تاریخچه آپدیتهای الگوریتم گوگل
امروزه، نحوه عملکرد ما برای بهینهسازی سایتمان برای موتورهای جستجو (سئو) نسبت به ده سال گذشته متفاوت است. یک دلیل اصلی برای این مسئله وجود دارد: موتورهای جستجو دائماً در حال ارتقا الگوریتمهایشان هستند تا بتوانند بهترین نتایج ممکن را به جستجو کننده ارائه دهند. طی ده سال گذشته، گوگل، بهعنوان یک موتور جستجوی پیشرو، بهروزرسانیهای مختلفی را انجام داده که هر یک از آنها تأثیر مهمی به روی بهترین راهکارهای سئو داشته است. در اینجا لیستی از آپدیتهای مهم الگوریتم گوگل و پیامدهایی که بروی جستجو و سئو داشتهاند را در اختیارتان قرار میدهیم.
۲۰۱۱- الگوریتم پاندا (Panda)
اگرچه گوگل از پیش از سال ۲۰۱۱ حضور داشت؛ اما ما از آپدیت پاندا آغاز میکنیم چرا که اولین آپدیت اصلی در دنیای مدرن سئو محسوب میشود. آپدیت پاندای گوگل تلاش کرد تا با وبسایتهایی که دقیقاً برای امتیاز گرفتن در موتورهای جستجو طراحی شده بودند سر و کله بزند. این آپدیت بیشتر به روی فاکتورهای داخل صفحه تمرکز داشت. به نوعی میتوان اینگونه گفت که آپدیت پاندای گوگل مشخص میکرد آیا یک وبسایت واقعاً اطلاعات مفیدی درباره عبارتی که بازدیدکننده آن را جستجو کرده ارائه میدهد یا خیر.
آپدیت پاندا به روی دو نوع از سایتها تأثیر سختگیرانهای داشت:
- سایتهای وابسته (سایتهایی که اغلب وجود داشتند تا به صفحات دیگر لینک دهند).
- سایتهایی که محتوای بسیار کمی داشتند.
گوگل بهطور دورهای از الگوریتم پاندا در آپدیتهای بعدی نیز استفاده کرد بهطوری که آن را در هسته الگوریتم در سال ۲۰۱۶ قرار داد. آپدیت پاندا به طور کلی به روی بهینهسازی وب تأثیر گذاشت، چنانچه صاحبان سایت دیگر نمیتوانند سایتی با صفحات بیکیفیت ارائه دهند.
۲۰۱۲- الگوریتم ونیز (Venice)
آپدیت ونیز الگوریتم گوگل یک آپدیت قابلتوجه بود چرا که نشان میداد گوگل متوجه میشود گاهی جستجو کننده به دنبال نتایج مرتبط با منطقه خودش میگردد. پس از آپدیت ونیز، نتایج جستجوی گوگل بر اساس موقعیت جغرافیایی که فرد تنظیم کرده یا آدرس IP او نمایش داده میشد.
۲۰۱۲- پنگوئن (Penguin)
آپدیت پنگوئن گوگل به لینکهایی که وبسایتها از سایر صفحات دریافت میکردند توجه داشت. این آپدیت بررسی میکرد تا ببینید آیا بکلینکهایی که به یک سایت داده شده واقعی است یا فقط برای گول زدن موتورهای جستجو خریداری شدهاند. در گذشته، اغلب صاحبان وب برای لینک شدن به سایر سایتها هزینه میکردند تا از این طریق امتیازشان را بالا ببرند. آپدیت پنگوئن گوگل سعی کرد تا خرید لینک را کاهش دهد تا لینکهای مرتبطتری ایجاد شود. در صورتی که گوگل لینکهای غیرواقعی را پیدا میکرد امتیاز منفی به آن سایت داده میشد، در نتیجه امتیاز مثبتی که قبلاً سایتها از این طریق به دست آورده بودند از بین رفت. آپدیت پنگوئن از زمان ارائه تا به امروز چندین بار اجرا شده و در نهایت گوگل آن را در سال ۲۰۱۶ به هسته الگوریتم اضافه کرد.
مقاله مرتبط: تاثیر لحظه ای ساخت لینک در الگوریتم پنگوئن ٤
همانطور که میتوانید تصور کنید، آپدیت پنگوئن بیشترین تأثیر را به روی سایتهایی که لینکهای غیرواقعی داشتند گذاشت. این سایتها از نتایج جستجو حذف شدند و لینکهای بیکیفیت نیز به جای اینکه امتیاز مثبتی برای رتبهبندی سایت داشته باشند برای آن امتیاز منفی به همراه داشتند. آپدیت پنگوئن بهطور کلی و دائمی دنیای لینکدهی را تغییر داد: دیگر ایجاد بک لینک با پرداخت پول و تلاش کم امکانپذیر نیست. در عوض، باید به روی ایجاد یک لینک موفق با استراتژی پیش بروید و از منابع ارزشمند لینکهای مرتبط دریافت کنید.
۲۰۱۲- الگوریتم دزد دریایی (Pirate)
آپدیت دزد دریایی به مبارزه با محتوای کپی شده غیرقانونی پرداخت. برای اولین بار این آپدیت از قانون کپیرایت هزاره دیجیتال (DMCA) بهعنوان یک فاکتور برای امتیاز دهی منفی به محتوای کپی شده یک وبسایت استفاده کرد.
۲۰۱۳- الگوریتم مرغ مگسخوار (Hummingbird)
بهروز رسانی مرغ مگسخوار یا Hummingbird به روی جستجوی صوتی متمرکز شد. چرا که از این سال تا به امروز استفاده از دستورات صوتی روزبهروز اهمیت بیشتری پیدا میکند چرا که دستگاههای بیشتری (از جمله الکسا و گوگل هوم) از آن استفاده میکنند. این آپدیت به روی هر لغت در یک عبارت توجه میکند و به نوعی تأکید میکند کل عبارت در جستجو مورد استفاده قرار بگیرد نه فقط بخشی از آن. چرا این کار انجام میگیرد؟ برای اینکه عبارتی که کاربر استفاده کرده را بهتر متوجه شود و بتواند به جای اینکه لیستی از نتایج را به او نشان دهد، پاسخ مناسبتر و مرتبطتری به او بدهد.
نتیجه این آپدیت خیلی سریع مشخص نبود، چرا که بهطور مستقیم به روی راهکارهای غیراستاندارد یا بدی که کاربران استفاده میکردند تأثیر نداشت. در نهایت، این آپدیت بیشتر این دیدگاه را تقویت میکرد که نوشتهای که بهعنوان کلمه کلیدی یا برای سئو به کار رفته است باید قابل خواندن باشد، نگارش آن به زبان طبیعی و معمول باشد و نباید فقط حول محور چند کلمه بهینهسازی شود بلکه باید از لغات هم معنا و عبارات کامل استفاده شود.
۲۰۱۴- الگوریتم کبوتر (Pigeon)
یک آپدیت دیگر گوگل که باز هم نام پرنده برای آن انتخاب شده بود در سال ۲۰۱۴ رخ داد که تمرکز آن به روی سئوی داخلی بود. آپدیت کبوتر به روی صفحه نتایج و نقشه گوگل تأثیر داشت. این آپدیت در تلاش بود تا نتایج را با توجه به موقعیت مکانی کاربر نمایش دهد و با این کار محتوای باکیفیتتر و مرتبطتری را به او نشان دهد.
۲۰۱۴- الگوریتم HTTPS/SSL
با تأکید به روی اهمیت امنیت وب، گوگل تصمیم گرفت تا امتیازاتی را برای سایتهایی که بهدرستی از HTTPS استفاده کردهاند تا امنیت ارتباطشان با کاربر را تضمین کنند در نظر بگیرد. در آن زمان، HTTPS بهعنوان یک سیگنال امتیازدهی سبک وزن در نظر گرفته میشد؛ اما گوگل به مرور زمان اهمیت این موضوع را بیشتر کرد به طوری که وبمسترها زمان داشتند تا همه از HTTPS برای وبسایتهایشان استفاده کنند.
۲۰۱۵- الگوریتم آپدیت موبایل (Mobile Update)
صنعت سئو این آپدیت گوگل را «Mobilegeddon» نامید چرا که اینطور تصور میشد این آپدیت به طور کلی نتایج جستجو را دگرگون کند. تا سال ۲۰۱۵ بیش از ۵۰% جستجوهای گوگل از طریق دستگاههای موبایل انجام میگرفت که همین دلیل اصلی به وجود آمدن این بهروزرسانی بود. آپدیت موبایل به سایتهایی که سازگار با دستگاههای موبایل طراحی شده بودند امتیاز ویژه در نتایج جستجوی موبایل گوگل داد. برخلاف نام دراماتیکی که دارد، آپدیت موبایل به روی امتیازات اغلب سایتها تأثیر چندانی نداشت. در هر حال، این یک تغییر مهم بود که اهمیت روز افزون موبایل را نشان میداد.
۲۰۱۵- الگوریتم RankBrain
RankBrain اثر هنری الگوریتم گوگل است که با استفاده از یادگیری ماشین، نمایش نتایج جستجو را کنترل میکند. میتواند کلماتی که نمیشناسد را حدس بزند و کلماتی که معنای مشابهی را دارند پیدا کند و بر اساس آنها نتایج مرتبط را نمایش دهد. الگوریتم RankBrain جستجوهای پیشین را آنالیز کرده، بهترین نتیجه را مشخص میکند.
مقاله مرتبط: بهروزرسانی Maccabees؛ گوگل تغییرات جدید در الگوریتم هسته خود را تائید کرد
روی کار آمدن این آپدیت یک قدم بزرگ دیگر برای گوگل بود تا بهتر بتواند فکری که پشت یک جستجو وجود داشته را رمزگشایی کند و بهترین نتایج را ارائه دهد. در مارچ ۲۰۱۶، گوگل اعلام کرد که RankBrain یکی از سه فاکتور امتیازدهی اصلی گوگل بوده است. برخلاف سایر فاکتورهای امتیازدهی، شما نمیتوانید برای RankBrain کاری در زمینه بهینهسازی انجام دهید، تنها کاری که باید انجام دهید ارائه محتوای باکیفیت است. با این حال، تأثیر آن در نتایج جستجو غیرقابلانکار است.
۲۰۱۶- الگوریتم Possum
در سپتامبر ۲۰۱۶ زمان یک آپدیت دیگر مرتبط با موقعیت مکانی رسید. آپدیت Possum الگوریتم گوگل، تغییراتی در فیلتر رتبهبندی محلی ایجاد کرد تا جستجوی محلی را ارتقا دهد. پس از Possum، نتایج جستجوی منطقهای بسیار متغیر شدند و بیشتر به روی موقعیت فیزیکی جستجو کننده و متنی که برای جستجو وارد میکند تمرکز داشت. برخی کسبوکارها که عملکرد خوبی در جستجوی ارگانیک نداشتند، پس از این آپدیت توانستند امتیاز محلی بهتری بگیرند. این نشان میداد که این آپدیت، جستجوی محلی را مستقل از نتایج ارگانیک ساخته بود.
۲۰۱۸- الگوریتم آپدیت سرعت موبایل (Mobile Speed Update)
با توجه به نیاز کاربران برای دسترسی سریع به اطلاعات از طریق موبایلشان، گوگل این آپدیت را در الگوریتمهای خود ایجاد کرد و طی آن سرعت صفحه را به یکی از فاکتورهای امتیازدهی اصلی برای جستجوهای صورت گرفته روی موبایل تبدیل کرد. این مسئله پیشتر در جستجوهایی که از طریق دسکتاپ صورت میگرفت مد نظر گرفته شده بود. این آپدیت اغلب به روی سایتهایی که نسخه موبایل کُندی داشتند تأثیر گذاشت.
۲۰۱۸- الگوریتم Medic
این بهروز رسانی گسترده در هسته الگوریتم گوگل نگرانیهایی را برای برخی از صاحبان سایت به همراه داشت چرا که تغییرات زیادی در رتبهبندی سایتها، خصوصاً پزشکی، ایجاد کرد. پس از این بهروز رسانی بسیاری از سایتهای پزشکی رتبه پایینتری کسب کردند، هرچند این آپدیت اختصاصاً برای آنها صورت نگرفته بود و این واضح نیست دلیل اصلی این اتفاق چیست. در هر حال گوگل با این بهروز رسانی سعی کرد تا از کاربران در برابر اطلاعات پزشکی ناقص و غیرقابل اعتماد محافظت کند.
۲۰۱۹- الگوریتم برت (BERT)
آپدیت برت گوگل بهعنوان «بزرگترین تغیر پنج سال اخیر» معرفی شد که به روی یک دهم جستجوها تأثیر میگذاشت.
این یک الگوریتم یادگیری ماشینی است، یک تکنیک مبتنی بر شبکه عصبی برای پردازش زبان طبیعی (NLP). نام برت (BERT) خلاصه شده عبارت Bidirectional Encoder Representations from Transformers است. برت میتواند معنای کلی یک کلمه را با بررسی لغات قبل و بعد آن متوجه شود. به نوعی میتوان گفت، این الگوریتم، به جای اینکه هر لغت را یکییکی و به ترتیب ترجمه کند، از متن و ارتباط بین تمامی لغات به کار گرفته شده در جمله استفاده میکند. این یعنی: یک پیشرفت بزرگ در ترجمه مفهوم یک عبارت جستجو شده.
پیشبینیهای آپدیتهای بعدی الگوریتم گوگل
همانطور که میتوانید ببینید، گوگل از اوایل سال ۲۰۱۰ با پیشرفت چشمگیری مواجه شد. بهروزرسانیهای بزرگ آن در دهه اخیر بیشتر به روی مبارزه با اسپمها و سایتهایی که سعی داشتند با کلک زدن به سیستم در نتایج جستجو ظاهر شوند تمرکز داشت؛ اما با گذر زمان آپدیتها بیشتر به سمت نتایج جستجو و نمایش سایت به روی دسکتاپ و موبایل و جستجوهای محلی متمرکز شد. در حالیکه الگوریتم برای شروع پیشرفته بود، اما در طول سالها با اضافه شدن امکاناتی نظیر یادگیری ماشینی و NLP، تغییراتی که ایجاد شد الگوریتمها را به یک اثر هنری تبدیل کردند.
با توجه به آپدیتهای اخیر گوگل و تمرکز به روی ترجمه مفاهیم جستجو، به نظر میرسد الگوریتمهای گوگل در آینده نیز به روی تکمیل تفسیر سؤالات جستجو شده و پاسخهای مرتبطی که کاربران دریافت میکنند متمرکز باشد. ماموریت گوگل در حال حاضر با چنین شعاری همراه خواهد بود «سازماندهی اطلاعات سراسر دنیا و در دسترس قرار دادن مفید آنها به صورت جهانی»؛ اما فرقی نمیکند این مسیر به کدام سمت باشد، برای شما بودن در نتایج برترینها و داشتن یک سایت عالی همیشه بهترین انتخاب خواهد بود.