راهنمای مطالعه
بهینهسازی موتورهای جستجو از زمانی که اولین صفحه نتایج جستجو ظهور کرد تابهحال بهشدت پیشرفت کرده و همچنان در حال پیشرفت است، اما دنبال کردن همه تغییرات و فرآیندهایی که در الگوریتمهای مختلف جستجو به وجود میآید، کاری بسیار مشکل است. از طرفی اشتباههای رایجی هم درروند بهینه سازی سایت (SEO) وجود دارد که ممکن است بهترین بازاریابها و کارشناسهای مربوطه هم ناآگاهانه مرتکب آنها شوند.
میانگین افرادی که از موبایل برای مرور اینترنت استفاده میکنند از کاربران کامپیوترهای خانگی و نسخه دسکتاپ بیشتر است. طبیعت و فناوری موبایل و تبلت کمی متفاوتتر از دسکتاپ طراحیشده است، بنابراین بهینهسازی صفحههای جستجو هم برای این دستگاههای هوشمند نیازمند اعمال تغییرات است.
انتخاب شرکت هاستینگ مناسب میتواند بسیاری از مشکلات عملکردی مربوط به SEO را رفع کند، اما بااینحال حجم عمده کار بهینهسازی وبسایتها بر عهده توسعهدهندگان وب است. برای مثال اگر طراح درزمینه بهینهسازی وب ضعیف عمل کند، حتی سرور قدرتمند و پرسرعت هم نمیتواند مفید واقع شود.
در ادامه این مطلب اشتباه در سئو موبایل را بررسی خواهیم کرد. با رعایت این نکتهها قادر خواهید بود رتبه وبسایتتان را در رتبهبندی گوگل افزایش دهید.
۱. استفاده نکردن از طراحی واکنش گرا (Responsive)
از همان زمانی که گوشیهای هوشمند فراگیر شدند و کاربران توانستند با استفاده از آنها به اینترنت دسترسی پیدا کنند، بسیاری از طراحان تلاش کردند وبسایتهایشان را به شیوه واکنش گرا و پاسخگو به سیستم موبایل طراحی کنند. در طراحی واکنش گرا اگر با موبایل وارد سایت شوید، پلتفرم وبسایت قادر است تشخیص دهد کاربر صفحههای وب را بهجای استفاده از نسخه دسکتاپ، به کمک یک صفحهنمایش کوچک مرور میکند. بااینحال بهینهسازی واکنش گرا هنوز هم برای بسیاری از توسعهدهندگان وب در اولویت نیست.
حدوداً یکسوم کاربران موبایل با توجه به وبسایت رسمی شرکتها درباره برند آنها تحقیق میکنند. به همین دلیل اگر به طراحی ظاهری وبسایتتان اهمیت دهید و آن را بهگونهای طراحی کنید که روی همه دستگاههای هوشمند بهدرستی اجرا شود، در موفقیت آنلاین برندتان هم نقش مهمی ایفا کردهاید.
البته همه طراحیهای واکنش گرا هم الزاماً روی موبایل و تبلت بهخوبی اجرا نمیشوند. عوامل زیادی ازجمله قالب اصلی وبسایت تا تعداد تصاویری که در صفحهها به کار میبرید ممکن است بر واکنش گرا بودن آن تأثیر منفی بگذارد.
navigation، بنرها و پاپ آپهای تبلیغاتی و حتی فوترهایی که بهخوبی طراحی نشدهاند میتوانند مانع بهینهسازی وبسایت برای موتورهای جستجو باشند.
۲. بیتوجهی به سرعت وبسایت
سرعت بارگذاری یکی از مهمترین عواملی است که هنگام طراحی سایت باید به آن توجه داشت. متأسفانه در حال حاضر اغلب توسعهدهندگان بیش از آنکه به عوامل کلیدی در بهینهسازی طراحی واکنش گرا روی موبایل اهمیت دهند، توجهشان را همچنان بر نسخههای دسکتاپ معطوف کردهاند. به همین خاطر است که همچنان اغلب وبسایتها روی گوشی و تبلت بهخوبی اجرا نمیشوند.
برخی از این اشتباهها
- استفاده نکردن از تصاویر بهینهسازی شده
- استفاده بیشازحد فراخوانهای جانبی مانند شبکههای اشتراک تبلیغات و بازاریابی وابسته
- استفاده بیشازحد از کدهای JavaScript و CSS در طراحی
- استفاده از فایلهای فلش در طراحی
اغلب کاربران وقتی از موبایل برای مرور وب استفاده میکنند، به دنبال یافتن پاسخ سریع هستند. اصلاً هدف استفاده از دستگاههای پرتابل و قابلحمل برای مرور وب هم همین است که بتوان در کمترین زمان ممکن به پاسخ موردنظر دستیافت. اغلب کاربران اینترنت در هنگام بازدید وبسایت مایل هستند بهسرعت پاسخ موردنظرشان را دریافت کنند. بهعنوان یک طراح یا توسعهدهنده وب لازم است با روشهای مختلف افزایش سرعت وبسایت بهخوبی آشنا شوید و آنها را امتحان کنید.
مقاله مرتبط: توصیه هایی برای بارگذاری سریع تر سایت
بیتوجهی بهسرعت وبسایت ازنظر موتورهای جستجو امتیاز منفی محسوب میشود و رتبه سایت شمارا تحت تأثیر قرار میدهد. همه بخشهای روند طراحی و توسعه برای ارائه تجربهای باکیفیت به کاربران انجام میشود و سرعتپایین سایت، شایسته کاربران نیست.
۳. جستجوی کلمههای کلیدی موبایل
کلمههای کلیدی در جستجوی موبایلی هم از اهمیت ویژهای برخوردارند. تکنولوژی موبایل گاهی شیوه بهکارگیری کلمههای کلیدی را در فضای وبسایت دستخوش تغییر میکند. درواقع این موضوع میتواند یکی از مهمترین اشتباهات در سئو موبایل به شمار برود.
کاربران دسکتاپ در هنگام جستجو به دنبال محتوای موردنظرشان قادر هستند از صفحه کلیدی در اندازه واقعی و ۱۰ انگشتی استفاده کنند. شاید برایتان سؤال باشد که این موضوع چگونه ممکن است بر SEO سایت تأثیر منفی بگذارد؟ پاسخ شما ساده است. به خاطر دو شیوه رایج جستجو در موبایل که تایپ کردن با انگشت شصت و استفاده از سیستم تشخیص صدا را شامل میشود.
تایپ کردن دوانگشتی
در هنگام تایپ با گوشی هوشمند ممکن است دو موقعیت مختلف به وجود آید. کاربران ممکن است گاهی مرتکب اشتباههای تایپی در کلمات شوند یا حتی آنها را کوتاه و مختصر بنویسند. در طراحی استراتژی کلمههای کلیدی وبسایتتان ابتدا تصور کنید که یک کاربر چگونه با گوشی هوشمند محتوای شمارا جستجو میکند.
فرمان صوتی یا سیستم تشخیص صدا
بسیاری از کاربران استفاده از سیستمهای تشخیص صدا مانند دستیارهای هوشمند Siri، Cortana و Google را ترجیح میدهند. جستجوی صوتی بسیار ساده است و به همین خاطر میتواند طولانیتر از عبارتهای جستجوی تایپی باشد. در این مورد هم تصور کنید کاربران چگونه میتوانند محتوای وبسایت شمارا با استفاده از فرمان صوتی جستجو کنند.
مقاله مرتبط: ٥ راه بهینه سازی وب سایت برای جستجوی صوتی
۴. طراحی نکردن دکمههای کلیک شونده
گاهی توسعهدهندگان دکمههای صفحه را بهقدری کوچک طراحی میکنند که کاربر موبایل نمیتواند آن را ببیند یا میان دکمه و سایر نوشتههای معمولی تمایز قائل شود. موضوع طراحی نامناسب دکمهها بهگونهای که بهآسانی توسط کاربر شناخته نشود و همچنین طراحی اشتباه شیوه تعامل کاربر با صفحه موبایل ازجمله مشکلات توسعهدهندگان وب است. دکمهها و لینکهای کوچک ممکن است روی نسخه دسکتاپ بهخوبی دیده شوند اما در صفحه موبایل و تبلت کارایی ندارند.
البته تکنولوژی ضربه زدن صفحهنمایش بهمنظور بزرگنمایی آن بسیار مفید است اما نمیتوان این واقعیت را نادیده گرفت که همین روند گاهی ممکن است بازدیدکنندگان وبسایت را آزار دهد. دکمهها باید بهاندازه کافی بزرگ طراحی شوند تا کاربران هم بتوانند برای کلیک کردن بهآسانی آنها را لمس کنند. در طراحی دکمههای صفحه حتماً آنها را در شرایط صفحهنمایش ۴ اینچی هم آزمایش کنید تا به درک بهتری از نمای موبایلیشان دستیابید.
یکی دیگر از اشتباههای رایج در SEO که باید از آن دوریکنید، استفاده نکردن از تگهای ALT در تصاویر و دکمههاست. تگ ALT به موتورهای جستجو توضیح میدهد که دکمه یا تصویر شما نشاندهنده چه چیزی است. این تگ درواقع یک نشانگر تشخیص هویت و تعریفی است که برای باتها عمل میکند.
۵. جدا نکردن عناصر لمسی
در کنار هم قرار گرفتن عناصر لمسی و دکمهها بدون فاصله مناسب ممکن است برای کاربران هم دردسرساز شود. به خاطر داشته باشید که لمس انگشتی روی صفحهنمایش کوچک گوشی و تبلت هرگز نمیتواند از دقت بالایی در حد نشانگر ماوس بهره ببرد.
البته برخی مرورگرها و تمها در هنگام لمس دکمههای نزدیک برای افزایش دقت، یک پنجره کوچک با تصویر بزرگنمایی شده از آن موقعیت را به کاربر نشان میدهند و میپرسند دقیقاً کدام دکمه را لمس کردید؟ اما این قابلیت هم دردسرساز است و درواقع کاربر را وادار میکند تا دکمه موردنظرش را دوباره لمس کند. اگر خاطرتان باشد در موارد قبلی هم اشاره کردیم که کاربران موبایلی اینترنت بسیار بیحوصله هستند و ترجیح میدهند با کمترین دستورات ممکن به نتیجه دلخواهشان برسند؛ پس قدم اضافه ممنوع.
علاوه بر اینها، استفاده از لینکهای متعدد ممکن است تأثیر منفی در نظر بازدیدکننده وبسایت ایجاد کند. اگر خاطرتان باشد، گفتیم که موتورهای جستجو ازجمله گوگل در بررسی صفحات وبسایت و رتبهبندی آنها به میزان مرتبط بودن لینکها اهمیت میدهند. استفاده بیشازحد از لینکهای خارجی ممکن است نامرتبط به نظر برسد و همچنین مرور محتوا را هم دچار مشکل کند.
البته استفاده نکردن از لینکهای خارجی یکی از اشتباههای رایج در SEO است، اما استفاده بیشازحد از آنها هم مرور صفحه را مخصوصاً روی صفحهنمایش موبایل مختل میکند.
۶. فونتها مهم هستند
یکی از مشکلاتی که اغلب ما در هنگام مرور صفحات وب روی موبایل با آن مواجه شدهایم، نمایش فونت است. رنگ و اندازه فونتها ممکن است در دستگاههای مختلف کاملاً متفاوت به نمایش درآید. حتماً شما هم تابهحال با این موقعیت مواجه شدهاید که در هنگام مرور وبسایت، هدر بالای صفحه بهخوبی به نمایش درنیامده است. مخصوصاً اگر هدر طولانی باشد، ممکن است فاصله بین خطها از بین برود.
حتی رنگها هم ممکن است در صفحه موبایل کاملاً متفاوت به نظر برسند. البته حل این مشکل چندان هم ساده نیست چراکه کیفیت صفحهنمایش گوشیهای سازندگان مختلف میتواند کاملاً متفاوت باشد. بههرحال بهتر است در طراحی و توسعه وبسایت به این موضوع هم توجه کنید.
البته نمایش تصویری فونتها و رنگ آنها بر SEO وبسایت شما تأثیر نمیگذارد اما استفاده از هدر در محتوای صفحهها کاملاً اثرگذار است. برای مثال اگر قصد دارید ویژگی Google snippets را در وبسایت اجرا کنید تا محتوای آن بهصورت مخصوص در یک باکس مجزا توسط گوگل نمایش داده شود، باید هدرهایتان را بهدقت طراحی کنید و آنها را صحیح به کار ببرید.
۷. استفاده نکردن از منوی بهینه
درگذشته وبسایتها را بهگونهای طراحی میکردند که منوی اصلی آنها با چندین شاخه مختلف دیگر در قسمت بالای صفحه قرار میگرفت. بسیاری از این منوهای اصلی به زیرشاخههای متعدد دیگر ختم میشد و گاهی برای رسیدن به یک لینک باید سه زیر دسته مختلف را دنبال میکردید. متأسفانه این شیوه طراحی اصلاً برای مرور روی موبایل مناسب نیست.
هرچه تعداد لینکها در منوی بالای صفحه بیشتر باشد، فضای بیشتر از صفحهنمایش کوچک موبایل و تبلت اشغال میشود. این موضوع باعث پرت شدن حواس بازدیدکننده میشود و تجربه کاربری را هم مستقیماً تحت تأثیر میگذارد. همچنین ممکن است کاربران با لمس صفحه و اسکرول کردن هم با مشکل مواجه شوند.
البته ایجاد لینکهای متعدد در منو به SEO وبسایت کمک میکند اما این منو باید ابتدا بهینهسازی شود. تمهای موبایلی باعث میشوند منوی شلوغ وبسایت شما ساماندهی شود و به شکل یک دکمه کوچک به نام منو در قسمت بالای صفحه روی موبایل به نمایش درآید. حالا کاربر میتواند منو را تنها با یک کلیک باز کند و به محتوای موردنظرش دست یابد.
۸. نمایش بیشازحد تبلیغات
یکی از بدترین اشتباهها در SEO وبسایت، نمایش تعداد بیشازاندازه تبلیغات اینترنتی روی صفحات وبسایت است. البته این موضوع کاملاً حقیقت دارد که برخی کاربران صرفاً به خاطر کسب درآمد به ایجاد صفحات وبلاگ اقدام میکنند اما وبسایت حرفهای را باید از این امر متمایز کنیم. اگر تعداد زیادی بنرهای تبلیغاتی روی صفحههای وبسایتتان وجود داشته باشد، مرور آن روی موبایل با مشکل مواجه میشود. با این کار سرعت وبسایتتان کاهش مییابد و تجربه مرور محتوا توسط کاربر هم خوشایند نخواهد بود.
پیشتر گفتیم که دادههای جانبی بر سرعت بارگذاری وبسایت شما تأثیر میگذارند. درواقع این نوع اطلاعات باید از سرورهای خارجی استخراج شوند تا روی وبسایت شما به نمایش درآیند. اگر این سرورها دور باشند، رتبه وبسایتتان هم از این موضوع تأثیر میگیرد.
البته منظور استفاده نکردن از تبلیغات اینترنتی نیست؛ بلکه باید تحقیق کنید چگونه از این خدمات بهره ببرید و از تبلیغات بهاندازه کافی استفاده کنید.
هیچچیز برای بازدیدکنندگان ناراحتکنندهتر از این نیست که هنگام مرور محتوا اشتباهی تبلیغات را کلیک کنند.
۹. بررسی نکردن خطاهای ۴۰۴
این موضوع معمولاً زمانی اتفاق میافتد که توسعهدهندگان تنها نسخه مخصوص موبایل وبسایت را طراحی میکنند. وقتی لینک به صفحهای بر روی نسخه موبایلی وبسایت ظاهر نمیشود، با خطای ۴۰۴ مواجه میشویم؛ حتی اگر این لینک روی نسخه دسکتاپ در دسترس باشد.
متأسفانه بسیاری از توسعهدهندگان و طراحان وب فراموش میکنند لاگ خطاهای ۴۰۴ را بررسی کنند و این لینکها را پیدا کنند. بهعنوان یک توسعهدهنده وب باید بدانید که در دنیای واقعی ممکن است کسی به شما درباره خرابی لینکها اطلاع ندهد. به همین خاطر بهتر است خودتان دستبهکار شوید و خطاهای ۴۰۴ را به کمک روشهای زیر پیدا کنید.
- استفاده از ابزار Broken links
این ابزار همه قسمتهای وبسایت را بررسی میکند و هر لینکی با مشکل مواجه شد را به شما نشان میدهند.
- استفاده از ابزار Google Webmaster
گوگل هم crawler مخصوص خودش را به کار میبرد و هرگاه مشکلی در وبسایت شما پیدا کرد، ابزار Webmaster را به نمایش درمیآورد. اگر این بات خزنده لینک غیرفعالی را پیدا کرد، مطمئناً به شما اطلاع میدهد.
- استفاده از طراحی واکنش گرا (Responsive)
خطای ۴۰۴ درواقع مشکلی است که با تغییر طراحی از mobile-only به Responsive کاملاً رفع میشود. البته این تغییر با توجه به توسعه وبسایتتان، مستلزم صرف وقت و انرژی زیادی است.
توجه نکردن به خطاها یکی از بدترین اشتباهها در بهینهسازی وبسایت است. این بیتوجهی میتواند به بهای رتبه وبسایتتان در موتورهای جستجو تمام شود و میزان محبوبیتتان را هم بهسرعت کاهش دهد.
۱۰. دسترسی ضعیف به محتوا
دسترسی محتوا معمولاً برای کاربران موبایل و تبلت مشکل جدی قلمداد میشود. برای مثال ویدیوهایی که برای اجرا به برنامه Flash نیاز دارند و سایر عناصر متحرکی که نیازمند صرف قدرت پردازش و زمان بیشتری هستند، نمیتوانند در محیط موبایل بهخوبی اجرا شوند. به همین خاطر ممکن است وبسایت شما روی صفحه موبایل بسیار ضعیف اجرا شود. برای مثال ویدیوهای وبسایت یوتیوب پس از تغییر از Flash به HTML5 حالا روی موبایل و تبلت بسیار بهتر از گذشته اجرا میشوند.
در میان همه اشتباههای محتوایی در SEO موبایل، ویدیو مهمترین مورد به شمار میآید. مورد مهم دیگر هم به اشتراک گذاشتن فایلهایی است که تبلتها و گوشیهای هوشمند از آنها پشتیبانی نمیکنند.
تقریباً ۷۰% بازاریابها ادعا میکنند ویدیوها بیش از هر نوع محتوای دیگری قادرند نرخ تبدیل را افزایش دهند. همین نرخ تبدیل میتواند توسعهدهندگان وبسایت را تشویق کند ویدیو را هم در استراتژی محتوایشان بگنجانند. البته موضوع مهم اینجاست که ویدیوها باید بهینهسازی شده باشند تا بهخوبی در صفحهنمایش کوچک موبایل و تبلت اجرا شوند.
۱۱. آزمایش نکردن پلتفرمها
احتمالاً آزمایش نکردن محیط وبسایتی که طراحی کردهاید، بدترین اشتباه ممکن در SEO است. درگذشته مثلاً در سال ۲۰۰۱ طراحان وبسایت بهآسانی میتوانستند عملکردهای اولیه وبسایتشان را توسط مرورگرها و دستگاههای اجرایی مختلف مورد آزمایش قرار دهند اما حالا روند آزمایش وبسایت کمی پیچیدهتر شده است. البته این پیچیدگی و دردسر نباید شمارا دلسرد کند.
همیشه در طراحی وبسایت برای دستگاههای کوچک به خاطر داشته باشید اندازه و وضوح تصویر در موبایل و تبلت افراد متفاوت است و اگر وبسایتتان را با در نظر گرفتن این شرایط مختلف آزمایش نکنید، تعداد زیادی از بازدیدکنندگان را نادیده گرفتهاید.
درروند آزمایش وبسایت تنها به آزمایش سرعت عملکرد و بارگذاری صفحات بسنده نکنید. راه ساده و ارزان دیگری هم وجود دارد تا وضعیت نمایش صفحات را روی موبایل هم موردبررسی قرار دهید. برای این کار اندازه مرورگر را کاهش دهید تا وضعیت نمایش صفحه را در مقیاس کوچکتر هم مشاهده کنید. البته نمیتوان این روش را کاملاً صحیح و اصولی قلمداد کرد اما با استفاده از آن تا حدودی به میزان واکنش گرا بودن طراحیتان پی میبرید.
سعی کنید وبسایتتان را دائماً مورد آزمایش قرار دهید. بررسی مداوم صفحات باعث افزایش احتمال بهبود رتبه وبسایتتان در موتورهای جستجو و جذب مخاطب میشود.
بهترین تجربه ممکن را ارائه کنید
حتی بهترین بازاریابها هم ممکن است گاهی در SEO وبسایت مرتکب اشتباه شوند. همانطور که در ابتدا اشاره کردیم، تکنولوژی در حال پیشرفت است و همگام شدن با آن گاهی دشوار به نظر میرسد. بهترین کاری که میتوانید انجام دهید این است که از اغلب اشتباههای رایج در SEO دوریکنید و احتمال موفقیت وبسایتتان را افزایش دهید. گاهی کوچکترین تغییرات میتوانند به نتایج بزرگی منجر شوند.