مانیتورینگ آپتایم وبسایت چیست؟ چگونه آپ تایم سایت را بررسی کنیم؟
پس از اینکه ایده کسبوکار جدید خود را تشکیل دادید، تازه کار اصلی شما شروع میشود، باید یک وبسایت راهاندازی کنید تا کسبوکار خود را در دنیای سایبری در معرض دید مشتریان قرار دهید و برای آنهم باید یک شرکت میزبانی حرفهای پیدا کنید که وبسایت شما را در سرورهای خود نگه داشته و به اینترنت متصل میکند.
همانطوری که در جستجوی یک میزبان وب هستید، بدون شک با اصطلاحی به نام «آپتایم» و انواع ضمانتهایی که بابت آن ارائه میشود، روبرو میشوید اما این اصطلاح واقعاً چه معنایی دارد و چرا اهمیت دارد؟
آپ تایم میزبانی چیست؟
Uptime میزبانی به مقدار زمانی اشاره دارد که وبسایت شما در حال کار کردن و در دسترس بازدیدکنندگان و مشتریان است (وبسایت بالا است).
هر چیزی هم که آپ تایم نیست، دان تایم (وبسایت بالا نمیآید) است و برای سادهتر کردن این موضوع باید بگوییم: دان تایم، بد است! Downtime که در جهت متضاد است، به این معنی است که مردم نمیتوانند به وبسایت شما وارد شوند که واقعاً میتواند بازدیدکنندگان را کلافه کند و برای شما هم هزینه ترافیک و درآمد از دست رفته دارد. علاوه بر اینها، اگر مردم نتوانند همان دفعه اول وارد وبسایت شما شوند ممکن است که دیگر تلاش برای وارد شدن نکنند!
با این وجود، شرکتهای ارائهدهنده میزبانی معمولاً ضمانت حداقل زمان آپ تایم را ارائه میکنند در واقع برای اینکه وبسایت شما را در درصد مشخصی از ساعات شبانهروز بالا نگه میدارند. بهعنوان یک قانون عمومی، با شرکتهای میزبانی که ضمانت آپ تایمی کمتر از ۹/۹۹% به شما میدهند، کار نکنید!
چرا مانیتورینگ آپ تایم میزبانی مهم است؟
تا آنجایی که به شما مربوط است، شما مسئولیت دارید تا سرویس دریافتی و آپ تایم وبسایت خود را monitoring کنید تا مطمئن شوید یک دید کاملاً شفاف از عملکرد میزبان وب خود دارید؛ اما مهمتر اینکه، شما اولین نفری باشید تا از بالا نیامدن وبسایت خود آگاه شوید، برای اینکه داشتن زمان عکسالعمل سریع، در زمان بالا نبودن وبسایت بسیار مهم است.
و البته میزبان شما هم آپ تایم وبسایت شمارا نظارت میکند اما فرقی نمیکند که شما تا چه اندازه به میزبان خود اعتماد دارید، خود شما باید آپ تایم وبسایت خود را بهصورت فعالانه کنترل کنید.
این نظارت شخصی به شما کمک میکند تا مطمئن شوید که میزبان وب شما به قولهای خود عمل میکند و به شما هم بر روی عملکرد وبسایت خودتان قدرت کنترل میدهد که به گفته ضربالمثل معروف: شما هر چه چشم و گوش بیشتری داشته باشید، بهتر است!
چگونه آپ تایم وبسایت خود را ردیابی کنید؟
چه متدهای عملی وجود دارند تا آپ تایم وبسایت خود را چک و ردیابی کنید؟ البته شما مجبور نیستید که هر ۵ دقیقه یکبار وبسایت خود را در مرورگر خود چک کنید. پاسخ سریع به این سؤال این است که از ابزارهای وب استفاده کنید تا بهصورت اتوماتیک آپ تایم وبسایت خود را چک کنید که در ادامه مقاله لیستی از ابزارهای محبوب را ارائه میدهیم.
اما قبل از اینکه به معرفی ابزارهای مانیتورینگ وبسایت بپردازیم، باید به نوع ابزارهای موجود در بازار توجه کنیم.
انواع مانیتورینگ سرور
تعداد زیادی ابزار آنلاین مانیتورینگ سرور وجود دارد که برخی از آنها رایگان هستند و برخی دیگر بیش از هزاران دلار هزینه سالیانه دارند.
بعضی از این ابزارها کدهای ساده HTTP را چک میکنند تا تأیید کنند که وبسایت شما در حال کار کردن است، در حالی که سایر ابزارها محاسبات پیچیده بکاند انجام میدهند تا بیش از ۵۰ نقطه متفاوت را بهصورت همزمان چک کنند.
ابزارهای متفاوت در هر دو انتهای طیف کار میکنند که میتواند برای کاربران گیجکننده باشد؛ اما در عوض ثابت میکنند که حداقل ابزاری در بازار وجود دارد که مناسب نیاز و بودجه شما است.
فارغ از اینکه چه ابزار مانیتورینگ سروری انتخاب میکنید، در هر حال این ابزارها در یکی از ۴ متد مانیتورینگ قرار میگیرند: نظارت PING، HTTP، سرور DNS و پورت TCP.
مانیتورینگ PING
مانیتورینگ پینگ در واقع وبسایت شما را پینگ میکند تا تأیید کند که وبسایت شما وجود دارد و کار میکند.
به این نوع مانیتورینگ بهصورت یک توپ پینگپونگ مجازی نگاه کنید، اگر توپ را به یک دیوار بزنید، باید به دیوار بخورد و به شما بازگردد اما اگر دیوار پایین باشد، توپ نمیتواند با دیوار ارتباط برقرار کند. مانیتورینگ پینگ هم همین کار را میکند. اگر وبسایت شما پایین باشد، عدم وجود ارتباط را درک میکند و به شما اطلاع میدهد.
این نوع از مانیتورینگ معمولاً خدماتی بیش از اطلاع دادن به شما در مورد بالا بودن وبسایت ارائه میکند بلکه اطلاعاتی هم در مورد سرعت اتصال اینترنت و آمار دان تایم هم به شما میدهد. سرعت اتصال اینترنت فاکتور مهمی است برای اینکه وبسایتی که سرعت کم دارد از نظر بازدیدکنندگان مانند وبسایت خراب است و علاوه بر آن سرعت کم اتصال، رتبهبندی وبسایت شما در جستجوی گوگل را هم پایین میآورد.
مانیتورینگ HTTP
همه ما از HTTP استفاده میکنیم تا داده را در اینترنت انتقال دهیم و این کار را با استفاده از قانونهای وضعشدهای انجام میدهیم که به سرورها و مرورگرهای وب میگوید که کدام اطلاعات را منتقل کنند. از آنجایی که HTTP در نقلوانتقال دادهها نقش دارد که بهصورت مداوم در جریان است، مانیتورینگ HTTP اطلاعاتی درباره ترافیک HTTP بین اینترنت و کامپیوتر تأمین میکند. تنظیمات پیشرفته به کاربران اجازه میدهد تا دید کاملتری کسب کنند مانند اینکه آیا گواهی SSL برقرار است.
مانیتورینگ سرور DNS
هر کامپیوتری با یک آدرس عددی شناخته میشود، پروتکل DNS آدرس آنلاین حروفی را به آدرس عددی ترجمه میکند و با انطباق اطلاعات و کار در پشتصحنه و مانیتورینگ آدرسها، مانیتور سرور DNS قادر است تا اطلاعات عمیقی در مورد آپ تایم، شکست پروتکل، قطع ارتباط شبکه و مشکلات دیگر ارائه دهد. از همه مهمتر، اگر آدرس عددی با آدرس حروفی آنلاین منطبق نباشد، DNS میتواند مشکل را تشخیص دهد و یک اخطار گزارش کند مبنی بر اینکه ممکن است یک هک اتفاق افتاده باشد!
مانیتورینگ پورت TCP
TCP که مخفف Transmission Control Protocol است، داده را با استفاده از استراتژی انتقال از یک دستگاه درون شبکه به دستگاههای دیگر منتقل میکند تا اطمینان حاصل شود که هیچ دادهای در هر انتقال گم نمیشود. از آنجایی که TCP بخشی از مانیتورینگ کیفیت است و نقشی در ایجاد ارتباط میزبان به میزبان دارد، بهسرعت تشخیص میدهد که اگر مشکل ارتباطی وجود دارد. اگر یک پورت TCP در دریافت و ارسال اطلاعات در حال انتقال شکست بخورد، مانیتور TCP به کاربر درباره این انتقال شکستخورده یا ناقص اخطار میدهد.
بسیار اهمیت دارد تا زمان آپ تایم وبسایت خود را نظارت کنید تا بتوانید کسبوکار خود را موفق کنید. در دنیای سایبری تهدیدهای مداوم وجود دارد و کار کردن با یک میزبان وب خوب که با دقت آپ تایم وبسایت شمارا نظارت میکند و از متدهای خوب دفاع سایبری بهصورت فعالانه استفاده میکند، قدم اول است و نظارت خودتان بهعنوان لایه دوم کنترل، قدم دوم است که هر دو بهصورت مساوی مهم هستند.
ابزارهای مانیتورینگ سرور
۱- Host Tracker(رایگان و پولی)
این ابزار که نباید با نرمافزار پروتوتایپ HostTracker مایکروسافت اشتباه گرفته شود، یک خدمات کامل مانیتورینگ وبسایت است. این خدمات ۱۴۰ نود و تعداد زیادی مانیتور در نقاط مختلف دنیا دارد. این ابزار در چند زبان متفاوت ارائه میشود که شامل ایتالیایی، انگلیسی، اسپانیایی و یونانی است. پلن رایگان این ابزار تا ۲ وبسایت را مانیتور میکند که در هر ۳۰ دقیقه وبسایت شمارا چک میکند؛ اما برای پلنهای پولی تا ۱۵۰ مانیتور وبسایت را پوشش میدهد و از ۹ متد متفاوت چک کردن استفاده میکند.
در زمان نوشتن این مقاله، Host Tracker بیش از ۳۰۰،۰۰۰ وبسایت را مانیتورینگ میکند که در بیش از ۱۴۰ کشور متفاوت قرار دارند. پلنهای ابتدایی از ۳.۲۵$ در هر ماه شروع میشود البته اگر برای یک سال مشترک شوید.
۲-Monitor Scout
این ابزار کمک میکند تا در دسترس بودن وبسایتها را از ۱۵ مکان متفاوت چک کنید و مانیتورینگ خود را روی HTTP، HTTPS، PING، mySQL، MS SQL، IMAP، POP3، DNS و در هر دقیقه یکبار اجرا میکند. در صورت قطع ارتباط سرور، کاربران اخطارهای ایمیلی و sms دریافت میکنند که گزارشهای دقیقی در مورد آپ تایم، تأخیر و آنالیز کامل مشکلات فراهم میکند.
۳- Got Site Monitor
پلن رایگان این بزار تا ۵ آدرس وبسایت را مانیتورینگ میکند و ۲۰ اخطار sms در صورت ثبتنام و اخطارهای ایمیلی نامحدود ارسال میکند. چک کردن وبسایتها در هر ۵ دقیق برای پلن رایگان و در هر ۱ دقیقه برای پلنهای پولی انجام میشود. کاربران میتوانند مکانهای مختلفی برای چک کردن آپ تایم وبسایت خود داشته باشند و این ابزار محتوای صفحات وب، گواهی SSL و عملکرد وبسایت را هم در کنار آپ تایم وبسایت چک میکند.
http://www.gotsitemonitor.com/
۴- Service Uptime (رایگان و پولی)
این ابزار ۵ پلن متفاوت خدمات دارد: رایگان، استاندارد (۴.۹۵$ ماهانه)، پیشرفته (۹.۹۵$ ماهانه)، حرفهای (۵۲.۵$ ماهانه) و سفارشی. برای پلن رایگان، شما یک مانیتورینگ رایگان دریافت میکنید که در هر ۳۰ دقیقه از طریق HTTP، SMTP، FTP و PING انجام میشود. این شرکت، مانیتورینگ آپ تایم وبسایت برای پلنهای استاندارد، پیشرفته و حرفهای را تا ۱۰/۲۰/۱۱۰ وبسایت انجام میدهد که از ۱۰ مکان متفاوت و در بازههای ۱ دقیقهای انجام میشود.
۵- Basic State (رایگان)
این ابزار یک خدمات رایگان است که کمک میکند تا تعداد نامحدودی وبسایت را در هر ۱۵ دقیقه چک کند. اخطارهای دان تایم از طریق ایمیل و یا پیام متنی ارسال میشوند و گزارشهای روزانه هم برای یک تاریخچه ۱۴ روزه در دسترس هستند.
۶- Status Cake (رایگان و پولی)
این ابزار حسابهای رایگان و پولی ارائه میدهد. برای پلن رایگان، کاربران بازه زمانی ۵ دقیقهای برای چک کردن آپ تایم تعداد نامحدودی وبسایت دریافت میکنند علاوه بر اینکه گزارشهای مشروح ماهانه در پایان هر ماه دارند؛ اما هیچ اخطاری در زمان قطع ارتباط ارسال نخواهد شد.
در طرف مقابل، پلنهای پولی که شامل مبتدی، پیشرفته و تجاری هستند (به قیمت ۵.۹۹ و ۱۴.۹۹ و ۴۹.۹۹ پوند در هر ماه)، اخطارهای sms دارند و بازه زمانی آنها هم به ۳۰ ثانیه کاهش پیدا میکند و تست مرورگر کاربر در زمان واقعی، چک کردن انطباق محتوا، کد وضعیت سفارشی، مانیتورینگ SSL، چک کردن بدافزار و بسیاری امکانات با ارزش دیگر را دریافت میکنند.
۷- Pingdom (رایگان و پولی)
این ابزار در ۵ پلن متفاوت ارائه سرویس میدهد که شامل رایگان (۰$)، ابتدایی (۹.۹۵$ در هر ماه)، استاندارد (۲۱.۰۶$ در هر ماه)، حرفهای (۹۱.۲۰$ در هر ماه) و شرکتی (۴۵۳.۷۵$ در هر ماه) است. پلن رایگان یک وبسایت را پوشش میدهد و گزارشهای ایمیلی ماهانه دارد و ۲۰ اخطار شکست sms دریافت میکند.
پلن ابتدایی ۱۰ وبسایت را چک میکند و ۱ سایت مانیتورینگ کاربر در زمان واقعی دارد و ۲۰ اخطار شکست sms دریافت میکند. پلنهای استاندارد، حرفهای و شرکتی به ترتیب ۵۰/۲۵۰/۵۰۰ وبسایت چک میکنند و ۵/۲۰/۲۰۰ سایت مانیتورینگ کاربر در زمان واقعی دارند و اخطارهای sms آنها به ۲۰۰/۵۰۰/۱۰۰۰ میرسد.
این ابزار بهصورت رایگان در اپلیکیشنهای موبایل هم ارائه میشود که اخطارهای Push بر روی موبایلهای اندروید و اپل دریافت میکنند. بازه زمانی چک کردن وبسایت هم در هر ۱ دقیقه برای هر دو پلن رایگان و پولی است.
۸- Monitis (رایگان)
این ابزار که در ابتدا Monitor.us نام داشت، توسط Monitis اسپانسر شده است و خدمات ۱۰۰% رایگان مانیتورینگ وبسایت ارائه میدهد. کاربران میتوانند دسترسی وبسایت خود را از مکانهای مختلفی داشته باشند و آپ تایم وبسایت را با استفاده از HTTP، HTTPS، PING و DNS انجام دهند. این ابزار IP عمومی هم چک میکند که از طریق پروتکلهای TCP, ِ UDP، SSH و IMCP انجام میشود. اخطارهای شکست بلافاصله از طریق ایمیل، پیام فوری، sms و پیام صوتی انجام میشوند و گزارشهای مشروح با متریکهایی برای خدمات توافق شده و برای هر بازه زمانی در دسترس هستند.
بهروزرسانی: نرمافزار Monitor.us در حال انتقال به Monitis است و مطابق گزارش وبسایت، خدمات ابتدایی مانیتورینگ رایگان باقی میماند.
۹- Uptime Robot
این ابزار وبسایت شما را در هر ۵ دقیقه چک میکند و اگر وبسایت پاسخ پینگ را ندهد، این برنامه یک ایمیل برای شما ارسال میکند که وبسایت شما بالا نمیآید. بهترین مزیت این ابزار این است که کاملاً رایگان است و به ازای هر حساب، ۵۰ مانیتور تخصیص میدهد.
کدامیک از خدمات مانیتورینگ آپ تایم را استفاده کنیم؟
در هنگام انتخاب یک ابزار مانیتورینگ آپ تایم وبسایت، فاکتورهای مهم زیر را در نظر بگیرید:
- بازه زمانی چک کردن وبسایت چند دقیقه است؟
- پیامهای اخطار چگونه ارسال میشوند؟
- چه گزینههای گزارشهایی فراهم میکند؟
- قیمت چند است؟
- آیا شما واقعاً به یک پلن پولی مانیتورینگ احتیاج دارید؟
توصیهای از Johan مدیرعامل: Monitor Scout
«بر اساس تجربه من در این صنعت، برای ایجاد یک موقعیت بدون خطر برای کسبوکار خود، مانیتورینگ یک سرور یا یک وبسایت کافی نیست!
جنبههای زیاد دیگری هم نیاز به مانیتورینگ دارند. برای نمونه، فروشگاه آنلاین شما به دلیل دان تایم یا مشکلات دیگر تحت تأثیر قرار گرفته و شما در حال از دست دادن مشتری هستید و زیان میبینید. عملیترین راهحل، مانیتورینگ صفحات وبسایت، صفحه ورود کاربران، دیتابیسها، سرور میزبانی، قطعات سختافزاری و اپلیکیشنهای مهم است. ابزار مانیتورینگی انتخاب کنید که همه این خدمات را یکجا ارائه میدهد.
هنگامیکه یک کاربر نمیتواند بین ۲ یا ۳ شرکت مانیتورینگ یکی را انتخاب کند، باید با خدمات مشتریان این شرکتها تماس بگیرد تا اگر نسخه آزمایشی رایگان خدمات آنها در دسترس است، از آنها برای مدتی استفاده کند. همه شرکتهای بزرگ مانیتورینگ باید بتوانند نسخه آزمایشی رایگان را به مشتریانی که در مرحله ارزیابی نرمافزار هستند، ارائه دهند.»
اگر متوجه شدید که وبسایت شما بالا نمیآید، چهکاری باید انجام دهید؟
دلایل زیادی وجود دارند که میتوانند باعث شوند که یک وبسایت بالا نیاید.
هنگامیکه وبسایت شما بالا نمیآید، میتوانید کارهای فوری زیر را انجام دهید:
- آپ تایم وبسایت خود را با ابزارهای مختلف چک کنید، اپهای وب رایگان مانند WHSR Uptime Checker، Are My Sites Up، Down For Everyone or Just Me و Is Up در این شرایط کمک خوبی هستند.
- میزبان وب خود را درباره مشکل مطلع کنید و گزارشهایی را که از ابزار مانیتورینگ گرفتهاید برای میزبان خود بفرستید. هرگز فرض نکنید که میزبان وب شما در جریان مشکل است!
- یک بستنی بخورید و منتظر میزبان وب خود باشید تا پاسخ شمارا بدهد. در این شرایط شما به میزبان وب خود وابسته هستید و برای همین ما تأکید میکنیم که انتخاب یک میزبان وب مناسب و حرفهای برای موفقیت آنلاین شما لازم است. اگر میزبان وب شما باعث قطع ارتباط شده است، شما شخصاً کار زیادی نمیتوانید انجام دهید.
- اگر مشکل ادامه پیدا کرد، میزبان وب خود را عوض کنید!
کلام آخر
برای اینکه از موفقیت کسبوکار خود مطمئن باشید باید همیشه در دسترس بودن و آنلاین بودن وبسایت خود را کنترل کنید. ابزارهای زیادی وجود دارند که کنترل آپ تایم وبسایت را برای شما راحتتر میکنند که ۹ نمونه خوب را در این مقاله به شما معرفی کردیم.
نکته مهمتر این است که میزبان وبی انتخاب کنید که بهصورت فعالانه و در تمام طول شبانهروز آپ تایم وبسایت شمارا چک میکند. به همین دلیل، انتخاب شرکت میزبانی وب باید هوشمندانه باشد تا اطمینان حاصل کنید که او به توافق انجامشده با شما عمل کرده و وظایف خود را بهخوبی انجام میدهد.
سایت UptimeControl.net را به مقاله اضافه کنید، زیرا فقط آنها ۳ دقیقه فاصله بررسی در دسترس بودن سایت در طرح رایگان دارند.