راهنمای مطالعه
سرچ کنسول گوگل یا همان وبمستر تولز گوگل، یکی از پرکاربردترین ابزارهایی است که وبمسترها، وبلاگ نویسان و صاحبان وبسایت از آن استفاده میکنند. این ابزار برای بهینهسازی وبسایت خود برای موتورهای جستجو از اهمیت زیادی برخوردار است؛ چرا که این ابزار به شما کمک میکند تا نظر گوگل را نسبت به سایت خود بهتر متوجه شوید، اطلاعات و دیتای مفیدی را در اختیار شما قرار میگذارد و برای حل مشکلات سایت و بهبود ارورها، راهحل پیشنهاد میدهد.
با استفاده از سرچ کنسول، گوگل با ارائه گزارشهایی با ارزش، ابزارهای آموزشی و اطلاعاتی مفید، امکانات مفید خود را در یک پکیج ارائه میدهد.
اگر شما از این ابزار مفید استفاده نکردهاید به شما پیشنهاد میکنیم تا همین الان شروع کنید. در ابتدا به شما میآموزیم که چگونه گوگل سرچ کنسول را برای سایت خود تنظیم کنید و همچنین روش استفاده از آن را با هم بررسی میکنیم.
ایجاد حساب کاربری در سرچ کنسول گوگل
شروع کار با سرچ کنسول بسیار ساده است. در ابتدا کافی است یک حساب کاربری (حساب جیمیل) ایجاد کنید. اگر از پیش حساب گوگل ایجاد کردهاید تنها کافی است برای تنظیم سرچ کنسول به همان جی میل خود لاگین کنید.
به سادگی وارد سایت سرچ کنسول شوید و مراحل زیر را انجام دهید:
- برای وبسایت یا اپلیکیشن اندروید خود یک Property ایجاد کنید.
- سایت خود را تایید کنید.
- سرچ کنسول را به گوگل آنالیتیکس متصل کنید.
- نقشه سایت XML خود را اضافه کنید.
- فایل txt سایت خود را معتبر کنید.
زمانی که با حساب گوگل خود لاگین کردید بر روی گزینه Add a Property کلیک کرده و آدرس سایت خود را وارد نمایید و بر روی دکمه Add کلیک کنید.
در این قسمت، گوگل در ابتدا از شما میخواهد که پیش از دسترسی به داشبورد سرچ کنسول، مالکیت خود را نسبت به دامنهای که قصد تنظیم سرچ کنسول برای آن دارید، تایید کنید. توجه داشته باشید که تمام نسخههای سایت خود (با https و بدون https، با www و بدون www) را در این کنسول ثبت کنید تا بتوانید ترافیک ورودی به همه نسخهها را بررسی نمایید.
در ادامه لینک سایت خود به سرچ کنسول و تایید آن به چند روش امکانپذیر است.
یکی از روشها، استفاده از گوگل آنالیتیکس است؛ بنابراین، اگر پیش از این از گوگل آنالیتیکس برای سایت خود استفاده کردهاید، به راحتی روش «گوگل آنالیتیکس» را به عنوان روش تایید خود انتخاب کنید. اگر کد رهگیری گوگل آنالیتیکس مختص خود را در صفحه اصلی سایتتان قرار داده باشید، سایتتان به راحتی به سرچ کنسول لینک و تایید خواهد شد.
مقاله مرتبط: آموزش Google Analytics به زبان ساده
در صورتی که از پلاگین یوست سئو برای سایت وردپرسی خود استفاده میکنید، از طریق این پلاگین میتوانید سایت خود را برای سرچ کنسول گوگل تایید نمایید.
به این منظور، وارد داشبورد پلاگین یوست سئو شوید و بر روی تب «وبمستر تولز» کلیک کنید. کد رهگیری خود را در باکس تعبیه شده در این قسمت وارد کنید. سپس وارد داشبورد سرچ کنسول شوید و دکمه «Verify» را بزنید. پس از تایید، یک تیک سبز رنگ برای شما به نمایش در خواهد آمد.
کارهایی که میتوانید با گوگل سرچ کنسول انجام دهید
سرچ کنسول گوگل با ویژگیها و امکانات بسیاری در اختیار شماست. در حقیقت، آشنایی با تمام این امکانات برای شما کمی زمانبر خواهد بود.
پس برای اینکه خیلی سریع بتوانید کار خود را با این ابزار شروع کنید، به سراغ کلیدیترین ویژگیها و اساسیترین ابزارهای آن میرویم.
۱. یافتن چشمانداز و معیارهای کلیدی سایت
گوگل سرچ کنسول با ابزارهای زیادی در اختیار شماست که بهوسیله آنها میتوانید دادههای مرتبط با سئو سایت خود و معیارهای مرتبط با بازدیدکنندگان را مشاهده کنید. این اطلاعات نشاندهنده یک دید کلی از این هست که گوگل چگونه به سایت شما و محتوای آن نگاه میکند.
یکی از بخشهایی که توسط آن میتوانید چنین گزارشهایی از سایت خود را مشاهده کنید، بخش «Search Analytics» است که به شما این امکان را میدهد تا عملکرد سایت خود را در گوگل توسط آمار و گزارشهایی کلیدی، مقایسه و تحلیل کنید.
۲. دریافت اطلاعاتی از نکات کلیدی سئو و موارد امنیتی سایت خود
سرچ کنسول گوگل به صورت مداوم سایت شما را برای وجود هرگونه خطا، از جمله لینکهای شکسته، صفحات حذف شده، محتوای تکراری، تهدیدهای امنیتی و دیگر نکات منفی موجود در سئو بررسی میکند.
در نتیجه پیامهایی را مبنی بر هرکدام از این چنین خطاها را از طرف خود سرچ کنسول دریافت خواهید کرد. این پیامها میتوانند به خاطر حملهای به سایت شما، خطای بدافزار، جریمه گوگل بابت سئو اشتباه یا دیگر نکات تکنیکی باشد که موتور جستجوگر، قصد آگاه کردن شما را نسبت به آنها داشته باشد.
مقاله مرتبط: Google Search Console چیست؟ آموزش کنسول جستجوی گوگل
علاوه بر این، شما میتوانید ایمیل خود را در سرچ کنسول گوگل وارد کنید که به هنگام مواجه شدن با هرگونه خطا یا تهدیدی، برای شما ایمیل ارسال شود. به این ترتیب میتوانید urlهایی را که دچار مشکل میشوند، مشاهده و بررسی کنید و پس از حل مسئله، آن را به اطلاع گوگل برسانید.
۳. تشخیص محبوبترین صفحات و کلمات کلیدی که کاربران سایت شما را با جستجوی آن در مرورگر یافتهاند
سرچ کنسول به صورت رایگان این امکان را به شما میدهد تا کلمات کلیدی که به یافتن سایت شما در گوگل کمک کردهاند، بیابید. با مراجعه به بخش «Search Analytics» در داشبورد اصلی، میتوانید به این اطلاعات دست بیابید. در این بخش، کیوردهایی که کاربران توانستهاند با جستجوی آنها، سایت شما را در نتایج گوگل ببینند، بیابید، همچنین تعداد مرتبههایی که بر روی لینک مشاهده شده از سایت شما کلیک کردهاند، قابلبررسی هست.
با کلیک بر روی هر کلمه کلیدی که در لیست مشاهده میکنید، میتوانید دریابید که هرکدام از صفحات سایت شما بابت کدام کلمه کلیدی در نتایج گوگل به نمایش درآمده است. با اعمال فیلتر مورد نظر خود، میتوانید به نتیجه دقیقتری دست یابید. در نتیجه در این بخش، بهترین صفحات خود را از نظر عملکرد آنها در SERP گوگل میتوانید بررسی کنید.
۴. بررسی موقعیت جغرافیایی بازدیدکنندگان و دستگاه مورد استفاده آنها
این اطلاعات را میتوانید در همان بخش قبلی که کلمات کلیدی را بررسی کردید، بیابید. با انتخاب کشورهای مورد نظر از طریق منو، تعداد کلیکهایی که سایت شما از هر کشور دریافت کرده است، مشاهده خواهید کرد. آمار بیشترین کلیکها در بالای لیست قرار خواهد داشت.
سرچ کنسول این امکان را به شما میدهد که آمار صفحات خود را بر حسب ایمپرشن، نرخ کلیک و رتبه جستجوی آنها مشاهده کنید. علاوه بر آن، نوع دستگاهی که کاربران برای دسترسی به سایت شما از آن استفاده کردهاند، خواهید یافت. این قابلیت برای بهینهسازی سایت خود برای تمام دستگاهها (دسکتاپ و موبایل) بسیار کاربردی هست.
۵. بررسی گزارشهایی از سرعت صفحات
این ویژگی جدیدی در سرچ کنسول است که در نوامبر ۲۰۱۹ منتشر شد. در این بخش، دادهها از طریق گزارشهای تجربه کاربری گوگل دریافت میشود و به صورت خودکار، url ها به دستهبندیهای Fast (سریع) و Slow (آهسته)، مجزا میشوند.
این بخش نیز همانند بخشهای دیگر با دستهبندی urlها برحسب میزان سرعت بارگذاری آن، اطلاعات مفیدی را در اختیار شما قرار خواهد داد.
از این طریق، شما به لیستی کامل از اطلاعات از سرعت صفحات سایت خود دسترسی خواهید داشت. با کلیک بر روی هرکدام از موارد تشخیص داده شده، به اطلاعات بیشتری دست خواهید یافت.
از این طریق میتوانید نکات بیشتری را برای بهینهسازی صفحات خود برای ارورهای پیش آمده به دست آورید. همچنین برای اهل سرعتپایین برخی از صفحات، میتوانید با بررسی عملکرد صفحات پرسرعت خود، تنظیمات اعمال شده برای آنها را بر روی صفحات آهسته نیز اعمال کنید.
۶. حذف URL از نتایج جستجوی گوگل
ویژگی «Remove URLs» در سرچ کنسول گوگل، گزینه مناسبی برای مخفی کردن موقت برخی از یو آر الها از نتایج سرچ گوگل و همچنین حذف برخی از صفحههایی است که دیگر به آنها نیازی نداریم و یا اینکه محتوای آنها با سایت ما نامرتبط هستند.
در واقع اگر گوگل سایت شما را بابت صفحات اشتباه و یا نامرتبط ایندکس کرد و موجب نشان دادن تصویری اشتباه از کسبوکار شما در گوگل شد، میتوانید با حذف آن صفحات از بروز چنین مشکلی یا ادامه آن جلوگیری کنید. همچنین اگر بعضی از صفحات سایت شما دیگر کاربردی نداشتند، میتوانید آنها را به صورت کامل و همیشگی حذف کنید.
۷. ابزار «Fetch as Google»
ویژگی fetch as google در سرچ کنسول، امکانات زیر را در اختیار شما میگذارد:
۱- نحوه نمایش صفحات منتشر شده سایت شما در گوگل را نشان میدهد. در نتیجه میتوانید نمایش سایت خود را دقیقاً به همان شکلی که کاربران مشاهده میکنند، بررسی کنید.
مقاله مرتبط: آموزش استفاده از ابزار Fetch as Google
۲- این امکان را به شما میدهد تا صفحات سایت خود را خیلی سریع برای ایندکس شدن در گوگل، اضافه کنید.
به عبارت دیگر، با fetch کردن صفحهای از سایت خود میتوانید نحوه نمایش آن در گوگل را مشاهده کنید و با fetch and render کردن هر صفحه، باتهای گوگل را برای بررسی آن صفحه و ایندکس کردن آن، فرا میخوانید.
تمام این مراحل و درخواستهای موفقیتآمیز fetch و fetch and render را در صفحه fetch as Google در سرچ کنسول مشاهده کنید.
۸. تنظیم داده ساختاریافته
به منظور این که گوگل بتواند صفحات سایت شما را بهدرستی در نتایج جستجوی خود نشان دهد، باید محتوای آن صفحات را بهصورت کامل متوجه شود. به منظور اینکه این مورد خیلی راحتتر انجام شود، میتوانید با فراهم کردن سرنخهایی واضح در مورد مفهوم هر صفحه برای گوگل با ایجاد داده ساختاریافته (Structured data) یا به اصطلاح schema markup، درک آن را سادهتر کنید.
طبق دستورالعملهای گوگل:
داده ساختاریافته، یک فرمت استاندارد هست که توسط آن میتوانید اطلاعاتی در مورد یک صفحه از سایت خود ایجاد کرده و محتوا را دستهبندی کنید. بهعنوان مثال، اگر محتوای صفحهای در مورد طرز تهیه یک مواد غذایی هست، لیست مواد لازم، زمان پخت، دمای مورد نیاز و کالری هر مواد و … میتواند اطلاعات آن صفحه را تشکیل دهد.
به عبارت دیگر، گوگل از داده ساختاریافتهای که در سطح وب مییابد، استفاده کرده و محتوای آن صفحه را درک میکند، در نتیجه میتواند محتوای آن را به صورت صحیح به کاربران گوگل نمایش میدهد.
ویژگی Data Highlighter در سرچ کنسول گوگل، این امکان را به شما میدهد که داده ساختاریافته خود را به سایتتان اضافه کنید. با استفاده از این روش مفید، گوگل به بهترین روش با محتوای سایت شما برخورد خواهد کرد.
۹. بهبود HTML سایت خود
اینکه گوگل چطور میتواند محتوای سایت شما را از طریق داده ساختاریافته متوجه شود، به اندازه نحوه نمایش سایتتان در نتایج جستجوی گوگل اهمیت دارد.
با استفاده از ابزار HTML improvements در سرچ کنسول، محتوای نامناسب سایتتان از جمله متا تگهای تکراری یا مشکل عنوانها مشخص خواهند شد. این ابزار به مشکلات پیش آمده اشاره خواهد کرد و پیشنهادهایی را برای حل آنها ارائه خواهد داد. به این صورت، نتایج جستجو سایت شما به خوبی به نمایش در خواهد آمد.
۱۰. ثبت نقشه سایت
خزندههای وب گوگل بهتنهایی میتوانند یک وبسایت را بهصورت کامل و حتی تکتک صفحات آن را بررسی کنند؛ اما شما نیز میتوانید در بررسی صفحاتتان و دریافت اطلاعات لازم، به خزندههای گوگل کمک کنید. با ثبت نقشه سایت در گوگل، این امکان فراهم خواهد بود. یک نقشه سایت، فهرستی کامل از تمام صفحات یک سایت نشان میدهد.
پس از ایجاد یک سایت مپ، برای اضافه کردن آن به گوگل، به بخش Sitemap در سرچ کنسول مراجعه کرده و بر روی دکمه Add/Test Sitemap کلیک کنید. در این قسمت میتوانید لینک نقشه سایت خود را اضافه کنید.
گوگل سرچ کنسول از فرمتهای XML، RSS، Text و سایتهای گوگل پشتیبانی میکند، اما پیشنهاد میشود که از فرمت عمومی XML استفاده کنید.
۱۱. بهینهسازی سایت برای بهبود نتایج
از طریق سرچ کنسول میتوانید گوگل را برای به نمایش درآوردن محتوای سایت خود یا هرگونه داده ساختاریافته در سرچ گوگل فرا بخوانید. همچنین میتوانید نتایج سایت خود را در سرچ گوگل توسط گزارشهای کنسول بهبود بخشید.
برای دستیابی به گزارشها، به بخش Enhancement در منو اصلی بروید. در این قسمت به گزارشی مجزا برای نتایج خواهید داشت. به کمک این بخش متوجه خواهید شد که گوگل کدام یک از صفحات شما را میتواند متوجه شود و کدام یک را نمیتواند بررسی کند. در نهایت خطاهای به وجود آمده را بررسی و برطرف کنید.
با اینکه سرچ کنسول، امکانات بسیاری را در اختیار ما میگذارد، ما در این مقاله تنها به بررسی چند مورد اصلی این ویژگیها پرداختیم. اگر تاکنون با این ابزار کار نکردهاید یا اینکه آن را برای سایت خود تنظیم نکردهاید، بهتر هست همین الان اقدام کنید. در نتیجه سایت شما برای موتورهای جستجوگر بخصوص گوگل، بهینه خواهد شد.