چگونه سایت را میزبانی کنیم؟
اگر تصمیم گرفتهاید یک وبسایت راهاندازی کنید، ابتدا باید بدانید که وبسایت جدیدتان را کجا نگه میدارید یا به عبارتی تکلیف میزبانی سایت روی یک سرور وب را مشخص کنید.
اگر اولین بار است که نیاز به میزبانی وب دارید، در این راهنما گزینهها و نیازهای متفاوت میزبانی یک وبسایت را توضیح میدهیم تا با آگاهی و دانش اقدام کنید و یک وبسایت موفق و زیبا به دنیای وب عرضه کنید.
میزبانی یک وبسایت به زبان ساده یعنی اطمینان از اینکه وبسایت شما در دنیای وسیع وب برای کاربران اینترنت، قابلدسترس است. این اطمینان معمولاً از ۲ راه به دست میآید:
- قرارداد با یک شرکت خدمات میزبانی وب
- راهاندازی سرور شخصی
در این مقاله، هر ۲ راه را بررسی میکنیم؛ اما ابتدا بهتر است بدانید که روند میزبانی و نمایش سایت در وب به چه صورت است.
روند میزبانی سایت چگونه انجام میشود؟
فایلهای وبسایت مانند HTML، تصاویر و ویدئوها در سرورهایی که به اینترنت متصل هستند ذخیره میشوند. هنگامیکه کاربران اینترنت قصد دارند وبسایت شما را بازدید کنند، آدرس سایت را در مرورگر خود تایپ میکنند و در نتیجه کامپیوترشان به سرورتان متصل میشود. سپس صفحات سایت از طریق مرورگر اینترنت به کاربر نمایش داده میشود.
راه اول: چگونه با شرکت خدمات میزبانی وب قرارداد ببندید؟
استفاده از شرکت خدمات میزبانی یا هاست، سادهترین راه برای میزبانی یک وبسایت است. با پرداخت مبلغی به صورت ماهانه یا سالانه میتوانید به یک شرکت حرفهای میزبانی وب اعتماد کنید تا همه تجهیزات، ساختار و نیازهای میزبانی را فراهم کند.
مزایای میزبانی وب توسط یک شرکت خدمات میزبانی:
- معمولاً ارزانتر است.
- پشتیبانی همیشه در دسترس است.
- نیازی به تعمیر و نگهداری سختافزار ندارید.
- قابلیت اعتماد بالاتری دارد.
معایب میزبانی وب توسط یک شرکت خدمات میزبانی سایت:
- شاید در نوع خدمات محدودیت وجود داشته باشد.
- محدودیت در انتخاب مکان میزبانی وجود دارد.
۵ قدم ساده برای میزبانی وبسایت توسط یک شرکت خدمات میزبانی:
- نوع وبسایت مورد نیازتان را تعیین کنید.
دو نوع وبسایت وجود دارد:
- وبسایت استاتیک
- وبسایت دینامیک
سایتهای ساده استاتیک با استفاده از سیستم What You See Is What You Get) WYSIWYG) ساخته میشوند که طراحی نهایی سایت را نشان میدهد و سپس بهحساب کاربری میزبانی وب منتقل میشوند.
اما سایتهای دینامیک توسط اپلیکیشنها ساخته میشوند و از اسکریپتها، دیتابیسها و سایر ابزارها استفاده میکنند تا بخشی از سایت را تولید کنند. WordPress و Joomla نمونههای متداولی از سیستمهای مدیریت محتوا یا CMS هستند که بسیار محبوب هستند. سایر نمونهها مانند Magento و PrestaShop هم برای ساخت فروشگاه آنلاین استفاده میشوند.
مقاله مرتبط: هر آنچه باید درباره هاست و میزبانی وب بدانید!
انتخاب میزبان وب به نوع وبسایتی که میخواهید بستگی دارد. یک پلن میزبانی اقتصادی برای ساخت یک سایت ساده استاتیک کفایت میکند درحالیکه برای ساخت یک سایت دینامیک به منابع سرور بیشتری نیاز دارید.
- انواع میزبانی وب را مقایسه کنید
همانطوری که انواع خودرو در بازار وجود دارند، میزبانی وب هم انواع متفاوتی دارد؛ مثلاً، هاست اشتراکی ارزانترین گزینه است و مدیریتش هم راحت است که در مثال بازار خودرو، تقریباً مانند خودروهای کامپکت است!
اما هر چه انواع هاستینگ بیشتر میشود، هزینه هم بالاتر میرود و مدیریت حساب هاست هم پیچیدهتر میشود؛ مثلاً، در VPS نهتنها باید جزییات میزبانی را مدیریت کنید، بلکه باید محیط میزبانی را هم کنترل کنید.
۳ نوع خدمات میزبانی وب متداول وجود دارد:
- میزبانی اشتراکی
- میزبانی ابری یا VPS
- میزبانی سرور اختصاصی
باید آگاه باشید که اپلیکیشنهای وب و میزبانی وب دو چیز متفاوت هستند. برخی از میزبانهای وب پلنهایی مانند میزبانی وردپرس، میزبانی پرستا شاپ و یا میزبانی ووکامرس ارائه میدهند. این پلنها در واقع یک نوع میزبانی نیستند بلکه فقط برای مبتدیها برنامهریزی شدهاند که با ادبیات میزبانی وب آشنا نیستند! این پلن های میزبانی به کاربر مبتدی نام اپلیکیشن محبوب وب را بیان میکنند که برای مدیریت محتوا استفاده خواهد شد. دلیلش هم این است که همه مردم لزوماً تفاوت بین نوع میزبانیهای وب را تشخیص نمیدهند اما نام وردپرس را میشناسند!
نوع میزبانی وب مورد نیاز شما توسط عوامل زیر تعیین میشود:
- حجم ترافیکی که برای وبسایت تخمین زدهاید.
- نیاز خاصی که برای وبسایت دارید.
بیشتر وبسایتها در ابتدای کار حجم ترافیک کمی دارند برای اینکه تعداد بازدید کننده کمی دارند در نتیجه میزبانی وب اشتراکی برای آنها کافی است. حسابهای میزبانی اشتراکی به همراه برنامه نصب اپلیکیشن مانند Softaculous ارائه میشوند اما اگر شما نرمافزار دیگری میخواهید، حتماً از شرکت میزبانی بپرسید که آیا اپلیکیشن درخواستی روی پلن میزبانی که میخرید قابل نصب است.
تفاوت میزبانی اشتراکی، ابری و اختصاصی
از نظر عملکرد و مدیریت، هر نوع میزبانی وب مزایا و معایب خود را دارد پس میزبانی وب را بر اساس نیاز خودتان و ویژگیهای هر نوع میزبانی انتخاب کنید.
میزبانی اشتراکی چیست؟
هاست اشتراکی معمولاً ارزان است و بهراحتی مدیریت میشود، اما تنظیمات پیشرفته و سفارشی ندارد و از پس ترافیک حجم بالای سایت هم برنمیآید.
میزبانی ابری چیست؟
میزبانی ابری گرانقیمتتر، اما کاملتر است. کاربران میتوانند هر برنامه مورد نیازشان را نصب کنند و بر اساس منابعی که خریدهاند از پس حجم بالای ترافیک سایت هم برآیند.
میزبانی وب اختصاصی چیست؟
سرورهای اختصاصی مدیریت پیچیدهتری دارند و از بقیه گزینهها گرانتر هستند در عوض بسیار قدرتمند هستند و تا سطح سختافزاری هم توسط شما قابلکنترل هستند.
شرکت میزبانی وب و پلن هاستینگ را انتخاب کنید
حتی در هر نوع میزبانی وب هم پلنهای متفاوتی وجود دارد که توسط شرکتهای خدمات وب ارائه میشوند. تفاوت اصلی بین این پلنها در مقدار منابع ارائه شده است. هر چه منابع سایتتان بیشتر باشد، تعداد بیشتری کاربر بازدید کننده را تحمل میکند.
هنگامیکه در مورد منابع میزبانی وب صحبت میکنیم، منظورمان ۳ آیتم اصلی زیر است:
- پردازشگر یا CPU
- حافظه یا RAM
- فضای ذخیرهسازی یا HDD/ SDD
البته مشخصات این آیتمها لزوماً ملاک عملکرد خوب یک شرکت میزبانی وب نیستند!
در گذشته، راه سادهای برای اندازهگیری عملکرد میزبان وب وجود نداشت. بیشتر کاربران باید به نظرات کاربری اعتماد میکردند که متأسفانه فقط یک اسنپ شات از عملکرد میزبان را توصیف میکنند و دیگر هم نظرشان را بهروزرسانی نمیکنند! برای اینکه این مشکل را حل کنید، از منبعی مانند HostScore استفاده کنید که یک وبسایت است که بهصورت مستمر عملکرد سایتها را بر اساس جمعآوری داده رتبهبندی میکند؛ یعنی ارزیابی این سایت در مورد عملکرد میزبانهای وب دقیقتر است.
مقاله مرتبط: تفاوت بین هاست اشتراکی، سرور مجازی و سرور اختصاصی
به خدمات جانبی ارائه شده میزبان مانند SSL رایگان، نام دامنه، امتیاز تبلیغات، وبسایت ساز یا هر آیتمی که به ساخت و بازاریابی سایتتان کمک میکند، هم توجه کنید.
برخی میزبانهای وب مزایای قابلتوجهی مانند بهینهسازی سایت در پلنهای گرانتر ارائه میکنند.
نام دامنه و پلن میزبانی را خریداری کنید
هاست فضایی است که فایلهای وبسایت شما در آن قرار میگیرد، اما باید یک نام دامنه داشته باشید تا کاربران بتوانند به سایتتان دسترسی پیدا کنند. نام دامنه مانند آدرس خانهتان است که فقط در دنیای وب قرار دارد. نام دامنه هم مانند آدرس خانه منحصربهفرد است.
بسیاری از پلنهای میزبانی نام دامنه رایگان ارائه میدهند پس حتماً قبل از خرید این مورد را سؤال کنید. در این صورت نام دامنه و پلن میزبانی را با هم خریداری میکنید.
اما اگر نام دامنه ارائه نمیدهند، باید یک نام دامنه جداگانه خریداری کنید که میتواند از میزبان وب انتخابی خریداری شود یا یک شرکت جداگانه را برای نام دامنه انتخاب کنید.
نام دامنه قیمت ثابتی ندارد و خیلی وقتها تخفیف هم دارد. برخی شرکتها تخفیفهای خوبی روی نام دامنه میدهند و اگر خوششانس باشید میتوانید از این تخفیفها استفاده کنید.
اگر اولین بار است که نام دامنه میخرید بهتر است بهعنوان یک مبتدی خرید نام دامنه و پلن هاستینگ را از یک شرکت میزبانی وب انجام دهید تا کارتان را ساده و راحت کند!
وبسایت را راهاندازی و به سرور منتقل کنید
پسازاینکه نام دامنه و پلن هاستینگ را انتخاب کردید باید سایت را منتقل کنید. مهاجرت یا انتقال سایت ممکن است کار پیچیدهای باشد پس اگر اولین بارتان است که این کار را انجام میدهید، از میزبانتان کمک بگیرید. برخی از شرکتهای خدمات میزبانی مهاجرت سایت را رایگان انجام میدهند.
اگر سایتتان را روی کامپیوتر خودتان ساختهاید فقط باید فایلها را به سرور منتقل کنید. برای این کار یا باید از نرمافزار مدیریت انتقال فایل در کنترل پانل حساب میزبانی وب استفاده کنید یا از کلاینت FTP استفاده کنید.
انتقال سایت مانند کپی کردن فایل روی کامپیوتر است!
راه دوم: چگونه یک سایت را روی سرور شخصی میزبانی کنید؟
میزبانی سایت روی کامپیوتر شخصی یعنی شما از کامپیوتر خودتان بهعنوان یک سرور استفاده میکنید پس مسئول همه سختافزار، نرمافزار و حتی پهنای باند و سایر نیازهای ساختاری هستید.
مزایای میزبانی وب روی سرور شخصی:
- کنترل مطلق روی فضای میزبانی
- امکان سرعت بیشتر بالا آمدن سایت
- انتخاب دقیق تجهیزات و خدمات دهندگان
معایب میزبانی وب روی سرور شخصی:
- قیمت بسیار گران
- احتمال عدم اجرا در فضای خانگی
توجه: میزبانی سرور به صورت شخصی بسیار پیچیده است، ممکن است بسیار گران باشد و احتمالاً در مقایسه با یک شرکت خدمات میزبانی اطمینان کمتری دارد!
۳ قدم ساده برای میزبانی وبسایت در سرور شخصی
تجهیزات و نرمافزارهای سرور را انتخاب کنید
سختافزار ابتدایی سرور شباهت زیادی به سختافزار کامپیوتر شخصی دارد. در واقع، میتوانید کامپیوتر شخصی و یا حتی لپتاپتان را به یک سرور خانگی تبدیل کنید!
تفاوت اصلی در این است که سرور شما تا چه اندازه قابل اطمینان است و چه تعداد بازدیدکننده را تحمل میکند که برای تأمین این توان، مانند گزینه انتخاب شرکت میزبانی وب، باید به پردازشگر، حافظه و فضای ذخیرهسازی توجه کنید.
اگر بهترین تجهیزات سرور مانند rack server را انتخاب میکنید باید نیازهای اختصاصی این سیستم را هم در نظر بگیرید که شامل فضای کافی، سیستم خنکسازی و برق است.
اگر میخواهید سرورتان مطمئنتر باشد باید سختافزار را هم در نظر بگیرید مثلاً برای فضای ذخیرهسازی از تکنولوژی RAID استفاده کنید و بک آپ گیری مستمر در هارد درایوهای جداگانه هم داشته باشید.
سایر تجهیزات ساختاری سرور مانند روتر و مودم هم باید حجم ترافیک بالای سایتتان را تأمین کنند.
برای نرمافزار، علاوه بر سیستمعامل باید روی انتخاب پلتفرم وب سرور تمرکز کنید که در حال حاضر Apache و Nginx محبوبترین در بازار هستند. برای این کار نهتنها باید نرمافزار را تنظیم کنید بلکه باید لایسنس هم بگیرید.
پهنای باند کافی بخرید
پهنای باند اینترنت برای مدیریت سرور شخصی ضروری است. برای کاربر معمولی اینترنت پهنای باند استاندارد کفایت میکند چراکه اتصالات محدودی به اینترنت برقرار میشود؛ اما تصور کنید که ۳۰ نفر بهصورت همزمان از اینترنت خانگی شما استفاده کنند! برای سرور حتی باید تعداد اتصالاتی بیش از این در نظر بگیرید و پهنای باند اینترنت انتخابی باید بتواند حجم ترافیک سایت را تأمین کند.
مورد دیگری که باید در نظر بگیرید آدرس IP است. اینترنت خانگی معمولاً آدرس آی پی دینامیک دارد اما برای مدیریت سرور وب باید آدرس آی پی استاتیک بگیرید. برای این کار یا باید از یک شرکت میزبانی وب استفاده کنید یا آی پی استاتیک را از ISP اینترنت مورد استفادهتان بگیرید.
وبسایت را توسعه دهید و اجرا کنید
این قسمت مشابه روند کار در گزینه شرکت میزبانی وب است فقط پشتیبانی آنها را ندارید و همه کارها را خودتان انجام میدهید! فایلهای وب باید به سرور میزبان سایت منتقل شوند تا سایتتان روی اینترنت بالا بیاید.
کدام گزینه برای میزبانی وبسایت بهتر است؟
احتمالاً تا اینجا متوجه شدهاید که بین انتخاب یک شرکت میزبانی وب و میزبانی شخصی، مورد دوم پیچیدهتر و گرانتر است که با توسعه ترافیک سایت گرانتر هم میشود علاوه بر اینکه دانش و تجربه فنی نیاز دارد.
البته شاید ابتدا از ساخت یک سرور خانگی احساس رضایت و موفقیت کنید؛ اما اگر کسبوکاری نیستید که نیازهای بسیار خاص قانونی و یا شرکتی دارد و مجبور است سرور شخصی در مکان خود داشته باشد، بهتر است گزینه اول را انتخاب کنید و یک شرکت میزبانی وب معتبر پیدا کنید تا سایتتان را بهصورت حرفهای و کارآمد هاست کند. در این صورت خیالتان راحت است که سایت شما شبانهروزی در دسترس کاربران اینترنت است و بازدیدکنندهای را از دست نمیدهید و فروشتان هم کم نمیشود!
شرکتهای میزبانی وب معتبر بسیار انعطافپذیر هستند و نیازها و خواستههای خاص مشتریها را هم تأمین میکنند. در ابتدای کار، استفاده از یک پلن میزبانی استاندارد کفایت میکند اما با توسعه و موفقیت بیشتر سایت میتوانید پلنهای سفارشی انتخاب کنید تا دقیقاً اهداف و نیازهای کسبوکار شما را تأمین کند.
سؤالهای متداول میزبانی وب
میزبانی وب چیست و چرا مهم است؟
میزبانی وب محدود به فضایی که سایت شما در آن قرار دارد نیست بلکه شامل نیازها و هزینههای نرمافزار، پهنای باند و جزییات بیشتر است. بدون این موارد که در کنار هم قرار میگیرند، وبسایتتان بهدرستی کار نخواهد کرد.
تفاوت شرکت میزبانی و میزبانی شخصی چیست؟
شرکتهای خدمات میزبانی وب یا هاستینگ، فضایی را ایجاد کردهاند که به هاستینگ وبسایت اختصاص دارد. این شرکتها برای این خدمات تجربه کسب کردهاند، بهینه هستند، و ازآنجاییکه حجم زیادی میزبانی وب انجام میدهند، هزینه کمتری در مقایسه با هاست شخصی ایجاد میکنند.
آیا واقعاً به نام دامنه برای راهاندازی سایت نیاز دارید؟
نام دامنه راهی است که بازدیدکنندگان به سایت شما دسترسی پیدا میکنند. بدون نام دامنه، کاربران نمیتوانند سایتتان را بازدید کنند مگر اینکه آدرس آی پی دقیقش را بدانند!
آیا میتوانید از وردپرس در گزینه شرکت میزبانی وب استفاده کنید؟
بیشتر شرکتهای میزبانی اجازه میدهند تا اپلیکیشنهای محبوب را نصب کنید که اغلب شامل وردپرس، دروپال و جوملا است. برای اطمینان از اینکه اپلیکیشن موردنیازتان قابل نصب است، قبل از قرارداد با میزبان انتخابی سؤال کنید.
آیا میزبانی اشتراکی برای سایت کافی است؟
باوجودی که میزبانی اشتراکی همیشه ارزانترین راه بین گزینههای میزبانی است اما قابلیتهای میزبانها با هم متفاوت است. برخی میزبانهای وب مانند هاست ایران پلنهای قوی حتی برای میزبانی اشتراکی ارائه میکنند.
چرا سرعت وبسایت کم است؟
سرعت وبسایت به خیلی عوامل بستگی دارد. یکی از این عوامل بهینهسازی وبسایت است. برای اینکه دلیل سرعت پایین سایت را پیدا کنید از ابزارهایی ماند WebPageTest استفاده کنید تا جزییات زمان بارگذاری را ببینید و متوجه شوید که چه فاکتوری سرعت سایت را کم میکند.
میزبانی ابری چیست؟
حسابهای هاست اشتراکی منابع «یک سرور» را به اشتراک میگذارند؛ اما در میزبانی ابری «تعداد زیادی سرور» منابعشان را کنار هم میگذارند تا یک ابر تشکیل شود و منابع اشتراکی این ابر بین حسابهای مختلف میزبانی تقسیم میشوند.
میزبانی مدیریت شده چیست؟
میزبانی مدیریت شده نوعی از خدمات هاستینگ است که خدمات دهنده میزبانی وب مسئولیت نظارت و مدیریت عملکرد فنی حساب میزبانی شما را به عهده میگیرد که شامل بهروزرسانی نرمافزاری و فنی است.
وب سرور چیست؟
نرمافزاری که فایلهای سایت شما را به بازدیدکنندگان نمایش میدهد، وب سرور است. این سرور به تقاضاهای بازدید از سایتتان پاسخ میدهد و صفحات مرتبط سایت را نمایش میدهد.