در صفحه استفاده شود، با این کار مرورگر کاربر میفهمد که یک عنصر چقدر فضا اشغال میکند و با بارگیری کامل صفحه آن را تغییر نمیدهد.
- مشخص کردن جای عناصر تبلیغاتی: یک جای ثابت برای عناصر تبلیغاتی بهتر است تنظیم کنیم تا با بارگذاری صفحه بهصورت کامل جابهجا نشوند.
- اضافه کردن عناصر UI در زیر صفحه: محتوایی که کاربر انتظار دارد آن را ببیند در جای خودش باقی مِهماند.
سخن پایانی در مورد کور وب ویتال
Core Web Vitals یکی از فاکتورهای بسیار مهم و حیاتی است که اصل هدف آن بهبود تجربه کاربری است و از دیدی گوگل اهمیت بسیار فراوانی دارد. ازآنجهت که تجربه کاربری یکی از فاکتورهای مهم سئو است درنتیجه کور وب ویتال نیز بهطور قاطع یکی از فاکتورهای مهم رتبهبندی بهحساب میآید.
در این پست آموزشی از مجله هاست ایران ما با جنبههای مختلف کور وب ویتال، معرفی اجزای آن و نحوه بهینهسازی آن آشنا شدیم. امیدوارم که مقاله ما در رابطه با Core Web Vitals موردتوجه شما واقعشده باشد. اگر فکر میکنید نکتهای در این رابطه باقی مانده است، خوشحال خواهیم شد آن را در بخش کامنتها برای ما توضیح دهید.