هاست ابری چیست؟ Cloud Hosting چگونه کار میکند؟
اینترنت در دهههای اخیر بهسرعت در حال پیشرفت بوده و این رشد باعث افزایش چشمگیری در پیشرفت تکنولوژی نیز شده است. درحالیکه سرعت اینترنت در حال افزایش است، هزینههای سرور بهطور چشمگیری در حال کاهش است. حتما شما هم در مورد هاست ابری یا هاستینگ (hosting) فایلها در محیط ابری قبلاً شنیدهاید. هماکنون بیشتر شرکتهای پیشرفته درزمینهٔ ارائه خدمات هاست، شروع به پیشنهاد خدماتی برای ارائهی هاست ابری کردهاند؛ اما این گرایش به چه دلیل است؟ در اینجا میخواهیم جزئیات هاست ابری را باهم بررسی کنیم.
اگر سرور کلاستر یا خوشه سرور در هاستی در محیط وب مدیریت شود چگونه با آن کنار خواهید آمد؟ اصلاً راهاندازی این نوع هاست چه میزان هزینهای برایتان دارد؟ و محیط ابری واقعاً آیندهی قطعی هاستینگ خواهد بود؟
به بعضی از این سؤالات حتی با اطلاعات کم هم میتوان پاسخ داد؛ اما در ابتدا اجازه دهید کلمهی ناآشنای «ابری» (cloud) را توضیح دهیم.
تعریف واژهی «ابر» یا cloud
اهالی تکنولوژی تعریف بسیار پیچیدهای برای واژهی ابر و مفهوم ابری ارائه دادهاند. برای ساده کردن مفهوم هاست ابری، در ابتدا باید بگوییم هیچ شئ فیزیکی وجود ندارد که بخواهیم از آن بهعنوان ابر اشارهکنیم یا بتوانید آن را ببینید ولی همانطور که از اسمش پیداست ابر اشاره به چیزی مبهم و گنگ دارد. درواقع، ابر در اینجا چیزی فراتر از یک ساختار الکترونیکی است که دادهها در کامپیوترهای مختلف ذخیره شوند و در شبکهای مثل اینترنت باهم ارتباط برقرار کنند.
در هاست ابری، مجموعه سرورهای متصلبههم بهعنوان فضایی بزرگ برای ذخیرهسازی و پردازش عمل میکند.
مقاله مرتبط: چهار دلیلی که کسبوکار شما را به فضای ابری وابسته میکند
دادهها و فایلهای یک وبسایت (مانند تصاویر، فایلهای HTML/CSS و…) روی مجموعهای از هارد درایوهای متصلبههم ذخیره میشوند و مانند یک دیسک مجازی با فضای بینهایت عمل میکنند. کلاستر سرورها (سرورهای متصلبههم) میتوانند ابری را با تعداد دستگاههای نامحدود راهاندازی کنند تا عملیات مختلف را اجرا کنند. این شبکه در اندازههای مختلف قابلراهاندازی است و تعداد سرورها حتی میتواند از ۵ تا ۱۰ هم باشد.
فضای ابری در مقابل اینترنت
آیا واقعاً تفاوتی بین این دو عبارت وجود دارد؟ بله بین این دو عبارت تفاوت وجود دارد اما نه خیلی زیاد. در کل میتوان گفت ابر یک قطعه کوچک از کل اینترنت است و اگر فکر میکنید اینترنت شبکهی عظیمی از ابرهای کنار هم است این موضوع را شفافتر دیدهاید.
درواقع زیرساختهایی که اکنون با ساخت فضاهای ابری کوچک ایجاد کردهایم احتمالاً ساختار اینترنت آینده را تشکیل خواهند داد. درحالیکه سرعت پهنای باند بهشدت در حال افزایش است، قیمت ذخیره و ارسال دادهها بهسرعت در حال کاهش است اما قیمت برق هنوز بهقدری هست که بتوانید خودتان را قانع کنید که نخواهید یک شبکهی ابری شخصی ایجاد کنید؛ اما این عقیدهتان تا کی دوام خواهد آورد؟
اینترنت و هاستینگ ابری هر دو از ابزارهای لازم برای ایجاد ارتباط بین انسانهاست و میشود آیندهای را تصور کرد که تمام مردم جهان از فضای ابری برای تبادل دادهها مثل یک اینترنت محلی استفاده میکنند. در این فضا ما آزادانه هر داده، متن و ایدهای را که بخواهیم میتوانیم به اشتراک بگذاریم.
تقسیم بار پردازشها
ممکن است تعجب کنید که در سیستم ابری، چطور ترکیب چند محیط سروری میتواند تا هراندازه که بخواهد رشد کند و مشکلی پیش نیاید. توزیع قدرت و ظرفیت ذخیرهسازی اغلب توسط نرمافزار OS در درون سیستم کنترل میشود.
مدیر سرور میتواند با استفاده از ترمینال وارد سیستم درونی شود و میزان پردازشهای CPU برای هر ماشین را کنترل کند. همچنین دیگر اطلاعات مهم و ضروری را هم تحت نظارت داشته باشد. این پردازش، مجازیسازی نامیده میشود و لایهای انتزاعی یا غیرواقعی بین تجهیزات نرمافزاری و سختافزاری ایجاد میکند. مدیران سرور ابری بهراحتی میتوانند فضای سرورها را برای ذخیرهسازی بهینهتر مدیریت کنند. همچنین میتوانند مصرف انرژی و دادههای پشتیبان گیری شده را هم کنترل کنند.
این روش در طولانیمدت از روشهای مجازی یا فیزیکی برای سرورها هم ارزانتر است و ازآنجاییکه هر مشتری نیاز به تنظیم جداگانه یک سرور ندارد، میتوانید بهعنوان یک شبکه تحویل محتوا (CDN) هزینههای اضافی را حذف کنید. در این صورت مشتریان، فقط برای پهنای باندی که از طریق آن تصاویر، موزیک و فایلهای بزرگ دیگر را ارسال میکنند پول میپردازند.
این محاسبات سودمند مرجعی برای به وجود آمدن وبسرویس آمازون (AWS) و محبوبیت آن شد.
وبسرویس آمازون
محبوبترین فروشنده اینترنتی کتاب، یعنی آمازون در سال ۲۰۰۶ تصمیم بزرگی گرفت. آنها در این سال شروع به ساخت محیط سرور ابری کردند. تمام اعضای شرکت سرمایهگذاری عظیمی روی این پروژه کردند و نتیجهی آنهم فوقالعاده بود. اکنون محصولاتی با برند AWS یا amazon web service در سراسر دنیا استفاده میشوند و صدها هزار وبسایت را قدرتمندتر از قبل میکنند.
چیزی که آمازون را از دیگر سرورهای ابری متمایز میکند، ساختار تجاری پیشرفتهی آن است. وقتی یک اکانت در وبسرویس آمازون ایجاد میکنید فقط برای میزان فضایی که احتیاج دارید پول پرداخت میکنید. در این سرویس بهراحتی دادههای وبسایتتان را نگهداری میکنید و هر زمان که نیاز داشتید میتوانید این فضا را افزایش دهید.
شبکه تحویل محتوا (CDN) در آمازون بانام آمازون CloudFront شناخته میشود. این سرویس برای ارسال سریع محتوا در سطح وب مورداستفاده قرار میگیرد و برای اینکه پردازشها و عملیات را به بیرون از سرور بسپارید باید از سرویس دیگر آمازون به نام محاسبه ابری انبوه (EC2) استفاده کنید.
مقاله مرتبط: ۸ نکته عملی برای حفاظت از دادههای ابری
این سرویسها برای تمام افراد قابلاستفاده نیستند ولی یکی از بهترین انتخابها برای شرکتها و استارتآپهای کوچک و متوسط هستند. این سرویسها کاملاً مطمئناند و در هیچیک از آنها مجبور به پرداخت هزینهی اضافی برای خدماتی که استفاده نمیکنید نیستید.
اما مهمترین نقطهضعفشان این است که بهطور مداوم نیاز به نگهداری دارند و برای این کار هم نیاز به تسلط بر نحوهی مدیریت سرور دارید. البته کارکنان آمازون همیشه برای پاسخ به سوا لاتتان در دسترس هستند؛ اما درنهایت شما مسئول آپدیتهای فایروال، ویروسهای سیستمعامل، اشکالات امنیتی و غیره هستید.
نکته دیگر این است که برای بهرهمندی از تمام امکانات EC2 باید نحوهی راهاندازی و اجرای وب سرور را بدانید.
اپلیکیشنهای وب در فضای ابری
در سالهای اخیر اپلیکیشنهای زیادی وجود به وجود آمدهاند که در فضای ابری استفاده میشوند و محبوبیت زیادی هم به دست آوردهاند. اینترنت هم بهعنوان یک رسانه ذخیرهسازی دیجیتال برای ارسال فایل در سراسر جهان استفاده میشود؛ اما باوجود هاست ابری دیگر میتوان بهدوراز محدودیتهای موجود در دستگاههای فیزیکی، از آن برای ارسال فایل استفاده کرد.
با تولید نرمافزارهای مختلف و قدرتمند در فضای ابری بهراحتی میتوانیم گفت که تولیدکنندگان نرمافزارها در استفاده از هاست ابری مصمم هستند.
اما نرمافزارهای مختلف قابلاستفاده در مرورگرها و با فضای ذخیرهسازی رایگان توجه شرکتهای بزرگ و مشهور نرمافزاری را به خودشان جلب کردهاند و این موضوع میتواند شروع یک انقلابی بزرگ در عرصهی تکنولوژی باشد.
Google Documents
وقتی گوگل جی میل را معرفی کرد، طرفداران زیادی به دست آورد. با هر حساب کاربری که در جی میل ایجاد میکردید ۲ گیگابایت فضای رایگان برای ارسال فایلهای ایمیل به شما داده میشد.
اما این شرکت بزرگ اکنون گامی فراتر گذاشته و Google Docs را ساخته. اگرچه ۵ سال قبل نرمافزارهای مایکروسافت جزء پرطرفدارترین نرمافزارهای پردازش سند، صفحه گسترده، اسلاید سازی و… بودهاند و در مدارس و دانشگاهها استفادهی فراوانی برای ساخت مقالات و یا ارائهی مطالب داشتند اما در حال حاضر امکاناتی که گوگل برای ذخیره و ویرایش سندها در یک فضای ابری اختصاصی و رایگان در اختیارتان قرار میدهد Google Docs را محبوبتر کرده است.
این فایلها بهعنوان collection شناخته میشوند و شما امکان مرتب کردن این فایلها را در پوشههای مختلف دارید. حتی میتوانید فایلهای مختلف را در حسابتان آپلود کنید و خروجیهایی با پسوندهای متفاوت داشته باشید.
در Google Docs امکان استخراج فایلها را تا ۲ گیگابایت دارید و پسوند این فایلها میتواند HTML, PDF, RTF, MS Word و چند نوع دیگر باشد.
تمام این ویژگیهاست که Google Docs را یکی از انعطافپذیرترین و متنوعترین ابزارها برای ویرایش و پشتیبانی از فایلهایتان میکند.
اشتراک سریع دادهها
در سالهای گذشته اگر میخواستید پروژهای انجام دهید نیاز بود بارها و بارها فایلها را با USB از سیستمی به سیستم دیگر انتقال دهد و شاید راه دیگری برای تبادل فایلها در آن زمان وجود نداشت و بهترین راه همان استفاده از USB بود؛ اما اکنون ما فهرستی از گزینههای مختلف را برای این کار در اختیارداریم.
یکی از این خدمات Dropbox است و در این اواخر محبوبیت زیادی هم به دست آورده است. نصب Dropbox بسیار آسان است و مانند یک درایو شبکه متصل به سیستم خودتان عمل میکند با این تفاوت که فضایی در سرورهای گوگل اشغال کرده است.
مقاله مرتبط: حافظه های ابری: One Drive- iCloud Drop box- Google Drive
میزان فضایی که بهطور رایگان در اختیارتان قرار داده میشود ۲ گیگابایت است و هر وقت که بخواهید میتوانید این فضا تا میزانی موردنظرتان افزایش دهید.
Dropbox سرویس بسیار خوبی است اما سادگی کارایی CloudApp را هم نمیتوانیم نادیده بگیریم. CloudApp در محیط آمازون S3 اجرا میشود و کارکردن با آن بسیار آسان است.
CloudApp نرمافزاری برای ثبت اسکرین شات و ویدیو از دسکتاپ، ایجاد GIF و ثبت تصاویر از وب کم در محیط ابری است این نرمافزار دارای امکانات متنوع دیگری نیز هست که نهتنها برای دسکتاپ و لپتاپ بلکه برای دستگاههای موبایل با سیستمعاملهای iOS، اندروید و بلک بری نیز قابلاستفاده است.
هاستینگ ابری تا چه میزان پیشرفت خواهد داشت؟
این نرمافزارها تنها بخشی از امکانات بیشمار هاستینگ ابری را نمایش میدادند و هنگامیکه برنامهسازان و توسعهدهندگان وب با جزئیات و ویژگیهای آن بیشتر آشنا شوند شروع به ساخت محیطهای ابری میکنند و دنیای طراحی وب و اینترنت را دگرگون خواهند کرد.
تصور کنید که فتوشاپ یا GIMP را بهطور مستقیم از مرورگرتان بازکنید، درحالیکه هیچ سرباری برای کامپیوترتان نداشته باشد و پردازشها و عملیات به سرورهای داخل محیط ابری منتقل شوند.
هاست ابری، پیشرفت قابلتوجهی برای سرور فارمها (مجموعهای از سرورهای متصلبههم) محسوب میشوند؛ اما متأسفانه، اطلاعات لازم برای ساخت چنین سیستمی هنوز بهقدر کافی موجود نیست ولی هر چه میگذریم اطلاعات بیشتری از آن به دست میآید و دنیای تکنولوژی هم هرروزه با انتشار خبرهایی از دنیای سیستمهای ابری دگرگون میشود و بهرهوری زیادی در مصرف انرژی دارد.