آموزش وب مستری

چک لیست سئو چیست؟ چرا به انواع چک لیست‌های سئو نیاز داریم؟

به این post امتیاز دهید

شاید با علم سئو آشنا باشید؛ اما ندانید چک لیست سئو چیست؟ در دنیای دیجیتال مارکتینگ هر فعالیتی به کنترل و بازبینی نیاز دارد. اقدامات سئو نیز باید به طور متناوب مورد ارزیابی قرار بگیرد. چک لیست سئو برنامه‌ای برای بررسی و اندازه‌گیری اقدامات و نتایج SEO است. تقسیم‌بندی‌های مختلفی برای این چک‌لیست‌ها وجود دارد؛ اما رایج‌ترین آن‌ها بر اساس بازه‌های زمانی است. در ادامه با اهمیت و انواع چک لیست سئو آشنا خواهیم شد و نقش هر کدام را در تحقق اهداف سازمانی بررسی می‌کنیم.

سئو بدون ساختار مساوی با اتلاف انرژی است.

اگر ساختار مشخصی برای سئو وجود نداشته باشد، منابع و زمان زیادی از دست خواهد رفت و درآمد یا نتیجه‌ای هم حاصل نمی‌شود. بنابراین وظایف و روتین‌های روزانه، هفتگی و ماهانه سئو کسب‌وکارها را در مسیر موفقیت نگه می‌دارد.

چک لیست سئو ابزاری برای بهبود رتبه سایت و نتایج گوگل

سئو (Search Engine Optimization) رشته‌ای به هم پیوسته از کارهای مختلف است که باید دارای ساختار و برنامه‌ای مشخص باشد. بسیاری از پروژه‌های سئو ناتمام مانده‌اند؛ زیرا ساختار صحیحی نداشتند و خیلی زود به یک منبع اتلاف انرژی تبدیل شدند. باید به این نکته دقت داشت که سئو یک فعالیت لحظه‌ای یا کوتاه‌مدت نیست؛ بلکه یک مسیر طولانی برای موفقیت در نتایج گوگل است که عناصر استراتژیک و تاکتیک‌های زیادی دارد.

چک لیست سئو چیست و انواع آن کدام است؟

چک لیست سئو (seo checklist) ابزاری برای بررسی نتایج و اقدامات در بازه‌های زمانی مختلف است. با تقسیم فعالیت‌ها یا تسک‌ها به برنامه‌های روزانه، ماهانه، فصلی و حتی سالانه می‌توان کارآمدی و اثرگذاری سئو را افزایش داد. تمام فعالیت‌های سئو باید در جهت استراتژی‌های سازمان یا کسب‌وکار باشد و همزمان در یک ساختار مشخص قرار بگیرند.

یک برنامه یا کمپین سئویی باید اهداف، استراتژی‌ها و راهکارهای مشخصی داشته باشد. اگر بدون برنامه جلو بروید ممکن است زمان زیادی را صرف موضوعات کم اهمیت کنید و در نهایت یک شکست تجاری را تجربه کنید.

تاکتیک‌ها یا راهکارهای سئویی فعالیت‌هایی است که برای اولین بار در پروژه صورت می‌گیرد یا حتی به صورت مداوم انجام خواهند شد و دائما اندازه‌گیری می‌شوند. به طور کلی فهرستی از کارهای فنی، سئو آن‌پیج (on-page) و سئو آف پیچ (off-page) باید برای یک سال تعریف شود. سپس این برنامه به ماه‌های مختلف تقسیم می‌شود و در نهایت برنامه‌های ماهانه به روتین‌ها و برنامه‌های روزانه شکسته خواهند شد. بدین ترتیب می‌توان امیدوار بود که پروژه سئو در مسیر صحیحی باقی بماند.

چک لیست روزانه سئو

چک لیست روزانه سئو فعالیت‌های مرتبط با هر روز را بررسی می‌کند. به‌روز بودن سطح اطلاعات و دانش فنی یکی از مهمترین عناصر برای پیشرفت و کسب موفقیت در SEO است. در هر برنامه سئو باید چند ساعت به آموزش و ارتقا سطح علمی اختصاص داده شود. الگوریتم‌های گوگل هر سال به‌روز می‌شوند و موتورهای جستجو از روش‌های پیچیده‌تری برای بررسی صفحات استفاده می‌کنند. یکی از بهترین منابع برای مطالعه اخبار سئو بلاگ Search Engine Journal است.

چک لیست روزانه سئو برای بررسی عملکرد معیارهای کلیدی و حیاتی

بسیاری از نوآوری‌ها و راهکارهای جدید در ابتدا یک ایده یا کامنت کم‌اهمیت هستند اما پس از مدتی به یکی از موضوعات مهم سئو تبدیل می‌شوند. پس همیشه باید به دنبال سرنخ‌های جدید باشیم. آموزش یکی از مهمترین بخش‌های هر چک‌لیست روزانه است.

بررسی و اندازه‌گیری معیارهای کلیدی سئو یکی دیگر از آیتم‌های کلیدی چک‌لیست‌های روزانه است. اگر کسب‌وکار شما مقیاس بزرگی دارد، شاید لازم باشد برخی معیارها به صورت ساعتی هم چک شوند.

اشراف به عملکرد وب‌سایت در موتورهای جستجو جزو شرط‌های لازم و ابتدایی برای موفقیت در SEO است. گاهی کوچکترین اشتباهی منجر به دریافت کارت قرمز (red flag) از سمت گوگل می‌شود. رفع این مشکل کار بسیار سختی است؛ پس در سئو پیشگیری بسیار مهمتر از درمان است.

افت شدید یک صفحه، کاهش ترافیک ارگانیک، کاهش حجم فروش یا سرنخ‌ها (lead) از مهمترین نشانه‌های بروز مشکل سئویی و دریافت کارت قرمز است که باید در چک لیست روزانه مورد بررسی قرار بگیرد.

چک لیست روزانه باید شامل وظایف خاص، اهداف قابل دستیابی و نقاط عطف (گام‌های حیاتی) باشد که در خدمت یک برنامه بزرگتر هستند.

چک لیست ماهانه سئو

تا بدین جا متوجه شدیم چک لیست سئو چیست و چطور باید از برنامه‌های روزانه استفاده کرد. علاوه بر برنامه‌های نظارتی روزانه و هفتگی، چک‌لیست ماهانه نیز برای بررسی گسترده‌تر اثرگذاری از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. بررسی‌های ماهانه به شما این امکان را می‌دهد تا داده‌های بیشتری را اندازه‌گیری و نتایج را در بازه‌های زمانی طولانی‌مدت مقایسه کنید.

چک لیست ماهانه سئو برای تعیین اهداف و استراتژی‌های کوتاه مدت

یک گزارش یا چک‌لیست ماهانه سئو باید شامل مقایسه وضعیت ماه فعلی با وضعیت ماه مشابه در سال گذشته از نظر آماری و معیارهای SEO باشد.

بسیار مهم است که فواصل زمانی صحیحی را برای مقایسه انتخاب کنید. توجه به بازه‌های زمانی بزرگتر دید شما را نسبت به روند تغییرات بهبود می‌بخشد و رمزگشایی از علت موفقیت‌ها یا شکست‌های کوتاه‌مدت را آسان‌تر می‌کند. به کمک برنامه‌های بلندمدت می‌توان دلایل انحراف از مسیر را کشف کرد. به علاوه گزارش‌های ماهانه نقشی کلیدی در تصمیم‌گیری برای تغییر اهداف یا استراتژی‌ها دارد.


مقاله مرتبط: Google Search Console چیست؟ آموزش کنسول جستجوی گوگل


از نکات مهم گزارش ماهانه سئو لیست شدن اقدامات انجام شده و فعالیت‌های ادامه‌دار به صورت خلاصه‌وار است. این چک لیست به ارزیابی راهکارها و برنامه‌های اجرایی ماه‌های گذشته کمک شایانی می‌کند. با در اختیار داشتن چنین گزارشی می‌توان به سوال‌های زیر پاسخ داد.

  • آیا همه کارها به صورت کامل انجام شده است؟
  • آیا تغییرات در اهداف یا انحرافاتی در مسیر به وجود آمده است؟
  • چه موانعی بر سر راه بوده و چطور این موانع کنار زده شده است؟

هنگامی که معیارهای سئو را با داده‌ها ترکیب می‌کنید، تصویری کلی از نتایج و واقعیت‌های کاری خود را مشاهده خواهید کرد. این تصویر به شما کمک می‌کند بهره‌وری را افزایش دهید و البته برنامه‌ ماه‌های آتی خود را بهتر طراحی کنید.

طبیعی است که جزییات و حتی کلیات برنامه‌های بلندمدت گاهی تغییر می‌کند. این یکی از ویژگی‌های سئو است که پویایی زیادی دارد و گاهی مجبور هستیم تغییراتی در برنامه ایجاد کنیم. بنابراین عملکرد و نتایج همیشه مطابق انتظار ما نخواهد بود.

استفاده از چل لیست ماهانه سئو سبب می‌شود تغییرات بهتر و موثرتری در برنامه‌های بلندمدت سالانه یا چشم‌اندازها به وجود آوریم. اگر دستاوردها و موفقیت‌های یک ماه کمتر از پیش‌بینی‌ها باشد، می‌توانیم سرعت و شدت کارها را در ماه بعد دو یا چند برابر کنیم تا اهداف سالانه و بلندمدت تحقق یابند.

برنامه ماهانه چابکی ما را افزایش می‌دهد اما همزمان به ثبات و پایداری نیز کمک می‌کند. در واقع چک لیست ماهانه به ما اجازه می‌دهد در طول یک سال تغییراتی ایجاد کنیم و البته سطح یکپارچگی و نظم فعالیت‌ها در هر ماه را افزایش دهیم.

چک لیست فصلی (سه‌ماهه)

با فرض این که در شروع پروژه سئو اقدامات فنی به شکلی صحیح انجام شده‌ باشند و احتمال دریافت کارت قرمز به صورت روزانه و هفتگی بررسی می‌شود، باز هم باید بررسی‌های سه ماهه (فصلی) انجام شود. چک لیست فصلی سئو باید شامل بررسی گزارش‌های سرچ‌کنسول گوگل (search console) و سایر ابزار، مثل وب مستر بینگ (webmaster bing) باشد.

بررسی سرعت سایت، ریسپانسیو بودن (وضعیت نمایش سایت در موبایل و تبلت)، اعتبارسنجی داده‌های ساختاری و سایر موضوعاتی که در برنامه‌های روزانه و ماهانه کمتر به آن‌ها توجه می‌شود از مهمترین موارد چک لیست سه ماهه سئو است.

اگر ارزیابی سئو به طور مکرر انجام نشود، احتمال بروز مشکلات در وب‌سایت زیاد است. بروزرسانی کدها و دیتابیس یا آپدیت افزونه‌ها و انتشار محتوا ممکن است تغییراتی در سایت ایجاد کند. انتشار برچسب‌ها و محتوای تکراری، کاهش سرعت سایت و از دسترس خارج شدن برخی صفحات از رایج‌ترین مشکلات ایجاد شده برای وب‌سایت‌ها در طول زمان است.

ارزیابی فصلی سئو آن پیچ  با استفاده از ابزارهای مختلف و رایگان قابل انجام است و زمان زیادی هم از کارشناسان سئو نخواهد گرفت. برخی از ابزارها در صورت بروز مشکل هشدارهایی برای ادمین سایت ارسال می‌کنند. به طور کل باید برنامه‌ای مشخص برای ارزیابی‌های سه ماهه داشت. برنامه‌ای که در آن ابزار و اهداف بررسی‌های فصلی سئو مشخص شده باشد و راهکارهایی هم برای اصلاح در نظر گرفته شود.

یکی از قسمت‌های برنامه سئو لینک سازی (link building) است. استراتژی‌های مختلفی برای لینک‌سازی در نظر گفته می‌شود. هدایت کاربر به سمت موضوعات جذاب، دعوت به خرید، ترغیب به مطالعه بیشتر و … از جمله اهداف لینک‌سازی است. صرف زمان و انرژی در این بخش اهمیت فراوانی دارد و نتایج آن در بلندمدت مشخص خواهد شد. به همین دلیل ممکن است گزارش‌های ماهانه تاثیرگذاری این اقدام را به خوبی بیان نکنند اما در چک لیست فصلی سئو تاثیر لینک‌سازی به خوبی قابل مشاهده و بررسی است.

ارزیابی کمی و کیفی لینک‌ها، تعداد و تنوع منابع، مرتبط بودن لینک با صفحات، مقایسه با رقبا، اندازه‌گیری kpi‌ها و … بخشی از اقدامات برای بررسی وضعیت لینک‌سازی وب‌سایت است. در طول این بررسی لینک‌های اسپم یا بی‌کیفیت شناسایی شده و اصلاحات مورد نظر برای بهبود لینک‌سازی داخلی انجام خواهد شد.

چک لیست فصلی سئو برای نگاهی کلی به اقدامات و نتایج

یکی از بخش‌های مهم سئو، ارائه اطلاعات لوکال یا محلی برای نمایش لینک‌ها به کاربران مناطق جغرافیایی مختلف است. این اطلاعات دائما به بروزرسانی نیاز دارند. از طرفی ممکن است داده‌های گوگل تغییر کند و همچنین این امکان وجود دارد به مرور زمان قابلیت‌های بیشتری به این بخش اضافه شود. نام کسب‌وکار، آدرس، شماره‌های تماس، موقعیت مکانی در گوگل مپ، تصاویر و … از جمله اطلاعات لوکال است که در نتایج گوگل قابل مشاهده خواهد بود.

چک لیست سه ماهه سئو باید شامل ارزیابی اطلاعات محلی هم باشد. این اطلاعات نوعی راهنما برای کاربران خواهد بود تا دسترسی بهتری به کسب‌وکار داشته باشند و حتی راحت‌تر به وب‌سایت اعتماد کنند.

چک لیست سالانه سئو

چک لیست سالانه سئو بهترین ابزار برای بررسی نرخ بازگشت سرمایه (ROI) است. در طول یک سال بودجه‌های زیادی به سئو اختصاص می‌یابد و ارزیابی نتایج به صورت سالانه می‌تواند اثرگذاری این هزینه‌ها را مشخص کند.

 

سئو یک فرایند طولانی‌مدت برای دستیابی به موفقیت در صفحات اول موتورهای جستجو است. بررسی داده‌های دریافت شده از ۱۲ ماه اخیر و مقایسه آن با داده‌های سال‌های گذشته دید خوبی نسبت به پیشرفت پروژه سئو به ما می‌دهد. علاوه بر این نقش سئو در مدل درآمدزایی کسب‌وکار نیز مشخص خواهد شد.

معمولاً برنامه بودجه کسب‌وکارها به صورت سالانه تدوین می‌شود. در چنین شرایطی برنامه سئو به عنوان یکی از مهمترین پلن‌های دیجیتال مارکتینگ نقش پررنگی در تخصیص منابع و تخمین درآمدزایی خواهد داشت.

چک لیست سالانه سئو برای بررسی اهداف کسب وکار و تخصصی بودجه

علاوه بر مسائل مالی، برنامه سالانه سئو به کسب‌وکارها کمک می‌کند اهداف، استراتژی‌ها و تکنیک‌های خود را برای سال آینده مشخص کنند. حتی اگر اصلی‌ترین کاربرد چک لیست سئو صرفا حفظ ثبات و بهبود جزئی رتبه و لینک‌های سایت باشد، باز هم نقش مهمی در تعیین اهداف کسب‌وکار خواهد داشت.

سخن پایانی

در این مقاله تلاش کردیم به سوال «چک لیست سئو چیست و چه انواعی دارد» پاسخ دهیم. به علاوه با مزایای چک لیست سئو آشنا شدیم. حالا می‌دانیم چک‌لیست‌های روزانه، ماهانه، فصلی و سالانه هرکدام چه مزیت‌هایی دارند. هر پروژه سئو دارای یک مسیر طولانی است که شاید هیچگاه تمام نشود. بنابراین همیشه باید از دستاوردهای سئو مراقبت و نگهداری کرد. برای آن که راهکارهای مراقب از موفقیت‌های سئو را فراموش نکنیم، همین امروز باید نگارش چک‌لیست‌های SEO را آغاز کنیم.

خرید هاست لینوکس

تیم تحریریه هاست ایران

تیم تحریریه مجله هاست ایران متشکل از کارشناسان و نویسندگان متخصص در حوزه وب و هاستینگ است. این تیم با هدف ارائه محتوای ارزشمند و به‌روز به کاربران، به بررسی و تحلیل خدمات مختلف هاستینگ، آموزش‌های فنی و راهنمایی‌های کاربردی می‌پردازد. اعضای تیم با تجربه و دانش خود، سعی در ارتقاء آگاهی کاربران دارند و به آنها کمک می‌کنند تا بهترین تصمیمات را در زمینه انتخاب خدمات آنلاین بگیرند. تعهد به کیفیت و دقت در ارائه اطلاعات، از ویژگی‌های بارز این تیم است.

Related Articles

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

4  +  3  =  

Back to top button