چگونه فریلنسر شویم؟
از شغل تماموقت خود خسته شدهاید؟ بهتر نیست در دنیای آزادکاری موقعیت مناسب خودتان را پیدا کنید؟ امروزه اغلب شرکتها تمایل دارند بهجای استخدام تماموقت افراد و پرداخت حقوق ماهانه برای انجام وظایف مشخص با آزادکاران قراردادی همکاری کنند. خوداشتغالی این روزها رو به رشد است و افراد بیشتری بهمرور جذب آن خواهند شد. اما چطور می توانیم یک فریلنسر یا آزاد کار شویم؟
وقت شما در آزادکاری به خودتان تعلق دارد و میتوانید حجم کاری را که متقبل شدهاید، به میل خودتان مدیریت کنید. در این صورت قادر خواهید بود هر زمان که احساس میکنید انرژی بیشتری دارید و بهرهوریتان بیشتر است کار کنید و همواره تجربههای تازه کسب کنید.
البته آزادکاری چالشهای بهخصوصی هم دارد. در آزادکاری دیگر استخدامکنندهای وجود ندارد که هزینهٔ بیمه و مستمری بازنشستگی شمارا تأمین کند و به همین خاطر باید خودتان هزینههای اینچنین را متقبل شوید. بههرحال اگر مایل هستید فعالیت حرفهای خود را بهعنوان آزادکار شروع کنید، در ادامهٔ این مطلب با ما همراه باشید تا مهمترین نکتهها را دراینباره برایتان توضیح دهیم.
۱ – واقعبین باشید
پیش از آنکه شغل تماموقت، پردرآمد و باثبات خود را به خاطر آزادکاری رها کنید، باید مطمئن شوید که این انتخاب زندگی شمارا تحت تأثیر منفی قرار نمیدهد. پیش از هر چیز تخمین بزنید که بهصورت ماهانه به چه مقدار درآمد نیاز دارید. بودجه دقیق و واقعبینانه خود را برنامهریزی و یادداشت کنید. در این مرحله باید همهٔ هزینههای جاری را مانند بیمه و مالیات شناسایی و پیشبینی کنید.
حالا یک فهرست بودجه دیگر هم برای شرایطی تهیه کنید که نتوانستهاید دستمزد کارهایتان را دریافت کنید و باید با صرفهجویی زندگی خود را بگذرانید. البته که خوداشتغالی سبک فوقالعادهای برای گذران زندگی است؛ اما تنها درصورتیکه پیش از آن بهطورجدی برنامهریزی کرده باشید.
۲ – مجموعهای از نمونهکارهایتان تهیه کنید
آزادکاری بدون داشتن منابع احتمالی کار شمارا به بیکاری میکشاند. به همین خاطر باید پیش از ترک شغل تماموقت کاری کنید افراد و شرکتهایی که ممکن است در آینده از خدماتتان استفاده کنند، با شما و کارهایتان آشنا شوند.
مقاله مرتبط: اشتباهاتی که طراحان تازه کار در نمونه کارهایشان انجام می دهند
اگر قرار است حرفهٔ خلاقانهای را در آزادکاری دنبال کنید، بهتر است نمونهکارهایتان را در فضای آنلاین هم منتشر کنید تا همهٔ کارفرمایان احتمالی با شما و کارهایتان آشنا شوند. با ثبتنام در Adobe Creative Cloud میتوانید به ابزارهای متعددی درزمینهٔ ایجاد آلبوم کار و همچنین فضای مناسبی در Myportfolio.com دسترسی پیدا کنید. همچنین میتوانید از Squarespace و Wix بهره ببرید و وبسایت خودتان را با چند کلیک ساده ایجاد کنید یا اگر شغلتان طراحی وب است، یک وبسایت جذاب شخصی طراحی کنید و آن را بهعنوان نمونهکار به معرض تماشا بگذارید.
اگر شغلتان خلاقانه نیست یا نمونهکارهای زیادی در دست ندارید، حداقل میتوانید تواناییهای موجود و آموزشهایتان را به نمایش بگذارید. دورههای آموزشی گذرانده و تواناییهای حرفهای شما برای برخی شرکتها از نمونهکار مهمتر است. در اختیار داشتن حساب کاربری LinkedIn که بهخوبی تدوینشده باشد و افراد معتبر بسیاری در آن شمارا به خاطر تواناییها و مهارتهایتان تحسین کرده باشند، میتواند نقش مهمی در آیندهٔ آزادکاریتان ایفا کند.
۳ – حرفهای رفتار کنید
ایمیل حرفهای بسازید؛ صفحههای خود را در شبکههای اجتماعی مختلف پاکسازی کنید و نسخهٔ کاملاً حرفهای از خودتان به نمایش بگذارید. همچنین میتوانید با صرف هزینه یک ایمیل حرفهای با دامنهٔ اختصاصی ایجاد کنید تا این ایمیل چشمگیرتر و حرفهایتر بهنظر برسد. اگر میخواهید کارفرمایان کارهای بیشتری به شما بسپارند یا دوباره به شما مراجعه کنند، باید کارت ویزیت تهیه کنید؛ حتی اگر کاغذ این کارتها مرغوب نباشد هم اهمیتی ندارد.
مقاله مرتبط: ٥ راه برای اینکه یک فریلنسر خوش نام شویم
در جلسههای کاری لباس مناسب و تقریباً رسمی بپوشید. کارفرمایان به شما دستمزد پرداخت میکنند تا از خدماتی که ارائه میدهید بهره ببرند و سزاوار است که شمارا در بهترین حالت ممکن ملاقات کنند. وقتی در منزل کار میکنید، میتوانید هرچه میخواهید بپوشید؛ اما لازم نیست مشتری شمارا در همان لباسها ببیند.
۴ – مشتری پیدا کنید
اگر در شرکتی مشغول به کار هستید که با آزاد کاران متعددی بهصورت قراردادی همکاری میکند، احتمالاً تصور میکنید که آزادکاری باید کار آسانی باشد. اگر در هنگام ترک شرکت همهٔ پلهای پشت سرتان را خراب نکنید و با مدیران مربوطه دراینباره مذاکره کنید، احتمالاً شما هم قادر خواهید بود پس از استعفا از کار تماموقت بهصورت آزادکار با همان شرکت قبلی همکاری کنید.
اما اگر این شرایط پیش نیاید چه؟ دراینصورت باید کاری کنید که دیگران با شما و خدماتتان آشنا شوند. در اینترنت جستجو کنید؛ ایمیل بفرستید و در LinkedIn پیامهای کاملاً مناسب به افرادی ارسال کنید که ممکن است تمایل داشته باشند از خدمات شما بهرهمند شوند. لحن کلام خود را با توجه به افراد یا شرکتهایی که مخاطب شما هستند تغییر دهید؛ خودتان را مؤدبانه معرفی کنید؛ لینک آلبوم کار آنلاین خود را در پیام قرار دهید و حداقل در ابتدای مکالمه دربارهٔ هزینه خدمات و دستمزد خود صحبت نکنید.
مخصوصاً زمانی که با این روش به دنبال مشتری هستید انتظار نداشته باشید افراد زیادی به سمت شما بیایند. اگر دوست یا همکار قدیمیتان بتواند شمارا به افراد مناسب معرفی کند، احتمال جذب مشتری و دریافت سفارش بیشتر خواهد شد.
۵ – مشتریان را جذب کنید
البته ارسال پیام «من آزادکار هستم. میتوانم از شما درخواست کنم کارهای خود را به من بسپارید؟» نمیتواند همیشه در جذب مشتری موفقیتآمیز باشد. آزاد کاران و کارفرمایان بیشازپیش در وبسایتهایی نظیر Guru و UpWork فعالیت میکنند و برای کارها و خدماتی که میخواهند کسی برایشان انجام دهد یا قادر هستند برای مشتریان انجامشان دهند، آگهی شغلی منتشر میکنند.
این رویکرد مزایای متعددی دارد. برای مثال، Guru مانند یک واسطه میان آزادکار و کارفرما عمل میکند و هزینه را پیش از آغاز پروژه از کارفرما دریافت میکند اما آن را تنها در صورت اتمام نهایی و بهشرط رضایت کارفرما به آزادکار میپردازد. این وبسایت همچنین کارفرماها و آزادکاران را با توجه به پروژه مرتبط به یکدیگر معرفی میکند.
البته استفاده از این وبسایتها ممکن است شمارا با چالش دیگری مواجه کند. برای فعالیت و موفقیت در این وبسایتها باید با آزادکاران متعددی رقابت کنید و به همین خاطر ممکن است مجبور شوید مدتی (حداقل اوایل فعالیت) با دستمزد پایین کار کنید تا بتوانید خودتان را به کارفرماها معرفی کنید و در این جامعهٔ مجازی هم خوشنام شوید. کارفرمایان زیرک همیشه بهترین و حرفهایترینها را برمیگزینند و کارفرمایان مردد با بودجهٔ محدود هم به سراغ آزادکاران ارزان میروند. شما باید ارزش وقت خود را بهخوبی بدانید و به دستمزد کمتر ازآنچه شایستهاش هستید، رضایت ندهید.
۶ – کار کنید
منظور ما اصلاً این نیست که باید همهٔ سفارشهای کاری را قبول کنید. البته هرچه بیشتر کارکنید، درآمد بیشتری هم کسب خواهید کرد؛ اما بیشازحد کار کردن باعث میشود کیفیت بازده کارتان تحت تأثیر قرار گیرد و زندگی شخصیتان را هم در کار غرق کنید. با در نظر گرفتن این موارد، سعی کنید درصورتامکان به مشتریان تازه اولویت ببخشید و خودتان را برای کار کردن در هر ساعت شبانهروز آماده کنید. بدین ترتیب اوقات فراغت خود را هم به ساعتهای مختلف روز تغییر میدهید و قادر خواهید بود پاسخگوی خواستههای کارفرمایان باشید.
مقاله مرتبط:
۱۲ ابزار و اپلیکیشن مفید برای کسانی که میخواهند دورکاری کنند
اگر برای کار کردن در محیط منزل انگیزه ندارید، میز کاری در محیطهای مخصوص و عمومی شاغلین کرایه کنید. همچنین میتوانید از روشهای پیشرفته کاری کمک بگیرید تا روند انجام پروژهها بدون مشکل پیش برود. برای مثال، درروش Pomodoro کارها را بخشبندی میکنید و پس از اجرای هر بخش به استراحت میپردازید. این روش ابتدا در دههٔ ۱۹۸۰ معرفی شد و از آن زمان تاکنون توانسته است طرفداران بسیاری پیدا کند.
سلام ممنون بابت مطلب خوبتون… استفاده کردم. یه تجربه داشتم که گفتم باهاتون در میون بزارم، سایت خدمات یاب هم در زمینه فریلنسینگ خیلی خوبه من تا حالا چندتا پروژه سفارش دادم و قیمت هاش هم خیلی مناسب بود.