راهنمای مطالعه
حضور در اولین صفحه نتایج گوگل شاید یکی از موارد تاثیر گذار در موفقیت شما باشد، اما الزاما به معنای کلیک بالا و فروش شما نیست! اولین قدم تعامل میان شما و مخاطب هدف بعد از کلیک کاربر روی وبسایت شما برداشته میشود و دقیقا همین امر باعث شده تا نرخ کلیک از اهمیت بالایی برخوردار باشد. اما به طور کلی نرخ کلیک چیست؟ به زبان ساده نسبت افرادی که در صفحه نتایج سایت شما را در کنار الباقی سایتها میبینند و روی سایت شما کلیک میکنند به نسبت کل افرادی که سایتتان را در صفحه نتایج مشاهده کرده اند نرخ کلیک یا ctr مینامیم.
از گذشته تا به حال ctr یکی از موارد حائز اهمیت برای بهینه سازی موتورهای جستجو بوده و هست، به طوری که فعالان در حوزه seo همواره در تلاش هستند تا نرخ کلیک سایت خود را برای دریافت ورودی بالاتر افزایش دهند؛ اما اینکه تاثیر نرخ کلیک در سئو چیست و لزوما چرا و چگونه باید به دنبال بهبود این مورد باشیم امریست که در این مطلب از مجله هاست ایران قصد بررسی آن را داریم.
نرخ کلیک چیست؟
Click through rate یا به اختصار CTR یکی از مواردی است که جهت آنالیز بهتر یک سایت در اختیار وبمستران قرار میگیرد، این متغیر را میتوان یکی از مهم ترین اطلاعاتی دانست که فعالان در حوزه وب برای دریافت ورودی بهتر باید از آن استفاده نمایند، اهمیت نرخ کلیک اطلاع از میزان ابراز تمایل کاربران برای کلیک روی سایت شما نسبت به باقی صفحات صفحه نتایج میباشد.
جذب کاربران در صفحه نتایج برای ورود به سایت شما یکی از اصلیترین اهدافیست که یک کسب و کار دیجیتال در بستر وب میتواند به آن دست پیدا کند، چرا که فروش سایت شما در نهایت از میان کلیکها صورت میگیرد؛ و این بقیقا به معنای تاثیر مستقیم CTR روی سئوی سایت شماست!
نحوه محاسبه نرخ کلیک CTR
بر خلاف دو آمار impression و click که صرفا بر اساس تعداد کاربران به شما ارائه میشود ctr نرخی بر اساس درصد میباشد و همین منجر به مطرح شدن این پرسش شده که نرخ کلیک چگونه محاسبه میشود؟ قبل از اینکه در مورد نحوه محاسبه ctr صحبت کنیم لازم است به طور کلی شما با دو اصطلاح ساده کلیک و ایمپرشن آشنا شوید:
impression چیست؟
به طور کلی تعداد دفعاتی که یک نشانی از وبسایت شما در صفحه نتایج گوگل به کاربر نمایش داده میشود ایمپرشن نامیده میشود؛ ایم مفهوم به معنای ورود کاربر به سایت شما نیست و صرفا تعداد دفعات نمایان شدن سایت شما در صفحه نتایج است.
click چیست؟
تعداد دفعاتی که کاربر در صفحه نتایج روی سایت شما کلیک کند را click میگویند.
با توجه به تعاریف بالا حال شاید فهمیده باشید که فرمول محاسبه CTR در گوگل سرچ کنسول چیست؟، نرخ کلیک یا ctr آمار دقیقی است که از تقسیم تعداد نمایش شما در صفحه نتایج و تعداد کلیک روی سایت شما به دست میآید، به صورت کلی فرمول به دست آمدن نرخ کلیک همواره طبق نوشته زیر است:
impression ÷ click = ctr
CTR سایت نشاندهنده چیست؟
نرخ کلیک یکی از مهمترین مواردی است که دیجیتال مارکتر مجموعه شما با آن سروکار دارد؛ زیرا میتواند به کمک CTR برای سئو برنامهریزی کرده، عملکرد سایت و محتواها را سنجیده، درباره استراتژی محتوا با قطعیت بیشتری تصمیم گرفته و حتی جذابیت سایت از نظر مخاطب را تا حدودی درک کند.
علاوه بر این، بعد از اجرای کمپین تبلیغاتی موفقیت و بهرهوری کمپین را با نرخ کلیک متوجه شده و حتی با کمک آن میتوانید برای کمپینهای بعدی نیز برنامهریزی کنید. از طرف دیگر این محاسبه باعث میشود تا بتوانید با اطلاعات و جزئیات بیشتری درباره دیگر برنامهها و روشهای تبلیغاتی مانند تبلیغات گوگل ادز یا اساماس و ایمیل مارکتینگ تصمیم بهتری بگیرید.
نکته بعدی که CTR تا حد زیادی به آن کمک میکند، موفقیت محتواهای سایت در جلب نظر و توجه مخاطب است. میدانید که محتوای شما صرفاً با متنش به تنهایی سنجیده نمیشود؛ بلکه باید:
- تیتر های جذابی داشته باشید.
- به درستی به سوالات مخاطب پاسخ دهید.
- شروع و پایان مناسبی داشته باشید.
- توضیحات متای شما جذاب باشد.
به این تربیت متوجه میشوید که چقدر محتواهای سایت دقیق و کامل بوده و به سؤالها و نیازهای مخاطب پاسخ داده، در غیر لاین صورت مخاطب وقتی محتواها را بررسی کند و متوجه شود که متنی برایش نوشته شده که اصلاً پاسخ نیازش نیست و سایت را ترک کرده که تأثیر بدی روی ترافیک سایتتان میگذارد. به همین خاطر هم گفتیم نرخ کلیک میتوانید در برنامهریزی استراتژی محتوا نیز به شما کمک کند.
به این ترتیب نرخ کلیک قرار است عصای دست دیجیتال مارکتر مجموعه باشد، درباره عملکرد موفق امروز به او مسیرش را نشان دهد و کمکش کند تا بتواند برای آینده سایت نیز برنامهریزی بهتری داشته باشد.
تفاوت نرخ کلیک با نرخ تبدیل
متأسفانه، بعضی از کاربران CTR را در SEARCH CONSOLE با نرخ تبدیل (conversion rate) اشتباه میگیرند. به همین خاطر بهتر است که درباره تفاوت این دو نیز صحبت کنیم.
نرخ کلیک قرار است تعداد کاربرانی که بعد از دیدن سایت روی آن کلیک کردند را به ما نشان دهد؛ ولی اگر بخواهیم درباره تعداد کاربرانی که بعد از کلیک خرید کردند را محاسبه کنیم، دیگر نرخ کلیک کمکی به ما نمیکند. اینجا باید سراغ نرخ تبدیل برویم و ببینیم که چه تعداد از این کاربران بعد از دیدن سایت (ایمپرشن) روی سایت کلیک کرده (نرخ کلیک) و سپس با چرخ زدن در سایت به خرید ترغیب شده و محصولشان را خریده (نرخ تبدیل) و منتظر دریافتش هستند.
نحوه بالا بردن نرخ کلیک یا CTR
به صورت کلی سایت شما زمانی با بحران پایین بودن ctr همراه خواهد بود که میزان کلیک دریافتی وبسایت شما نسبت به میزان ایمپرشن تفاوت زیادی داشته باشد، به صورت کلی برای رفع این راهکار چند گام را همواره باید مدنظر خود داشته باشید:
- سعی کنید رتبه خود را در صفحه نتایج بهبود دهید:
توجه داشته باشید که به هر میزان رتبه یک صفحه شما بالاتر باشد احتمال میزان کلیک کاربر روی صفحه مربوطه به قطع بالاتر خواهد بود، در نتیجه بهتر است در صورتی که برای مثال صفحه شما رتبه ۵ یا ۶ را دارد آن را با توجه به چک لیست سئو به رتبه های ۱ تا ۳ برسانید و کلیک بیشتری کسب کنید.
- ویترین زیبایی داشته باشید:
اگر سایت شما را مازهای در نظر بگیریم اولین برخورد کاربر با شما در صفحه نتایج است، اولین چیزی که کاربر از سایت شما میبیند عنوان و توضیحات متای شماست که در این بخش آن را به ویترین تشبیه کردیم، با استفاده از عنوان جذاب و نوشتن توضیحات متای کاربردی میتوانید احتمال کلیک کاربر را افزایش دهید.
- از کلماتی استفاده کنید که ممکن است کاربر را ترغیب کند:
همواره و در هر حوزهای مجموعهای از کلما وجود دارد که منجر به جلب نظر کاربر میشود، مانند تخفیف، رایگان، شگفت انگیز و … شما با به کار بردن این کلمات در ویترین سایت خود میتوانید گام مهمی برای بالابردن نرخ کلیک انجام داده باشید.
سخن پایانی
در این مقاله راجع به اینکه نرخ کلیک چیست و چه کاربردی در سئو دارد صحبت کردیم؛ طبق چیزی که در این مقاله پی بردیم نرخ کلیک آماری حاصل از تقسیم impression بر click است و همواره برای بهبود آن در راستای دریافت ورودی بیشتری از کاربران باید تلاش کرد. برای بهبود این نرخ هم راهکار هایی اعم از بهبود رتبه کلی صفحات و رساندن آن ها به ۳ لینک برتر، جذاب تر کردن تایتل و توضیحات ما و… وجود دارد که به صورت مفصل در این مقاله به آن پرداخته شد.
توجه داشته باشید که CTR یا نرخ کلیک علاوه بر این که تاثیر زیادی در سئو دارد از لحاظ آماری هم حائز اهمیت میباشد، چرا که این متغیر میتواند نشانگری برای شما و استراتژی سئو سایت شما باشد، به همین جهت توصیه میکنیم تا همواره این متغیر مربوط به سایت خود را زیر نظر داشته باشید.