مهارت نرم چیست؟
مدیران استخدام در روند جذب کاندیداهای تازه معمولاً به دنبال پیدا کردن افرادی با مهارتهای نرم و سخت از نوع مشخص هستند. منظور از مهارتهای سخت مهارتهای مرتبط با شغل و دانش لازم برای اجرای وظایف آن است؛ اما مهارت نرم چیست و با مهارت سخت چه تفاوتی دارد؟
مهارتهای سخت درواقع مهارتهایی به شمار میروند که افراد میتوانند با تحصیل، آموزش، مجوز و گواهینامه و همچنین دورههای ضمن خدمت کسب کنند. این مهارتها عموماً قابل سنجش هستند و بهآسانی میتوان آنها را ارزیابی کرد و سنجید. برای مثال، مهارت برنامهنویسی کامپیوتر برای یک کارشناس متخصص فناوری میتواند مهارت سخت به شمار برود؛ درحالیکه مهارت سخت برای یک نجار احتمالاً باید دانش چوب و برش آن باشد.
از طرف دیگر، مهارتهای نرم مهارتهای میان فردی هستند که ارزیابی و تعیین دقیق آنها مشکل است. مهارتهای نرم شامل مهارتهای ارتباطی، شنیداری، همدلی و برخی موارد مشابه دیگر میشود.
درحالیکه مهارتهای سخت به مشاغل خاص مرتبط هستند، اغلب استخدامکنندگان در متقاضیان و کاندیداها به دنبال یافتن مهارتهای نرم جستجو میکنند.
در ادامه میخواهیم با جزئیات بیشتری به توضیح و معرفی مهارتهای نرم بپردازیم و با ذکر نکتههایی دراینباره تأکید کنیم که در جستجوی شغل مناسب باید کدام مهارتهای نرم خود را بیشتر تقویت کنید.
مهارت نرم چیست؟
مهارتهای نرم یا Soft skills همان صفات شخصی، ویژگیهای شخصیتی، نشانههای ذاتی اجتماعی و تواناییهای ارتباطی موردنیاز برای موفقیت در شغل هستند. مهارتهای نرم توصیف میکنند که چگونه هر فرد در روابط خود با دیگران تعامل میکند.
مهارتهای نرم برخلاف مهارتهای سخت که اکتسابی هستند و با آموزش منتقل میشوند، به عواطف و احساسات افراد مربوط میشود. یادگیری این عواطف بسیار دشوار است و حداقل در قالب کلاس درس رایج نمیتوان آنها را به افراد آموزش داد. همچنین ارزیابی و سنجش مهارتهای نرم بسیار دشوار تلقی میشود.
مهارتهای نرم شامل سازگاری، منش و رفتار، ارتباطات، تفکر خلاق، اخلاق کاری، کار گروهی، ارتباط با دیگران، تصمیمگیری، مثبت نگری، مدیریت زمان، انگیزه، انعطافپذیری، قابلیت حل مسئله، تفکر انتقادی و حل اختلاف میشود.
مهارتهای هیبریدی از این جهت به مهارتهای نرم شبیه هستند که میتوانند شامل برخی مهارتهای فنی و غیر فنی باشند.
چرا استخدامکنندگان به مهارت نرم اهمیت میدهند؟
توجیه این موضوع بسیار آسان است که استخدامکنندگان در روند جذب نیرو به مهارتهای سخت مشخصی در کاندیداهای احتمالی توجه میکنند. اگر بخواهید یک نجار تازه استخدام کنید، مهم است که این نیرو مهارتهای لازم نجاری را بلد باشد.
از طرفی وجود مهارتهای نرم در میزان موفقیت همه استخدامکنندگان اهمیت دارد. در هر صورت در همه مشاغل لازم است که افراد و کارمندان با دیگران هم تعامل داشته باشند. به همین خاطر توانایی برقراری ارتباط مؤثر با سایر کارمندان در همه مشاغل اهمیت بسزایی دارد.
دلیل دیگر برای اهمیت وجود مهارتهای نرم در متقاضیان مشاغل این است که مهارتهای نرم قابلانتقال هستند و صرفنظر از شغلی که افراد در آن فعالیت میکنند، وجود دارند و استفاده میشوند. بدین ترتیب کاندیداهای مشاغل با مهارتهای نرم میتوانند افرادی با توانایی انعطافپذیری بالاتر باشند.
مقاله مرتبط: کدام در مصاحله شغلی مهمتر است؟ شخصیت یا مهارت؟
همچنین مهارتهای نرم در بازه زمانی طولانیتری به دست میآیند؛ درحالیکه افراد میتوانند در زمان کوتاه و دورههای فشرده هم آموزش مهارتهای سخت را بگذرانند. افراد با مهارتهای نرم معمولاً به عنوان افرادی با سابقه منحصربهفرد و مناسب دیده میشوند که میتوانند به شرکتها در اثربخشی و کارآمدی بیشتر کمک کنند.
مهارتهای نرم مخصوصاً در مشاغلی اهمیت دارند که مبتنی بر وجود مشتری هستند. این کارمندان عموماً در ارتباط مستقیم با مشتریان هستند و لازم است برخی مهارتهای نرم در چنین کارمندان وجود داشته باشد تا بتوانند به خوبی به مشتریان گوشی فرا دهند و در ادامه به آنها خدمات مفید را در کمال ادب ارائه دهند.
نکتههایی برای تقویت مهارتهای نرم
ابتدا فهرستی را از مهارتهای نرم خودتان که به شغل موردنظرتان هم مرتبط هستند تهیه کنید. اگر این کار برایتان مشکل است، یک فهرست کلی از مهارتهای نرم عمومی تهیه کنید و مهارتهای خودتان را یک به یک در آن پیدا کنید. حالا مهارتهای نرم خودتان را با مهارتهای نرم موردنیاز برای شغل موردنظر مقایسه کنید. کدامیک از این مهارتهای نرم شما در فهرست موردنیاز برای شغل ذکرشده است؟ به نظر شما کدامیک از این مهارتهای نرم شما برای شغل موردنظرتان مناسب و مفید خواهد بود؟ فهرستی از ۳ تا ۵ مهارت نرم خودتان را که برای شغل موردنظرتان هم لازم هستند، تهیه کنید.
حالا برخی از این مهارتهای نرم را به رزومه خود اضافه کنید. شما میتوانید این مهارتها را در بخشی تحت عنوان «بخش مهارتها» درج کنید.
همچنین میتوانید از این مهارتهای نرم مانند کلیدواژهها در تهیه و تدوین رزومه خود بهره بگیرید. در توضیح بیشتر باید بگوییم این مهارتها را در خلاصه رزومه و همچنین شرح وظایف خود در بخش موقعیتهای شغلی قبلی یا همان «تاریخچه حرفهای» درج کنید.
حتی میتوانید در توصیهنامه رزومه هم از این مهارتهای نرم یاد کنید. در این بخش تنها به یک یا دو مهارت نرم بسیار مهم و مرتبط با شغل اشاره کنید. در توصیهنامه خود مدرکی بیاورید که نشان دهد شما از این مهارتهای نرم برخوردار هستید.
در آخر میتوانید در خلال برگزاری مصاحبه به مهارتهای نرم خود اشاره کنید. برای نمایش بهتر این موضوع میتوانید تجربههایی را از دفعاتی ذکر کنید که در خلالشان توانستهاید این مهارتهای نرم را به نمایش بگذارید. همچنین میتوانید در خلال مصاحبه این مهارتهای نرم را نشان دهید و برای مثال، کاملاً دوستانه و خوشرو برخورد کنید تا توانایی برقراری ارتباط شما با دیگران به اثبات برسد. در ادامه با توجهی که در طول مصاحبه از خودتان نشان میدهید، درواقع توانایی شنیدن را به نمایش میگذارید. این نکتههای کوچک کمک میکنند بتوانید مهارتهای نرم اصلی را به استخدامکننده ثابت کنید.