تقریباً در طول دهه‌ی گذشته، اسم Nvidia در بطن شرکتی به نام ATI عنوان می‌شد که کارش تولید شتاب دهنده‌ گرافیکی پر قدرتی بود و در بازار بازی‌های کامپیوتری بسیار طرفدار داشت. Nvida زمانی بر سر زبان‌ها افتاد که چیپ‌های قدرتمندش برای استفاده در Xbox 360 انتخاب شدند. چشم‌انداز این شرکت ساخت تلویزیون‌های با کیفیت بالا بود، وقتی مهندسان طراحی Nvida از آینده صحبت می‌کردند، از رویای در دست گرفتن بازار سینمای خانگی سخن می‌گفتند.

یکی دیگر از طرح‌های این شرکت که کمتر مورد توجه قرار گرفته بود، پروژه‌ای به اسم Compute Unified Device Architecture (CUDA) بود. آن موقع این ذهنیت وجود داشت که پردازنده‌های گرافیکی را – که کارهای کوچکی را در دستگاه‌های مختلف برعهده می‌گیرند – می‌توان برای انجام کارهای روزمره به خدمت گرفت. کارهایی همچون راه‌اندازی مدل‌های داده‌ای با استفاده از لوله‌های موازی.

این یک پروژه‌ی جانبی بود اما بعضی از مدیران Nvida اذعان دارند که زمان مطرح کردن آن مناسب نبود. مطرح کردن آن همچون مطرح کردن یک طرح توسط افرادی که در مجلس اروپا در اقلیت هستند بود که عموم نمایندگان طرح را جالب می‌دانستند ولی طرح هیچوقت نمی‌توانست رأی کافی جمع‌آوری کند.

در دهه‌ای که در آن زندگی می‌کنیم، افرادی آمدند و این مشعل رو به خاموشی را به یک کوره‌ی سوزان تبدیل کردند. Nvida و دیگر شرکت‌های موجود در صنعت پردازنده‌ها (شامل شرکت AMD) اسم این تکنولوژی را GPGPU گذاشتند. که GP اول به معنی “همه منظوره” (General Purpose) است. اکنون این صنعت شاهد رشد چشمگیر این تکنولوژی است که هیچ شرکتی یارای سخن نگفتن از آن را ندارد و هر شرکتی که بخواهد تنها در FPGA سرمایه‌گذاری کند خودش را در یک بیابان برهوت می‌بیند و باید منتظر معجزه باشد.

در بیانیه‌ی فصلی سود و زیاد شرکت Nvidia و ارائه‌ی چشم‌اندازهای سال ۲۰۱۷، شرکتی که زمانی به خاطر کنار گذاشته شدن از PlayStation 4 در حال ورشکسته شدن بود، اکنون به دنیا اعلام کرد که رشد درآمد سالیانه‌اش از محل پروژه‌های دیتاسنترش – حوزه‌ای که متمرکز بر GPGPU است – تقریباً ۳۰۰ درصد در سال رشد کرده و به رقمی حدود ۲۴۰ میلیون دلار رسیده است.

برگ برنده‌ Nvidia چیست؟

آمازون سال گذشته اعلام کرده بود که محصول Nvidia Tesla K80 که شتاب‌دهنده‌هایی مبتنی بر GPU است را برای محصولات خود انتخاب کرده است. Nvidia همچنین دوباره خودش را در دل مایکروسافت جا کرده است و شتاب‌دهنده‌ی تسلای M60 را برای سری Azure N-Series می‌سازد.

شتاب دهنده‌ nvidia

Jeff Barr مدیر بخش AWS آمازون، در وبلاگش می‌گوید: «پردازنده‌ها به بالاترین سطح ممکن رسیده‌اند، اما قانون مور به طراحان همچنان ترانزیستورهای بیشتر و بیشتری می‌دهد که با آن‌ها کارشان را به پیش ببرند.» او ادامه می‌دهد: «این ترانزیستورها را می‌توان برای اضافه کردن کش‌های مازاد و حافظه‌ای آزاد در معماری سنتی بکار برد اما محدودیت‌هایی برای انجام این کار وجود دارند. از سویی دیگر، ما اکنون بازارهای بزرگی برای سخت‌افزارهای تخصصی در اختیار داریم (برای مثال حوزه‌ی بازی به عنوان یکی از بزرگ‌ترین مصرف کننده‌های GPU به شمار می‌رود). با گذاشتن تمامی این موارد در کنار هم، در می‌یابیم که GPU به جای سریع‌تر شدن (پردازنده‌های سریع‌تر و حافظه‌های bottlenecked)، وسیع‌تر می‌شوند (پردازنده‌های بیشتر و بانک‌های حافظه‌ی موازی).»

این تاییدی بر مشاهداتی است که شرکت Intel در بهار گذشته انجام داده بود: لزوماً، اینکه تا به حال سرعت پردازش مورد نظر دیتاسنترها از طرف CPU جریان پیدا می‌کرد، ازین به بعد می‌بایست با گسترده کردن پلت‌فرم ورای CPU ها صورت پذیرد و همچنین کاربرد این پردازنده از “همه منظوره” به “محدود به یک وظیفه‌ی خاص” تغییر پذیرد. در حالی که Intel و دیگر شرکت‌های تولید دستگاه‌های نیمه رسانا در تکنولوژی FPGA سرمایه‌گذاری‌هایی را انجام داده‌اند، CSP ها و سرمایه‌گذاران به این نتیجه رسیده‌اند که Nvidia از همان ابتدای دهه‌ی ۲۰۰۰ به راه حل مشابهی دست پیدا کرده بود.

در آخرین فصل مالی، Nvidia 2.004 میلیارد دلار درآمد کسب کرده است، افزایش سودی معادل ۵۴ درصد نسبت به سال قبل و ۴۰ درصد نسبت به فصل قبلی. برای شرکتی که معمولاً درآمدش فصلی بوده است و به خاطر افزایش بازی‌ها در تعطیلات افزایش پیدا می‌کرد، این رقم‌ها برای فصلی همچون پاییز بسیار چشمگیر است.

مدیر Nvidia، جنسون هوانگ در گردهمایی فصلی مالی گفت: «چیزی که این مهم را برای ما به ارمغان آورد، دگرگونی شرکت ما از پردازنده‌های گرافیکی به پردازنده‌های همه منظوره بود. و اینکه، شاید مهم‌ترین بخش آن، دگرگونی از یک شرکت تولید کننده‌ی چیپ به یک شرکت تولید کننده‌ی پلت فرم باشد.»

هوانگ ادامه داد: «مزایای استفاده از شتاب‌دهنده‌ی GPU بسیار شگفت آور است. سرعت اکنون نه ۲۰ درصد نه ۵۰ درصد نه ۲۰ برابر نه ۵۰ برابر بلکه بسیار بسیار فراتر از این رقم‌هاست. در عوض ماه‌ها، کارها به‌طور روزانه به انجام می‌رسد. درست مثل یک ماشین زمان است. در ثثانی، برای مدیران فناوری اطلاعات، این پلت فرم مصرف انرژی بسیار پایینی دارد و مهم تر از همه اینکه از هزینه‌های دیتا سنتر به طور وضوع می‌کاهد.»

CPU دیگر مرکز جهان نیست. این خبر خوبی برای شرکت‌هایی همچون AMD است که رهبری‌شان در این صنعت را از دست دادند؛ همچنین خبری عالی برای Nvidia که به موقع GPU را بر سر زبان‌ها انداخت.

 

Nvidia به شرکت شتاب دهنده‌ مرکزی داده‌‎ها تبدیل می‌شود

دپارتمان آموزش هاست ایران

دپارتمان آموزشی هاست ایران در تلاش است جدید ترین آموزش های مرتبط با میزبانی وب را در اختیار کاربران عزیز قرار دهد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

2  +    =  4