آیا برای برنامهنویس شدن باید به ریاضیات مسلط باشیم؟
حوزه تکنولوژی و مشاغل موجود در آن همواره از خلاقیت و هیجان خاصی برخوردار بودهاند. اما بااینحال باور نادرستی از آنها در میان عموم رواج یافته است که مانع از ورود افراد مختلف به این حوزه میگردد. به بیان سادهتر، عده بسیاری از مردم تنها به خاطر علاقه نداشتن به ریاضیات و یا ترس از مسائل و معادلات پیچیده ریاضی، ورود به چنین عرصهای را دور از دسترس میدانند.
اما حقیقت این است که اگرچه دانش ریاضی و مسائلی همچون برنامهنویسی در حوزه وب، رابطهای تنگاتنگ با یکدیگر دارند، در نیاز داشتن مهارت ریاضیات پیشرفته برای کار در حوزه فناوری بهمراتب اغراقشده است.
خانم مونیکا لنت، یکی از شاغلان این حوزه که در حال حاضر مهندس ارشد برنامهنویسی وب در مجموعه SumUp است دراینباره میگوید:
در دوران مدرسه مشکلات بسیاری در یادگیری ریاضی داشتم. هندسه، جبر، محاسبات و حتی ریاضیات پایه را هم بهدرستی درک نمیکردم. در حال حاضر مدیریت یک گروه ۵ نفره از برنامه نویسان وب را به عهدهدارم. این موضوع بهخوبی نشان میدهد که برای انتخاب شغل در حوزه فناوری، الزامی در تسلط به علوم پیشرفته کامپیوتر و ریاضیات وجود ندارد. درواقع بسیاری از افرادی که با آنها کار میکنم، دانش متوسطی از علوم کامپیوتر داشته و دورههای آموزشی ناچیزی را تنها به جهت آشنایی با این علوم گذراندهاند. از همین رو میتوان گفت که عدم تسلط به ریاضیات و علوم کامپیوتری مانعی برای اینکه شما یک برنامهنویس وب شوید، بهحساب نمیآیند.
چارلوت اوهارا، برنامهنویس وب، میگوید:
گرچه آشنایی با ریاضیات موجب سهولت در یادگیری برنامهنویسی است، اما بهغیراز برخی محاسبات معمولی و پیشپاافتاده، بخش عظیم برنامهنویسی و توسعه وب هیچ وابستگی خاصی به ریاضیات ندارد. خصوصاً اینکه همه طراحان و برنامه نویسان وب بر این موضوع مشرف هستند که برخلاف نیاز به دانش پیشرفته ریاضیات، قدرت تفکر، نقد و بررسی و در کنار آن سلیقه در طراحی، مسائلی هستند که از اهمیت بسزایی برخوردارند.
جاستین مورس، رئیس شرکت Arrow Software، میگوید:
اغلب دانشجویان و افرادی که بیشازحد به ریاضیات و معادلات پیچیده علاقهمند هستند، درنهایت مجبور به انتخاب رشته در حوزه تکنولوژی میگردند. دلیل این موضوع را تا حدودی میتوان بر عهده برنامهریزی سنتی دانشگاهها دانست که هیچگونه تمایزی بین مهارتهای ریاضی و تکنولوژی قائل نمیشوند. این مسئله همان چیزی است که باعث میشود تا شما بهعنوان دانشجوی علوم کامپیوتر، ملزم به گذراندن چندین دوره کلاسهای ریاضیات پیشرفته باشید. همانگونه که خود من این دورهها را گذرانده و بهجرات میتوانم بگویم که شاید در طول سال یک یا دو بار از آموختههای آن استفاده به عملآورم. تمرکز شغلی من بر روی برنامهنویسی و توسعه نرمافزارهای دسکتاپ و وب است و میتوانم بگویم اکثر همکاران من نیز بهندرت از ریاضیات پیشرفته استفاده به عملآورند. حال اینکه باید پرسید این سطح از ریاضیات چه جایگاهی در حوزه تکنولوژی دارد؟ در پاسخ این سؤال میتوان به افرادی اشاره کرد که به برنامهنویسیهای پیچیده میپردازند. مثلاً برنامه نویسان سازمان فضایی ناسا که البته بخش بسیار ناچیزی از جامعه برنامه نویسان را به خود اختصاص دادهاند.
یکی از مطالعات انجامشده در سال ۲۰۱۷ که در مجله Science به ثبت رسیده، حاکی از آن است که موفقیت به میزان آگاهی از دانش یا مهارتی خاص بستگی ندارد، بلکه درک ما از میزان توانایی خود خصوصاً در قیاس با گفتههای دیگران است که میتواند موفقیت را برای ما به ارمغان آورد. این مسئله بهخصوص در جامعه زنان بسیار صدق میکند. خانم امینا در گزارشی که از این مطالعه برای روزنامه Los Angeles Times تهیهکرده است میگوید که تحقیقات نشان میدهند، داشتن این تفکر که مردان در یادگیری ریاضیات، عملکرد بهتری از زنان دارند، نهتنها خود موجب تضعیف عملکرد زنان، بلکه باعث کاهش علاقهمندی آنها برای ورود به عرصههای مختلف این علوم گردیده است. این تنها یک تفکر غلط است، درحالیکه در حقیقت نمیتوان تفاوتی را در تواناییهای شناختی دو جنس مخالف در نظر گرفت. امروزه شاهد هستیم که مشاغل وابسته به ریاضیات تحت سلطه مردان بوده و دلیل آنهم چیزی نیست جز ترغیب و تشویقی که بیشتر برای آنها صورت گرفته است. بهعبارتدیگر باید گفت که باور نداشتن این تفکر که من نمیتوانم بهاندازه یک مرد، درکی از ریاضیات داشته باشم، راه چاره خواهد بود.
مقاله مرتبط: زبانهایی که توسعه دهندگان وب باید بیاموزند
درنهایت باید بگوییم که هراس از ریاضیات نباید مانع از ورود شما به عرصه تکنولوژی و برنامهریزی گردد. چراکه کاربرد ریاضیات در این حوزهها بسیار محدودتر از چیزی است که به نظر میآید. پس اگر میخواهید با قدم در این حوزه، توانایی و مهارتهای خود را افزایش دهید، واهمهای نداشته باشید. اگر علاقهمند به این حوزه هستید کلید موفقیت بیتوجهی به عواملی است که دائماً به شما میگویند نمیتوانید!