۱۰ کاری که باید برای رشد استارتاپ خود در سال اول انجام دهید
نتایج بهدستآمده از تحقیقات در حوزه تجارت، همگی گویای این مطلب هستند که بازار تجارت الکترونیک بهسرعت درحالتوسعه است و زمان آن رسیده که استارتآپ ها با اطمینان خاطر، فروشگاه آنلاین خود را راهاندازی کنند. روشهای متعددی برای توسعه تجارت آنلاین وجود دارند که برای دستیابی به موفقیت در این حوزه، باید رعایت گردند.
در این مقاله قصد داریم به ۱۰ مورد از حیاتیترین گامهای لازم برای توسعه استارتاپها در سال اول فعالیتشان اشاره کنیم:
۱. مخاطبان آنلاین خود را با دقت هدفگیری کنید
تجارت الکترونیک، وابستگی بسیاری به حضوری پررنگ، معتبر و قابلدسترس در محیط آنلاین دارد. برای تحقق این امر، شما باید با شناخت خصوصیات اجتماع مخاطبین خود که به دنبال کالاها و یا خدمات مشابه تجارت شما هستند، استراتژیهای بازاریابی خود را بر پایه این خصوصیات، برنامهریزی کنید. با این کار در معرض دید بیشتری قرار خواهید گرفت.
۲. محتوای باکیفیت تولید کرده و آن را بهسرعت بارگذاری کنید
محتوای باکیفیت، به اطلاعاتی مرتبط به کسبوکار و جذاب گفته میشود که احتمال بازگشت مخاطبان به وبسایت شما را افزایش میدهد. محتوا باید با اصالت برندتان مطابقت داشته و اهداف، سیاستها و خدمات تجارت شما را به خوبی نشان دهد. علاوه اینکه با در نظر گرفتن اهداف آموزشی در آن، میتوان تعامل بیشتری با مخاطب ایجاد کرد. این شکل از محتوا را میتوان در قالب پرسشنامه و یا افزودن بخش نظرات کاربران، تولید نمود که البته فراتر از آن، تعاملات میتوانند در قالب همهپرسی و یا مسابقات جمعی باشند.
امتیازهایی که یک موتور جستجو برای سایت شما در نظر میگیرد بسیار پراهمیت است. چراکه این امتیازها نقش بسزایی در افزایش اعتبار و دیده شدن بیشتر تجارتتان دارند.
۳. محتوا را شخصیسازی کنید
مخاطبان همیشه به دنبال تجربهای خاص و متمایز در شبکههای وب هستند. شما میتوانید با استفاده از تکنولوژیهای قابلدسترس، این تجربه را برای مخاطبانتان ایجاد کنید. مثلاً استفاده از ابزاری که با گرفتن اطلاعات از کاربران، بتواند لیستی از کالاهای موردعلاقه آنها را به نمایش درآورد. بسیاری از وبسایتهای بزرگ (گوگل، اپل، فیسبوک و …) توانستهاند با استفاده از هوش مصنوعی، به شناسایی عادات و حرکات کاربران در محیط آنلاین بپردازند، تجارتهای کوچکتر به دنبال راهحلهایی آسانتر برای مدیریت ارتباط خود با مشتریان هستند. مثلاً استفاده نرمافزارهایی مانند Batchbook، ContactMe و Zoho که هزینه اشتراکشان کمتر از ۲۰ دلار در ماه است.
۴. بر روی پلتفرم موبایل سرمایهگذاری کنید
امروزه استفاده از دستگاههای موبایل، نسبت به گذشته، افزایش چشمگیری داشته است. به همین دلیل داشتن پلتفرمی قدرتمند برای ارائه کسبوکار خود بر روی این دستگاهها، از اهمیت بسزایی برخوردار خواهد بود. این پلتفرم میتواند در قالب سایتی واکنشگرا یا اپلیکیشن ایجاد گردد.
۵. کانالهای فروش را یکپارچهسازی کنید
با ایجاد هویت سازمانی بصری و عملیاتی (اعم از نحوه خرید) میان کانالهای مختلف فروشتان، کاربران را قادر سازید بتوانند تجربهای یکسان را از آن کانالها داشته باشند. توجه داشته باشید، کالاها، خدمات، اطلاعات و سیاستهای شرکتتان، مواردی هستند که باید هم به شکل آنلاین و هم آفلاین قابل دسترس باشند.
۶. برای سایت خود بخش عضویت تعبیه کنید
عضویت و اخذ اشتراک در سیستم آنلاین، گونههای مختلفی دارد. مثلاً اشتراک ماهانه یا هفتگی، که به شما اجازه میدهد کالا یا خدماتی را ماهانه طبق یک برنامه زمانی مکرر به کاربرانتان ارائه دهید. یا اشتراک شگفتانگیز، که به شما اجازه میدهد در ارائه خدمات یا ارسال کالا برای کاربران، خلاقیت به خرج دهید. مثلاً هدایایی ارزنده را به شکل تصادفی همراه با کالای خریداریشده برای کاربرانتان ارسال نمایید. درنهایت انتخاب نوع اشتراک و عضویت، موضوعی است که شما باید در مورد آن تصمیم بگیرید.
مقاله مرتبط: چرا برخی از خبرنامه های ایمیلی موفق نمی شوند؟
اکثر نرمافزارهای مدیریت ارتباط با مشتریان، میتوانند اطلاعات کاربران را بهگونهای دستهبندی کنند که به شما اجازه میدهد در مورد نوع اشتراک هرکدام از آنها، یا اینکه عضو سایت شدهاند یا خیر، تصمیم بگیرید.
۷. همواره تدارکات را در نظر داشته باشید
مقیاس پذیری، یکی از مهمترین عوامل رشد استارتاپ ها است. برای مدیریت حمل و نقل، لازم است بخش عمدهای از معاملات و حمل و نقل خود را از طریق خدمات شرکتهای حمل و نقل واسط انجام دهید. هزینه اینکار با توجه به حجم و پیچیدگی معاملات، میزان بار و مقصد ارسال کالا متغیر است. هرچه تجارت شما رشد بیشتری یابد، استفاده از خدمات شرکتهای حمل و نقل برای شما مقرون به صرفهتر خواهد شد.
سرعت وبسایت، امنیت و زیرساخت آن، مهمترین بنیانهای یک تجارت آنلاین هستند که تأثیر بسزایی در عملکرد و سئوی آن خواهند داشت. داشتن این بنیانها، به معنای دیده شدن بیشتر شما در موتورهای جستجو، افزایش ترافیک، افزایش اعتبار برند و در نتیجه افزایش فروشتان خواهد بود. بنابراین افزایش سرعت وبسایت، یکی از مهمترین عوامل لازم برای تدارکات محسوب میگردد.
۸. واسطهها را حذف کنید
اینترنت بستری است که استارتاپ ها میتوانند به سرعت و با سهولت تمام به مشتریان خود دسترسی پیدا کنند. علاوه اینکه، امروزه تولیدکنندگان نیز اشتیاق بیشتری برای تعاملات مستقیم با این تجارتها دارند. چراکه تجارتهای کوچک توانستهاند محصولات جدید و خلاقی را وارد بازار نمایند. به عبارت دیگر با توجه به گستره تجاری و زنجیره تأمین ساده، محدودیت آنها بسیار کمتر است.
۹. برخی از کالاها را فقط از طریق اینترنت بفروشید
اگرچه حفظ یکپارچگی بین کانالهای فروش، امری ضروری است، میتوانید برخی از کالاها را فقط به صورت اینترنتی بفروشید. چنین کاری موجب انحصار برند الکترونیکی شما و شناخته شدن آن به عنوان کانال اصلی فروش میگردد. همچنین با انحصار فروش محصول تنها از طریق یک کانال، شما کنترل بیشتری روی سود آن کالا خواهید داشت.
۱۰. انتخاب منحصر به فرد را انجام دهید
کلکسیون اختصاصی، به نوعی استراتژی گفته میشود که در آن تعدادی از محصولات منحصر به فرد در یک بخش خاص، از سایر محصولات متمایز میگردند. تهیه اینگونه کلکسیونها در هر بخش، با توجه به خصوصیات و تمایزشان، جذابیت خاصی برای مخاطب ایجاد خواهد کرد. چرا که مشابه آنها را تقریباً هیچ کجای دیگر نخواهد یافت.
از اصلیترین اهداف یک استارتاپ، رشد پیوسته آن است که دستیابی به آن با برنامهریزی و استراتژی دقیق، راه اندازی کمپینهای بازاریابی و تبلیغاتی ارزشمند و در نظر داشتن نکاتی که به آنها اشاره کردم، به مرور زمان، تحقق خواهد پذیرفت.