FTP چیست و چگونه کار میکند؟ راهنمای کاربردی
این مقاله در پاسخ به سوال FTP چیست تهیه شده است. File Transfer Protocol یا به اختصار FTP نوعی پروتکل ارتباطی است که کاربرد آن انتقال فایلهای کامپیوتری از روی یک سرور به کلاینت در یک شبکه کامپیوتری است.
FTP بر پایه معماری کلاینت-سرور ساخته شده و دارای کانکشنهای کنترل و دیتای مجزا بین سرور و کلاینت است.
در مورد کاربرد FTP در ادامه به طور کامل توضیح خواهیم داد اما نکتهای که باید بدانید این است که اینترنت از پروتکلهای بسیاری تشکیل شده است. برای مثال IMAP نوعی پروتکل ایمیل است. یا DNS پروتکلی برای ترجمه دامنه به IP است.
در مقاله DNS چیست به طور کامل در مورد این موضوع صحبت کردهایم.
FTP چیست؟
بهتر است ابتدا پاسخ کوتاهی به سوال پروتکل ارتباطی چیست بدهیم:
«بین دو یا بیشتر از دو موجودیت که قابلیت ارتباط با یکدیگر را دارند به ترتیب و قالب نوع برقراری این ارتباط پروتکل میگویند»
طبق تعریف پروتکل ارتباطی پاسخ سادهتر به سوال پروتکل FTP چیست به این صورت است: «روشی برای انتقال فایل در بستر اینترنت».
برای اطلاع از نحوه ساخت اکانت FTP در سی پنل روی آن کلیک کنید.
شاید با دیدن کلمه اینترنت در تعریف FTP باعث شود فکر کنید که وقتی هر وبسایتی را در مرورگر خود جستجو میکنید، از این پروتکل استفاده میشود. در صورتی که در مرورگرها حاکمیت مطلق با پروتکل HTTP است.
با این مقدمه، سرورFTP که بر مبنای کلاینت-سرور است با ایجاد فولدرها و سابفولدرها (زیرفولدر) این امکان را برای کاربران فراهم میکند تا با استفاده از نرمافزارهای مختلف در صورت داشتن دسترسی بتوانند از سرور FTP فایلهای مورد نظر خود را دانلود کنند.
همچنین آنها امکان آپلود فایل نیز روی سرور خواهند داشت.
FTP چگونه کار میکند؟
مراحل زیر چگونگی انتقال در FTP را نشان میدهد:
- به طور معمول نیاز است کاربر وارد سرور FTP شود. برخی از این سرورها که با نام FTP ناشناس شناخته میشوند نیازی به ورود به سرور FTP ندارند.
- زمانی که کاربر درخواست دانلود فایل میکند، کلاینت وارد مکالمه با سرور میشود.
- کلاینت (اپلیکیشن) میتواند با استفاده از FTP فایل دانلود، آپلود، جابجا، کپی و حذف کند.
برای آموزش نحوه اتصال کلاینت Filezila به FTP روی آن کلیک کنید.
سشنهای FTP در مدهای فعال و غیرفعال کار میکنند:
- مد فعال: زمانی که کلاینت سشن را از طریق فرستادن درخواست به سرور شروع میکند، سرور با ساختن دیتا کانکشن به آن پاسخ میدهد و فایلها منتقل میشوند.
- مد غیرفعال: در این حالت سرور با استفاده از کانال کامند (Command) اطلاعاتی را که کلاینت برای باز کردن کانال دیتا (Data Channel) نیاز دارد را برای آن میفرستند.
نکته: از آنجایی که مد غیرفعال این ویژگی را دارد که کلاینت تمام کانکشنها را آغاز میکند، روی فایروالها و گیتویهای NAT به خوبی کار میکند.
کاربردهای FTP چیست و چرا مهم است؟
همانطور که گفته شد پروتکل FTP نقش بسیار مهمی در انتقال فایلها دارد. اگر نخواهیم از این پروتکل برای انتقال فایلها استفاده کنیم، جایگزینهایی مانند پروتکل ایمیل و HTTP برای آن جود دارد. اما قطعا زمانی که صحبت از انتقال فایل میشود هیچ یک از این سازوکارها به لحاظ کنترل داشتن و بالا بردن دقت برای کاربران نمیتوانند مانند FTP عمل کنند.
برای آشنایی کامل با پاسخ سوال چرا باید از فضای ابری FTP استفاده کرد روی آن کلیک کنید.
موارد زیر شامل کاربردهای FTP علاوه بر کاربرد اصلی آن – اتتقال فایل – است:
-
- بکاپ (Backup): FTP میتواند توسط سرویسهای بکاپ یا کاربران به صورت فردی، برای بکاپ گرفتن از اطلاعات و ذخیره آن در یک سرور امن مورد استفاده قرار بگیرد.
- جایگزین کردن (Replication): مشابه بکاپ، جایگزین کردن شامل کپی کردن اطلاعات از روی یک سیستم بر سیستمی دیگر اما با رویکردی جامعتر است. و باعث بهبود دسترسپذیری و امنیت میشود. FTP این فرآیند را تسهیل میکند.
- دسترسی و بارگذاری اطلاعات (Access and data loading): در انواع هاست اشتراکی و سرویس ابری مانند سرور ابری مجازی برای بارگذاری اطلاعات روی سیستمهای ریموت استفاده میشود. برای خرید هاست میتوانید روی آن کلیک کنید.
مقاله مرتبط: مقایسه هاست اشتراکی، سرور مجازی و سرور اختصاصی
امنیت FTP چگونه است؟
از آنجایی که FTP تاریخچهای قدیمی دارد، و اساس آن زمانی که امنیت سایبری به آن صورت مطرح نبوده پیریزی شده است امنیت این پروتکل در سرویسهای پایهای آن کم است. اما انواع دیگر آن از جمله FTPS ( FTP Secure ) امکان رمزگذاری فایل ها را برای کاربران فراهم کرده است.
از سرویس SFTP نیز برای انتقال فایل استفاده میشود. هرچند SFTP یا همان Secure FTP طبق تعریف تخصصی نوعی از پروتکل FTP نیست، اما کارکرد آن مشابه FTP است. پروتکل این نوع سرویس زیرمجموعه SSH است و از پورت ۲۲ استفاده میکند و قابلیت رمگذاری فایلها در آن وجود دارد.
از اینکه مقاله FTP چیست را تا انتها مطالعه کردید متشکریم. اگر تجربه ای در خصوص استفاده از FTP یا پیشنهادی برای بهتر شدن این محتوا دارید آن را با ما در میان بگذارید.