راهنمای مطالعه
روشهای طراحی وب سایت از گذشته تاکنون تغییرهای زیادی داشته است. اگر به کمی قبلتر رجوع کنیم میتوانیم فونت Comic Sans، استفاده از انیمیشنهای کوتاه با فرمت swf، صفحات «در دستساخت» (Under Construction) و بسیاری از موردهای دیگر را به یاد بیاوریم که امروزه دیگر مورداستفاده قرار نمیگیرند.بعضی از روشهای طراحی برای سالهای طولانی پایدار میمانند و سالها توسط طراحان وب استفاده میشوند ولی برخی بهزودی فراموش میشوند و روشهای دیگر جایگزین آنها میشود.
بسیاری از وبسایتها هنوز در روشهای دهه ۹۰ میلادی گیرکردهاند!
طراحی وب سایت بر اساس نیازهای روز تغییر میکند. استفاده از روشهای روز طراحی وب سایت در دیده شدن سایت شما تأثیر مستقیم دارد. اگر میخواهید بازدید بیشتری داشته باشید و وبسایت شما بهروز باشد، باید روشهای قدیمی را بشناسید و از آنها استفاده نکنید.
مقاله مرتبط: ۹ گرایش پرطرفدار طراحی گرافیک در سال ۲۰۱۷
وبسایتهای تکصفحهای بدون قابلیت برگشت به بالا، بارگذاری کند صفحات و منوهای گیجکننده ازجمله مشکلاتی است که در یک وبسایت با طراحی ضعیف دیده میشود. اگر میخواهید وبسایتی بهروز و بدون عیب و نقص طراحی کنید با ما همراه باشید تا روشهایی که نباید در طراحی وب سایت از آنها استفاده شود را بررسی کنیم:
۱. فلش (Flash)
این اولین روشی است که باید استفاده از آن را فراموش کنید. امروزه روشهای بهتری برای طراحی مدرن وبسایتها جایگزین فلش شده است. بهجای فلش میتوانید از HTML5 یا روشهای دیگر متحرکسازی استفاده کنید. فلش قابلیتهای زیادی به شما نمیدهد و روشی قدیمی محسوب میشود. بااینوجود همچنان وبسایتهای زیادی از فلش برای طراحی و تصاویر متحرک استفاده کردهاند.
اگر با دلایل ذکرشده قانع نشدید ما شمارا متقاعد میکنیم که چرا نباید از فلش استفاده کنید:
۱.۱ وبسایتهایی که با فلش طراحیشدهاند، در تلفن همراه باز نمیشوند
اگر از فلش برای طراحی وب سایت خود استفاده میکنید باید بدانید که وبسایت شما در مرورگرهای گوشی هوشمند نمایش داده نمیشوند. بدون شک مخاطبان شما از این موضوع راضی نخواهند بود و همیشه به کامپیوتر برای باز کردن وبسایت شما دسترسی ندارند. برای باز شدن وبسایت فلش در تلفن همراه بیش از ۶۰ درصد از ترافیک اینترنت استفاده میشود.
۱.۲ فلش تأثیر منفی در سئو دارد
سئو یا بهینهسازی برای موتور جستجو تأثیر زیادی در دیده شدن سایت شما دارد. فلش هیچ کد ULR برای باز کردن صفحات جداگانه ندارد و با استفاده از آن نمیتوان هیچ لینک خارجی داد. وبسایتهای بر پایه فلش از عناصر کافی برای سئو بهتر پشتیبانی نمیکنند. استفاده از این وبسایتها معمولاً برای کاربران سخت است و گوگل امتیاز خوبی به وبسایتهای بر پایه فلش نمیدهد.
۱.۳ فلش باید بر روی سیستم نصب شود
نرمافزار فلش باید بر روی سیستم شما نصب شود. این برنامه بهصورت پیشفرض بر روی مرورگر نصب نشده است. کاربرانی که با مرورگرهای بدون پلاگین متصل میشوند برای استفاده از سایت فلش باید ابتدا این پلاگین را دریافت کنند. در غیر این صورت مخاطب وبسایت با مشکل مواجه میشود.
۱.۴ زمان زیاد برای بارگذاری وبسایت
زمان بارگذاری وبسایتهای فلش، بیشتر از سایر وبسایتها است. با توجه به اینکه کاربران امروزه پرمشغلهتر از همیشه هستند، پس بدون شک زمان زیادی برای باز شدن وبسایت شما صرف نمیکنند. برای اینکه وبسایت موفقی داشته باشید، صفحه سایت شما باید در کمترین زمان ممکن باز شود. اگر مخاطبان مجبور شوند زمانی بیشتر از زمان معقول برای باز شدن وبسایت شما صرف کنند، بدون شک گزینه دیگری را انتخاب خواهند کرد
۱.۵ مشکلات امنیتی جدی
وبسایتهای بر پایه فلش همیشه با مشکلات امنیتی درگیر بودهاند. مرورگر فایرفاکس اقداماتی درصدد ایجاد امنیت در وبسایتهای فلش انجام داده است ولی همچنان مرورگرهای دیگر در برابر باز کردن وبسایتهای فلش امن نیستند.
۲. صفحات چرخان (Carousels)
بر اساس تحقیقات کاربرد پذیری توسط گروه «نیلسون نورمان» (Neilson Norman) وبسایتهایی با پنل چرخان اتوماتیک، کاربران را آزار میدهد و بازدید سایت را پایین میآورد. شاید برای شما هم اتفاق افتاده باشد که وارد وبسایتی میشوید و با صفحه های متحرک مواجه میشوید که در این پنل ها عکسها هرچند ثانیه یکبار جابهجا میشوند. در این حالت چرخان مخاطب نمیتواند در مدتزمان کم تمرکز کافی بر روی مطالب بگذارد.
بر اساس تحقیقات انجامشده توسط گروه نیلسون، دلایلی برای استفاده نکردن از صفحات متحرک در وبسایت ارائهشده است:
- حرکات اتوماتیک و خودکار در وبسایت باعث میشود تا کاربر سایت گیج شود و نداند که باید برای دسترسی به مطلب موردنظرش به کدام بخش سایت مراجعه کند. این موضوع بدون شک برای کاربران آزاردهنده خواهد بود.
- استفاده از پنل های متحرک در صفحه اصلی وبسایت نهتنها توجه مخاطب را جلب نمیکند بلکه باعث خطای دید او هم میشود. صفحات چرخان هیچ توجهی را جلب نمیکند و کاربر نمیتواند بر روی محصول موردنظر خود تمرکز کند.
- در بیشتر موارد اسلایدهای صفحات چرخان با سرعت زیادی حرکت میکنند و کاربر وقت کافی برای خواندن آن را نخواهد داشت، این موضوع زمانی تأثیر بیشتری بر روی وبسایت شما میگذارد که کاربران شما از نژادهای دیگر با زبانهای دیگر باشند و زبانی که شما در سایت استفاده کردهاید زبان اول آنها نباشد. بدون شک در این صورت کاربر باید وقت بیشتری صرف خواندن مطالب بکند که باوجود سرعت زیاد اسلایدها این امکان برای کاربر وجود ندارد.
۳. فونت COMIC SANS
استفاده از فونت COMIC SANS مزایا و معایب زیادی دارد، وقت آن است تا بیشتر در رابطه با این فونت صحبت کنیم. فونت COMIC SANS بارها در میلیونها وبسایت استفادهشده است. طراحان زیادی به فونت COMIC SANS علاقه دارند ولی درعینحال بسیاری از طراحان استفاده از این فونت را روش جالبی در طراحی نمیدانند. فونت COMIC SANS استایلی بین فونت دستنویس و فونت کامپیوتری دارد و از جهاتی جذاب است. این فونت انتخاب بسیار مناسبی برای فروشگاه اسباببازی است ولی برای تبلیغ یک برند لوکس و یا تبلیغ محصولات مربوط بهسلامتی فونت COMIC SANS انتخاب مناسبی نخواهد بود.
درگذشته طراحان برای استفاده از فونتها دست بازی نداشتند و فونت COMIC SANS یکی از بهترین انتخابهای طراحان بود. اما امروز هزاران هزار فونت بهصورت رایگان در دسترس عموم است که طراحان وبسایت میتوانند از آن استفاده کنند.
فونت تاهوما – Tahoma – وضعیت مشابهی در سایت های فارسی دارد. خوشبختانه چند سالی است که فونت های اصلاح شده و متنوعی برای وب فارسی تولید شده است که جایگزین فونت های منسوخ شده tahoma و arial شده است.
۴. صفحات در دستساخت (Under Construction)
صفحات در دستساخت معمولاً عنوان صفحات وبی بود که در پروسه طراحی و ساخت بودند و هنوز کامل نشده بودند. درگذشته استفاده از علامتهایی معمولاً زردرنگ برای نشان دادن در دستساخت بودن صفحه وب، عملی بسیار خوشایند بود و کاربران را هیجانزده میکرد، اما امروزه استفاده از این ترفند کاری بسیار اشتباه است و شما بهعنوان یک طراح وب بههیچوجه نباید آن را انجام دهید.
وبسایت شما بهعنوان اولین پل ارتباطی با مخاطب یا مشتریان است. باید از طریق وبسایت موضوع و یا هدفی را با مخاطب در میان بگذارید. استفاده از صفحه Under Construction پیام و موضوع خاصی جز ناامیدی و سردرگمی را به مخاطب منتقل نمیکند.
صفحات در دستساخت، هیچ المان و طراحی ندارند و بدون شک اگر از این حالت برای سایت خود استفاده کنید، گوگل هیچ ارزشی برای سایت شما در نظر نخواهد گرفت و امتیاز شما در امتیازبندی گوگل به پایینترین حد خود خواهد رسید.
بهجای استفاده از تصاویر زرد Under Construction میتوانید از طرحهای گرافیکی بهتری استفاده کنید. شما میتوانید یک صفحه زیبا که روزشمار تأسیس و شروع به کار وبسایت است را در صفحه اول قرار دهید تا طراحی سایت شما تکمیل شود.
۵. سایه برای حروف
سایهها ابزاری هستند که به حروف شما جلوه میبخشند، سعی کنید تا حد امکان از افکتهای سایه مصنوعی در وبسایت خود استفاده نکنید. سایههایی با پوشش زیاد، بافاصله از فونت اصلی و با شدت کنتراست بالا حالتی غیرواقعی به فونت شما میدهد که به چشم بیننده اصلاً خوشایند نیست. هر فردی که دانش سطحی از فتوشاپ داشته باشد میتواند چنین سایهای برای فونت شما طراحی کند و مخاطب شما بهخوبی ایراد کار را میفهمد.
اگر میخواهید حالتی خاص به فونتهای خود اضافه کنید، میتوانید از سایههایی با لبههای تیز در پشت فونت اصلی استفاده کنید.
اگر میخواهید که فونت شما بیشتر در چشم باشد و در نگاه اول مخاطب را جذب کند میتوانید از سایه طولانی استفاده کنید.
۶. BEVEL و EMBOSS
اکثر قریب بهاتفاق طراحان وبسایت در دهه ۹۰ از حالتهای BEVEL و EMBOSS برای طراحی حروفشان استفاده میکردند. اگر از نرمافزار فتوشاپ استفاده کرده باشید با واژههای BEVEL و EMBOSS آشنایی دارید. حالت BEVEL زاویهای در درون فونت ایجاد میکند و EMBOSS فونت شمارا برجسته میکند. از این دو افکت برای برجسته کردن حروف استفاده میشود.
اگر در دهه ۹۰ بودیم از همه افکتها برای نمایش فونت خود استفاده میکردیم، ولی امروز سلیقه مردم تغییر کرده است و باید از روشهای متفاوتی برای استفاده از افکتها بهره برد.
بهعنوانمثال میتوانید از طراحی دکمه باحالت صیقلی استفاده کنید و فونتهای خود را داخل آن قرار دهید. برای بهتر کردن فونتها میتوانید از سایه کمرنگ در داخل فونت و یک سایه با زاویه کم و روشن در قسمت بیرونی فونت استفاده کنید.
کلام آخر
نکاتی که به آن اشاره شد در راستای طراحی بهتر وب سایت و استفاده نکردن از روشهایی است که تأثیر منفی بر روی کار شما میگذارد. وبسایت شما تأثیر مستقیمی بر روی ذهن مخاطب و یا مشتری شما دارد. در حین طراحی وب سایت باید نکات ذکرشده را مدنظر داشته باشید و از جدیدترین روشها در طراحی سایت استفاده کنید تا نتیجه دلخواه را به دست بیاورید.
2 دیدگاه برای “6 شیوه منسوخ شده در طراحی سایت”
سلام.
در مورد روش های منسوخ شده نوشتید مواردی رو و ممنون. اما موضوعی رو فراموش کردین. در حال نوشتن این متن برای فارسی زبانان هستین. شاید نوشته در سایت های خارجی بوده و اصل حفظ مطلب هم نوشتن تمامی اون هست اما باز هم دقت کنین مطلب در زبان فارسی نمایش داده میشه. ایرادی در مطلبتون هست.
به قسمت سوم بیشتر دقت کنین.
سلام. در این مطلب به روش های منسوخ شده در سطح جهانی اشاره شده که در سایت های فارسی هم متاثر از آنها بوده اند. اما در خصوص مورد سوم که فونت هست، در قسمت آخر، به وضعیت سایتهای ایرانی هم اشاره کردیم.