راهنمای مطالعه
برای هر کاربری پیش آمده که هنگام جستجو در صفحات مختلف یک وب سایت با پیام ۴۰۴ برخورد کند. با اینکه شاید برخورد با این پیغام خطا عادی به نظر برسد، اما بدین معنا نیست که باید ساده از کنار آن بگذرید. وقتی کاربران شما با صفحهای با پیغام خطای ۴۰۴ مواجه میشوند، با ناامیدی وب سایتتان را ترک میکنند. هر چه نرخ خروج (Bounce Rate) شما بالاتر برود به سئوی سایت نیز آسیب میرسد. و اگر تعداد زیادی از لینکهای وب سایت شما به صفحات ۴۰۴ برسند، اینطور به نظر میرسد که شما خیلی وب سایت کسب و کارتان را جدی نگرفتهاید و در نظر بازدیدکنندگان وب سایتتان، شما قابل اعتماد نیستید.
اگر بخواهیم این موضوع را در یک جمله کوتاه کنیم باید بگوییم: صفحات ۴۰۴ مهم هستند.
وقتی نوبت به رسیدگی به صفحات ۴۰۴ میرسد اصلیترین کاری که باید انجام دهید بهبود تجربه بازدیدکنندگان است که این کار با کاهش احتمال فرود آمدن روی چنین صفحهای ایجاد میشود.
با اینحال باید این را بپذیرید که شاید نتوانید از تمامی موارد احتمالی که منجر میشود مخاطبانتان به یک صفحه ۴۰۴ در وب سایت شما برسند جلوگیری کنید، بنابراین هدف ثانویه شما باید این باشد که مطمئن شوید این صفحه ۴۰۴ به خوبی طراحی شده و مفید است.
قدم اول- لینکهای خطادار فعلی را بیابید
ابزار متعددی وجود دارند که به صاحبان وب سایت کمک میکنند سریع و ساده بتوانند لینکهایی که به پیغام خطای ۴۰۴ میرسند را بیابند. مهمتر اینکه، بسیاری از این ابزار رایگان هستند. برخی از آنها شامل موارد زیر میشود:
از سایتهای رایگان برای چک کردن خطای لینک استفاده کنید
برخی از وب سایتها ابزار رایگانی برای پیدا کردن لینکهای خطادار دارند. با ابزاری نظیر Broken Link Check یا Ahrefs Broken Link Checker (که در تصویر پایین آمده است)، و Dead Link Checker، همه با اسکن کردن وب سایت شما میتوانند URL های خطادار را بیابند.
از پلاگین وردپرس برای چک کردن لینکهای خطادار استفاده کنید
اگر یک وب سایت به روی بستر وردپرس دارید حتما میدانید تقریبا برای هر چیزی یک پلاگین وجود دارد، که یکی از آنها پلاگینی برای یافتن لینکهای خطا است. این پلاگین که با نام Broken Link Checker میتوانید آن را بیابید کاملا رایگان است و لینکهای روی وب سایت شما را بررسی کرده و لیستی از لینکهایی که کار نمیکنند و پیغام خطایی را نشان میدهند تهیه میکند. این لیست، کار شما برای ویرایش و برطرف کردن مشکل صفحات خطادار را سادهتر میکند.
اما یک نکته منفی که میتوان درباره استفاده از این پلاگین به آن اشاره کرد این است که به مرور زمان سرعت سایت شما را کاهش میدهد. بنابراین در نظر داشته باشید که چه زمانی از این پلاگین استفاده کنید.
از سئو اسپایدر استفاده کنید
سئو اسپایدر یکی از محصولات Screaming Frog است که وب سایت شما را کراول میکند تا به طور اتوماتیک به شما کمک کند مشکلاتی که در صفحات و لینکهای مختلف وجود دارد را شناسایی و برطرف کنید، یکی از این موارد، صفحات خطادار است. برای وب سایتهایی که کمتر از ۵۰۰ صفحه دارند، این ابزار کاملا رایگان است. وقتی که آن را دانلود کردید، فقط کافیست آدرس وب سایتتان را به آن وارد کنید و به روی دکمه Start کلیک کنید. ممکن است کراول کردن کل وب سایت شما چند دقیقه طول بکشد.
لینکهای خطادار را با کلیک کردن به روی Response Codes و انتخاب Client Error میتوانید مشاهده کنید. به روی لینکهایی که در این قسمت نمایش داده میشود کلیک کنید تا ببینید آن لینک متعلق به کدام قسمت از وب سایت شماست و سپس Inlinks را انتخاب کنید. شما همچنین میتوانید تمامی لینکهای خطادار را در یک اسپردشیت (Spreadsheet) ذخیره کنید. این کار پیدا کردن صفحات و برطرف کردن مشکلشان را سادهتر میکند.
قدم دوم- لینکهای خطادار را اصلاح کنید
پیدا کردن لیست صفحات خطادار بخش ساده کار است، اما هنوز بخش دشوارتر آن مانده. باید وارد هر صفحه شوید و مشکل آن را برطرف کنید. باید بررسی کنید ببینید کدام صفحات نیاز به آپدیت دارند، کدام را میتوانید حذف کنید. در حین کار، پیشرفت خود را بررسی کنید تا مطمئن شوید هیچ یک از صفحات را از دست ندادهاید. هر تغییری که اعمال کردید، آن صفحه را باز کنید و بررسی کنید که مشکل برطرف شده باشد. سپس به سراغ صفحه بعدی بروید.
این کار زمانبر است، اما به شما اطمینان میدهد که بازدیدکنندگان وب سایتتان تجربه بهتری به روی وب سایتتان دارند. بهتر است این مرحله را در هر سه ماه یکبار انجام دهید تا اگر طی این مدت صفحهای با مشکل برخورد کرده آن را بیابید و سریعا مشکل آن را برطرف کنید. هرچه این کار را در روال برنامه کاری خود قرار دهید، هربار کار کمتری خواهید داشت. همچنین اگر خوش شانس باشید میتوانید لینکهای مشکل دار را قبل از اینکه بازدیدکنندگان با آن برخورد کنند پیدا کرده و اصلاح کنید.
قدم سوم- ظاهر صفحات ۴۰۴ را تغییر دهید
حتی اگر به طور مرتب صفحات ۴۰۴ را بررسی کنید، احتمالا مواقعی وجود خواهد داشت که کاربران زودتر از شما به این صفحات برخورد کنند. این مساله حتی میتواند به دلیل وارد کردن یک URL اشتباه نیز رخ دهد. بنابراین باید برای چنین زمانهایی نیز چارهای بیندیشید تا بتوانید از این اشتباه هم نهایت استفاده را ببرید.
بهترین راهکارها برای صفحات ۴۰۴
برای اینکه صفحات ۴۰۴ وب سایتتان را مفیدتر کنید، برخی از این راهکارها را برای بهبود این صفحات در نظر بگیرید.
۱. اثری از برندتان در این صفحات قرار دهید
وقتی بازدیدکنندگان وب سایت شما به یک صفحه ۴۰۴ برخورد میکنند باید کاری کنید که آنها بدانند هنوز روی وب سایت شما هستند. بسیاری از برندها صفحات ۴۰۴ را به شکل اولیه خود رها میکنند و هیچ برندینگی در این صفحات دخیل نمیکنند که نشان دهد این صفحه نیز از نظر بصری با سایر صفحات وب همخوانی دارد.
چنین صفحهای ذهن اشخاص از وب سایت شما دور میکند، بنابراین مواجه شدن با آن موجب میشود کاربر صفحه را ببندد و از سایت شما خارج شود.
در عوض، باید کاری کنید که کاربر بداند هنوز در وب سایت شما قرار دارد. برای این کار، ظاهر صفحه را شبیه به سایر صفحات وب سایتتان کنید و به نوعی برندینگ را در این صفحه نیز اجرا کنید، سپس به سراغ پیامی که میخواهید به کاربر بدهید بروید. سایت ناسا این کار را با ایجاد یک صفحه پر از ستاره انجام داده است، این در حالیست که لوگوی ناسا و منوی اصلی آن همچنان در این صفحه نمایان است.
در قیاس با تصویر بالا، احتمال اینکه کاربر با فرود روی این صفحه بماند بیشتر است.
۲. صفحهای مفید ایجاد کنید
کاربرانی که به صفحه ۴۰۴ وب سایت شما برخورد میکنند به دنبال چیزی میگشتند. بنابراین هنوز به دنبال صفحه اصلی و پاسخ سوالشان هستند. پس کاری کنید که برای آنها رسیدن به جوابشان آسان شود. برای اینکار میتوانید از نوار جستجو یا لینکهای پیشنهادی استفاده کنید تا به کاربر کمک کنید به صفحات اصلی وب سایت برسند و بتوانند چیزی که میخواهند را بیابند.
صفحه ۴۰۴ وب سایت ModCloth’s یک منوی خطی در بالای صفحه دارد که در کنار آن نوار جستجو قرار گرفته است. علاوه بر اینها، لینکهایی به صفحات اصلی سایت نیز وجود دارد، از جمله تازهترین محصولات (New Arrivals) و پرفروشترینها (Bestsellers). بنابراین راهی وجود دارد که کاربری که به روی چنین صفحهای فرود میآید همچنان داخل این وب سایت باقی بماند.
۳. ویژگی خاصی به این صفحه ببخشید
صفحات ۴۰۴ در اغلب مواقع صفحاتی فنی و کسل کننده هستند. کاربر شما به اندازه کافی از اینکه چیزی که به دنبال آن بوده را نیافته کلافه خواهد بود، بنابراین نباید تجربه آنها را بدتر کنید. به همین جهت است که باید این صفحه را طوری طراحی کنید که یک ویژگی یا شخصیت خاصی داشته باشد که برای کاربر جذاب و سرگرم کننده بوده و موجب شود به روی وب سایت شما باقی بماند یا روی سایر لینکها کلیک کند و به صفحه دیگری برسد. هر دو موردی که در بالا به آنها اشاره شد با انعکاس شخصیت برند و اضافه کردن کمی جذابیت بصری تجربه بهتری را برای کاربرانی که به روی این صفحه خطا فرود میآیند فراهم کرده بودند.
چطور صفحه ۴۰۴ را آپدیت کنیم؟
اگر قانع شدهاید که دیگر زمان ساخت صفحه ۴۰۴ اختصاصی برای وب سایتتان رسیده است اما هنوز نمیدانید چطور از لحاظ فنی این کار ممکن است، در این بخش به شما خواهیم گفت که چطور این کار را انجام دهید.
از ارائه دهنده خدمات هاستینگ وب سایتتان بخواهید به شما دستورالعمل دسترسی و آپدیت صفحه ۴۰۴ را بدهد. اگر از وردپرس استفاده میکنید، میتوانید از این پلاگین استفاده کنید. در cPanel نیز میتوانید با این روش به صفحه ۴۰۴ برسید.
- وارد حساب کاربردی cPanel شوید.
- به روی گزینهی Custom Error Pages کلیک کنید.
- از لیستی که در اختیار دارید گزینه ۴۰۴ Wrong Page را انتخاب کنید.
- شما یک صفحه با یک کادر متن میبینید. این کادر را با کد HTML که برای ظاهر صفحه ایجاد کردهاید پر کنید.
- به روی Save کلیک کنید.
- به روی یک URL اشتباه در وب سایتتان بروید تا مطمئن شوید ظاهری که ایجاد کردهاید برای این صفحه نمایش داده میشود. (معمولا میتوانید صفحات اشتباه یا فیک را با اضافه کردن یک حرف در انتهای URL ایجاد کنید. بعنوان مثال http://your-site.com/a )
از این صفحات ۴۰۴ ایده بگیرید
برای ایجاد طراحیهای خلاقانه برای صفحات ۴۰۴، این ۱۰ نمونه را مشاهده کنید.
۱. دیزنی (Disney)
صفحه ۴۰۴ سایت دیزنی تصویری از یکی از انیمیشنهای جذاب و محبوب دیزنی است، انیمیشنی با نام «رالف خرابکار» (Ralph Breaks the Internet) که شخصیت اصلی انیمیشن، یعنی رالف، را در حال عبور از اعداد ۴۰۴ به تصویر میکشد. در ادامه کاراکتر KnowsMore از همان انیمیشن را در کنار نوار جستجو قرار میدهد که برای هر کسی که در این صفحه فرود میآید پیدا کردن چیزی که به دنبالش بوده است را سادهتر میسازد.
یک ایده کاربردی، زیرکانه و جذاب.
۲. Atlas Obscura
صفحه ۴۰۴ سایت Atlas Obscura بسیار ساده است اما حداقل از تم و ظاهر وب سایت اصلی پیروی کرده است. از آنجایی که این وب سایت برای گردشگران است، استفاده از اصطلاح «شما از نقشه خارج شدهاید» بسیار خلاقانه بوده است. در ادامه استفاده از لینک «مرا به خانه ببر» (Take me home) نیز با بازگرداندن کاربر به صفحه اصلی وب سایت او را یک قدم به آنچه میخواسته نزدیکتر میکند.
۳. Birds Barbershop
بسیاری از مثالهای این لیست مربوط به وب سایتهای برندهای مطرح با بودجههای کلان هستند. بنابراین تصمیم گرفتیم اینبار به یک کسب و کار کوچکتر اشاره کنیم و ببینیم یک برند کوچک چطور با صفحه ۴۰۴ خود برخورد کرده است. به یک آرایشگاه محلی در آستین سر میزنیم.
صفحه ۴۰۴ آرایشگاه Birds منوی اصلی وب سایت را در بالای صفحه نگه میدارد، بنابراین بازدیدکنندگان میتوانند به راحتی به سایر صفحات وب سایت سر بزنند، خدمات مورد نظرشان را رزرو کنند، و به طور کلی تمامی فراخوانهای اصلی وب سایت را در این صفحه خواهند دید. پیام «Oh no!» در وسط صفحه دیده میشود. بنابراین هر فردی با ورود به این صفحه متوجه میشود در صفحهای که میخواسته قرار ندارد.
تصویر بک گراند نیز عکسی از یک گوشه از آرایشگاه است که در رنگهای رنگین کمان رنگ آمیزی شده است، تصویری که به خوبی این کسب و کار را معرفی میکند.
۴. IMDB
شما هم عاشق فیلم و سینما هستید؟ اغلب بازدیدکنندگان وب سایت IMDB اینطور هستند. حالا به جای اینکه وقتی به صفحه ۴۰۴ این وب سایت میرسند به درب بسته برخورد کنند، آنها یک نقل قول از یک فیلم معروف را مشاهده خواهند کرد.
IMDB بسیار هوشمندانه عمل کرده است و از علاقه مخاطبانش به فیلم و سینمای کلاسیک برای بهبود صفحه ۴۰۴ وب سایت خود استفاده کرده است. این سایت همچنین یک لینک برای بازگشت به صفحه اصلی IMDB و یک لینک به صفحه فیلمی که نقل قول از آن گرفته شده است در این صفحه قرار داده است.
۵. Wired
صفحه ۴۰۴ وب سایت Wired یک پیام کاملا مستقیم دارد که به کاربر میگوید صفحه یافت نشد. در کنار آن لینکهایی به مقالات فعلی سایت وجود دارد. حالا چرا این سایت را در لیستمان قرار دادیم؟ چون این وب سایت کاری را انجام داده که در بسیاری از صفحات ۴۰۴ وب سایتها نمیبینیم: از بازدیدکنندگان خواسته که در صورت برخورد با صفحات خطادار آنها را مطلع کنند.
چرا از کاربرانمان در این زمینه کمک نگیریم؟ آنها میدانند که این اطلاع رسانی برایشان اختیاری است و شما از آنها درخواست چنین کاری را ندارید، اما این مساله برای مخاطب این پیام را میرساند که شما تمام تلاشتان را میکنید تا تجربه بهتری برایشان بسازید.
۶. NRP
رادیو عمومی ملی (NRP) یک صفحه ۴۰۴ دارد که لینکهای مهمی که ممکن است در این سایت برای مخاطب کاربرد داشته باشد را لیست میکند، از جمله یک لینک برای جستجو، یک لینک برای گزارش صفحه خطا، و یک لینک به صفحه اصلی. کمی که به پایین صفحه بروید- جایی که ممکن است اگر توجه نکنید نبینید- جاییست که همه چیز کمی هوشمندانهتر میشود.
نیمه پایینی صفحه به داستان مکانها یا افرادی که گم شدهاند اختصاص یافته است- از داستان گم شده امیلیا ایرهارت گرفته تا شهر گم شده آتلانتیس. مخاطبان رادیو NRP افراد کنجکاوی هستند، بنابراین چنین داستانهای جذابی میتواند موجب شود آنها صفحه ۴۰۴ را با کنجکاوی ترک کنند نه ناراحتی و ناامیدی.
۷. Chewy
میدانید مشتریان سایت Chewy چه چیزی دوست دارند؟ تصاویر حیوانات بامزه. بنابراین، وب سایت نیز همان چیزی که میخواهند را در اختیارشان قرار میدهد. صفحه ۴۰۴ این وب سایت همه موارد اولیه را دارد: یک نوار جستجو و یک لینک به صفحه اصلی. و این عناصر را با تصاویر حیوانات خانگی زیبا تکمیل میکند. چه چیز دیگری ممکن است نیاز داشته باشید؟
۸. Spotify
با در نظر گرفتن سلایق علاقه مندان به موسیقی، صفحه ۴۰۴ وب سایت اسپاتیفای نیز با یک تصویر از یک صفحه موسیقی و یک متن که به نظر میرسد بخشی از یک شعر باشد «۴۰۴ها و قلبهای شکسته» طراحی شده است. در این صفحه لینک به صفحه اصلی، صفحه سئوالات متداول و صفحه Community وجود دارد.
۹. Slack
صفحه ۴۰۴ وب سایت اسلک شامل یک انیمیشن رنگارنگ میشود که به اندازهای جذاب است که برای چند ثانیه هم که شده مخاطب را روی این صفحه نگه دارد تا ببیند چه اتفاقی میافتد اگر در صفحه اسکرول کرده یا به روی پرندگان روی صفحه کلیک کند. اما وقتی هم که کارشان با این سرگرمی تمام شد، یک لینک به صفحه Help Center وجود دارد. منوی اصلی وب سایت و لینکهای فوتر نیز همچنان در صفحه هستند.
۱۰. Canva
اگر اسلک یک انیمیشن تعاملی به بیننده نشان داده است، سایت کانوا یک قدم فراتر رفته و در صفحه ۴۰۴ خود یک پازل برای مخاطب قرار داده است. یک روش جدید و خلاقانه برای اینکه تجربه بد کاربر از رسیدن به یک صفحه اشتباه یا خطا را به یک چیزی غیرمنتظره و سرگرم کننده تبدیل کند.
از آنجایی که این وب سایت برای بیدار کردن خلاقیت کاربرانش است، یک پازل میتواند کاملا معقول و جالب به نظر برسد. علاوه بر آن، یک لینک برای بازگشت به صفحه اصلی نیز وجود دارد تا پس از اینکه کاربر کارش با تکمیل پازل به اتمام رسید به صفحه اصلی بازگردد.
آمادهاید صفحات ۴۰۴ وب سایتتان را تغییر دهید؟
امروزه نگه داشتن مخاطب به روی یک وب سایت کار سادهای نیست، چه برسد با صفحهای با پیغام خطا مواجه شود. از آنجایی که برخورد با یک صفحه ۴۰۴ کاملا اجتناب ناپذیر است، بهتر است به این فکر باشید که با تغییر در طراحی این صفحه کاری کنید تا کاربران حتی با برخورد به این پیغام خطا نیز همچنان در وب سایتتان باقی بمانند و نرخ خروج آنها پس از برخورد با صفحه ۴۰۴ به حداقل برسد.