راهنمای مطالعه
با رواج استفاده از اینترنت، کلمهها و اصطلاحاتی هم در این فضا به وجود آمدند و بهمرور در میان مردم رواج پیدا کردند. این کلمهها یا در فرهنگ لغت انگلیسی وجود نداشتند یا اگر هم وجود داشتند، چنین کاربرد و استفادهی گستردهای نداشتند و این دنیای اینترنت بود که آنها را با چنین مفهوم ملموسی به مردم شناساند.
شاید شما هم در فضای اینترنت با کلمهها یا عبارتهایی مواجه شوید که با جستوجوی آنها در واژهنامهها به معنای درستی نرسید.
فرهنگ لغت آکسفورد در سالهای اخیر تعدادی از این کلمهها را بهعنوان کلمههای رسمی انگلیسی به واژهنامه آنلاین خود اضافه کرده است؛ این عبارتها برای مدت طولانی میان مردم استفادهشدهاند و کاملاً جاافتادهاند.
در ادامه تعدادی از اصطلاحات اینترنتی را که بیشتر در میان مردم مورد استفاده قرارگرفتهاند را بررسی خواهیم کرد.
۱. Selfie
تعریف کلمه:
(اسم) تصاویر سلفی به تصاویری گفته میشود که یک فرد با دوربین از خودش ثبت میکند. این تصاویر معمولاً با گوشی هوشمند یا دوربین دیجیتال گرفتهشده و در شبکههای اجتماعی به اشتراک گذاشته میشوند.
مقاله مرتبط: واژهنامهی طنز جایگزین اصطلاحات تخصصی طراحی وب سایت
ریشهی کلمه:
شاید بیش از یک قرن باشد که افراد با دوربین از چهرهی خودشان عکاسی میکنند و اصطلاح Self-portrait یا تصویر پرتره از خود در عکاسی از همان زمانها موجود بوده است؛ اما در سالهای اخیر با توجه به فراگیر شدن استفاده از گوشیهای هوشمند مجهز به دوربینهای باکیفیت، اینگونه تصاویر بین مردم محبوبیت زیادی کسب کردند و سادگی در ثبت و به اشتراک گذاشتن تصاویر سلفی در شبکههای اجتماعی باعث این محبوبیت شد. از همین رو این واژه در میان کلمههای انگلیسی بهخوبی جای خودش را بازکرده است.
۲. Phablet
تعریف کلمه:
(اسم) نوعی گوشی هوشمند که اندازهی صفحهنمایش آن چیزی بین یک گوشی هوشمند معمولی و تبلت است.
ریشهی کلمه:
همانطور که گفتیم، فبلت اندازهای بین یک گوشی هوشمند و تبلت دارد؛ یعنی اندازه و ابعاد صفحهی آن از ۵ تا ۷ اینچ است. اولین دستگاه با چنین مشخصاتی در جهان توسط کمپانی AT&T در سال ۱۹۹۳ معرفی شد، اما واژهی فبلت برای اولین بار در سال ۲۰۱۰ مورداستفاده قرار گرفت.
۳. Derp
تعریف کلمه:
(حرف ندا) این کلمه مواقعی استفاده میشود که میخواهیم بگوییم موضوعی بیمعنی یا احمقانه بوده است یا حتی مواقعی که میخواهیم نسبت به چیزی مضحک و احمقانه واکنش نشان دهیم.
ریشهی کلمه:
این کلمه اولین بار در انیمیشنهای South Park توسط Matt Stone (مت اِستون)، مالک این شرکت انیمیشنسازی و بازیگر مشهور کمدی که گویندهی این انیمیشنها هم بود، استفاده شد. درواقع دریکی از قسمتهای انیمیشن شخصیتی به نام آقای درپ معرفی شد که کارهای احمقانه انجام میداد. هر بار که این شخصیت کار احمقانهای انجام میداد، گوینده فریاد میزد «Derp» و همین موضوع بود که باعث شد این کلمه برای پاسخ به کارهای احمقانه در میان مردم رواج پیدا کند.
Derp این روزها نشاندهندهی نوعی شخصیت در فیلمهای کمدی نیز هست و یک شخصیت مؤنث هم مقابل خودش دارد که Derpina نامیده میشود.
۴. Unlike
تعریف کلمه:
(فعل) این عبارت متضاد کلمهی لایک به معنی نپسندیدن است؛ درواقع وقتی شخصی تصویر یا پستی را در شبکههای اجتماعی و وبسایتها لایک کند و بعدازآن منصرف شود، با کلیک کردن دوباره روی لایک آن را آنلایک کرده است.
ریشهی کلمه:
دکمهی لایک فیسبوک بود که به کلمهی آنلایک معنای دیگری بخشید. وبسایتهای زیادی هستند که اکنون از این ویژگی استفاده میکنند؛ حتی قبل از فیسبوک هم وبسایتهایی وجود داشتند که از این دکمه استفاده کرده بودند، اما بدون شک این فیسبوک بود که برای اولین بار این ویژگی را بین مردم دنیا جا انداخت و اکنون بیشتر استفادهکنندگان شبکههای اجتماعی در سراسر دنیا با کلمهی آنلایک آشنا هستند.
۵. Srsly
تعریف:
(قید) کوتاه شدهی کلمهی seriously است و برای ابراز تعجب و مطمئن شدن از موضوعی بیان میشود.
ریشهی کلمه:
با توجه به اینکه برای ارسال پیامهای متنی محدودیت ارسال تا ۱۶۰ کاراکتر وجود داشت و در سایتهایی مثل توییتر با امکان به اشتراکگذاری پستهای متنی این تعداد به ۱۴۰ کاراکتر محدود میشد، کلمهی seriously با حذف حروف صدادار به srsly تبدیل شد.
امروزه حتی با به وجود آمدن پیامرسانهایی مانند واتس اپ، وی چت و … و از بین رفتن این محدودیتها هنوز هم عبارت srsly در پیامهای متنی بهجای seriously استفاده میشود. srsly نسبت به کلمه اصلی کوتاهتر و تایپ کردن آن آسانتر است.
نکتهی جالبی که در جستوجوی ریشهی این عبارت به آن برخوردیم این بود که در تعدادی از نوشتههای قرن هجدهم هم این عبارت بهکاربرده شده بود.
۶. Tweet
معنی کلمه:
(اسم) هر پستی که در سایت و رسانهی اجتماعی توییتر منتشر میشود.
ریشهی کلمه:
کلمهی توئیت در ژانویهی امسال به واژهنامه آنلاین آکسفورد (Oxford English Dictionary) اضافه شد. بهطورمعمول، برای اضافه شدن یک کلمه به واژهنامه آکسفورد حداقل ۱۰ سال زمان لازم است، اما کلمهی توئیت فقط از سالهای ۲۰۰۶ تا ۲۰۱۲ در دنیا بهکاربرده شد و ظاهراً آکسفورد این قانون را برای عبارت Tweet زیر پا گذاشته است.
۷. TL;DR
تعریف کلمه:
(مخفف) این کلمه اختصاری ازجملهی Too long; Didn’t read گرفتهشده و بدین معنی است که طولانی بود و آن را نخواندم.
ریشهی کلمه:
ازآنجاکه پرحرفی در هیچ جایی خوب نیست، فضای وب هم از این قاعده مستثنا نیست. این عبارت در مواقعی کاربرد دارد که دربارهی موضوعی در انجمنهای آنلاین توضیحات زیاد و بیمورد داده میشود و افراد دیگر با عبارت TL;DR کاربران زیادهگو را متوجه این موضوع میکنند.
برای تأکید روی این موضوع خود عبارت هم مخفف شده و فقط با ۴ حرف میگوییم «توضیحاتت بیمورد بود و من آنها را نخواندم».
۸. FOMO
تعریف کلمه:
(اسم) ابراز احساس ترس و نگرانی نسبت به از دست دادن رویدادی جالب و هیجانانگیز که جایی دیگر رخداده است و معمولاً در پستهای شبکههای اجتماعی اتفاق میافتد.
ریشهی کلمه:
این عبارت با فراگیر شدن استفاده از شبکههای اجتماعی بهخصوص اینستاگرام تشدید شد؛ چراکه افراد بهمحض شرکت در رویدادی مانند کنسرت، مهمانی و … تصاویر آن را به اشتراک میگذارند. افرادی که با دیدن این رویدادها همان لحظه میخواهند در آنجا حضورداشته باشند، درواقع دچار FOMO میشوند.
«fear of missing out» یا ترس از دست دادن عبارتی بود که در فضای آنلاین به وجود آمد، اما هیچکس نمیداند اولین بار چه کسی از آن استفاده کرده است. جالب است بدانید برای نشان دادن چنین موقعیتی پیش از اینها هم عبارتی در انگلیسی وجود داشت. درزمانی که شبکههای اجتماعی رواج پیدا نکرده بودند، از اصطلاح «keeping up with the Joneses» برای فردی استفاده میشد که میترسید موقعیت اجتماعیاش به خاطر نداشتن چیزهای ارزشمندی که دیگران دارند به خطر بیافتد.
۹. GIF
تعریف کلمه:
(فعل) نوعی فرمت و قالب برای فایلهای تصویری که هر دو نوع تصاویر متحرک و ثابت را پشتیبانی میکند.
ریشهی کلمه:
این حروف که مخفف عبارت «Graphics Interchange Format» هستند، نوعی از تصاویر متحرک را به نمایش میگذارند که در یک حلقهی تکرار ظاهر میشوند.
اولین GIF در سال ۱۹۸۷ توسط استیو ویل هیت (Steve Wilhite) در CompuServe ایجاد شد و بعد از گذشت سالها بحث و صحبت در مورد تلفظ آن استیو ویل هیت پذیرفت که آن را «jif» یا جیف تلفظ کنند.
۱۰. Photobomb
تعریف کلمه:
(فعل) هنگامیکه شخص یا شیئی در کادر دوربین یک عکاس بهجز سوژهی عکاسی بهصورت غیرمنتظره و ناگهانی پدیدار میشود و تصویر ثبتشده را خندهدار و جالب میکند.
ریشهی کلمه:
تاریخچهی استفاده از این کلمه به سالها پیش یعنی در دههی ۱۹۷۰ بازمیگردد، اما رواج آن در سالهایی رخ داد که عکاسی از سبک آنالوگ به دیجیتال تغییر پیدا کرد و سایتهایی معرفی شدند که مخصوص به اشتراکگذاری عکس بودند؛ بنابراین با سهولت عکاسی به کمک دوربینهای دیجیتال و به اشتراکگذاری آسان در این سایتها واژه فوتو بمب هم بین مردم کاملاً شناخته شد.
۱۱. woot
تعریف کلمه:
(حرف ندا) این کلمه (مخصوصاً در ارتباطات الکترونیکی) بیانکننده احساس شادی، شعف و احساس موفقیت برای وقوع یک اتفاق است.
ریشهی کلمه:
تلفظ این کلمه ووت است و بین گیمرها طرفدار زیادی دارد. نظرات مختلفی دربارهی ریشهی این کلمه وجود دارد، اما هیچکس بهطور قطعی نمیتواند بگوید این کلمه چگونه ایجاد و اولین بار در کجا استفادهشده است.
۱۲. Inbox
تعریف کلمه:
(فعل) این کلمه در انگلیسی هم بهصورت فعل یعنی ارسال پیغام خصوصی یا ایمیل به شخصی دیگر (معمولاً در سایتها و شبکههای اجتماعی) و هم بهصورت اسم یعنی صندوق ورودی ایمیل، پیام کوتاه و غیره کاربرد دارد.
مقاله مرتبط: نکته هایی که باید برای ارتقای امنیت حساب کاربری Gmail رعایت کنید
ریشهی کلمه:
inbox در زمان رشد و محبوبیت ارسال ایمیل در بین مردم رواج پیدا کرد. عبارت Inbox Me به معنی «به من ایمیل بده» را همچنین میتوان بهصورت send me a private message به معنی «به من پیام خصوصی بده» و بهطور اختصاری با نوشتن PM نوشت.
۱۳. OMG
تعریف کلمه:
(حرف ندا) برای نشان دادن احساس تعجب و غیرقابلباور بودن موضوعی از این عبارت استفاده میکنیم و معنی لغوی آن «اوه، خدای من» است.
ریشهی کلمه:
این کلمه کوتاه شدهی جملههای «Oh my gosh»، «Oh my goodness»، «Oh my god» است.
تاریخچهی استفاده از این کلمه به سال ۱۹۱۷ برمیگردد. این عبارت برای اولین بار در نامهای که فرمانده سابق نیروی دریایی به نخستوزیر اسبق انگلیس، وینستون چرچیل نوشت، استفادهشده بود و امروزه از پرکاربردترین عبارتهای انگلیسی محسوب میشود.
۱۴. LOL
تعریف کلمه:
این عبارت مخفف جمله سه کلمهی laughing out loud است و مخصوصاً در مکالمههای غیررسمی در فضای آنلاین برای نشان دادن خندهی زیاد در مقابل یک نکته خندهدار، اتفاق یا لطیفه استفاده میشود.
ریشهی کلمه:
این عبارت در دو دههی اخیر کاربرد زیادی پیداکرده است. LOL بهراحتی میتواند احساس غیرقابلتوصیف (خنده با صدای بلند) را در مکالمههای متنی از طریق ایمیل و شبکههای اجتماعی منتقل کند.
۱۵. Noob
تعریف کلمه:
(اسم) به شخصی که در یکرشته یا فعالیت خاص بهخصوص فعالیتهایی که به استفاده از کامپیوتر و اینترنت مربوط میشوند تجربهی زیادی ندارد، Noob یا تازهکار و ساده میگویند.
ریشهی کلمه:
ریشهی عبارت Noob از کلمهی «newb» یا «newbie» آمده است. Noob (نوب) درواقع کوتاه شدهی این عبارت است و برای افرادی که بهتازگی به دنیای اینترنت استفاده راهیافتهاند استفاده میشود.
۱۶. Hashtag
تعریف کلمه:
(اسم) به هر کلمه یا عبارتی که در شبکههای اجتماعی مانند توییتر، اینستاگرام و فیسبوک با علامت # نوشته شود، هشتگ میگوییم. هشتگ برای مشخص کردن موضوعات مختلف در شبکههای اجتماعی استفاده میشود.
مقاله مرتبط: ٦ ابزار برتر برای ردیابی کمپینهای راهاندازی شده با هشتگ در شبکههای اجتماعی
ریشهی کلمه:
هشتگ در فضای آنلاین به وجود نیامد، اما کاربرد آن در این فضا بهکلی تغییر کرد. Chris Messina (کریس مسینا) مخترع هشتگ در فضای آنلاین بود. او برای اولین بار این روش را برای مشخص کردن موضوعات مختلف در توییتر پیشنهاد داد تا پیدا کردن پستهای مختلف برای کاربران آسانتر شود و به دلیل محبوبیتی که به دست آورد، در سایر شبکههای اجتماعی هم از این روش برای مشخص کردن موضوع پست و جستوجوی راحت آن توسط کاربران استفاده میشود.
۱۷. Unfriend
تعریف کلمه:
(فعل) به حذف افراد و کاربران از فهرست دوستان در شبکههای اجتماعی Unfriend گفته میشود.
ریشهی کلمه:
مانند کلمهی «unlike»، «unfriend» هم متضاد کلمهی friend به شمار میرود و اصطلاحی است که در فضای آنلاین و شبکههای اجتماعی به وجود آمد. این کلمه در سال ۲۰۰۹ یعنی سال گسترش و رشد فیسبوک بین مردم رواج پیدا کرد.
۱۸. Troll
تعریف کلمه:
(فعل) به اشتراکگذاری عمدی یک پست ناراحتکننده و نامناسب در شبکههای اجتماعی برای آزرده کردن یا عصبی کردن افراد دیگر است که معمولاً باهدفی خاص انجام میشود.
ریشهی کلمه:
این کلمه درگذشته برای توصیف نوعی شخصیت خیالی یعنی کوتولههایی با چهره زشت و عجیب استفاده میشد؛ اما اکنون از آن بهعنوان نوعی روش برای ماهیگیری هم استفاده میشود. این روش ماهیگیری همان روشی است که همهی ما میشناسیم؛ یعنی وصل کردن یک طعمه به قلاب ماهیگیری و به داخل آب انداختن آن.
این روش شباهات زیادی به (Troll) ترول کردن در فضای مجاری دارد؛ زیرا فردی که یک پست اهانتآمیز و ناراحتکننده میگذارد، منتظر میماند تا افراد پاسخهای خشمگینانه و احساسی به آن بدهند. ترول هم در اینجا مانند یک طعمه برای ایجاد چنین موقعیتی عمل میکند. معمولاً این کار باهدف افزایش تعداد نظرات کاربران و جلبتوجه مردم نسبت به موضوعی خاص انجام میشود.