راهنمای جامع و کامل افزایش سرعت سایت
برای راهاندازی یک وبسایت لازم است که ابتدا یک قالب یا تم مناسب انتخاب کنید. سپس سایت را با کمک سیستمهای مدیریت محتوا مانند وردپرس یا از طریق کد نویسی اختصاصی آماده کنید. در قدم بعدی نیاز به یک نام دامنه و هاست دارید تا سایت خودتان را برای مخاطبانی که در فضای اینترنت حضور دارند به نمایش بگذارید.
اما مشکل درست در این نقطه شروع میشود! چون وبسایتهایی که بهینهسازی نشدهاند اصلاً برای کاربران لود نمیشود و مخاطبان نمیتوانند اطلاعات درون سایت را مشاهده کنند. در نتیجه کاربر پس از چند ثانیه انتظار صفحه را میبندند و به سراغ وبسایتهای رقبا میرود تا بتواند نیازهای خودش را برطرف کند.
بنابراین کم بودن سرعت سایت رابطه مستقیمی با دیده شدن آن دارند و برای اینکه بتوانید در دنیای کسب و کارهای اینترنتی بدرخشید، لازم است که روی افزایش سرعت سایتتان کار کنید. با توجه به اینکه وبسایتتان را با چه روشی راهاندازی کردهاید، روشهای مختلفی برای بالا بردن سرعت آن وجود دارد.
در این مطلبهاست ایران مهمترین راهکارهای افزایش سرعت سایت را برایتان ارائه کردهایم، تا بتوانید حضور بهتری در اینترنت داشته باشید و به راحتی به اطلاعاتی که در این فضا رد و بدن میشوند دسترسی پیدا کنید، یا دادههای وبسایت خودتان را با دیگران به اشتراک بگذارید.
دلیل اهمیت سرعت وبسایت
تحقیقات نشان میدهد که کاربرانی که در سطح اینترنت حضور دارند تنها دو ثانیه صبر میکنند تا وبسایتی که آدرس دامنه آن را جستجو کردهاند یا از طریق موتورهای جستجو به آن رسیدهاند نمایش داده شود؛ بنابراین افراد فعال در اینترنت تنها در این بازه زمانی میتوانند اطلاعاتی که در وبسایتشان وجود دارد را به کاربران مختلف نمایش دهند و بعد از آن دیگر مخاطبی برای بازدید از وبسایت حضور نخواهد داشت.
البته افزایش سرعت سایت میتواند تجربه کاربری بهتری نیز برای مخاطبان رقم بزند. چون هر فردی با هدف خاصی وارد یک وبسایت میشود و هر اندازه سرعت سایت بهتر باشد، کاربر سریعتر میتواند محصول مد نظرش را بخرد یا اینکه به اطلاعاتی که نیاز دارد دسترسی پیدا کند.
در نتیجه استفاده از وبسایت سریع برای کاربر تجربه بهتری را رقم میزند و مخاطب به یک کاربر دائمی وبسایت مد نظر تبدیل خواهد شد.
نحوه بررسی سرعت یک وبسایت
قبل از اینکه برای افزایش سرعت وبسایتتان کاری انجام دهید، لازم است که سرعت وبسایت را بررسی کنید. چون بدون داشتن شناخت اولیه از سرعت یک وبسایت نمیتوانید درباره بهبود سرعت سایت تصمیم بگیرید.
سایتهایی مانند gtmetrix و pingdom و yslow و webpagetest و developers.google گزارشهای نسبتاً جامعی درباره وضعیت وبسایت و سرعت آن در اختیارتان قرار میدهند. قبل از اقدام برای افزایش دادن سرعت سایتتان ابتدا وضعیت آن را از طریق این وبسایتها بررسی کنید و بعد از آن قدم به قدم بهینهسازی سایتتان را انجام دهید و سرعت سایت را بهبود دهید.
راهکار کاربردی افزایش سرعت وبسایت
پس از ارزیابیهای اولیه برای سرعت وبسایتتان میتوانید از راهکارهایی که در ادامه ارائه شده است برای بهبود سرعت آن استفاده کنید.
۱) انتخابهاست مناسب برای وبسایت
اولین قدمی که برای بالا بردن سرعت وبسایتتان باید انجام دهید انتخاب یک هاست مناسب است. هاستهای اشتراکی که به طور معمول برای میزانی وبسایتهای مختلف استفاده میشود فضای محدودی دارند؛ و تقسیم این فضا بین افراد مختلف باعث افت سرعت سایت میشود.
به جای این هاستها پیشنهاد میکنیم که از هاست اختصاصی، هاست ابری یا سرور مجازی استفاده کنید. برای وبسایتهایی که کاربرانشان داخل ایران است، سرور مجازی ایران میتواند یک گزینه مناسب باشد. کسانی که وبسایتهای بینالمللی دارند نیز میتوانند از سرورهای مجازی ابری خارج ایران استفاده کنند و با وجود پرداخت هزینه مقرون به صرفه سرور وبسایت خودشان را با بالاترین سرعت به کاربران نمایش دهند.
هاستهای وردپرسی نیز به صورت اختصاصی برای میزبانی این سیستمهای مدیریت محتوا راهاندازی شدهاند و کسانی که قصد دارند وبسایت خودشان را روی یک بستر امن و سریع راهاندازی کنند به سراغ این سرویسهای میزبانی وب میروند.
۲) استفاده از شبکههای تحویل محتوا یا CDN
برای اینکه سرعت سایت بیشتر شود و کاربران بتوانند در کمترین زمان به داده مد نظرشان دسترسی داشته باشند، لازم است که اطلاعات از نزدیکترین سرور برای هر کاربر ارسال شوند. فناوری CDN که مخفف کلمات Content delivery network است دقیقاً این نقش را بر عهده دارد.
این سرویس که به عنوان شبکه توزیع محتوا نیز شناخته میشود، چندین سرور در نقاط مختلف را برای ذخیرهسازی اطلاعات کسب و کار یا وبسایت مد نظر انتخاب میکند، سپس به محض درخواست اطلاعات توسط کاربران، دادههای وبسایت از نزدیکترین سرور برای کاربران ارسال میکند.
از دیگر کاربردهای فناوری CDN تأمین امنیت دادههای وبسایت و همیشه در دسترس بودن آن است.
۳) فعالسازیg-zip و فشردهسازی فایلها
تصاویر، خط کدهای سایت و… میتوانند تأثیر قابل توجهی روی سرعت لود سایت داشته باشند. به همین دلیل است که توسعهدهندگان وبسایت سعی میکنند کدهای خودشان را بهینه کنند و با فشردهسازی فایلها برای افزایش سرعت سایت کاری انجام دهند.
g-zip به عنوان یک الگویتم فشردهساز فایل شناخته میشود و به کسب و کارهای مختلف این امکان را میدهد که حجم فایلهای وبسایت خودشان را بهینه کنند. اگر وبسایتی که دارید کد نویسی اختصاصی دارد یا وردپرسی نیست، لازم است که فایل htaccess موجود در ریشههاست را باز کرده و دستور زیر را برای فشردهسازی فایلها به این بخش اضافه کنید.
#Gzip
<ifmodule mod_deflate.c>
AddOutputFilterByType DEFLATE text/text text/html text/plain text/xml text/CSS application/x-javascript application/javascript
</ifmodule>
#End Gzip
برای کسانی که وبسایت وردپرسی دارند شرایط فشردهسازی کدها و… متفاوت خواهد بود. این گروه میتوانند با کمک پلاگینهای خاصی مانندCheck and Enable GZIP compression و GZip Ninja Speed Compression که برای فشردهسازی فایلها در نظر گرفته شده سرعت وبسایت خودشان را افزایش دهند.
مطلب پیشنهادی: معرفی بهترین سایت ساز در دنیا
۴) فعال کردن قابلیت Cache
اگر برای بار اول به یک سایت مراجعه کنید، زمانی که برای بارگذاری فایلهای آن لازم است بیشتر از وقتی خواهد بود که برای بار دوم و… به وبسایت مورد نظر مراجعه میکنید. آنچه باعث تغییر سرعت سایت و افزایش آن در مراجعههای بعدی کاربران میشود قابلیت Cache کردن آن است.
با وجود این قابلیت محتوای وجود در وبسایت یک بار توسط مرورگر کاربران خوانده و ذخیره میشود، سپس در مراجعههای بعدی کاربر به وبسایت، دادهها به صورت کش شده لود میشوند و نیازی نیست که مرورگر مجدداً آنها را دریافت کند؛ بنابراین در مراجعههای بعدی کاربر شاهد افزایش سرعت سایت و بهبود زمان دسترسی به دادههای آن خواهد بود.
برای فعال کردن قابلیت Cache توسط مرورگر کاربر میتوانید قابلیت browser caching را برای ذخیره تمام فایلهای وبسایت روی مرورگر کاربر فعال کنید. همچنین، این امکان برای مدیران وبسایتها در نظر گرفته شده که با استفاده از پلاگینهای W3 Total Cache و WP Super Cache قابلیت کش را برای وبسایتهای وردپرسی فعال کنند.
۵) فشردهسازی فایلهای CSS و JS
فایلهای سی اس اس و جاوا اسکریپت بخش عمدهای از کدهای سایت را تشکیل میدهند. این کدها بیشتر برای تغییرات ظاهری سایت و کاربرپسند شدن آن به کار میروند. به طور معمول استفاده از این کدها میتواند نقطه مقابل افزایش سرعت سایت باشد. در واقع هر چقدر فایلهای CSS و JS سایت بیشتر باشد، سرعت وبسایت کندتر میشود.
برای اینکه بتوانید سرعت وبسایتتان را با وجود این کدها افزایش دهید پیشنهاد میکنیم از ابزارهای مختلفی که برای فشردهسازی فایلهای CSS و JS ارائه شدهاند استفاده کنید.
البته موقع استفاده از این ابزارها باید مراقب تأثیر منفی که روی CSS و JS و به هم ریختگی آنها دارند باشید، تا بتوانید نتیجه قابل قبولی از اعمال این تغییرات بگیرید. بهترین راه پیشنهادی این است که ابتدا یک نسخه پشتیبان یا بکاپ از کدهای وبسایتتان تهیه کنید، سپس فشردهسازی فایلهای CSS و JS را انجام دهید تا در صورت بروز اشکال جدی در وبسایت بتوانید مشکلات را برطرف کنید.
در صورتی که سیستم مدیریت محتوا وردپرس را برای وبسایتتان در نظر گرفتهاید میتوانید از پلاگینهای WP Minify Fix و WP Super Minify و Better WordPress Minify میتوانید برای فشردهسازی فایلهای CSS و JS کمک بگیرید.
۶) فشردهسازی و بهینهسازی تصاویر
بخش عمدهای از محتوای سایت متعلق به تصاویری است که در بخشهای مختلف آن قرار میگیرند. از جمله این تصاویر میتوان به عکسهای موجود در محتواهای سایت، تصاویر بندانگشتی موجود در بخش نظرات یا فوتر سایت و… اشاره کرد.
ابعاد هر کدام از تصاویر برای نمایش در سایت توسط کدهایی که نوشته شدهاند مشخص میشود. به عنوان مثال معمولاً تصاویر بندانگشتی با ابعاد ۱۰۰*۱۰۰ یا ۱۵۰*۱۵۰ در یک وبسایت نمایش داده میشوند؛ اما برای بعضی از تصاویر مانند عکسهای بلاگ معمولاً به لحاظ طولی محدودیت خاصی در نظر گرفته نمیشود، تا کاربر بتواند بهترین تصویر را برای هر بخش انتخاب کند.
برای افزایش سرعت یک وبسایت باید تصاویری که استفاده میکنید را نیز بهینهسازی کنید. در قدم اول باید تصاویر بندانگشتی را به ابعاد ۱۰۰ *۱۰۰ تبدیل کنید، تا حجم زیادی را اشغال نکرده و سایت را کند کنند. سپس باید به سراغ تصاویری که با هم در یک بخش لود میشوند بروید. اگر چند عکس در یک بخش وبلاگ کنار هم قرار میگیرند، بهتر است همه آنها را در قالب یک عکس کنار هم ذخیره کنید، تا موقع لود سایت نیاز به نمایش تکتک عکسها به صورت جداگانه نباشد.
در قدم بعدی لازم است که تصاویری که در مقالات و… استفاده میشود را با کمک ابزارهای آنلاین بهینه کنید. بهینهسازی عکسها باعث میشود که امکان استفاده از تصاویر باکیفیت را با مناسبترین حجم در وبسایتتان داشته باشید.
روش دیگری که برای مدیریت حجم تصویر سایت وجود دارد استفاده از قابلیت LazyLoad است. با کمک این قابلیت تنها بخشهایی به کاربر نمایش داده میشوند که فراخوانی شدهاند؛ و نیازی نیست که فردی که به سایت مراجعه کرده منتظر اجرای تمام بخشهای سایت و سپس نمایش آن بماند.
۷) بهینهسازی سایت برای تجهیزات مختلف
یک وبسایت ممکن است در لپتاپ یا کامپیوتر رومیزی به خوبی نمایش داده شود؛ اما وقتی با موبایل آن را باز میکنید نتوانید سایت را به شکل سابق مشاهده کنید. در این حالت سایت برای موبایل بهینه نشده است و کاربرانی که در این بستر حضور دارند نمیتوانند از آن به خوبی استفاده کنند.
با توجه به اینکه این روزها بیشتر کاربران از طریق گوشی تلفن همراه به اینترنت دسترسی دارند و وبسایتهای مختلف را بررسی میکنند، لازم است که افراد فعال در حوزه اینترنت وبسایتهای خودشان را موبایل فرندلی یا موبایل پسند (Mobile Friendly) طراحی کنند. در واقع باید وبسایت به نحوی آماده شده باشد که در موبایل هم مانند لپتاپ و کامپیوتر به خوبی نمایش داده شود و کاربران مشکلی موقع استفاده از آن نداشته باشند.
همچنین باید وبسایت برای نمایش در تبلتها هم بهینهسازی شود تا افرادی که به وبسایت مراجعه میکنند هم بتوانند از آن استفاده کنند. بهترین راه برای وبسایتهای وردپرسی این است که از قالبهای ریسپانسیو که برای نمایش در همه دستگاههای الکترونیکی بهینهسازی شدهاند استفاده کنند.
۸) بهینهسازی جداول پایگاه داده
پایگاه داده یا دیتابیس دادههای موجود در وبسایت را ذخیرهسازی میکند و تمام تصاویر، نوشتهها، فایلهای صوتی در این بخش قرار میگیرند. یکی از مشکلاتی که ذخیرهسازی فایلها در پایگاه دادهها دارد، ایجاد تغییر یا حذف دادهها از وبسایت و ماندگاری آن در دیتابیس است. در این شرایط افزونگی دادهها در پایگاه داده رخ میدهد و به مرور دادههای در این بخش باقی میمانند که کاربر نیازی به آنها ندارد.
در وبسایتهای وردپرسی میتوانید از پلاگینها برای بهینهسازی و مدیریت دادههای موجود در دیتابیس کمک بگیرید. پلاگینهای WP-Optimize و WP-DBManager از جمله بهترین افزونههای وردپرس برای بهینهسازی پایگاه دادهها هستند.
۹) تقسیم نظرات درج شده در وبسایت
محتواهایی که در وبسایتها درج میشوند توسط کاربران مختلف دیده میشوند. این دیده شدن باعث میشود که افراد زیادی نظر خودشان را درباره مطلب مورد نظر با فردی که آن را در وبسایت قرار داده به اشتراک بگذارند.
اگر چه درج نظرات کاربران در وبسایت ارزشمند است و روی سئو، برندینگ و دیده شدن سایت تأثیر قابل توجهی دارد، اما زیاد بودن نظرات مطالبی که در سایت وجود دارند باعث کاهش سرعت وبسایت میشوند. برای افزایش سرعت سایت میتوانید نظرات را به نحوی تقسیمبندی کنید که تعداد مشخصی از آنها در یک صفحه نمایش داده شود و برای مطالعه نظرات بیشتر کاربران به صفحات بعدی مراجعه کنند.
نکات تکمیلی افزایش سرعت سایت و بازدید آن
تا به اینجا راهکارهای مهمی که در افزایش سرعت سایت مؤثر هستند را برای شناخت بیشتر ارائه کردیم. در این بخش نکات تکمیلی برای لود شدن سریعتر سایت و ارتباط مؤثر آن با بازدیدکنندگان را برایتان آوردهایم.
- ازAMP(Accelerated Mobile Page) میتوانید برای افزایش سرعت لود سایت در گوشیهای موبایل استفاده کنید.
- دکمه Call to action یا CTA مناسبی برای ارتباط برقرار کردن با کاربران وبسایت در نظر بگیرید.
- با کمک تست A/B میتوانید وضعیت نمایش سایت در کامپیوتر و گوشی موبایل را بررسی کرده و مشکلات آن را برطرف کنید.
- افزونههای بدون استفاده را غیرفعال کنید. این افزونهها میتوانند روی وردپرس یا مرورگر نصب شده باشند. افزونههای مرورگر را میتوانید از طریق بخش Extensions مرورگر افزونههایی که نصب کردهاید ولی استفادهای ندارند را غیرفعال کنید.
- کوکیها و Cache مرورگرتان را پاک کنید تا تغییرات وبسایت برایتان نمایش داده شود و بتوانید وبسایتهای مختلف را با سرعت بالاتر مشاهده کنید.
- اگر با وجود پاک کردن کوکیها و اکستنشهای مرورگر همچنان وبسایتها برایتان سریع لود نمیشود، پیشنهاد میکنیم که مرورگرتان را پاک کرده و مجدداً آن را نصب کنید. با نصب آخرین نسخه وبسایت میتوانید وبسایتهای مختلف را با سرعت بیشتری مشاهده کنید.
- اغلب افراد موقع مشاهده وبسایتهای مختلف تبهای متعددی را باز میکنند؛ اما معمولاً کسانی که چندین تب باز دارند همه آنها را مشاهده نمیکنند و باز بودن تبها فقط باعث کاهش سرعت سایت برایشان میشود. برای مدیریت تبها میتوانید از افزونههایی که برای مرورگرهای مختلف طراحی شدهاند استفاده کنید. این افزونهها به صورت اتوماتیک تبهای باز بلااستفاده را میبندند.
سخن پایانی
هر وبسایتی که در بستر اینترنت حضور دارد باید تجربه کاربری خوبی داشته باشد و مطالب و… که ارائه میکند کیفیت مناسبی داشته باشند تا مورد توجه کاربران واقع شود.
یکی از مواردی که حتماً باید موقع ایجاد وبسایت برای کسب و کار در نظر داشته باشید راهکارهای افزایش سرعت سایت و تجربه کاربری مناسب آن در تمام تجهیزات الکترونیکی است. چون کاربران از طریق تجهیزات مختلفی مانند موبایل و… سایت را مشاهده میکنند و برای دیدن اطلاعاتی که در وبسایت درج شده چند ساعت بیشتر منتظر نمیمانند.
اگر همه تغییرات مورد نیاز برای افزایش سرعت سایت را انجام دادهاید و فقط نیاز به یک هاست مناسب دارید، پیشنهاد میکنیم از سرویسهای میزبانی وب هاست ایران برای بهبود سرعت وبسایتتان و کاهش زمان لود آن استفاده کنید.