ساب دامین چیست؟
اگر قصد دارید یک سایت برای خودتان راهاندازی کنید، بیشک تا به امروز با عبارتی به نام ساب دامین یا زیر دامنه مواجه شدهاید. شرکتهای ارائه دهنده خدمات هاستینگ این امکان را برای متقاضیان در نظر گرفتهاند که علاوه بر خرید هاست و خرید دامنه نسبت به ثبت زیر دامنههای مختلف برای سایت خودشان اقدام کنند.
اگر تا به امروز تجربه استفاده از subdomain یا ساب دومین را ندارید، این مطلب هاست ایران کمکتان میکند تا بدانید ساب دامین چیست و چه کاربردی دارد و نحوه ساخت آن در سی پنل اطلاعات به دست بیاورید.
دامنه چیست؟
برای راهاندازی یک سایت نیاز به آدرسی دارید که بازدید کنندگانتان بتوانند به آن مراجعه کنند. دامنه همان آدرسی است که جایگزین آی پی شده، تا دسترسی کاربران به وبسایتهای مختلف آسان باشد. برای اینکه بتوانید یک سایت حرفهای و کاربر پسند داشته باشید، لازم است نام دامنهای را برای سایتتان انتخاب کنید که جذاب باشد. زیرا نام دامنه یا Domain منحصر به فرد و یونیک است و دو سایت را نمیتوانید پیدا کنید که نام دامنه یکسانی داشته باشند.
زیر دامنه چیست؟
subdomain یا زیر دامنه (یا ساب دامنه) زیرمجموعهای از دامنه اصلی سایت محسوب میشود. ساب دامین قبل از نام اصلی دامنه قرار میگیرد و با یک نقطه از آن جدا میشود؛ بنابراین، ساب دامین در واقع بخشی از دامنه اصلی محسوب میشود. به همین دلیل است که به آن زیر دامنه گفته میشود. ساب دومینها برای کمک به ایجاد بخشهای مختلف در سایت و سازمانهای آن استفاده میشود. از جمله ساب دامنههای رایج میتوان به mail.yahoo.com که زیرمجموعه دامنه yahoo.com است اشاره کرد.
تفاوت ساب دامین با ساب فولدر در چیست؟
ساب دامین همان ساب فولدر نیست. در واقع، ساب فولدرها آدرسها یا URLهایی هستند که بر اساس یک فرمت مشخص ساخته میشوند. یعنی با وجود اینکه از این آدرسها نیز برای نظم دهی سایت استفاده میشود، اما کاربرد آنها با زیر دامنه متفاوت است. به عنوان مثال بخش وبلاگ یک وب سایت روی ساب فولدر به صورت mag.host/blog مشخص میشود. در صورتی که اگر بلاگ روی زیر دامنه ساخته شده باشد، از طریق این آدرس blog.mag.host میتوانید به آن دسترسی داشته باشید.
کاربرد ساب دامین چیست؟
با وجود اینکه ساب دومین بخشی از دامنه اصلی سایت است، اما موتورهای جستجو آن را به عنوان یک دامنه مجزا در نظر میگیرند. از جمله کاربردهای زیر دامنه میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- ایجاد نسخههای مختلف از وب سایت برای زبانهای مختلف انگلیسی و…
- ایجاد نسخه موبایل روی وب سایت
- راه اندازی شبکهای از سایتهای غیر مرتبط با دامنه اصلی
- راهاندازی بخشهای مختلف یک وبسایت یا صفحات متمایز یک وبسایت مانند وبلاگ یا فروشگاه
چه زمانی باید از زیر دامنه استفاده کنیم؟
اگر به طور کلی درباره ساب دومین بخواهیم یک فرمول کلی ارائه دهیم، باید این موضوع را مشخص کنیم که زیر دامنه بخشی از یک وبسایت است که بدون ارتباط با سایر بخشها و به صورت مستقل فعالیت میکند.
در واقع هر بخشی از سایت که نیاز به یک جداگانه نیاز داشته باشد، با یک یو آر ال میتواند از ریشه سایت جدا شده و به صورت مستقل فعالیت کرده و ایندکس شود. این آدرس به صورت ساب دامنه تعریف میشود. به طور کلی ساب دومین برای فروش بینالمللی، راهاندازی وبلاگ، تست سایت، راهاندازی پرتال مشتری، فروش هدفمند و غیر استفاده میشود.
تاثیر ساب دامین بر سئو
گوگل و موتورهای جستجو، ساب دامنهها را به عنوان وبسایتهای منحصر به فرد و غیر مرتبط با دامنه اصلی شناسایی میکند؛ بنابراین با استفاده از این ویژگی میتوانید بخشهایی از وب سایت خودتان را در مواقع نیاز به ساب دامنهها یا واحدهای جداگانه منتقل کنید. با این روش میتوانید چند نوع محتوا تولید کنید و آنها را بدون مشکل توسط گوگل ایندکس کرده و به صفحه اول برسانید.
در واقع شما سهم خودتان را در نمایش در نتایج اول گوگل با این روش میتوانید چند برابر کنید. به عنوان مثال در زمینه ارائه خدمات هاستینگ شرکتهایی مانند هاست ایران میتوانند دامنه اصلی را برای فروش خدمات خودشان انتخاب کنند؛ اما در زیر دامنههایی مانند آکادمی یا بلاگ امکان ارائه خدمات آموزشی و غیره را خواهند داشت.
نحوه ساخت ساب دامین
به محض اینکه دامنه به هاست یا سرور متصل شد میتوانید تعداد مورد نیازتان ایجاد کنید. برای ایجاد ساب دامین و مدیریت آنها باید به پنل مدیریت فضای هاستتان وارد شوید. شرکتهای هاستینگ معمولا از دو پنل رایج میزبانی یعنی سی پنل و دایرکت ادمین برای مدیریت دادههای وب استفاده میکنند. در ادامه ساخت ساب دومین در سی پنل را که یکی از کنترل پنل های پرطرفدار محسوب میشوند ارائه کردهایم.
تعداد مجاز ساخت زیر دامنه
برای ساخت زیر دامین محدودیتی در نظر گرفته نمیشود و کسانی که دامنه را تهیه کردهاند میتوانند تعداد بینهایت زیر دامنه برای وبسایت خودشان بسازند؛ اما نباید این کار را انجام دهید، مگر اینکه نیاز به زیردومین خاص را واقعا حس کنید.
به عنوان مثال اگر فرد یک پنل کاربری، یک بخش پشتیبانی و یک crm برای سایت خودش دارد و نیاز است که کاربران از حساب جداگانهای برای ورود به این پنل ها استفاده کند، مدیر سایت میتواند برای هر کدام از آنها یک زیر دامنه بسازد.
در این روش مدیر سایت میتواند مشتریان وی آی پی خودش را از سایرین جدا کرده و آنها را به بخش مورد نظر هدایت کند؛ بنابراین زیر دامنه باید با ساختار ذهنی مشخص و برای هدف خاصی ساخته شود، نه اینکه فرد صرفاً برای اینکه زیر ایجاد زیر دامنه نامحدود است، نسبت به ایجاد آن اقدام کند.
مشکلات ساب دامین برای سایت
تأثیر دامن مشکلات مختلفی نیز بر پی دارد، مشکلات بحث خرید ssl جداگانه برای زیر دامنه خواهد بود و هزینههای میزبانی وب را افزایش میدهد. به همین دلیل است که سایتهای مختلف کمتر از ساب دامین استفاده میکنند.
نکته دیگر درباره مشکلات مربوط به سئو است. در صورتی که نیاز نیست گوگل و موتورهای جستجو لینکی که راهاندازی کردهاید را ایندکس کنند میتوانید از ساب فولدر استفاده کنید؛ اما در صورتی که موضوعی که میخواهید در سایت ارائه دهید ارتباطی با مضمون اصلی آن ندارد، بهتر است به سراغ ساب دامنه بروید.
به عنوان مثال اگر شما در زمینه فروش فرش فعالیت دارید و در حال حاضر قصد دارید فروش محصولات دیگر را که به این کالا مرتبط هستند را به وب سایت خودتان اضافه کنید میتوانید از ساب فولدر برای موضوع کمک بگیری؛ اما در صورتی که کالایی که عرضه میکنید کاملاً متفاوت است و میخواهید به یک سوپر اپلیکیشن تبدیل شوید، این زیر دامنهها هستند که کمکتان میکنند تا کالاهای غیر مرتبط مانند مواد غذایی را در سایتتان معرفی کنید.
آموزش ساخت ساب دامین در سی پنل
ابتدا وارد محیط مدیریت سی پنل شوید و از منو یا بخش “Domains” گزینه “Subdomains” را انتخاب کنید.
سپس نام ساب دامین و دامنه مورد نظر و مورد نظر را تایپ کنید. در بخش سوم Document Root آدرس public_html را وارد کرده و روی دکمه “Create” کلیک کنید.
پس از چند دقیقه زیر دامنه ساخته میشود و برای اتصال آن به هاست لازم است که رکوردهای DNS را برای زیر دامنه تنظیم کنید. همانطور که پس از ثبت دامنه این کار را انجام میدادید.
جمعبندی
زیر دامنه بخشی از دامنه اصلی است که برای راهاندازی یک بخش جداگانه از سایت استفاده میشود. کسانی که قصد دارند بخشهای مجزا و جدیدی برای سایت خودشان راهاندازی کنند به سراغ این روش میروند.
در صورتی که هدفتان از ایجاد بخش جدید سایت داشتن یک قسمت مجزا برای راهاندازی فروشگاه یا بلاگ است، زیر دامنه یا ساب دامین این امکان را برایتان فراهم میکند که بتوانید روی یک دامنه چندین فعالیت مستقل را انجام دهید. در صورتی که برای اتصال ساب دامنه به سرور مجازی یا خرید دامنه و… نیاز به دریافت اطلاعات دارید میتوانید با تیم متخصص هاست ایران در ارتباط باشید.