راهنمای مطالعه
از دست دادن کنترل روی اطلاعات شخصی، نشر اخبار جعلی و همچنین نبود مقررات قوانین مناسب در مورد تبلیغات سیاسی سه تهدید مهم برای دنیای وب محسوب میشود که با توجه به گفتههای تیم برنرز لی مخترع وب، این مسائل اکنون محیط وب را درگیر خودکرده است و بهمرورزمان این خطرات جدیتر خواهد شد او همچنین اظهار کرده که “باید برای اینکه وب بتواند نقش خود را بهعنوان ابزاری که در خدمت بشریت است ایفا کند با این موارد برخورد کرد.”
دنیای وب در حال گسترش است و روزانه چندین میلیون به وبسایت به تعداد سایتهای موجود اضافه میشود. ازنظر گروه برنرز لی کاربران دنیای وب در آینده با این خطرات دستوپنجه نرم خواهند کرد.
در دوازدهم ماه مارس سال ۱۹۸۹، یک مهندس رشته کامپیوتر، پروپوزالی با عنوان CERN ارائه نمود و چیزی که امروزه از آن بهعنوان صفحه گسترده وب (www > World Wide Web) یاد میکنیم را در آن شرح داد.
بهعنوان یادبود در بیست و هشتمین سالروز صفحه گسترده وب نامهای سرگشاده در مورد مشکلات وب نوشت. در این نامه، برنرز لی از خطر برای آینده وب خبر داد، تهدیداتی که وی بهطورجدی درباره آنها نگران است. ازنظر وی، کاربران باید دستبهکار شده و به مقابله با مشکلات و تهدیدات پیش رو بپردازند و از امکانات زیاد دنیای وب بهعنوان ابزاری برای خدمت به جوامع بشری استفاده کنند.
در ادامه به خلاصهای از مواردی که نگرانی برنرز لی را موجب شدهاند میپردازیم:
انتشار شایعات و اخبار جعلی
تعداد زیادی از مردم نگران انتشار اطلاعات نادرست در فضای وب هستند. از اخبار جعلی و شایعات گرفته تا فعالیتهای پیچیده انتخاباتی در حوزه سیاسی.
بدون شک امروزه استفاده از شبکههای اجتماعی فراگیر شده و اکثر افراد از این شبکهها استفاده میکنند. شبکههای اجتماعی محتوایی را به نمایش میگذارند که معتقدند مردم بر روی آن کلیک خواهند کرد. این محتوا میتواند حاوی اطلاعات نادرست یا اخبار جعلی باشد که طوری طراحیشده تا موردپسند عامه قرار گیرد و بهسرعت در فضای وب به اشتراک گذاشته شود و از طریق علم دادهها و انبوهی از بات ها، افرادی که دارای نیات سوء هستند میتوانند اطلاعات غلط را برای دستاوردهای مالی و یا سیاسی خود منتشر کنند.
عدم امکان کنترل اطلاعات شخصی
کاربران هنگام ثبتنام در سایتهای مختلف اطلاعات شخصی خود را در اختیار آنها قرار میدهند، درواقع در حال تسلیم اطلاعات خود به این سیستم هستند و این موضوع شدیداً برنرز لی را نگران میکند.
او دراینباره میگوید: ازآنجاییکه اطلاعات ما درجایی دوری از چشم ما نگهداری میشوند، ما امکان کنترل آن را نخواهیم داشت و نمیتوانیم در خصوص ارائه آن به اشخاص مختلف حق انتخاب داشته باشیم. همچنین، ما معمولاً نمیتوانیم به کمپانیها اطلاع دهیم که چه اطلاعاتی در خصوص ما نباید در اختیار دیگران و بهخصوص شرکتهای سوم شخص قرار داده شود.
تبلیغات سیاسی
برنرز لی معتقد است روشهای مدرن تبلیغاتی دموکراسی را مورد تهدید قرار میدهد.
در برخی از تبلیغات سیاسی، بهصورت غیراخلاقی رفتار میشود. بهعنوان نمونه با هدایت رأیدهندگان به وبسایتهای خبری جعلی، آنها را به رأی دادن به فردی خاص تشویق میکنند و یا حتی مردم را از رأی دادن بازمیدارند. این تبلیغات هدفمند و غیراخلاقی میتواند اطلاعاتی کاملاً متناقض را در اختیار مردم قرار دهد. آیا این روند دموکراتیک است؟
یک موضوع مشترک میان هر سه تهدید آینده وب ازنظر برنرز لی وجود دارد و آن شرکتهای بزرگ تکنولوژی و رهبران وب همچون گوگل و فیسبوک هستند که قدرتی بالاتر از حد تصور داشته و میتوانند اثرات وحشتناکی را بر جامعه مدنی بگذارند، بدون اینکه رد پایی از آنها باقی بماند. متأسفانه هیچ راهحل سادهای برای نجات آینده وب از این تهدیدات وجود ندارد.
تشویق شرکتها به گرفتن اشتراک از کاربران و همچنین فروش سرویس به ازای مبالغ پایین بهجای تبلیغات، اطمینان از روشهای گرفتن تصمیمات حیاتی و تعیین چندین اصل مشترک برای کاربران، ازجمله پیشنهادهای وی هستند. بهعنوان نتیجهگیری، برنرز لی به همهگیر بودن وب و ساختهشدن آن به دست تمامی کاربران دنیا اشاره کرد و از آنها میخواهد تا مجدداً با تلاش خود، وب را به محیطی که دوست دارند تبدیل کنند.
یک دیدگاه برای “مخترع وب از سه تهدید جدی در خصوص آینده این شبکه میگوید”
بقیرو میشه اوکی کرد ولی این شایعه رو نه