۴ نوع هدف یا Goal در گوگل آنالیتیکس که باید برای سایت خود تعیین کنید
آیا فکر میکنید دنبال کردن تعداد بازدیدهای صفحه و بازدیدکنندگان برای اینکه ببینید سایت شما چقدر ترافیک داشته مهمترین مسئله است؟ اشتباه میکنید! چیزی که مهمتر از این مسئله است این است که ببینید وبسایت شما چقدر به هدف کسبوکارتان کمک میکند.
چیزی که شما باید دنبال کنید اعداد و ارقامی است که موارد زیر را نشان میدهد:
- تعداد لیدها (مشتریان بالقوه)
- تعداد ثبتنامها
- ایجاد حساب کاربری
- عضویت در خبرنامه
- دانلود مقالات
- دانلود ایبوکها
اما چطور میتوانید این موارد را در گوگل آنالیتیکس ارزیابی کنید؟ این چیزی است که در این مقاله بررسی خواهیم کرد.
گوگل آنالیتیکس بدون تنظیمات اضافه نمیتواند به شما بگوید که کسبوکارتان چطور پیش میرود. این شما هستید که باید به گوگل آنالیتیکس تعیین کنید چه چیزی برای کسبوکارتان اهمیت دارد و این کار را با مشخص کردن اهداف (Goals) انجام میدهید.
در گوگل آنالیتیکس چهار روش برای دنبال کردن اهدافتان وجود دارد:
- URL ها
- زمان (Time)
- صفحات/بازدید (Pages/visit)
- رویدادها (Events)
در ادامه با جزییات کاملتری به شما خواهیم گفت چطور اهدافتان را در گوگل آنالیتیکس تعریف کنید تا اعداد و ارقامی را دنبال کنید که برای موفقیت کسبوکارتان مهم هستند.
اهداف گوگل آنالیتیکس (Google Analytics Goals) را کجا پیدا کنیم؟
برای شروع تعریف اهدافتان:
- وارد گزارشهای استاندارد گوگل آنالیتیکس شوید
- به روی دکمه «Admin» در سمت راست بالا کلیک کنید
- به روی «Goals» کلیک کنید
- یکی از گروه اهداف (Goal sets) را انتخاب کنید و به روی «+ Goal» کلیک کنید تا بتوانید یک هدف جدید مشخص کنید. (گروه اهداف فقط روشی هستند که شما بهسادگی بتوانید یک گروه اهداف تعریف کنید.)
مقاله مرتبط: چگونه در گوگل آنالیتیکس هدف (Goal) تعریف کنیم؟
در ابتدا، نامی برای هدفتان مشخص کنید. این نام در سرتاسر گوگل آنالیتیکس نشان داده میشود تا برایتان مشخص کند این نام بهاندازه کافی واضح است که شما بتوانید خیلی سریع به یاد بیاورید چه هدفی را دنبال میکردید. گزینههای «active» یا «inactive» به شما این امکان را میدهند کنترل کنید که این هدف فعال باشد یا خیر. امکان پاک کردن هدف وجود ندارد، شما فقط میتوانید آن را غیرفعال کنید. این بدین دلیل است که گوگل آنالیتیکس دائماً اهداف را اجرا میکند تا بتواند اطلاعات مرتبط با گزارشهای شما را به دست بیاورد. بهنوعی میتوان گفت، گوگل آنالیتیکس نمیتواند به عقب برگردد و اهداف را از اطلاعات تاریخی خود پاک کند.
چه نوع هدفی میخواهیم بسازیم؟
-
اهداف مرتبط با URL
اهداف مرتبط با URL، لینکها و URL های خاصی که میخواهیم را بررسی میکند. هر بار که شخصی وارد این URL شود، ما را به این هدف نزدیکتر میکند. این نوع هدف برای صفحات تشکر، صفحات تایید و PDF ها تعریف شده و مناسب هستند.
Goal URL: این URL است که بهعنوان یک هدف تعریف میشود. آدرس کامل URL را وارد نکنید، فقط آنچه بعد از نام دامنه آورده میشود را استفاده کنید؛ بنابراین اگر آدرس کامل www.crazyegg.com/pricing است فقط «/pricing» را وارد کنید.
Match Type: این گزینه مشخص میکند تا چه حد گوگل آنالیتیکس برای اینکه یک URL را محاسبه کند باید سختگیر باشد.
اگر گزینه Exact Match انتخاب شود، فقط URL در نظر گرفته میشود نه چیز دیگری؛ بنابراین اگر در انتهای URL یک کوئری یا ID خاص اضافه شود دیگر آن URL محاسبه نمیشود؛ بنابراین اگر سیستمی دارید که هنگام بازدید هر بازدیدکننده یک URL مجزا ایجاد میکند گزینه Exact Match را انتخاب نکنید.
همچنین نسبت به Exact Match در صفحات فرود نیز دقت داشته باشید. اگر از پارامترهای utm برای دنبال کردن کمپینهای بازاریابی خود استفاده میکنید، گوگل آنالیتیکس فقط بازدیدکنندگانی که مستقیماً وارد صفحه شدهاند را محاسبه میکند و بازدیدهای کمپین در نظر گرفته نمیشود.
Head Match را انتخاب کنید تا بدون در نظر گرفتن اینکه بعد از URL داده شده چه چیزی اضافه میشود آن را محاسبه کند. اگر از پارامترهای کوئری و ID ها در لینکهایتان استفاده میکنید، بدون تردید گزینه head match مناسب شماست.
Regular Expressions برای حرفهایترهای آنالیتیکس است. در این حالت شما URL را آنطور که میخواهید تعریف میکنید؛ اما نکته منفی این گزینه پیچیدگی بیش از حد آن است. اگر میخواهید از این گزینه استفاده کنید، راهنمای regular expression گوگل را مطالعه کنید.
Case Sensitive: اگر URL شما طوری تعریف شده که بزرگ و کوچک بودن حروف در آن مطرح است این گزینه را تیک بزنید؛ اما عموماً این باکس تیک نخورده باقی میماند.
Goal Values: برای اینکه بهطور دقیقتر و کاملتر بفهمید ارزش اهداف یا همان goal values چطور محاسبه میشوند و چه زمانی از آنها استفاده کنید مطلب «چه زمانی از ارزشهای اهداف گوگل آنالیتیکس استفاده کنیم» را مطالعه کنید.
Goal Funnels
Goal Funnels یا قیف هدف در گوگل آنالیتیکس به شما این امکان را میدهد ببینید چند نفر از هر مرحله فرآیندی که تعریف کردهاید حرکت کردهاند. شما میفهمید چند نفر در هر مرحله از این قیف سایت شما را ترک کردهاند و همچنین میفهمید کدام صفحات نیاز به اصلاح دارند. بهعنوان مثال، یک goal funnel برای بازاریابی الکترونیکی خود تعریف کنید تا ببینید چند نفر از مرحله سبد خرید تا صفحه پرداخت حرکت میکنند.
اما مراقب باشید، goal funnel فقط زمانی کار میکند که از بازدیدکنندههایتان بخواهید یک سری صفحات را طی کنند. مگر اینکه لازم باشد، بازدیدکنندگان به ندرت یک مسیر واضح و خاص را در سایت شما طی میکنند و در چنین شرایطی این قیف هدف به شما کمک نخواهد کرد ببینید چطور بازدیدکنندگان بین صفحات شما حرکت کردهاند. برای مسیرهایی که ساختار متفاوتی دارند از گزارش Visitor Follow استفاده کنید.
مقاله مرتبط: راهنمای اندازهگیری نرخ تبدیل در گوگل آنالتیکس
هر قیف (funnel) میتواند ۱۰ مرحله داشته باشد. اگر به چیزی بیش از ۱۰ مرحله نیاز داشتید بهتر است آن را به دو هدف متفاوت تقسیم کنید.
گزینه Match Type را که در بالا انتخاب کردید به یاد میآورید؟ این گزینه به روی تمامی goal value ها نیز اجرا میشود؛ بنابراین اگر از regular expressions استفاده کرده باشید، به روی تمامی صفحاتتان در این قیف اعمال میشود.
Required Steps: به طور پیشفرض، گوگل آنالیتیکس بازدیدکنندگانی را که حتی از وسط مسیر به این قیف وارد شدن را نیز در نظر میگیرد. اگر شما میخواهید حتماً بازدیدکنندگانی که از مرحله ۱ تا مرحله نهایی هدف را طی کردهاند محاسبه کنید این گزینه را تیک بزنید.
اما این گزینه فقط ظاهر قیف را تغییر میدهد. تمامی افرادی که از URL هدف بازدید کردند بهعنوان نرخ تبدیل محاسبه میشوند.
هک کردن اهداف URL با بازدید صفحه مجازی
در گوگل آنالیتیکس ما میتوانیم هر زمان که بخواهیم به اجبار یک بازدید صفحه را به سیستم وارد کنیم. برای این منظور باید کمی از جاوا اسکریپت کمک بگیریم، با این کار گوگل آنالیتیکس هر چیزی را بهعنوان بازدید صفحه در نظر میگیرد. ما حتی میتوانیم بهطور دقیق مشخص کنیم URL مورد نظرمان کدام است.
انجام این کار با هر لینکی یک کار بسیار ساده است. در نظر بگیرید میخواهیم یک لینک را به یک دامنه دیگر دنبال کنیم و این لینک به قدری مهم است که میخواهیم آن را یک هدف در نظر بگیریم. ما میتوانیم از رویدادها (events) برای دنبال کردن این موضوع استفاده کنیم اما ما تصمیم گرفتیم آن را بهعنوان هدف در یک قیف هدف (goal funnel) مشخص کنیم. از آنجایی که اهداف رویداد به ما این امکان را نمیدهند که چنین کاری انجام دهیم، چطور میتوانیم بازدیدهای مجازی را در هدف URL خود استفاده کنیم؟
این لینک معمولی شماست:
<a href=”www.othersite.com/promotion”>Click Here!</a>
حالا باید تصمیم بگیریم که میخواهیم این URL چطور در گزارشهای ما دیده شود. ما نمیتوانیم آن را بهعنوان othersite.com نمایش دهیم چرا که گوگل آنالیتیکس فکر میکند این URL بخشی از دامنه ما است. پس یک URL میسازیم که بهراحتی به ما بگوید این یک بازدید مجازی است و اینکه به چه دامنهای اشاره دارد و در نهایت بازدیدکنندگانمان به کدام صفحه در دامنه اصلی وارد میشوند. برای این کار چنین URL خواهیم داشت:
/vpv/othersite/promotion
به یاد داشته باشید: گوگل آنالیتیکس دامنه را از URL حذف میکند. برای این بازدید صفحه مجازی، گوگل آنالیتیکس فکر میکند آدرس www.yoursite.com/vpv/othersite/promotion در واقع در دامنه شما وجود دارد؛ اما ما او را گول زدهایم.
Vpv به معنای Virtual pageview (بازدید صفحه مجازی) است بنابراین ما میدانیم این URL واقعی نیست، «othersite» به ما میگوید ما به کدام دامنه خارجی لینک میشویم و «promotion» مشخص میکند دقیقاً به کدام صفحه لینک دادهایم. شما میتوانید برای بازدید صفحه مجازی URL خود یک نام انتخاب کنید؛ اما این نام را طوری انتخاب کنید که اگر ۶ ماه بعد به آن نگاه کردید از روی نامش بهراحتی بتوانید بفهمید درباره چه چیزی است.
حالا از URL ساختگیمان به همراه یک رویداد یک کلیکی استفاده میکنیم و لینک اصلی را کمی تغییر میدهیم. در نهایت به چیزی شبیه به این میرسیم:
<a href=”www.othersite.com/promotion” onclick=”_gaq.push([‘_trackPageview’,’/vpv/othersite/promotion’]);”>Click Here!</a>
این کد به گوگل آنالیتیکس میگوید هر بار که به روی این لینک کلیک میشود، گوگل آنالیتیکس آن را بهعنوان یک بازدید در نظر بگیرد.
در واقع گوگل شروع به استفاده از آدرس /vpv/othersite/promotion میکند که حالا میتوانیم از آن بهعنوان هدف URL مقصد استفاده کنیم. ما همچنین الان میتوانیم از این بازدید صفحه مجازی در یک قیف هدف هم استفاده کنیم، این در حالی است که نمیشد چنین کای را با اهداف رویداد (Event Goals) انجام داد.
شما میتوانید از شگرد بازدید صفحه مجازی برای لینکهای خارجی، دانلودها، یا هر چیز دیگری روی سایتتان استفاده کنید.
-
اهداف طول مدت بازدید (Visit Duration Goals)
این کار بسیار ساده است. شما میتوانید از این گزینه برای دنبال کردن اینکه چند نفر به مدتزمان خاصی که شما مشخص کردهاید روی سایتتان میمانند استفاده کنید. همچنین میتوانید از این هدف برای دنبال کردن هر بازدیدی که کمتر از مدتزمان خاصی بوده است هم استفاده کنید. این هدف برای سایتهای خدماتی که سعی میکنند به مشتریانشان کمک کنند پاسخ سوالاتشان را خیلی سریع به دست بیاورند بسیار کاربردی است.
تنظیمات هدف طول مدت بازدید نیز بسیار ساده است.
Condition: در این گزینه میتوانید مشخص کنید میخواهید هدفتان بیشتر (Greater than) یا کمتر (Less than) مقداری که مشخص میکنید باشد. برای ارزیابی اینکه چقدر بازدیدکنندگان روی صفحه مورد نظر درگیر شدهاند گزینه «greater than» را انتخاب کنید؛ و برای ارزیابی اینکه چقدر سریع توانستهاید اطلاعات مفیدی به مخاطبتان برسانید «less than» را انتخاب کنید.
Hours, Minutes, and Seconds: در اینجا تعریف میکنید این هدف دقیقاً قرار است برای چه مدتزمانی استفاده شود. بیشتر سایتها ۵ دقیقه را انتخاب میکنند. خیلی مهم نیست چه زمانی را انتخاب میکنید. برای اینکه بهترین اطلاعات را کسب کنید، زمانی را مشخص کنید که همه به آن نمیرسند و فقط افراد خاصی ممکن است تا این حد روی سایتتان بمانند. اگر افراد زیادی این هدف را فعال کنند، شما قادر نخواهید بود با این دادهها بفهمید چقدر سایتتان ارتقا پیدا کرده است. همین مسئله برای زمانی که فقط تعداد کمی به این هدف میرسند نیز صدق میکند.
گوگل آنالیتیکس چطور مدتزمان بازدید را مشخص میکند
اینکه بفهمید بازدیدکنندگانتان چه مدتزمانی روی سایتتان ماندهاند دانش دقیقی نیست. در این شرایط، این یک دانش طراحی شده است. گوگل آنالیتیکس نمیداند چه زمانی بازدیدکنندگان سایت شما را ترک میکنند، آن هم فقط با لود شدن یک صفحه. هر بار که کسی یکصفحهای را میبیند، کد بررسی گوگل آنالیتیکس یک زمانسنج (timestamp) به سرورهای گوگل آنالیتیکس ارسال میکند.
در نظر بگیرید شخصی وارد وبسایت شما شده:
- او یک صفحه را بازدید کرده و زمان آن جمعآوری میشود
- سپس او به روی صفحه دوم کلیک میکند بنابراین دومین زمانسنج نیز جمعآوری میشود
با مقایسه دو زمانسنج ارسال شده، ما میفهمیم هر نفر چقدر زمان به روی صفحه اول صرف کرده است؛ اما چه اتفاقی میافتد اگر بازدیدکننده سایت پس از صفحه دوم سایت را ترک کند؟ ما هیچ ایدهای نداریم که چه مقدار زمان به روی صفحه دوم صرف شده است. بدون وجود زمانسنج نمیتوانیم چنین چیزی را محاسبه کنیم.
به همین دلیل است که شما در گزارشها عدد ۰۰:۰۰:۰۰ را برای برخی از بازدیدها میبینید. این افراد فقط یک صفحه را دیدهاند بنابراین گوگل آنالیتیکس نمیتواند محاسبه کند که چه میزان وقت صرف بازدید از سایتتان کردهاند. در عوض، گوگل آنالیتیکس تصمیم میگیرد بدبین باشد و تصور کند این افراد هیچ زمانی را صرف بازدید سایت شما نکردهاند.
آیا این بدین معناست که اطلاعات مربوط به مدتزمان بازدید بیارزش است؟
باید در نظر بگیرید که مدتزمانی که مشخص میشود با آنچه واقعاً رخ داده خیلی متفاوت است؛ اما همچنان میتوانیم با مقایسه این آمار به مرور زمان دیدگاه خوبی نسبت به وضعیت وبسایتمان کسب کنیم. اگر سایتی دارید که در آن مدتزمان بازدید خیلی مهم است (همانند سایتهای پشتیبانی)، باید ببینید در طی ماههای مختلف این اعداد چه تغییری میکنند.
-
اهداف صفحات/بازدید (Pages/Visit Goals)
اهداف صفحات/بازدید یکی دیگر از اهداف سادهای است که راهاندازی و تنظیمات آن همانند اهداف مدتزمان بازدید است. با این تفاوت که بهجای اینکه بررسی شود چه مدتزمانی را بازدیدکنندگان صرف سایت شما کردهاند، این هدف تعداد صفحاتی که هر بازدیدکننده پیش از ترک کردن وبسایتتان مشاهده کرده را ارزیابی میکند. این هدف هم برای سایتهای پشتیبانی مشتری ایدهآل است.
Condition: سه گزینهای که در این شرایط وجود دارد گزینههای بیشتر از (greater than)، برابر با (equal to) و کمتر از (less than) هستند. درست همانند مدتزمان بازدید، اگر میخواهید میزان مشارکت بازدیدکنندگان را ارزیابی کنید «greater than» را انتخاب کنید و اگر میخواهید میزان مؤثر بودن سایت پشتیبانی خود را مشاهده کنید «less than» را انتخاب کنید.
Number of Pages Visited: در این فیلد باید تعداد صفحاتی را که میخواهید این رویداد را فعال کنند وارد کنید.
-
اهداف رویداد (Event Goals)
اهداف رویداد کمی پیچیدهتر هستند چرا که باید رویدادها را تعریف کنید. وقتی رویدادی را آماده کردید، بهسادگی میتوانید آن را بهعنوان یک هدف انتخاب کنید.
مقاله مرتبط: راهنمای اندازهگیری نرخ تبدیل در گوگل آنالتیکس
همانند بازدید صفحات مجازی، باید برای این کار هم کمی از جاوا اسکریپت کمک بگیرید. این کار به گوگل آنالیتیکس میگوید یک رویداد چه زمانی رخ داده است. راهنمای دنبال کردن رویداد گوگل آنالیتیکس به شما نشان خواهد داد این کار دقیقاً چطور انجام میشود.
با کمک رویدادهای گوگل آنالیتیکس شما میتوانید هر چیزی را که میخواهید دنبال کنید همانند:
- لینکهای خروجی
- دانلودها
- زمانی که صرف تماشای ویدیو شده
- دکمههای شبکههای اجتماعی
- استفاده از ویجتها
هر اِلمانی که بازدیدکنندگانتان با آن تعامل میکنند میتواند توسط رویدادها بررسی شود.
مرحله ۱: وقتی یک رویداد تنظیم میکنید، برای آن یک دستهبندی (Category)، عملکرد (Action)، برچسب (Label) و ارزش (Value) تعریف میکنید. با استفاده از دراپ داونها، مشخص کنید کدام رویدادها باید بهعنوان اهداف محاسبه شوند.
شما میتوانید هر تعداد رویدادی که خواستید را انتخاب کنید. هدف رویداد فقط وقتی فعال میشود که رویداد آن با آنچه تعریف کردید همخوانی داشته باشد؛ بنابراین اگر شما فقط دستهبندی یا (Category) را تعریف کرده باشید، هدف شما اهمیتی به عملکرد، برچسبها و ارزشها نمیدهد؛ اما اگر هر چهار گزینه را تعریف کرده باشید، رویداد برای فعال شدن نیاز دارد هر چهار گزینه آن مورد بررسی قرار گرفته و دقیقاً با اطلاعات وارد شده همخوانی داشته باشد.
مرحله ۲: شما همچنین میتوانید تصمیم بگیرید که میخواهید از یک ارزش هدف (goal value) جدید استفاده کنید یا از همان ارزش رویداد (event value) بهعنوان ارزش هدف استفاده کنید. عموماً، اگر این مقدار بهطور مستقیم با خروجی شما مرتبط باشد بهتر است از ارزش یا مقدار تعریف شده برای رویداد استفاده کنید. در غیر این صورت، از یک ارزش هدف جدید استفاده کنید. یا goal value را خالی بگذارید.
هشدار: شما نمیتوانید از اهداف رویداد (event goals) در یک قیف (funnel) استفاده کنید. هر مرحله قیف نیاز است که یک URL باشد؛ بنابراین اگر میخواهید یک قیف از مراحلی تعریف کنید که URL های منحصربهفرد ندارند، باید از بازدید صفحات مجازی کمک بگیرید.
جمعبندی
از URL ها، زمان، صفحات/بازدید و رویدادها برای راهاندازی اهداف استفاده کنید که به کمک آن بتوانید ارزیابی لازم به روی سایتتان را انجام دهید. هر چه این معیارها با فعالیتی که روی سایتتان انجام میشود نزدیکتر باشد، نتیجه بهتری میگیرید. شما باید موارد زیر را دنبال کنید:
- لیدها
- ثبتنامهای اولیه
- ساخت حساب کاربری
- اشتراک خبرنامه
- دانلود صفحات سفید
- دانلود ایبوکها
- هر چیز دیگری که به ایجاد درآمد کمک کند
شما چطور از اهداف برای بررسی بهبود کسبوکارتان استفاده کردهاید؟ تجربیاتتان را در بخش نظرات با ما به اشتراک بگذارید.