راهنمای مطالعه
حقیقت تلخی که باید آن را بپذیریم این است که درصد زیادی از مردم در حال استفاده از تکنیکهای قدیمی SEO هستند؛ البته با این فرض که این تکنیکها هنوز کارایی و تأثیرات خود را دارند. در پایان این مقاله متقاعد خواهید شد که از این پس روشهای قدیمی را کنار بگذارید و روشهای جایگزین را در دستور کار خود قرار دهید.
در ادامه با ۵ تکنیک قدیمی SEO، دلیل قدیمی بودن و موارد جایگزین آنها آشنا خواهید شد.
تکنیک اول: استفاده از ابزارهای Google AdWords و Keywords Planner
درست است که تاکنون این ابزارها کاربردهای بسیاری داشته و البته کمک زیادی هم به ما کردهاند ولی شاید برخی از شما بدانید که چه مشکلاتی در معیارهای این ابزارها وجود دارد. البته با این وجود، هنوز دوستان زیادی در حال جستجوی کلمات کلیدی و قرار دادن آنها در ابزارهای مختلف هستند.
ابزارهایی بر پایهی بررسی دادهها و میزان بازدید (clickstream) و همچنین میزان کلیک (CTR) را جایگزین ابزارهای قبلی کنید
چندین وبسایت معتبر از جمله Ahrefs،SEMrush یا Keyword Explorer چنین خدماتی را ارائه میدهند. البته لازم است که یک مقدار بودجه برای استفاده از این ابزار اختصاص دهید. زمانی که موضوعی را در مرورگر جستجو میکنیم، کلمات و عباراتی را به ما پیشنهاد میدهد که در واقع مواردی است که اکثر کاربران قبلاً آن را جستجو کردهاند و بهعنوان نوعی ترند بهحساب میآید و میتوان از آنها بهعنوان کلمات کلیدی در مطالب خود استفاده کرد.
چرا ابزارهای قدیمی کارایی سابق را ندارند؟
به نظر میرسد که سرویس AdWords کلمات کلیدی را که فکر میکند از لحاظ تجاری مرتبط نیستند پنهان و یا حذف میکند؛ اما این کار به هیچوجه صحیح نیست، بهخصوص در مورد تعداد دادههای موجود در یک فایل یا دیتابیس (Valume Data). اهمیت زیادی دارد که تکتک دادههای ورودی ما مورد بررسی قرار گیرند ولی با این تفاسیر، پس از اجرای کمپین متوجه میشویم که این کار بهطور دقیق انجام نگرفته است.
با این روند ممکن است باعث حذف بسیاری از موارد و معیارهای اصلی ما شود و درصد بالایی از میزان کلیک (CTR) وبسایت کاهش یابد؛ معیارها و در واقع کلمات کلیدی که بر اساس مؤثر بودنشان آنها را اولویتبندی کرده بودیم.
تکنیک دوم: ساخت زیردامنه و ثبت دامنههای مجزای متعدد برای تصاحب صفحه اول نتایج موتور جستجو (SERP)
ممکن است در تلاش تصاحب صفحهی اول نتایج مرورگر برای نمایش وبسایت خود باشید. یکی از راههای رسیدن به این هدف، اضافه کردن زیردامنههای متعدد از وبسایت خود و یا ثبت دامنههایی مجزا و فعالیت در آنها بهطور جداگانه هست. در این صورت شاید بتوانید ۱۰ نتیجهی برتر را از آنِ خود کنید.
چرا این کار هم نتیجهای نخواهد داد؟
گوگل از این پس اولویت حضور در صفحهی اول نتایج خود را به چندین زیرصفحه (Subpage) از دامنهای یکتا داده است. این امر در مورد لینکدین نیز مشهود هست که با جستجوی چندین عنوان شغل در مرورگر، میتوانید نتایج متعددی از زیرصفحههای دامنهی اصلی لینکدین مشاهده کنید.
مقاله مرتبط: تاثیر معیارهایِ نرخ پرش، نرخ مرور و زمان حضور در وبسایت بر سئو
همچنین وبسایت Quora و Stack Overflow با داشتن تعدد سؤالات و پاسخ آنها در حوزههای مهندسی، توسعهی وب و … از این امکان گوگل نیز استفاده کردهاند.
این روش را با barnacle SEO و میزبانی ساب فولدر (subfolder) محتوا جایگزین کنید
بهمنظور داشتن رنک بهتر و به دست آوردن چندین نتیجهی جستجوی گوگل نیازی نیست برای ارائهی محتوای خود، ساب دامین مجزا (مثلاً blog.yourdomain.com) تعریف کنید بلکه با در نظر گرفتن یک سابفولدر (مثلاً yourdomain.com/blog) برای هر بخش میتوان به نتیجهی دلخواه دست یافت.
Barnacle SEO نیز راه مناسب دیگری است. با استفاده از سایتهایی که بازدید زیادی دارند و البته آنها را در صفحهی اول SERP مشاهده میکنید، میتوان بازدید مطالب خود را نیز بالا برد. چرا که گوگل به این سایتهای مشهور، امتیاز بالایی میدهد. اگر از بستر آنها برای به اشتراک گذاشتن مطالب خود استفاده کنید، شما نیز میتوانید بهراحتی در صفحهی اول گوگل قرار بگیرید. بهعنوان مثال وبسایت Yelp یکی از برندهایی است که از اعتبار بالایی برخوردار هست و بستری را به این امر اختصاص داده تا افراد بتوانند از این طریق مطالب و نظرات خود را نسبت به موضوعهای متنوع به اشتراک گذارند.
تکنیک سوم: ارجحیت دادن به بهبود رتبهبندی سایت نسبت به دیگر تکنیکهای SEO که موجب بالا بردن ترافیک سایت میشوند
این روش نیز یکی از تکنیکهای قدیمی است. هر چند امروزه بسیاری از مردم با وجود آشنایی با اصول سئو از طریق مشاوره گرفتن و یا آژانسهای ارائهدهندهی خدمات سئو، هنوز برای بهبود رنک سایت خود تلاش میکنند. درحالیکه باید بدانند روشهای مؤثرتری برای بالا بردن بازدید سایت وجود دارد.
خدمات سئوی صفحه نتایج مرورگر از جمله اسنیپت (featured snippets) و کلمات کلیدی طولانی (long-tail keywords) را جایگزین این روش کنید
در حقیقت دلیل برخی بازدههای پایین یک سرمایهگذاری (ROI) نسبت به مواردی از جمله ویژگیهای SERP و بخصوص ریچ اسنیپت سنجیده میشود که البته یکی از محبوبترین امکانات گوگل هست.
تعریف کوتاهی از ریچ اسنیپت: در واقع تکه کدهایی هستند که با بکار بردن آنها در کدهای HTML صفحهی خود، گوگل خیلی راحتتر میتواند مفاهیم موجود در مطالب شما را تشخیص داده و کاربران را به سمت وبلاگ شما هدایت میکند.
گاهی اوقات نیازی به داشتن رنک عالی برای قرار گرفتن در جایگاه اول نتایج گوگل نیست چرا که با رنکهای پایینتر هم میتوان در صفحهی اول ظاهر شد.
با استفاده از اسنیپت حتی میتوانید در اولین نتایج جستجو قرار بگیرید چرا که مرورگر اسنیپتها را خیلی سریعتر از مطالب عادی تشخیص و درک میکند. البته این تنها مورد قابل توجه نیست. رعایت سئوی تصاویر و انتخاب نام مناسب برای شناساندن آنها به مرورگر، اعمال سئوی محلی برای شناخته شدن در محل خود و رعایت سئوی مناسب اخبار از جمله مواردی هستند که باید به آنها نیز توجه داشت. گوگل بر روی توییت نیز حساس هست پس حتماً پروفایلی را در توییتر به کسبوکار خود اختصاص دهید.
مقاله مرتبط: مدیریت شهرت از طریق سئو: چگونه صاحب کلیدواژههای برند خود در گوگل باشیم؟
تمرکز بر روی کلمات کلیدی طولانی (long-tail keywords) به این معنی است که کلماتی را انتخاب کنیم که افراد زیادی با استفادههای متعدد از آنها برای بالا بردن رنک خود رقابت نمیکنند. در واقع اگر از کلمات پرتکرار دیگر سایتها استفاده کنید حتماً در رقابت با آنها شکست خواهید خورد چرا که آنها قبلاً نظر گوگل و البته کاربران زیادی را به خود جلب کردهاند.
چرا این روش از این پس مؤثر نیست؟
دلیل این موضوع، تأثیراتی است که SERP بر روی نرخ کلیک میگذارد و تنها داشتن رتبهی خوب در گوگل کافی نیست. در واقع با استفاده از کلمات کلیدی طولانی، بازده سرمایهگذاری بیشتری خواهید داشت درحالیکه ممکن هست با تنها رنک عالی به این بازده نرسید.
تکنیک چهارم: بالا بردن رتبه سایت، تنها با ایجاد لینک
برخی از افراد پس از اینکه در صفحات اول SERP قرار میگیرند روشهای متعدد سئو را نادیده گرفته و تنها به ایجاد لینک و یا بکلینک بسنده میکنند و البته با این روش سعی دارند که به بالای لیست جستجو برسند.
چرا این روش دیگر کاربردی ندارد؟
این تکنیک به سال ۲۰۱۱ برمیگردد. در آن زمان در شرایطی که وبسایت، رنک خوبی داشت برای بهتر کردن آن و رسیدن به صدر نتایج از این روش استفاده میکردند که البته امروزه چندان کاربردی ندارد و باید آن را فراموش کرد.
روش جایگزین: تناسب هدف جستجوگر با نتایج جستجو، بهینهسازی تجربه کاربری (UX)، بهبود محتوا و پیشرفت برند
برای افزایش بازدید سایت خود نباید تنها به لینکدهیهای بیهدف تکیه کرد. بلکه با ارزیابی هدف کاربران از جستجوهای خود و میزان رضایتشان از نتایج بهدستآمده، میتوان لینکهایی را مد نظر قرار داد که کاربران هدفمند بیشتری را به سایت ما ارجاع دهد.
همچنین بهینهسازی UX سایت، تجربهی کاربری را بهبود بخشیده و موجب میشود که محتواهای موجود در سایت ما کاربردیتر به جستجوگران نمایش داده شود.
البته باید به این موضوع نیز توجه داشت که محتواهای خود را چند ماه یکبار بروز کنیم؛ به دلیل پیشرفت در تمام حوزهها، ممکن هست محتوای ما نیز قدیمی شود. با انتخاب عنوان مناسب برای محتوا و کلمات کلیدی مرتبط و بروز، میتوان نام برند خود را به گوش جامعهی هدف رساند. در هر صورت روش لینکدهی را به کل نمیتوان کنار گذاشت؛ چرا که تأثیر بسزایی در رتبهی سایت دارد ولی باید اصول صحیح آن را در نظر گرفت.
تکنیک پنجم: حساسیت زیاد بر قرار دادن کلمات کلیدی در تگ و مکانهای مناسب
برای درک بهتر این تکنیک قدیمی، با چندین نمونه از این حساسیتها پیش میرویم. بهعنوان مثال، صرف زمان و انرژی زیاد برای اطمینان حاصل کردن از اینکه تگهای عنوان مقاله مثل <H1> و <H2> شامل کلمات کلیدی شوند، یا اینکه کلمات کلیدی مرتبط با محتوا را با خط ربط یا همان هایفن (-) به یکدیگر متصل کرده و در URL صفحهی مورد نظر بکار برده شوند مثلاً (مواردی-که-باید-در مورد-روشهای-سئو-بدانید)، بکار بردن جملات خاص و یا کلماتی کلیدی برای چندین بار در متن اصلی، بررسی عنوان مقاله و سرتیترهای آن برای اینکه به روشی خاص در نظر گرفته شده باشند.
و اما دلیل بیتأثیر بودن انجام این موارد چیست؟
درواقع به این معنی نیست که رعایت این موارد هیچگونه تأثیری بر بالا بردن رتبهی سایت نخواهند داشت. بدیهی است که باید کلمات کلیدی مورد نظر را در تیتر مقاله بکار ببریم ولی نیازی نیست که آن را صرفاً در تگ H1 قرار دهیم. اگر ۱% از تلاشی را که برای اعمال کردن حساسیتهای گفتهشده را به بررسی دقیق کلمات کلیدی و عنوان مرتبط با محتوای خود اختصاص دهید، نتیجهی بهتری خواهید گرفت. به این موضوع توجه بسیار داشته باشید که تیتر، کلمات و عباراتی که در متن خود بکار بردهاید دقیقاً به نیازهای جستجوگران در گوگل پاسخ دهد.
مقاله مرتبط: چگونه در انتخاب کلیدواژه سئو استراتژی مناسبی داشته باشیم : راهکارهای ساده و پیشرفته
با مثالی ساده میتوان این موضوع را بهتر درک کرد. فرض کنید سایتی برای معرفی مکانهای دیدنی ایران ساختهاید و مقالههای متعددی در وصف هر کدام از این مکانها نوشتهاید. یکی از این مقاله در مورد شهر شیراز است و لینکهای زیادی مرتبط با مکانهای دیدنی و آثار باستانی این شهر در این مقاله بکار برده و همچنین کلماتی کلیدی از جمله «شیراز»، «مکانهای دیدنی»، «آثار باستانی» را بهعنوان سرتیتر صرفاً در تگ H1 قرار دادهاید. ولی باید به این نکته توجه کرد که اگر نامهای اصلی این مکانهای دیدنی مثل «حافظیه»، «سعدیه»، «بازار وکیل» و … را بهطور مستقیم در صفحهی مقاله بکار نبرید، گوگل به شما هیچگونه امتیازی نخواهد داد زیرا کلمات استفاده شده درواقع مواردی نیستند که اکثر کاربران، آنها در گوگل جستجو میکنند.
وسواسهای بیمورد را فراموش کرده و تمرکز خود بر روی انتخاب کلمات کلیدی و عنوان مرتبط بگذارید
این مسئله برای گوگل اهمیت ندارد که شما دقیقاً در مورد چه مطلبی در وبلاگ خود نوشتهاید. بلکه بیشتر بر این موضوع تمرکز دارد که آیا مطالب شما، خواستهی جستجوگران را برآورده میکند یا خیر. اینکه کلمات و عبارات بکار رفته در مطلبتان دقیقاً همان چیزی باشد که اکثر کاربران در گوگل به دنبال آن هستند. در این شرایط کاربران زیادی به سایت شما رجوع کرده و گوگل رتبهی شما را بهبود خواهد بخشید.
حتی اگر مطالب قدیمی شما هیچ تأثیری در رتبهی سایت نداشتهاند میتوانید آن را بهروزرسانی کرده و با قرار دادن کلمات کلیدی که قبلاً فراموش کردهاید بازدید آن را افزایش دهید. با انجام این کار تغییر چشمگیری در رتبهی سایت اتفاق خواهد افتاد.
با در نظر گرفتن این ۵ تکنیک قدیمی و روشهای جایگزین آنها میتوانید قدمی در جهت بهبود سئو و رتبهی وبسایت خود و بروز کردن آن بردارید. باید این موضوع را در نیز نظر داشت که گوگل دائماً در حال تغییر معیارهای خود برای انتخاب سایتهای برتر است. پس باید روشهای قدیمی را برای جلب توجه گوگل کنار گذاشته و با تکنیکهای جدید آن همقدم شویم.