آموزش وب مستری

روش‌های بررسی ریسپانسیو بودن وب سایت

به این post امتیاز دهید

دستگاه‌های موبایل سال‌هاست که بازار دیجیتال را تسخیر کرده‌اند و فرصت و درعین‌حال چالش بزرگی برای طراحی وب‌سایت ایجاد کرده‌اند. سایز صفحه‌نمایش کوچک شده است و در نتیجه صفحات وب‌سایت باید به‌تناسب این سایز کوچک‌تر شوند که با توجه به انواع سایز گوشی هوشمند و تبلت و همه دستگاه‌های مابین این دو، تنوع سایزی فراوان است.

به همین دلیل طراحی سایت ریسپانسیو به یکی از ضروریات وب تبدیل شده است که حتی در رتبه‌بندی گوگل هم نقش مؤثری دارد برای اینکه تجربه کاربری را بهتر می‌کند که هدف گوگل است.

در این مقاله، راه‌های تست وب‌سایت ریسپانسیو را آموزش می‌دهیم و ابزارها و چک‌لیست نکته‌های مهم را یادآوری می‌کنیم تا از رقابت موبایل در دنیای وب عقب نیفتید.

تعریف طراحی وب‌سایت ریسپانسیو

طراحی وب‌سایت Responsive یا واکنش‌گرا بخشی از تضمین کیفیت وب‌سایت است، تا سایتی خلق شود که مناسب هر نوع دیوایسی با هر نوع سایز صفحه‌نمایشی است. اولویت طراحی سایت، تجربه کاربری است که فارغ از اینکه در دسکتاپ یا موبایل است، باید لذت‌بخش و هوشمند باشد.

مقایسه طراحی وب ریسپانسیو و انعطاف‌پذیر

رویکرد دیگری که برای طراحی سایت به کار می‌رود تا آن را متناسب انواع دستگاه‌ها کند طراحی وب انعطاف‌پذیر یا Adaptive است که مجموعه‌ای از متدهای طراحی وب بر اساس انواع دستگاه‌ بدون در نظر گرفتن مرورگر اینترنت است. این متد با تنظیم سایزهای خاص، کدهای جاوا اسکریپت و سی‌اس‌اس اجرا می‌شود.

هر دو رویکرد واکنش گرا و انعطاف‌پذیر در عملکردشان مشابه هستند که یعنی سایت‌ها را برای دستگاه‌های موبایل و انواع سایز صفحه‌نمایش‌ متناسب می‌کنند که درنهایت برای کاربران دستگاه موبایل تجربه کاربری بهتری تأمین کنند؛ اما این دو رویکرد در ساختارشان متفاوت هستند.

طراحی وب ریسپانسیو می‌تواند برای هر سایز صفحه‌نمایشی تغییر کند و فرقی نمی‌کند که دستگاه چه نوع دستگاهی است. این متد از کوئری رسانه استفاده می‌کند تا استایل را بر اساس عواملی مانند نوع صفحه‌نمایش، عرض و طول بهینه کند. البته معمولاً فقط یکی از این عوامل برای تغییر سایت در صفحه‌نمایش‌های متفاوت مورد نیاز است.

اما طراحی وب انعطاف‌پذیر از صفحه‌بندی استاتیک استفاده می‌کند که بر پایه تعدادی فاکتور کنترلی ساخته شده است تا ابتدا سایز صفحه‌نمایش مشخص شود و سپس صفحه‌بندی مناسب برای این سایز بارگذاری شود.

کامپوننت‌های طراحی وب ریسپانسیو

ویژگی اصلی طراحی وب ریسپانسیو این است که به دلیل گرید انعطاف‌پذیر، صفحه‌بندی به‌صورت اتوماتیک به سایز صفحه‌نمایش واکنش نشان می‌دهد که البته به دلیل وجود ۳ عامل فنی زیر است:

  • صفحه‌بندی انعطاف‌پذیر (گرید فلوئید)
  • رسانه انعطاف‌پذیر
  • کوئری رسانه

انعطاف‌پذیری صفحه‌بندی بر اساس استفاده از واحدهای اندازه‌گیری نسبی به‌جای ارقام ثابت پیکسل است که باعث می‌شود تغییر سایز عرض صفحه به‌تناسب فضای موجود در صفحه‌نمایش باشد تا محتوای سایت در صفحه‌نمایش دستگاه جا شود.

انعطاف‌پذیری رسانه بر اساس هماهنگی محتوای رسانه‌ای سایت با مشخصات دستگاه است که با توجه به دستگاهی که تصویر را نمایش می‌دهد، سایز کوچک‌تر یا بزرگ‌تر می‌شود.

کوئری رسانه برای تغییر استایل در نمایش محتوای سایت بر اساس مشخصات دستگاه استفاده می‌شود که شامل نوع، عرض، طول و رزولوشن صفحه‌نمایش است. کوئری رسانه درواقع یک طراحی ریسپانسیو ایجاد می‌کند که استایلهای مناسب برای هر سایز صفحه‌نمایشی استفاده می‌شوند.

تست طراحی وب‌سایت ریسپانسیو

هدف اصلی تست طراحی وب ریسپانسیو اطمینان از تجربه کاربری رضایت‌بخش فارغ از نوع صفحه‌نمایش دسکتاپ یا موبایل است. وب‌سایت باید در دستگاه‌ها، پلتفرم‌ها و مرورگرهای وب متفاوت استفاده شود اما با توجه به اینکه تعداد زیادی ویژگی‌های جدید استفاده از انگشت مانند ورق زدن، ضربه زدن، نگه داشتن و اسکرول کردن به صفحات نمایش اضافه می‌شوند که نیاز به تست دارند، تست کردن روزبه‌روز سخت‌تر می‌شود. علاوه بر این، دستگاه‌های متفاوت رزولوشن‌های متفاوتی هم دارند که چالش تست را سخت‌تر می‌کند.

دو نوع ابزار وجود دارند که برای تست طراحی وب ریسپانسیو استفاده می‌شوند که یا بر اساس مرورگر هستند و یا مستقل هستند:

  • یک ابزار بر اساس مرورگر برای چک کردن واکنش وب‌سایت از راه تغییر نمایش به‌تناسب رزولوشن و سایز صفحه‌نمایش استفاده می‌شود.
  • یک ابزار مستقل برای تست واکنش گرایی محتوای وب در یک دستگاه استفاده می‌شود.

تست سایت‌ از طریق پیکسل هم ممکن است که در همه مرورگرها قابل‌اجراست برای اینکه همه آن‌ها پلاگین‌ها و اکستنشن‌های لازم را عرضه می‌کنند. مرورگر کروم حتی برنامه‌های نرم‌افزاری ارائه می‌دهد تا صفحه‌نمایش را به‌تناسب مشخصات دستگاه تغییر دهید.

برای اینکه وب‌سایت طراحی ریسپانسیو ارائه دهد، روند تست طراحی ریسپانسیو باید شامل موارد زیر باشد:

  • لینک یا URL باید برای همه دستگاه‌ها و مرورگرها یکسان باشد.
  • مکان محتوا باید برای تغییر رزولوشن صفحه‌نمایش دینامیک باشد.
  • تصاویر اصلی باید رزولوشن خاص داشته باشند تا با دستگاه‌های موبایل یا دسکتاپ سازگاری داشته باشند.
  • صفحات باید تغییر سایز دهند تا محتوای دینامیک هم تغییر کند.

چک‌لیست تست طراحی وب ریسپانسیو

در ادامه مقاله، نکات مهم تست طراحی وب ریسپانسیو را بیان می‌کنیم تا به‌عنوان چک‌لیست استفاده کنید:

  • هماهنگی محتوای صفحه (متن و تصویر)
  • تغییرات رنگ
  • تناسب قسمت‌های قابل کلیک
  • تناسب رنگ، سایه‌روشن و گردینت
  • گرد کردن گوشه نمادها
  • تناسب فریم‌ها
  • کارایی اسکرول‌ها و دکمه‌ها
  • تناسب سایز، رنگ و استایل فونت برای انواع متن
  • خوانا بودن صفحه در همه رزلوشن‌ها

ابزارهای تست طراحی وب ریسپانسیو

تا اینجا یاد گرفتید که چه فاکتورهایی را باید چک کنید و حالا باید ابزارهای تست کردن را بشناسید که در روند تست به شما کمک کنند:

  • Responsinator

این ابزار بسیار ساده است برای اینکه فقط باید URL سایت را وارد کنید تا طراحی ریسپانسیو را تست کنید! مزیت اصلی این ابزار سادگی‌اش است که شمارا قادر می‌کند تا با کلیک روی لینک‌ها و استفاده از نوارهای جستجو با صفحه وب به‌راحتی تعامل کنید.

  • Google DevTools Device Mode

این ابزار برای مرورگر کروم است که می‌توانید برای نمایش سایت در سایزها و رزولوشن‌های متفاوت صفحه‌نمایش استفاده کنید که شامل صفحه‌نمایش رتینا هم هست. علاوه بر این، شبیه‌سازی اطلاعات ورودی را در اِمیولیتر یا شبیه‌ساز ممکن می‌کند.

  • Screenfly

این ابزار تست وب‌سایت در دستگاه‌های متفاوت با انواع سایز صفحه‌نمایش‌ را ممکن می‌کند فقط کافی است که URL را وارد کنید، دستگاه و سایز صفحه‌نمایش را از لیست انتخاب کنید و نظارت کنید که وب‌سایتتان چگونه عمل می‌کند.

  • Material design

این ابزار به شما اجازه می‌دهد که با وارد کردن URL در صفحه خانه‌اش طراحی سایتتان را تست کنید و در صفحه‌نمایش‌هایی با سایز متفاوت صفحه را ببینید. این ابزار آموزش‌های لازم برای یادگیری بیشتر در مورد طراحی وب ریسپانسیو را هم ارائه می‌دهد.

  • Ghostlab

این ابزار، پولی است که تست وب‌سایت را در مرورگرهای متنوع و دستگاه‌های موبایل به‌صورت هم‌زمان ممکن می‌کند و بسته‌های نرم‌افزاری برای پلتفرم‌های متفاوتی مانند ویندوز و مک ارائه می‌دهد. علاوه بر این، ویدئوهای آموزشی هم در صفحه خانه‌اش نمایش می‌دهد.

نکته‌های طلایی تست طراحی وب ریسپانسیو

در ادامه مقاله چند نکته طلایی پیشنهاد می‌کنیم که در هنگام تست طراحی وب‌سایتتان استفاده کنید تا مطمئن شوید که سایت ریسپانسیو و موبایل فرندلی است:

  • قبل از شروع تست مشخص کنید که چگونه و چه آیتم‌هایی در چه دستگاه‌هایی و در چه صفحاتی باید تست شوند.
  • اگر تستر هستید، سعی کنید با توسعه‌دهنده وب هماهنگی داشته باشید مخصوصاً وقتی شرایط و محیط لازم برای تست را آماده می‌کنید.
  • مطمئن شوید که محتوای سایت در همه صفحات تست به‌صورت واضح قابل دید هستند.
  • حواستان باشد که محتوای سایت در هنگام انتقال از صفحه‌نمایش دسکتاپ به موبایل تغییر نکند.
  • یادتان باشد که امکانات کوچک استفاده از انگشت مانند ورق زدن و ضربه زدن را هم تست کنید.
  • چک کنید که محتوای سایت باید در هر رزولوشن و سایز صفحه‌نمایشی خوانا باشد.
  • نواحی قابل کلیک طراحی را هم تست کنید تا مطمئن شوید که دقیق کار می‌کنند.
خرید هاست لینوکس

تیم تحریریه هاست ایران

تیم تحریریه مجله هاست ایران متشکل از کارشناسان و نویسندگان متخصص در حوزه وب و هاستینگ است. این تیم با هدف ارائه محتوای ارزشمند و به‌روز به کاربران، به بررسی و تحلیل خدمات مختلف هاستینگ، آموزش‌های فنی و راهنمایی‌های کاربردی می‌پردازد. اعضای تیم با تجربه و دانش خود، سعی در ارتقاء آگاهی کاربران دارند و به آنها کمک می‌کنند تا بهترین تصمیمات را در زمینه انتخاب خدمات آنلاین بگیرند. تعهد به کیفیت و دقت در ارائه اطلاعات، از ویژگی‌های بارز این تیم است.

Related Articles

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

39  +    =  43

Back to top button