چگونه بدون تحصیلات آکادمیک تبدیل به یک طراح ماهر شویم
هزاران سال است که بشر آثار هنری خلق میکند. باستانیترین اثر هنری که در غارهای اندونزی کشف شد، به چهل هزار سال پیش برمیگردد، اما مفهوم هنر و طراحی مدرن کاملاً جدید است.
اولین دانشگاه هنر آمریکا در سال ۱۹۰۹ در شهر نیویورک تأسیس شد و دانشجویان در آن به تحصیل در رشتههای طراحی گرافیک، تبلیغات، مد و دیگر رشتههای هنری پرداختند. فرانک پارسونز یکی از اولین استادان دانشگاه New School of Art بود. بعدها نام دانشگاه به احترام بزرگداشت او به مدرسه طراحی پارسونز تغییر پیدا کرد.
پارسونز معتقد بود که طراحی و هنر بهزودی با تحولات صنعت و تجارت مدرن همراه میشوند. به همین دلیل آموزشهای این دانشگاه را با توجه به مقدمات و اصول طراحی مدرن برنامهریزی کرد.
یک دهه بعد آنسوی اقیانوس اطلس جایی در قلب آلمان به نام جمهوری وایمار، برنامههای آموزشی طراحی مدرن در اروپا آغاز شد. دانشگاه Bauhaus در سال ۱۹۱۹ تأسیس شد تا همه زمینههای مختلف هنری را گرد هم آورد. باوهاوس بیش از هر چیز تحت تأثیر مکتب مدرنیسم بود.
توجه به فرمهای ساده، منطق و کارکرد از مهمترین ویژگیهای مدرنیسم بود. بر اساس ایده اصلی مدرنیسم، صنعت و تولید انبوه میتوانست با ادراک هنری آشتی کند.
این دو دانشگاه هنری زمینهٔ اصلی را برای رشد سریع طراحی مدرن فراهم کردند. صدها دانشگاه و مدرسهٔ طراحی و هنر دیگر در خلال قرن بیستم تأسیس شدند و امکان دسترسی به تحصیلات در این زمینه را برای هنرجویان و علاقهمندان در سرتاسر جهان فراهم کردند.
اما متأسفانه تا چند دهه اخیر تحصیلات باکیفیت درزمینهٔ طراحی فقط در دانشگاهها و موسسات آموزشی ارائه میشد و هنرجویان برای فراگیری دانش مجبور بودند وارد دانشگاه شوند. اگر میخواستید بهصورت خودآموز طراحی مدرن را بیاموزید، باید منحصراً از متون و کتابهای این زمینه استفاده میکردید مگر اینکه یک طراح حرفهای میشناختید که میتوانست به شما آموزش دهد.
حتی در این صورت هم برای کسی بدون داشتن تحصیلات مرتبط با هنر و یا روابط شخصی در این حرفه، کار پیدا کردن مشکل بود.
کامپیوترها وارد می شوند
با ظهور رایانهها همهچیز تغییر کرد. اینترنت وارد زندگی همه شد و قدرت خرید مردم هم افزایش پیدا کرد. حالا تقریباً همه مردم یک کامپیوتر شخصی دارند که دائماً به اینترنت وصل است. با پیشرفت تکنولوژی و ورود آن به زندگی عموم مردم دسترسی به آموزشهای طراحی هم بهیکباره در اختیار عموم گرفت.
اگر شما هم یک کامپیوتر شخصی متصل به اینترنت دارید، بدون نیاز به تحصیلات دانشگاهی مرتبط، میتوانید طراح شوید. این امکان قبلاً میسر نبود.
در ادامه راههایی برای یادگیری اصول طراحی به شما معرفی میکنیم تا مهارتهایتان را تقویت کنید و بدون صرف هزینههای گزاف به یک طراح قابل تبدیل شوید.
ابتدا مقدمات طراحی را یاد بگیرید
پیش از دانلود فتوشاپ یا هر برنامه طراحی دیگری، مقدمات آن را فراگیرید. دانشجویان هنر حدوداً ۴ سال درس مقدمات طراحی خوب را میخوانند. شاید تمام تکنیکهای فتوشاپ را بتوانید یاد بگیرید اما اگر مفاهیم طراحی مدرن را ندانید، فقط تا سطح مشخصی پیش میروید و بعد از آن از پیشرفت باز میمانید.
یادگیری اساس و بنیاد طراحی نهتنها در انجام پروژههای طراحی واقعی به کمک شما میآید بلکه کمک میکند تمام جنبههای موردعلاقهتان را در طراحی کشف کنید.
- آموزشهای مقدماتی آنلاین را در Coursera و Skillshare ببینید
- کتابهایی درزمینهٔ تایپوگرافی، اصول طراحی و تاریخ آن بخوانید
- به وبسایتهای معروف طراحی مانند Tutplus، Sitepoint، ۵۲ Weeks of UX و UXADAY مرتباً سربزنید و آنها را بخوانید
وقتی مقدمات و اصول طراحی را فرامیگیرید، طبیعتاً به زمینههایی از طراحی بیشتر علاقهمند میشوید؛ مثلاً اگر فکر میکنید اصول فونتها و سبک حروف جالب است، تایپوگرافی بخوانید.
اگر تجربه کاربری برایتان اهمیت ویژهای پیداکرده و دائماً چیدمان وبسایتها را مطالعه میکنید، شاید بهتر باشد در زمینههای تجربه کاربری و رابط کاربری بیشتر تمرکز کنید.
ابزارهای طراحی را آماده کنید و دست به کار شوید.
بعد از اینکه مفاهیم اصلی طراحی مدرن را یاد گرفتید، با ابزارهایی که طراحان استفاده میکنند آشنا شوید. لزومی ندارد این ابزارها را تمام و کمال یاد بگیرید تنها کافیست با نحوه کار آنها را یاد بگیرید.
ابتدا نسخههای رایگان Adobe و Sketch را نصب کنید. در ادامه فهرستی از ابزارهایی را مشاهده میکنید که بیشتر مورداستفاده طراحان قرار میگیرد.
- Photoshop – یکی از بهترین برنامههای ویرایش و رتوش عکس که ترکیبی از بهترین ابزارها را دارد. فتوشاپ یکی از نرمافزارهایی است که هر طراحی باید داشته باشد.
- InDesign – از این نرمافزار در صنعت چاپ و صفحهآرایی بکار میرود. بدلیل کاربری آسان و امکانات وسیع آن، یکی از بهترین نرم افزارهای موجود در در آماده سازی کتاب و مجلات به حساب میآید.
- Illustrator – بهترین ابزار بُرداری برای تبدیل طراحیهای دستی به دیجیتال
- Sketch – این نرم افزار در دنیای طراحی اپلیکیشن و رابط کاربری یکی از محبوبترین گزینهها است که جای خود را در میان طراحان باز کرده است.
حالا ابزارهایی که نصبکردهاید را امتحان کنید. بهترین کار این است که پروژههای موردعلاقهتان را با این ابزارها انجام دهید و روند یادگیری این نرمافزارها را برای خود دلپذیرتر سازید.
وبسایت How Design فهرستی از پروژههای مخصوص مقدماتی دارد. در وبسایت RookieUp هم میتوانید آنلاین با مربیان طراحی گفتگو کنید. RookieUp جامعهٔ آنلاینی است متشکل از طراحان حرفهای و خلاق که درزمینهٔ آموزش طراحان تازهکار سالها تجربهدارند.
مسیر تحصیلی خود را انتخاب کنید
در آخر باید مسیر و خطمشی آموزشی تحصیلیتان را برگزینید. منابع آموزش طراحی آنلاین بیشمارند. مهم نیست کدام زمینه طراحی را برای تحصیل انتخاب میکنید چون مسیر یادگیری و تعالی شما در تمامی زمینهها، مهیاست.
نکته مهمی که باید در این مورد بدانید این است که اغلب دورههای آنلاین برای عموم هنرجویان طراحیشدهاند اما تحقیقات نشان میدهد یادگیری خصوصی میتواند مهارتهای شما را زودتر و بهتر بهبود بخشد. گاهی جلسات خصوصی آموزشی ترتیب دهید و از تجارب طراحان واقعی استفاده کنید.
کمپهای آموزشی حضوری
کمپ آموزشی در سالهای اخیر وارد عرصه آموزش شدند. هنرجویان در این کمپها در مدت زمانی مشخص، در کنار اساتید و سایر هنر جویان به فراگیری تکنیکهای مختلف میپردازند و بصورت عملی روی پروژهها کار میکنند.
هزینه این کمپها ممکن است برای برخی از تازه کاران زیاد به نظر برسد هستند و معمولاً در شهرهای بزرگ برگزار میشوند اما اگر بتوانید در این کمپها شرکت کنید، در مدتزمان کم، بهصورت فشرده آموزشهای کاربردی میبینید. اغلب در پایان این دورههای، فرصتهای شغلی به هنرجویان ممتاز پیشنهاد میشود.
وبینار ها و کمپهای مجازی
همانطور که گفتیم اغلب کمپها در شهرهای بزرگ برگزار میشوند و برای خیلی از علاقه مندان حضور در آنها امکانپذیر نیست. ازاینرو بسیاری از برگزارکنندگان به این فکر افتادند که دورههای مجازی برگزار کنند تا همه بتوانند صرفنظر از محل زندگیشان درم آنها شرکت کنند. در خلال این دورهها آموزشی، مربیان بصورت مجازی به سؤالات هنرجویان پاسخ میدهند.
- Springboard – یکی از بهترین کمپهای آموزش آنلاین در حوزه تجربه کاربری
- Bloc – یکی از کمپهای آموزشی آنلاین ک تمرکز اصلیاش بر روی کد نویسی است، اما بصورت آزمایشی برنامههایی برای طراحی هم برگزار میکند.
برای پیدا کردن کمپهای آموزشی مجازی و حضوری وبسایت Course Report مراجعه کنید.
یادگیری به روش خودآموز
اردوهای آموزشی نمیتواند برای همه هنرجویان مناسب باشد. برخی معتقدند که برای یادگیری نیازی نیست هزینههای گزاف صرف کنند. خوشبختانه دورههای آموزشی آنلاین بسیاری وجود دارد که ارزان هستند. با استفاده از این دورهها میتوانید سرعت یادگیری را طبق خواسته خودتان پیش ببرید. این روش برای کسانی مناسب است که نمیخواهند کیلومترها راه را برای شرکت در اردوهای آموزشی تماموقت طی کنند.
- Coursera برنامههای آموزشی بسیاری دارد. میتوان ادعا کرد همین برنامهها در دانشگاهها هم تدریس میشود.
- Skillshare و Udemy دو فروشگاه آموزش الکترونیک هستند که هزاران دوره آموزشی درزمینهٔ طراحی به فروش میرسانند.
- TreeHouse یک پلتفرم فوقالعاده است که میتوانید مهارت موردنظرتان را در آن انتخاب کنید تا آموزشها را از پایه توسط ویدیوهای آموزشی و پروژههای تمرینی دریافت کنید.
- YouTube احتمالاً بهترین و عمیقترین گنجینه آموزشی رایگان با دسترسی آسان است. هزاران مربی دورههای آموزشی خود را برای طراحان تازهکار بصورت ویدئو در این سایت قرار دادهاند.
بازهم تأکید میکنیم که در یادگیری طراحی، آموزش حضوری و رو در رو اهمیت ویژهای دارد. در خلال دوره یادگیریتان گاهی با یک طراح باتجربه صحبت کنید تا به سؤالهایی که در این میان برای شما پیشآمده پاسخ دهد و کارهایتان را نقد کند. شما با این مشاورهها میتوانید مطمئن شوید که راه درست را رفتهاید یا نه.
اغلب پلتفرمهای خودآموز فاقد آموزشهای خصوصی هستند. طی دوره خودآموزیتان به وبسایت RookieUp سربزنید تا از جلسات شخصی نیمساعته یا یکساعته با مربیان متخصص بهره ببرید.
گاهی به کلاسهای آموزشی مؤسسات نزدیک محل سکونت خود بروید. در این جلسات ممکن است با طراحان خلاقی آشنا شوید که مایل باشند مربی شخصی شما شوند.
توصیه میکنیم پیش از شروع برنامه آموزشی فشرده با یک طراح گفتگو کنید و از او راهنمایی بخواهید. همچنین وقتی پروژهای را به اتمام رساندید از یک طراح بخواهید نظرش را در مورد کار شما بگوید. زمانی که میخواهید در این زمینه بهطور حرفهای مشغول به کار شوید هم بهتر است با یک طراح باتجربه صحبت کنید.
امیدواریم با خواندن این مطلب به این نتیجه رسیده باشید که اکنون آموزشها در زمینهٔ طراحی بیش از هرزمانی بهطور گسترده در دسترس علاقهمندان قرارگرفته است. در گذشته هنرجویان مجبور بودند برای تحصیل در این زمینه الزاماً وارد مؤسسات آموزشی و دانشگاهها شوند اما حالا با کامپیوتر شخصیتان میتوانید طراحی بیاموزید و وارد بازار کار شوید.
مقاله عالی بود
تشکر از زحمات شما
سلام ، خسته نباشید
در رابطه با بخش مقدمات طراحی را یاد بگیرید میخواستم بدونم اگر شخصی مثل خودم اصول طراحی را یاد نگرفته و تنها فقط طراحی را دست و پا شکسته با کلی از اطلاعات نامنظم یاد گرفته باشه می تونه مجدد از صفر شروع کنه و هر یک از ابزارهای که باهاش کار میکنه را از صفر شروع کنه به قواعد و اصولی یاد گرفتن ؟
یا اینکه میشه همین راه را ادامه بده و در کنار چیزایی که یاد گرفته اصول را هم یاد بگیره ؟
منتظر جوابتون هستم . تشکر از سایت مفیدتون
سلام، همه چیز کاملا به علاقه و میزان تلاش شما بستگی داره. اما توصیه می کنیم به اطلاعات و دانسته های قبلی خودتون، جهت بدید و یک اصول مشخصی رو برای خودتون دنبال کنید. اطلاعات پراکنده می تونه شما رو از هدفتون دور یا مدت زمان بیشتری از شما بگیره تا به اون چیزی که می خواهید برسید.
هیچ وقت برای شروع دیر نیست، شما آموزش اصولی رو هر زمان شروع کنید می توانید در کنار اطلاعات پراکنده ای که دارید، موفق تر از گذشته باشید.
عالی بود ممنون ولی خوب بود سایت ها و منابع آموزشی رو هم معرفی میکردید ؛ بازم ممنون