ممکن است به دلایل مختلفی بخواهید بدانید که چه کسی مالک دامنه است. مثلا زمانی که بخواهید خرید دامنه انجام دهید، دامنه خود را به شخص دیگری بفروشید، درباره برند اطلاعاتی کسب کنید یا با مالک دامنه ارتباط بگیرید. یکی از راه‌های دانستن اینکه مالک یک دامنه کیست، این است که به دایرکتوری Whois مراجعه کنید و رکورد Whois مرتبط با نام دامنه مورد نظر را مطالعه کنید. صاحبان دامنه به عنوان بخشی از فرآیند ثبت دامنه باید اطلاعات تماس صحیح و قابل اعتماد را به شرکت ثبت‌کننده ارائه دهند و این اطلاعات را به روز نگه دارند. عدم ارائه اطلاعات قابل اعتماد یا عدم جایگزینی عمدی داده‌های قدیمی ارائه شده به شرکت ثبت‌کننده می‌تواند منجر به لغو مالکیت دامنه شود. شرکت ثبت‌کننده از شما می‌خواهد اطلاعات تماس و اطلاعات فنی خاصی را ارائه دهید که برخی از آن‌ها برای ICANN  (شرکت اینترنتی نام‌ها و شماره‌های اختصاص‌یافته) مورد نیاز است. در ادامه این مقاله از هاست ایران مگ قصد داریم به بررسی این موضوع بپردازیم که چطور می‌توانیم صاحب یک دامنه را پیدا کنیم.

جستجوی Whois چیست؟

جستجوی Whois چیست؟

اگر می‌خواهید با مالک یک سایت تماس بگیرید؛ اما اطلاعات او در ‌سایت مورد نظر موجود نیست، یا اگر می‌خواهید بدانید چه کسی مالک یک نام دامنه است، دایرکتوری Whois جای خوبی برای شروع است. احتمالا به این فکر می‌کنید که Whois چیست و چگونه کار می‌کند؟

Whois  (با تلفظ”who is”) سیستمی است که به کاربران اجازه می‌دهد نام و اطلاعات تماس یک نام دامنه (سایت) ثبت شده را جستجو کنند. هنگامی که شخصی دامنه جدیدی را ثبت می‌کند، ثبت‌کننده اطلاعات تماس خاصی را می‌خواهد که اکثر آن‌ها توسط “شرکت اینترنتی نام‌ها و شماره‌های اختصاص‌یافته” (ICANN) مورد نیاز است.

این اطلاعات در دایرکتوری Whois نگهداری می‌شود که برای هر کسی در دسترس است تا از طریق ابزار جستجوی Whois به آن دسترسی داشته باشد. تنها چیزی که نیاز دارید یک آدرس سایت برای جستجو است.

اطلاعات موجود در این جستجو تا حدودی به ثبت کننده بستگی دارد. با این حال، جزئیاتی مانند اینکه دامنه برای چه کسی ثبت شده است، چه زمانی ثبت شده است، چه زمانی منقضی می‌شود و DNS در کجا میزبانی می‌شود، وجود خواهد داشت. در برخی موارد، برای دریافت اطلاعات بیشتر باید به وب سایت شرکت ثبت کننده مراجعه کنید.

ثبت کننده اطلاعات تماس شما را ثبت می‌کند و جزئیات کلیدی را به رجیستری ارسال می‌کند که دایرکتوری مرکزی آن دامنه سطح بالا (TLD) را نگهداری می‌کند. نام‌های دامنه باید مشابه آدرس‌های IPمنحصربه‌فرد باشند تا بتوان آن‌ها را با یک موجودیت واحد (یک فرد یا سازمان) مرتبط کرد. این امر همچنین روند مکان یابی آن‌ها را در سیستم نام دامنه آسان می‌کند.

هر دامنه سطح بالا (TLD) (برای مثال .com یا .org) نام سرور معتبر خود را دارد که اطلاعات مورد نیاز برای یافتن یک سایت یا مسیریابی ایمیل به مقصد را به کامپیوترهای دیگر در وب ارائه می‌دهد. به همین دلیل، پایگاه داده Whois برای عملکرد سیستم نام دامنه حیاتی است.


مقاله مرتبط: دامنه سطح بالا یا TLD چیست؟


ریشه Whois را می‌توان در سال ۱۹۸۲ جستجو کرد، زمانی که کارگروه مهندسی اینترنت پروتکلی را برای کاربران ARPANET منتشر کرد. این پروتکل یک دایرکتوری بود که در ابتدا اطلاعات تماس کاربرانی را که داده‌ها را درARPANET  ارسال می‌کردند، فهرست می‌کرد. با تکامل اینترنت، این پروتکل تغییر کرد. تا زمانی که ICANN این پروتکل را در سال ۱۹۹۸ به ارث برد، بر اساس استانداردهای اصلی IETF بدون تغییر باقی ماند.

امروزه Whois یک پایگاه داده واحد و متمرکز نیست. داده‌ها توسط نهادهای مستقل یعنی رجیستری و ثبت کننده که از استاندارد سیستمی یکسانی استفاده می‌کنند، مدیریت می‌شوند. در سال ۱۹۹۹،ICANN  بازاری را برای سایر نهادها جهت ارائه خدمات ثبت نام دامنه باز کرد. هر شرکت برای تبدیل شدن به یک ثبت کننده، باید از ICANN اعتبار کسب کند. به طور مشابه، رجیستری‌ها برای اجرای  gTLD‌ها، مانند com ، .net.، یا gTLD‌های جدید مانند cafe. و club. با ICANN قرارداد دارند. برای مثال، رجیستری org. توسط اداره ثبت منافع عمومی (PIR) و سرویس Whois مرتبط با آن‌ها نگهداری می‌شود.

تکامل  Whois

ICANN با اصلاح قراردادهای خدمات خود با مالکان دامنه‌ها و ثبت کنندگان، به تغییر جهت و گسترش اینترنت در طول سال‌ها پاسخ داد. این توافقنامه‌ها چارچوب اساسی نحوه عملکرد Whois را تنظیم می‌کند.ICANN  چندین سیاست را برای بهبود سرویس Whois برای کاربران فعلی اجرا کرده است، از جمله:

  • اقداماتی برای ردیابی رفتار مخرب؛
  • تنظیم فرآیند ثبت نام دامنه؛
  • کمک به مشاغل، کاربران و سازمان‌ها در مبارزه با تقلب و حفظ منافع عمومی؛
  • کمک به مبارزه با استفاده نادرست از اطلاعات.

نحوه استفاده از  Whois برای یافتن مالک دامنه

انجام یک جستجوی Whois آسان است و از نظر تئوری هر کسی می‌تواند مالک هر نام دامنه را شناسایی کند. جستجوی استاندارد Whois به هر کسی که در پایگاه داده عمومی Whois جستجو می‌کند، اطلاعاتی در مورد نام دامنه ارائه می‌دهد. می‌توانید داده‌های کلیدی یک دامنه مانند مالکیت، در دسترس بودن، ثبت نام و جزئیات انقضا را بازیابی کنید.

روش‌های مختلفی برای انجام جستجوی whois وجود دارد. در گذشته از رابط خط فرمان استفاده می‌شد، اما امروزه ابزارهای مبتنی بر وب به طور گسترده‌‌ای مورد استفاده قرار می‌گیرند و این فرآیند را ساده کرده‌اند.

جستجوی Whois مبتنی بر وب

ICANN  جستجوی Whois را بسیار آسان کرده است. برای انجام جستجو، کاربران فقط باید به یکی از ابزارهای جستجوی Whois مبتنی بر وب بروند و سپس نام دامنه را وارد کرده و روی “Lookup” کلیک کنند.

جستجوی Whois مبتنی بر خط فرمان

می توانید خدمات شخص ثالث را نادیده بگیرید و یک جستجوی Whois را از رایانه شخصی خود انجام دهید. اگر از سیستم عاملی استفاده می‌کنید که از خط فرمان پشتیبانی می‌کند، می‌توانید از خط فرمان ویندوز یا دستور جستجوی لینوکس استفاده کنید.

جستجوی  IP Whois

می توان جستجو کرد که چه کسی یک آدرس IP را کنترل می‌کند. جستجوهای IP ابزارهای مبتنی بر مرورگر هستند که برای کشف اطلاعات تماس و موقعیت جغرافیایی IP برای صاحب آدرس مورد جستجو استفاده می‌شوند. برای انجام جستجوی IP، فقط باید آدرس IP را در کادر جستجوی IP تایپ کنید. اگر مالک از حفاظت از حریم خصوصی دامنه استفاده نکند، نتایج نمایش داده خواهد شد.

دقت اطلاعات Whois چقدر است؟

ICANN  متعهد به ارائه دسترسی نامحدود و عمومی به اطلاعات کامل و دقیق  whois با رعایت قوانین قابل اجراست. برای انجام این کار، ثبت کننده‌ها و رجیستری‌ها باید اجازه دسترسی به داده‌های جمع آوری شده برای همه نام‌های دامنه ثبت شده خود را بدهند. درک این نکته مهم است که هیچ راهی برای پنهان کردن وجود دامنه ثبت شده وجود ندارد. از آنجایی که اطلاعات تماس مورد نیاز ICANN در فهرست‌های Whois به صورت عمومی در دسترس است، هر کسی می‌تواند برای بررسی وضعیت یک دامنه، جستجوی سریعی در پایگاه داده Whois انجام دهد.

شما نمی توانید با ارائه اطلاعات نادرست از Whois خارج شوید. عدم ارائه اطلاعات دقیق و قابل اعتماد می‌تواند منجر به از دست دادن حق شما برای استفاده از نام دامنه شود. اطلاعات ذخیره شده در رکورد Whois در مرحله‌‌ای که نام دامنه در ابتدا ثبت می‌شود، جمع آوری می‌شود. به احتمال زیاد، اطلاعات در طول زمان تغییر کرده و به روز می‌شوند. به روز رسانی این اطلاعات نکته‌‌ای کلیدی است، زیرا ثبت کنندگان نام دامنه باید قوانین شرکت ثبت کننده خود را رعایت کنند، در غیر این صورت احتمال از دست دادن نام دامنه وجود دارد.

ممکن است نیاز باشد مالک دامنه به پیامی که به آدرس ایمیل وارد شده یا شماره تماس وارد شده در پایگاه داده Whois ارسال می‌شود، پاسخ دهد. ارسال داده‌های نادرست یا پاسخ ندادن به درخواست‌های ثبت کننده در مورد داده‌های آن ها، خطر لغو یا تعلیق نام دامنه را در پی خواهد داشت.

حریم خصوصی دامنه چیست؟

احتمالا می‌پرسید که حریم خصوصی دامنه چیست؟ اکثر شرکت‌های خدمات ثبت دامنه، اطلاعاتی را ارائه می‌دهند که در آن اطلاعات تماس ثبت کننده به جای اطلاعات تماس مالک دامنه نشان داده می‌شود. با حفاظت از حریم خصوصی دامنه، سازمانی که خدمات حفظ حریم خصوصی دامنه را ارائه می‌دهد، مالک دامنه به شمار می‌آید.

اطلاعات تماس مالک دامنه را می‌توان با حفظ حریم خصوصی دامنه از دید Whois پنهان کرد. اکثر شرکت‌های ثبت کننده این خدمات را با هزینه اضافی ارائه می‌دهند. سازمان ارائه دهنده خدمات حفظ حریم خصوصی دامنه، اطلاعات تماس مالک را با اطلاعات خود جایگزین می‌کند. دامنه ثبت‌شده همچنان در جستجوی Whois نشان داده می‌شود، اما ممکن است آدرس ایمیل دیگری به جای آدرس ایمیل اصلی نمایش داده شود.

توجه به این نکته مهم است که حتی اگر خدمات حفظ حریم خصوصی دامنه وجود داشته باشد، تضمینی برای ناشناس بودن نیست. شرکت‌های ثبت کننده دامنه در صورت درخواست مقامات قضایی، طبق قانون موظف به ارائه اطلاعات هستند.

چرا نیاز به حفظ حریم خصوصی دامنه وجود دارد؟

دلایل زیادی برای حفظ حریم خصوصی دامنه وجود دارد که در ادامه به بررسی آن‌ها می‌پردازیم.

کاهش اسپم و مزاحمت

در این مقاله توضیح دادیم که چگونه می‌توانید مالک دامنه را پیدا کنید، اما متاسفانه، مشاهده اطلاعات تماس در جستجوی Whois شما را در معرض حجم زیادی از هرزنامه‌ها قرار می‌دهد. بازاریابان تلفنی در Whois  جست و جو می‌کنند تا لیست‌هایی را از شرکت‌های هدف ایجاد کنند و برای اهداف تبلیغاتی با آن شرکت‌ها تماس بگیرند. در مدت کوتاهی پس از ثبت نام ممکن است تلفن شما در رابطه با پیشنهاداتی برای همکاری و تعامل زنگ بخورد. موج هرزنامه و مزاحمت در اینجا متوقف نمی شود. ممکن است با ارائه اطلاعات خود، با میل خود قربانی کلاهبرداری‌ها و پیشنهادات جعلی شوید.

کاهش سرقت هویت

اگرچه ممکن است تعجب آور باشد، اما همه سارقان هویت به دنبال کسب اطلاعات کارت‌های اعتباری نیستند. به عنوان مالک دامنه باید بدانید که کلاهبرداران ممکن است سعی کنند با استفاده از اطلاعات موجود، کنترل سایت شما را در دست بگیرند. حفاظت از حریم خصوصی دامنه خطر ایجاد یک حساب کاربری به نام شما، ایجاد خرابی در سایت شما و هر گونه قصد مخرب دیگری را کاهش می‌دهد.

کنترل اطلاعات تماس

با راه اندازی یک سایت تجاری به جای ارائه شماره تلفن منزل و آدرس ایمیل شخصی خود، برای ارتباط با مشتریان اطلاعات تماس خاصی را در بخش “ارتباط با ما” قرار خواهید داد. بدون حریم خصوصی دامنه، شما کنترلی بر نحوه و زمان تماس افراد ندارید. تصور کنید در ساعت اولیه صبح یک بازاریاب با تلفن شخصی شما تماس می‌گیرد و سعی می‌کند چیزی را به شما بفروشد.

حفظ حریم خصوصی فیزیکی

همه کسانی که از اینترنت استفاده می‌کنند، دوست شما نیستند. نمایش آدرس خانه یا کسب و کارتان راه‌هایی را برای ایجاد مزاحمت باز می‌کند. برای جلوگیری از این کار می توانید مقاله چگونه حفاظت از حریم خصوصی دامنه را فعال کنیم؟ را مطالعه کنید.

چگونه بفهمیم مالک دامنه کیست؟

دپارتمان آموزش هاست ایران

دپارتمان آموزشی هاست ایران در تلاش است جدید ترین آموزش های مرتبط با میزبانی وب را در اختیار کاربران عزیز قرار دهد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

7  +  2  =