راهنمای مطالعه
اینترنت فضایی بزرگ و بینهایت برای به دست آوردن اطلاعات است که جستجو در آن هیچ محدودیتی ندارد. گوگل، محبوبترین موتور جستجوی جهان، اولین سایتی است که برای هر جستجویی به سراغ آن میرویم، ولی در بسیاری از موارد گوگل هم نمیتواند جواب کافی و کاملی به ما بدهد. اگر گوگل هم جواب سؤالهای شمارا نداد، باید به مرحله بعدی جستجو و استفاده از منابع آنلاین دیگر بروید.
موتورهای جستجوی جایگزین را انتخاب کنید
بدون شک همه ما میدانیم بهجز گوگل هم موتورهای جستجوی دیگری وجود دارد. این موتورهای جستجوی متفاوت، نتایج متفاوتی را هم به ما ارائه میدهند. بهراحتی میتوانید مقایسهای سریع میان موتور جستجوی گوگل و بینگ انجام دهید، کافی است یک کلمه را در هر دو موتور جستجو، وارد کنید تا مشاهده کنید که نتایجی کاملاً متفاوت ارائه میشود.
ابزارهای متفاوت و تخصصی برای جستجوهای تخصصی وجود دارد. بهعنوانمثال اگر به دنبال اطلاعاتی تیتر وار هستید و یا به دنبال موتور جستجویی مناسب برای جستجوی فرمولهای ریاضی هستید، Wolfram Alpha بهترین گزینه برای شما است. این موتور جستجو را میتوان بهنوعی موتور جستجو مخصوص فرمولها دانست و کاربردی دارد که هیچیک از موتورهای جستجوی عمومی ندارند. این موتور جستجو به سؤالهای شما در رابطه با ساختار شیمی اشیا، آناتومی انسان و بسیاری از زمینههای دیگر پاسخ میدهد. اگر گوگل نمیداند شما دنبال چه چیزی هستید،Wolfram Alpha حتماً میداند.
اگر به دنبال ارسال پیغام عمومی هستید،Boardreader همانجایی است که باید به سراغ آن بروید. این ابزار نتایج جستجو در میان فروم ها را به شما نمایش میدهد.
اگر دوست دارید درگذشته جستجو کنید، Internet Archive پاسخ سؤالهای شمارا میدهد. این موتور جستجو دسترسی شما به میلیونها وبسایت قدیمی را فراهم میکند تا با استفاده از آن بتوانید به متون، عکسها و حتی برنامههای قدیمی دسترسی داشته باشید. کافی است چند حرف در سرچ باکس این وب سایت تایپ کنید.
شبکههای اجتماعی را بررسی کنید
زمانی که موضوعی را در گوگل جستجو میکنید، توییت ها و یا نظرهای مردم و افراد مهم در رابطه با آن را در جستجو پیدا نخواهید کرد ولی در رسانههای اجتماعی مثل توییتر میتوانید هر موضوعی را جستجو کنید و توییت های مربوط به آن را مطالعه کنید.
شبکههای اجتماعی فیسبوک و توییتر دارای ابزار جستجو هستند و به شما این امکان را میدهد که با استفاده از آن به موضوع موردنظر خود دست پیدا کنید.
در فیسبوک، جستجو بسیار پیشرفتهتر از قبل شده است و شما میتوانید فیلترهایی برای آن تعیین کنید. فیلترهای موجود در فیسبوک برای استفاده در جستجو عبارتاند از فیلتر مکان، تاریخ و بسیاری دیگر از فاکتورها.
در توییتر، ابزار جستجوی پیشرفته به شما این امکان را میدهد که تا موضوع موردنظر را بر اساس تاریخ، زبان و یا منطقه جستجو کنید. این ابزار به شما این امکان را میدهد تا جستجوهایی مرتبطتر داشته باشید.
جستجوی کارشناسان
اگر در هیچ موتور جستجویی نتوانستید به موضوع موردنظر خود دست پیدا کنید، شاید موضوع موردنظر شما در ذهن یک متخصص وجود داشته باشد. خوشبختانه وبسایتها در این زمینه هم میتوانند به شما کمک کنند. موتورهای جستجو میتوانند شمارا بهسوی مشاورههای مفید هدایت کنند تا از آنها کمک بگیرید.
برای پیدا کردن افراد متخصص ابتدا به سراغ شبکههای اجتماعی میرویم. در قسمت بالا نحوه جستجو در شبکههای اجتماعی را ذکر کردیم، با استفاده از ابزارهای این شبکهها میتوانیم افراد متخصص را پیدا کنیم. یکی دیگر از راههای پیدا کردن افراد متخصص، جستجو در مقالهها است. با استفاده از این روش میتوانید نویسنده مقالههای تخصصی را پیدا کنید و از آنها مشورت بگیرید.
یکی دیگر از روشهای پیدا کردن افراد متخصص، جستجو در دایرکتوری وبسایتهای موسسههای آموزشی و دانشگاهها است. در وبسایت بسیاری از دانشگاهها، افراد متخصص بهصورت طبقهبندیشده معرفیشدهاند و راههای ارتباطی با آنها معرفیشده است.
جستجو در سوابق عمومی
وبسایتهای زیادی وجود دارند که مدارک و اسنادی را در آرشیوهای ذخیره کردهاند و امکان دسترسی به این مدارک از طریق جستجو گوگل وجود ندارد. در بسیاری از موارد اگر قصد دسترسی به مدرک خاص و یا سندی در سوابق عمومی یا دولتی رادارید، باید به وبسایت اداره موردنظر مراجعه کنید.
معمولاً در همه وبسایتهای دولتی و رسمی گزینهای برای جستجو وجود دارد. بهعنوانمثال شما برای دسترسی به اسناد دولتی در آمریکا میتوانید به وبسایت USA.gov که دسترسی به آن برای عموم آزاد است مراجعه کنید. در وبسایت بسیاری از کتابخانهها هم گزینه جستجو بهصورت تخصصی وجود دارد.
تمام اطلاعاتی که در این وبسایتها در دسترس قرار دارند، اطلاعاتی عمومی، بسته به نیاز شما هستند که شما میتوانید با استفاده از ابزار جستجو در وبسایتها، آنها را پیدا کنید.
پیدا کردن مدارک و اسناد دانشگاهی
اگر به دنبال اسناد و مدارک مشخصی هستید، میتوانید به وبسایت مجلات سری بزنید. اگر به دنبال مقالات عمومی و اسناد دانشگاهی در سطح کلی هستید، وبسایت ویکیپدیا بهترین وبسایت در این زمینه است. اگر به دنبال منبعی معتبر برای جستجو در رابطه با موضوعات علمی هستید، وبسایت arXiv.org بهترین منبع است. ScienceDirect منبعی عالی برای جستجو در مقالات معتبر علمی است. با استفاده از کلمات کلیدی میتوانید به موضوعات موردنظر خود در این وبسایتها برسید.
این روش از جستجو تنها به درد افراد متخصص نمیخورد، اگر درزمینهٔ های عمومی جستجو میکنید، هر موضوع و رشتهای، وبسایت مخصوص خود را دارد و باید در پیدا کردن منبع اصلی کوشا باشید.
متفاوت فکر کن
شعار معروف اپل «متفاوت فکر کن»، میتواند در تمام زندگی بهعنوان یک الگو شناخته شود. اگر به تمام مسائل از این زاویه نگاه کنیم که برای حل مسئله باید متفاوت فکر کرد، بدون شک میتوان به جوابی درست رسید. اگر نتوانستید از یک موتور جستجو به نتیجه مطلوب برسید باید متفاوت فکر کنید و از راههای دیگر دنبال جواب باشید.
اگر به دنبال مقالهای هستید که چند سال گذشته منتشرشده است کافی است تا چند کلیدواژه مربوط به آن را در موتور جستجو تایپ کنید تا بتوانید به مقاله موردنظر و مقالههای مرتبط با موضوع خود را پیدا کنید.
ابزار بوکمارک به شما کمک میکند تا وبسایتهای موردنظر را نشانهگذاری کنید تا بتوانید بعداً هم به آن دسترسی داشته باشید.