آموزش وب مستریدیزاین و طراحی

کامل‌ترین آموزش رایگان طراحی وب‌ سایت در دنیا! – درس اول: مفاهیم ابتدایی

به این post امتیاز دهید

اگر همیشه از شنیدن نام طراحی وب‌سایت می‌ترسیدید و هرگز فکر هم نمی‌کردید که بتوانید خودتان یک وب‌سایت طراحی و راه‌اندازی کنید، در مقاله خوبی فرود آمده‌اید!

در این مقاله آموزشی که در ۸ قسمت منتشر خواهد شد، همه مفاهیم ابتدایی و پیشرفته طراحی وب‌سایت را یاد می‌گیرید. تضمین می‌کنیم که پس از مطالعه این مقالات، طولی نمی‌کشد که سایتتان را در وب راه‌اندازی کنید.

این مقاله برای تازه‌کارها یا بهتر بگوییم سفر کیلومترها نوشته شده است. البته اشخاصی که از اپلیکیشن‌هایی مانند Dreamweaver یا سایر نرم‌افزارهای wysiwyg استفاده می‌کنند هم می‌توانند از آن بهره ببرند.

wysiwyg که مخفف What You See Is What You Get است به معنی «هر چه را که می‌بینید، دریافت می‌کنید» است! عملکرد این اپلیکیشن‌ها به این صورت است که وب‌سایت را در اپلیکیشن طراحی می‌کنید و به همان صورتی که در همان‌جا دیده می‌شود در وب هم دیده خواهد شد.

اما برای درک کامل طراحی وب باید کد نویسی دستی HTML را یاد بگیرید. نگران نباشید که راحت‌تر از چیزی است که فکر می‌کنید!

چرا یادگیری HTML و CSS ایده خوبی است؟

اپلیکیشن هایی مانند مثال بالا خوب هستند اما اگر می‌خواهید وب‌سایت‌های مدرن ریسپانسیو بر اساس HTML5 طراحی کنید، سر راه یادگیری شما قرار می‌گیرند برای اینکه باید کار کردن با اپلیکیشن را هم علاوه بر کد نویسی یاد بگیرید که سرعتتان را کم می‌کند.

یادگیری ساخت وب‌سایت با استفاده از HTML کنترل بسیار بهتری روی روند کار و درنهایت روی وب‌سایت ساخته شده به شما می‌دهد. علاوه بر اینکه درک عمیق‌تری از وب خواهید داشت و در نتیجه وب‌سایت بهتر و سریع‌تری می‌سازید.

پس هر چه زودتر شروع کنید!

فصل اول: نام دامنه، سرور وب و میزبانی وب‌سایت

فرض می‌کنیم که چیزی در مورد جزییات پشت صحنه اینترنت نمی‌دانید و شاید حتی مطمئن هم نیستید که مردم چگونه وارد یک سایت می‌شوند، وب‌سایت‌ها دقیقا در کجا قرار دارند و اصلا وب چیست؟!

در این فصل، حداقل اطلاعات لازم را آموزش می‌دهیم تا فقط با مفاهیم آشنا شوید و بتوانید سریع‌تر طراحی وب‌سایت را شروع کنید. وارد جزییات نمی‌شویم که خسته نشوید.

وب چیست؟

به زبان ساده، Web شبکه‌ای از کامپیوترهای به هم متصل است که با هم‌صحبت می‌کنند. کامپیوترهای روی وب معمولا از طریق خط تلفن، سیگنال دیجیتال ماهواره‌ای، کابل و سایر انواع مکانیزم‌های انتقال داده به هم متصل هستند. مکانیزم انتقال داده اصطلاح متخصصان کامپیوتر در مورد راهی است که اطلاعات را از نقطه A به نقطه B حرکت می‌دهد.

کامپیوترهایی که وب را تشکیل می‌دهند می‌توانند همیشه متصل باشند یا فقط در زمان مشخصی متصل شوند و سپس ارتباطشان را قطع کنند. کامپیوترهایی که همیشه متصل هستند، معمولا سرور نامیده می‌شوند. سرورها دقیقا شبیه کامپیوتری هستند که احتمالا همین‌الان استفاده می‌کنید تا این مقاله را بخوانید فقط یک تفاوت اصلی دارند که یک نرم‌افزار به نام برنامه سرور است.

عملکرد نرم‌افزار یا برنامه سرور چیست؟

نرم‌افزار سرور برای سرو کردن یا خدمت‌رسانی به صفحات وب‌سایت به وجود آمده ست. کامپیوتر Server تعدادی سایت دارد که رویش ذخیره شده‌اند تا هنگامی‌که بازدیدکنندگان وب از طریق مرورگرشان درخواست بازدید یک صفحه را ارسال کردند، سرور به آن پاسخ دهد و فایل‌های سایت درخواستی را برای مرورگر ارسال کند.

بازدیدکننده چگونه یک وب‌سایت را پیدا می‌کند؟

جواب کوتاه این است که با تایپ URL به‌صورت متنی در نوار آدرس مرورگرش به سایت می‌رود؛ مثلا اگر شما بخواهید وب‌سایت www.hostiran.net را پیدا کنید، باید در نوار آدرس مرورگرتان این آدرس را تایپ کنید. البته اگر این آدرس را در «سایت‌های موردعلاقه» یا «بوک مارک‌ها» مرورگرتان ذخیره کرده باشید، می‌توانید با کلیک رویشان به سایت وارد شوید.

راه‌های دیگری هم برای پیداکردن وب‌سایت وجود دارند که موتورهای جستجو متداول‌ترین راه هستند؛ اما در پشت صحنه، هر وب‌سایتی از طریق رفتن به آدرسش پیدا می‌شود که ما را به نکته بعدی هدایت می‌کند: چگونه یک وب‌سایت یک آدرس رسمی دریافت می‌کند تا مردم بتوانند پیدایش کنند؟

ثبت‌ نام دامنه چیست؟

اگر تابه‌حال با خود فکر کرده‌اید که ثبت ‌دامنه چیست، احتمالا جوابش را هم پیدا کرده‌اید! اما اگر نکرده‌اید، باید بدانید که ثبت‌ نام Domain یک آدرس رسمی در www به شما می‌دهد تا مردم بتوانند وب‌سایتتان را پیدا کنند.

www مخفف World Wide Web به معنی وب گسترده جهانی است که در بالا تعریف کردیم.

درست مانند آدرس خانه‌تان در دنیای واقعی، در وب هم آدرس تکراری نباید وجود داشته باشد در غیر این صورت هیچ‌کس نمی‌تواند راهش را پیدا کند! به‌عبارت‌دیگر، نام‌های دامنه آدرس‌های منحصربه‌فردی در وب هستند.

چرا ثبت‌ دامنه هزینه دارد؟

اگر می‌خواهید در وب یک آدرس انحصاری داشته باشید که مال خودتان باشد باید بابت هرسال که می‌خواهید مالکیت آدرس را داشته باشید، یک مبلغ نه‌چندان زیاد بپردازید. هزینه ثبت‌ نام دامنه در شرکت‌های مختلف فرق می‌کند اما از ۱۲۰۰۰ هزار تومان شروع می‌شود و تا میلیون‌ها تومان بالا می‌رود. می‌توانید نام دامنه را هر بار برای ۱ تا ۱۰ سال به نام خود ثبت کنید.

دلیل اصلی هزینه این است که دفتر آدرس‌های وب و همه دامنه‌های جهان باید به‌صورت مستمر به‌روزرسانی شود و درهرحال یک نفر باید هزینه این نگهداری را بپردازد!

اگر توجه کردید ما یک اصطلاح دیگر را هم به کار بردیم: دفتر بزرگ آدرس‌های وب که ما را به آخرین توضیحات این فصل هدایت می‌کند: هنگامی‌که نام دامنه را در نوار مرورگر تایپ می‌کنید یا روی لینکی کلیک می‌کنید که شمارا به وب‌سایت می‌برد، مرورگر از سرور سوال می‌کند که نام دامنه درخواستی در کجای وب قرار دارد و سرور به مرورگر می‌گوید که کجا برود و او را به دفتر بزرگ آدرس‌های وب راهنمایی می‌کند.

فصل دوم: نام دامنه و میزبانی وب

حالا که اصطلاحات و تعاریف ابتدایی را یاد گرفتید، می‌توانید ۲ قدم انتشار سایت روی وب را یاد بگیرید:

  • نام دامنه را ثبت کنید.
  • فضای سرور میزبانی اجاره کنید.

نام دامنه چگونه ثبت می‌شود؟

شرکت‌های زیادی وجود دارند که نام دامنه وب‌سایتتان را برای شما ثبت می‌کنند. قیمت‌ها متفاوت هستند برای اینکه کیفیت خدمات هم متفاوت هستند اما درنهایت همه آن‌ها جزییات ثبت دامنه در دفتر بزرگ آدرس‌های وب را انجام می‌دهند.


مقاله مرتبط: راهنمای انتخاب شرکت هاستینگ مناسب


در هنگام انتخاب نام دامنه، احتمالا متوجه خواهید شد که خیلی از نام دامنه‌هایی که دوست دارید قبلا ثبت شده‌اند برای اینکه همان‌طوری که گفتیم نام دامنه باید منحصربه‌فرد باشد و در تمام این سال‌ها خیلی از نام‌ها خریداری شده‌اند.

تفاوت بین پسوندهای com،.net. و org. چیست؟

این روزها عملاً تفاوتی بین آن‌ها وجود ندارد برای اینکه موتورهای جستجو بین آدرس دات کام و دات نت تفاوتی قایل نیستند. تنها چیزی که باید در نظر بگیرید این است که مردم عادت کرده‌اند که دات کام را به‌صورت اتوماتیک تایپ کنند برای اینکه اولین پسوند دامنه شناخته شده است. پس هنگام ثبت دامنه، اول دات کام را انتخاب کنید و اگر در دسترس نبود، یکی از پسوندهای دات نت یا دات ارگ را انتخاب کنید.

احتمالا حدس زدید که یک آدرس با پسوند دات کام مساوی همان نام دامنه با پسوند متفاوت نیست! مثلا هاست ایران دات نت با هاست ایران دات کام ۲ آدرس متفاوت هستند. به همین دلیل هر آدرس وبی که نامش یکی باشد؛ اما پسوندش فرق داشته باشد، باید جداگانه ثبت شود.

فضای سرور میزبانی چگونه اجاره می‌شود؟

پس از ثبت‌ نام دامنه باید در یک سرور میزبانی فضا اجاره کنید تا وب‌سایت شمارا به دنیای وب نمایش دهد. به این قرارداد اجاره، میزبانی گفته می‌شود. شرکت‌هایی که خدمات میزبانی ارائه می‌کنند هاست نامیده می‌شوند.

تنها کاری که باید انجام دهید این است که با یک شرکت Host معتبر تماس بگیرید و نام دامنه‌تان را به آن‌ها بدهید تا شمارا در روند میزبانی راهنمایی کنند. خیلی طول نمی‌کشد (کمتر از یک هفته)که وب‌سایتتان در وب در دسترس مردم قرار می‌گیرد.

فصل سوم: دامنه و میزبانی رایگان

برخی از مردم نمی‌خواهند نام دامنه بخرند یا برای میزبانی پرداخت کنند برای اینکه فقط یک وب‌سایت شخصی برای سرگرمی یا تمرین می‌خواهند. در این حالت می‌توانید با استفاده از خدمات رایگان میزبانی، وب‌سایتتان را روی وب ببرید، فقط باید از نام دامنه فرعی میزبان استفاده کنید.

نام دامنه فرعی یک نام دامنه است که بخشی از نام دامنه اصلی است؛ مثلا اگر از شرکت وردپرس یک نام دامنه رایگان بگیرید، به‌صورت www.x.wordpress.org درمی‌آید که x نام انتخابی شماست.

نکته مهم این است که دامنه رایگان سایتتان، بخشی از دامنه والدینش است و مالکیتش به شما تعلق ندارد؛ اما با این انتخاب مجبور نیستید نام دامنه بخرید و برای میزبانی هم پرداخت نمی‌کنید.

این کار برای سایت‌های تمرینی خوب است اما اگر در مورد ساخت و مالکیت وب‌سایت جدی هستید و می‌خواهید کسب‌وکار آنلاین راه‌اندازی کنید، استفاده از نام دامنه فرعی مثل این است که با کارت بیزینس شخص دیگری خودتان را معرفی کنید و اسمتان را رویش بنویسید؟!

نکته آخر اینکه خدمات رایگان میزبانی وجود دارند که اجازه می‌دهند نام دامنه خریداری شده را به‌صورت رایگان و بدون آگهی‌های تبلیغاتی مزاحم در سرور آن‌ها میزبانی کنید؛ اما باید مراقب باشید که مثل ضرب‌المثل معروف «هرچقدر پرداخت کنید، همان‌قدر آش می‌خورید» که البته در این موقعیت شما اصلا پرداخت نمی‌کنید و احتمالا آشی هم نمی‌خورید، فقط وقتتان را هدر می‌دهید!

انتقال فایل‌های سایت به سرور چگونه انجام می‌شود؟

پس‌ازاینکه نام دامنه را ثبت کردید و خدمات میزبانی هم خریدید باید سایت را روی سرور آپلود کنید که می‌تواند از طریق برنامه FTP انجام شود.

یک برنامه FTP نوعی نرم‌افزار است که برای جابه‌جایی فایل از یک کامپیوتر به کامپیوتر دیگر روی اینترنت استفاده می‌شود. FTP مخفف File Transfer Protocol  است که به معنی پروتکل جابه‌جا کردن فایل است.

برنامه‌های رایگانی وجود دارند تا فایل‌های سایتتان را منتقل کنید و بسیاری از ویرایشگرهای HTML و طراحی وب مانند Dreamweaver هم قابلیت FTP دارند.

یکی از گزینه‌های در دسترس برای FTP کردن فایل‌ها به سرور سایت، مرورگر Internet Explorer است که نسخه ۵ و بعد از آن برنامه اف تی پی را دارند. فقط باید آدرس اف تی پی سرور را در نوار آدرس تایپ کنید.

خلاصه درس اول

درس اول تمام شد! برای اینکه مفاهیم آموزش داده شده در ذهنتان ماندگار شوند، خلاصه مطالب را مرور کنید تا برای درس دوم آماده شوید:

  • وب، مجموعه‌ای از کامپیوترهایی است که از طریق اینترنت به هم متصل هستند.
  • سرور وب، کامپیوتری است که فایل‌های وب‌سایتتان را نگه‌داری می‌کند و در دسترس عموم قرار می‌دهد.
  • نام دامنه، آدرس وب‌سایت شماست که از دو قسمت نام و پسوند تشکیل شده است.
  • میزبانی وب، خدمات اجاره سرور وب است که با شرایط مشخصی در اختیار وب‌سایتتان قرار می‌گیرد.
  • FTP نرم‌افزار انتقال فایل‌های سایت به سرور وب است.

تیم تحریریه هاست ایران

تیم تحریریه مجله هاست ایران متشکل از کارشناسان و نویسندگان متخصص در حوزه وب و هاستینگ است. این تیم با هدف ارائه محتوای ارزشمند و به‌روز به کاربران، به بررسی و تحلیل خدمات مختلف هاستینگ، آموزش‌های فنی و راهنمایی‌های کاربردی می‌پردازد. اعضای تیم با تجربه و دانش خود، سعی در ارتقاء آگاهی کاربران دارند و به آنها کمک می‌کنند تا بهترین تصمیمات را در زمینه انتخاب خدمات آنلاین بگیرند. تعهد به کیفیت و دقت در ارائه اطلاعات، از ویژگی‌های بارز این تیم است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

4  +  2  =  

دکمه بازگشت به بالا