مفاهیم ابری

رایانش ابری چیست؟ بررسی کامل cloud computing ، مزایا و معایب

راهنمای مطالعه
به این post امتیاز دهید

رایانش ابری یکی از جدیدترین دستاوردهای تکنولوژی در حوزه میزبانی وب و پردازش اطلاعات است. به کمک رایانش ابری صرفه‌جویی قابل توجهی در هزینه‌ها صورت خواهد گرفت و همچنین بهره‌وری افزایش پیدا می‌کند.

رایانش ابری که به پردازش ابری هم مشهور است مورد استقبال کسب‌وکارهای زیادی در داخل و خارج از کشور قرار گرفته است و به نظر می‌رسد در آینده سهم زیادی از صنعت میزبانی وب‌، پردازش داده و ذخیره‌سازی اطلاعات داشته باشد. برای آشنایی با این فناوری جذاب و کاربردی با ما همراه باشید.

رایانش ابری چیست؟

رایانش ابری به زبان ساده کلیه خدمات میزبانی از طریق اینترنت است. سرویس‌های رایانش ابری بر اساس نوع پردازشی به سه دسته زیر تقسیم می‌شوند.

  • زیر ساخت به عنوان سرویس (IaaS)
  • پلتفرم به عنوان سرویس (PaaS)
  • نرم‌افزار به عنوان سرویس (SaaS)

سرویس رایانش ابری (cloud computing) می‌تواند به صورت خصوصی یا عمومی اداره شود. ابرهای عمومی خدمات خود را به هر شخصی در بستر وب ارائه می‌دهند اما ابرهای خصوصی به یک سازمان یا شبکه خاص تعلق دارند. تنظیمات ابرهای خصوصی به شکلی محدود می‌شود تا هر شخصی نتواند به محتوای ذخیره شده در ابر دسترسی داشته باشد. هدف رایانش ابری خصوصی یا عمومی دسترسی آسان‌تر و افزایش مقیاس‌پذیری خدمات اینترنتی است. منظور از مقیاس‌پذیری بهبود سرعت و قدرت محاسباتی شبکه در زمان شلوغی و افزایش ترافیک است.

زیرساخت فضای ابری، شامل سخت‌افزارها و نرم‌افزارهای مختلفی می‌شود که برای اجرای صحیح یک مدل محاسباتی کنار هم قرار می‌گیرند. رایانش ابری را می‌توان به عنوان بستری برای میزبانی بر پایه تقاضا یا نیاز پردازشی معرفی کرد.

عبارت cloud computing از نمادهایی الهام گرفته شده است که برای نمایش فضای میزبانی اینترنتی استفاده می‌شود.

سرویس رایانش ابری چگونه کار می‌کند؟

رایانش ابری ارتباط میان دستگاه‌های سرویس‌ گیرنده با داده‌ها و نرم‌افزارهای کاربردی ابری را از طریق اینترنت و سخت‌افزارهای زیرساختی (سرور، دیتابیس و کامپیوترها) فراهم می‌کند. این سخت‌افزارها اصطلاحاً به صورت ریموت (remote) فعال هستند.

ارتباط در شبکه‌های اینترنتی (internet network connection) بخش فرانت (front) وب‌سایت‌ها را به قسمت بک‌اند (back end) متصل می‌کند. فرانت بخشی است که سرویس‌گیرنده از آن استفاده می‌کند و بک‌اند برای توسعه و پشتیبانی از سرویس طراحی می‌شود. بخش front شامل داشبورد مشتری، مرورگر یا نرم افزارهای ابری است و بخش back end شامل پایگاه داده (database) سرور و پردازشگر‌ها است.

ارتباط بین فرانت و بک‌اند توسط یک پلتفرم توسط سرور مرکزی (central server) مدیریت می‌شود. وظیفه اصلی این سرور تسهیل مبادلات اطلاعاتی با استفاده از نرم‌افزارها و پل‌های نرم‌افزاری (middleware) است. در حالت عادی یک سرور اختصاصی (dedicated server) به هر نرم‌افزار اختصاص داده می‌شود.

رایانش ابری به فناوری‌های مجازی‌سازی (virtualization) و اتوماسیون (automation) وابسته است. مجازی‌سازی به ارائه آسان‌تر و تقسیم منابع بین کاربران کمک می‌کند. اتوماسیون نیز باعث خودکارسازی فرایندهای تخصیص و افزایش یا کاهش منابع پردازشی می‌شود.

انواع رایانش ابری

خدمات میزبانی کلود یا رایانش ابری به سه دسته کلی تقسیم می‌شوند که به طور مفصل به معرفی آن‌ها می‌پردازیم.

زیرساخت به عنوان سرویس (IaaS)

پلتفرم وب آمازون (AWS) یکی از مشهورترین ارائه‌دهندگان سرویس IaaS در جهان است. این پلتفرم خدماتی مثل سرور مجازی، فضای ذخیره‌سازی و همچنین رابط‌های برنامه‌نویسی (API) ارائه می‌دهد. کاربران می‌توانند بار پردازشی را به ماشین مجازی (VM) منتقل کرده و پروژه خود را اجرا کنند. فضای ذخیره‌سازی این سرویس‌ها محدودیتی ندارد و هزینه‌ها با توجه به فضای استفاده شده محاسبه می‌شود. ارائه‌دهندگان سرویس‌های IaaS تلاش می‌کنند با عرضه پلن‌های سفارشی‌سازی شده، بهره‌وری را به حداکثر برسانند.

پلتفرم به عنوان سرویس (PaaS)

در این مدل ارائه‌دهندگان ابزارهای توسعه را در زیرساخت‌های خود میزبانی می‌کنند. کاربران به کمک APIها، پورتال‌ها یا داشبوردهای نرم‌افزاری تحت وب به این ابزار دسترسی خواهند داشت. سرویس PaaS برای توسعه عمومی نرم‌افزار به کار می‌رود. از جمله مشهورترین ارائه‌دهندگان این نوع سرویس می‌توان به Salesforce’s Lightning Platform, AWS Elastic Beanstalk و Google App Engine اشاره کرد.

سرویس به عنوان سرویس (SaaS)

سرویس‌های SaaS دسترسی کاربران به نرم‌افزارهای کاربردی و پایگاه‌های داده را با استفاده از دستگاه‌های مختلف (لپ‌تاپ، موبایل، تبلت و …) برقرار می‌سازند. این سرویس‌ها با نام وب‌سرویس (web service) نیز شناخته می‌شود. مایکروسافت ۳۶۵ یکی از مشهورترین پلتفرم‌های SaaS در جهان است.

مدل‌ توسعه سرویس های رایانش ابری

بر اساس مدل‌های توسعه سرویس‌های cloud computing به سه نوع عمومی، خصوصی، ترکیبی و چند ابری تقسیم می‌شوند.

رایانش ابری خصوصی

خدمات رایانش ابری خصوصی به کارکنان یک سازمان یا کسب‌وکار از درون مجموعه ارائه می‌شود. در سرویس رایانش ابری خصوصی یک سازمان زیرساخت ابری خود را ایجاد و مدیریت کند. این مدل مدیریت و کنترل داده‌ها و دسترسی‌ها را تسهیل می‌کند، امنیت اطلاعات داخل سازمان را افزایش می‌دهد و البته سبب افزایش تطبیق‌پذیری داده‌های سازمانی می‌شود. نرم‌افزارهای VMware و OpenStack از بهترین ابزارهای رایانش ابری خصوصی هستند.

رایانش ابری عمومی

در مدل رایانش ابری عمومی، ارائه‌دهنده‌ای (CSP) سرویس را از طریق اینترنت در اختیار متقاضیان قرار می‌دهد. این خدمات بر حسب میزان تقاضا قیمت‌گذاری می‌شود. دقیقه، ساعت، حجم منابع پردازش یا حجم فضای اجاره شده از مهمترین معیارهای تعیین تعرفه برای خرید رایانش ابری عمومی است. با این حال ارائه‌دهندگان فرصت استفاده بیشتر از سرویس یا دریافت خدمات بیشتر را برای خریداران فراهم می‌کنند تا فرایندهای پردازشی و توسعه به یکباره قطع نشود. از جمله بهترین CPS‌ها می‌توان به AWS، IBM، GCP و Microsoft Azure اشاره کرد.

رایانش ابری ترکیبی

رایانش ابری ترکیبی (hybrid cloud) تلفیقی از سرویس‌های ابری عمومی و خصوصی است که از فناوری‌های اتوماسیون و یکپارچه‌سازی (orchestration) استفاده می‌کند. هدف از این سرویس‌ها ادغام ابر خصوصی و عمومی برای ارائه خدمات بهتر به مشتریان و هماهنگی بیشتر بین داده‌ها و دسترسی‌ها است. به علاوه رایانش ابری ترکیبی به افزایش مقیاس‌پذیری نیز کمک خواهد کرد.

رایانش چند ابری

سازمان‌ها ترجیح می‌دهند از یک مدل چندابری (multi-cloud) یا چندین پلتفرم IaaS استفاده کنند. بدین ترتیب کسب‌وکارها بین ارائه‌دهندگان مختلف مهاجرت می‌کنند تا بتوانند بهترین انتخاب را داشته باشند. علاوه بر این استفاده از چند ابر باعث افزایش پایداری، تعدیل هزینه‌ها و استفاده از قابلیت‌های مختلف سرویس‌‌دهنده‌ها می‌شود. البته که این استراتژی ممکن است تهدیدات امنیتی داشته باشد و گاهی باعث تداخل وظایف و ماموریت‌ها شود.

مزایای cloud computing

فناوری cloud computing عمر کمی ندارد. امروزه بسیاری از مجموعه‌ها و کسب‌وکارهایی از این خدمات استفاده می‌کنند و توانسته‌اند به دستاوردهای قابل توجهی برسند. شرکت‌های زیادی هم قصد خرید سرویس ابری را دارند. در ادامه به برخی از مزیت‌های سرویس های رایانش ابری اشاره خواهیم کرد.

استفاده نامحدود از منابع

یکی از بهترین ویژگی‌های رایانش ابری، استفاده نامحدود از منابع پردازشی است. کاربران می‌توانند با توجه به نیاز خود منابع پردازشی را در اختیار بگیرند و در نهایت با توجه به میزان مصرف، هزینه سرویس را بپردازند.

انعطاف‌پذیری در منابع

در بسیاری از کسب‌وکارها نیاز به منابع پردازشی همیشه یکسان نیست. به کمک سرویس cloud computing می‌توان به راحتی حجم منابع را کاهش یا افزایش داد تا مطابق با نیاز پروژه پردازش انجام شود.

پرداخت بر اساس مصرف

در سرویس میزبانی ابری هر میزان از منابع استفاده کنید، فاکتور برای شما صادر خواهد شد. شفافیت، سرعت و راحتی در فرایندهای پرداختی جزو مزیت‌های اصلی سرویس رایانش ابری است.

پایداری بیشتر

مجموعه‌های CSP برای پایداری بیشتر و حفاظت بهتر از داده‌های کاربران سرورهای خود را در مناطق مختلفی از جهان مستقر می‌کنند تا یک مشکل داخلی فعالیت تمام مجموعه را متوقف نکند.

مهاجرت آسان

به کمک سرویس‌های cloud computing می‌توان بین چند سرویس‌دهنده مهاجرت کرد. علاوه بر این امکان تخصیص منابع ابری یا پلتفرم‌های گوناگون به فعالیت‌های مختلف نیز وجود دارد.

بهبود دسترسی کاربران

کاربران با اتصال به سرویس‌های ابری، دسترسی بهتر، سریعتر و حتی بیشتری به اطلاعات دارند و می‌توانند با بهترین سرعت برای آپلود یا دانلود داده‌ها اقدام کنند.

 فروش مجدد سرویس‌های اجاره‌ای

مشتریان سرویس‌های رایانش ابری می‌توانند با حفظ حریم خصوصی زیرساخت‌های فیزیکی خود را به اشتراک بگذارند. بدین ترتیب امنیت اطلاعات حفظ می‌شود اما هزینه‌ها کاهش می‌یابد و حتی امکان درآمدزایی از طریق اجاره دادن فضای کلود مهیا می‌شود.

چرا کسب‌وکارها باید به سمت رایانش کلود حرکت کنند؟

کسب‌وکارها به دنبال سودآوری بیشتر و هزینه کمتر هستند. رایانش ابری هزینه‌های زیرساختی را کاهش می‌دهد. از طرفی این فناوری باعث صرفه‌جویی قابل ملاحظه‌ای در هزینه‌های اولیه ایجاد شبکه می‌شود. پایداری بیشتر و خرابی کمتر دیگر عواملی است که به افزایش سود و کاهش هزینه‌ها کمک خواهد کرد.

از دیگر مزایای مهم سرویس پردازش ابری برای کسب‌وکارها، افزایش کیفیت و کمیت داده‌ها است. دسترسی به داده‌ها اهمیت زیادی برای کسب‌وکارها دارد. سیستم‌های کلود به سازمان‌ها کمک می‌کند تا دسترسی‌های بیشتر، دقیق‌تر و سریع‌تری ایجاد کنند. این در حالی است که راه‌اندازی و مدیریت یک سیستم cloud computing به زمان و انرژی کمتری نسبت به سرورها و زیرساخت‌های سنتی نیاز دارد. در کنار این‌ها، بازیابی آسان‌تر اطلاعات از دیگر مزایای رایانش ابری برای شرکت‌ها و سازمان‌ها است.

حیات کسب‌وکارهای اینترنتی به پایداری و کیفیت پلتفرم‌ها و سرویس‌های تحت وب وابسته است. سرویس‌های ابری باعث افزایش پایداری و ثبات این کسب‌وکارها می‌شوند. همچنین بازیابی فاجعه (BCDR) در شبکه‌های رایانش کلود به مراتب آسان‌تر، سریع‌تر و البته موفقیت‌آمیز‌تر از زیرساخت‌های سنتی است.

معایب میزبانی ابری

با وجود مزایای بسیار زیاد؛ اما شبکه‌های رایانش ابری معضلاتی هم برای کسب‌وکارها ایجاد می‌کنند.

امنیت اطلاعات

مهمترین چالش رایانش ابری، امنیت اطلاعات است. زمانی که کسب‌وکارها داده‌های خود را در اختیار سرویس کلود قرار می‌دهند، باید ریسک اتفاقاتی مثل هک شدن API، دسترسی مجرمان به دیتابیس، سرقت داده‌ها و … را قبول کنند. البته زیرساخت‌های سنتی هم ریسک‌ها و خطرات خاص خود را دارند و البته روزبه‌روز امنیت سرویس‌های ابری افزایش می‌یابد.

معایب استفاده از سرویس رایانش ابری

عدم شفافیت و غیرقابل پیش‌بینی بودن

یکی دیگر از چالش‌های امنیتی، عدم شفافیت در محل ذخیره داده‌ها است. در حقیقت مالکان اصلی داده‌ها نمی‌دانند اطلاعات در کدام سرور فیزیکی ذخیره‌سازی شده است. غیرقابل پیش‌بینی بودن هزینه‌های طرح‌های اجاره منابع ابری از دیگر مشکلات این سرویس‌ها است. گاهی اوقات کسب‌وکارها نظارت دقیقی بر میزان مصرف منابع ندارند و همین موضوع ممکن است باعث رشد تصاعدی هزینه‌ها شود.

هماهنگ‌سازی کارکنان

کارکنان بسیاری از کسب‌وکارها مهارت زیادی در استفاده از بسترهای ابری ندارند. بنابراین باید برنامه‌های آموزشی مختلفی را برای کارکنان برگزار کرد تا چالش‌های استفاده از سرویس ابری به حداقل برسد.

حاکمیت اطلاعات

در سرویس‌های ابری حاکمیت بر اطلاعات کار آسانی نیست. همیشه این نگرانی وجود دارد که عرضه‌کنندگان سرویس ابری به اطلاعات شرکت‌ها دسترسی داشته باشند. چنین اتفاقی ریسک‌های امنیتی، اقتصادی و اعتباری استفاده از رایانش ابری را افزایش می‌دهد.

قوانین دولتی و صنعتی

دولت‌ها و نهادهای حقوقی قوانینی برای نگهداری و انتقال داده وضع کرده‌اند. انطباق این قوانین با سرویس‌های ابری ممکن است گاهی دشوار باشد. سازمان‌های نظارتی ترجیح می‌دهند از محل ذخیره اطلاعات مطلع باشند و تا حد امکان دسترسی‌ها را محدود کنند.

کیفیت ابرها

عملکرد ابرها تحت کنترل کسب‌وکارها نیست. بنابراین اگر سرویس‌دهنده دچار نقض شود یا مسئولیت‌پذیر نباشد، ممکن است فرایندهای سازمانی سرویس‌گیرنده دچار اختلال شود. در نتیجه حتما باید به سراغ ارائه‌دهندگان معتبر سرویس‌های ابری رفت.

ابرهای خصوصی

ساخت یک ابر خصوصی یا ترکیبی کار پیچیده‌ای است. کارشناس‌ها و مدیران سازمان‌ها برای قبول چنین پیشنهادی همیشه ترس و دلهره دارند.

مهارجرت‌های پردردسر

گرچه یکی از مزایای سرویس‌های ابری امکان مهاجرت است اما این فرایند زمان‌گیر، هزینه‌بردار و گاهی آسیب‌رسان است. ایجاد اختلال در شبکه، از دست رفتن بخشی از داده‌ها، درگیر شدن نیروهای متخصص شرکت و … از جمله مشکلات احتمالی مهاجرت در سیستم‌های رایانش ابری است.

کاربردهای سرویس میزبانی کلود

میزبانی ابری یک تکنولوژی تکامل یافته است و می‌تواند نیازهای مختلفی را برطرف سازد. برخی از مهمترین کاربردهای سرویس‌های cloud computing عبارتند از:

تست و توسعه محصولات تکنولوژیک: رایانش ابری محیط‌ها و بسترهای مناسبی برای برنامه‌ریزی و اجرا پروژه‌ها در اختیار کسب‌وکارها قرار می‌دهد.

میزبانی بار کاری و فنی روتین یا زنده: کسب‌وکارها با رایانش ابری بار پردازشی کارهای روزانه خود را مدیریت می‌کنند. انعطاف در حجم منابع پردازشی به سازمان‌ها کمک می‌کند بستر عملیاتی سریع و ارزانی ایجاد کنند.

تجزیه و تحلیل داده‌های عظیم (Big data analytics): مقیاس‌پذیری و منابع نامحدود ابری به کسب‌وکارها کمک می‌کند تا فعالیت‌های پردازشی و محاسباتی عظیم را انجام دهند. پروژه‌های کلانی مانند Amazon EMR و Google Cloud Dataproc به همین سبک طراحی شده‌اند.

سرویس‌های IaaS: سرویس‌های IaaS امکان میزبانی زیرساخت‌های اطلاعاتی را برای شرکت‌ها فراهم می‌کنند. انجام پردازش‌های سنگین، ذخیره‌سازی داده و پیاده‌سازی پلتفرم‌های پرداختی از دیگر قابلیت‌های سرویس‌های IaaS‌ است که باعث صرفه‌جویی در هزینه و زمان می‌شود.

سرویس PaaS: سرویس PaaS به شرکت‌های کمک می‌کند تا برنامه‌ها را به شکلی آسان‌تر و منعطف توسعه دهند یا اجرا کنند. با سرویس‌های PaaS هزینه‌های نگهداری کاهش پیدا می‌کند و شرایط برای توسعه‌های آتی فراهم خواهد شد.

سرویس ترکیبی ابری: با استفاده از این سرویس امکان تلفیق ابر خصوصی و عمومی مهیا شده است تا فعالیت‌ها و فرایندهای کاری به روش‌های مختلفی انجام شوند.

سرویس چند ابری: استفاده از چندین ارائه‌دهنده به شرکت‌ها در انتخاب بهترین سرویس ابری، کاهش هزینه‌ها، استفاده از قابلیت‌های بیشتر، افزایش پایداری شبکه و بهبود محصولات کمک می‌کند.

سرویس ذخیره‌سازی ابری: با رایانش ابری، ذخیره‌سازی اطلاعات سریع‌تر و ارزان‌تر خواهد بود و همچنین دسترسی به داده‌ها راحت‌تر صورت می‌گیرد.

پشتیبانی اطلاعات (Data backup): استفاده از راهکارهای بکاپ‌گیری ابری امنیت داده‌ها را افزایش می‌دهد. به علاوه بکاپ‌گیری ابری آسان‌تر از ذخیره و بازیابی اطلاعات در زیرساخت‌های سنتی است.

مقایسه رایانش ابری و میزبانی سنتی وب

سرویس‌های رایانش ابری قابلیت‌ها و کاربردهای متنوعی دارند. به همین دلیل برخی‌ها برای استفاده از این سرویس‌ها دچار سردرگمی می‌شوند. بسیاری از سرویس‌های ابری مربوط به خدمات میزبانی وب است که با رایانش کلود تفاوت دارد. سه ویژگی باعث تمایز سرویس ابری و سرویس‌های سنتی میزبانی وب می‌شود.

چالش‌های امنیتی سرویس‌های میزبانی ابری

ویژگی اول عدم محدودیت در منابع پردازشی است. هزینه این منابع معمولا بر حسب زمان محاسبه می‌شود. علاوه بر این مقدار منابع انعطاف‌پذیر است و امکان کاهش یا افزایش آن وجود دارد. در نهایت سرویس‌های ابری توسط ارائه‌کننده مدیریت می‌شود و مصرف‌کننده فقط به یک کامپیوتر برای شروع کار نیاز دارد.

بهترین ارائه دهندگان خدمات رایانش ابری

شرکت‌های زیادی خدمات رایانش ابری ارائه می‌دهند. سه شرکت آمازون وب، پلتفرم ابری گوگل (GCP) و مایکروسافت آزور برترین مجموعه‌ها در این زمینه هستند. سایر CSP‌های مشهور عبارتند از:

  • Apple
  • Citrix
  • IBM
  • Salesforce
  • Alibaba
  • Oracle
  • VMware
  • SAP
  • Joyent
  • Rackspace

 برای انتخاب یک شرکت مناسب باید موارد متعددی را بررسی کرد. کیفیت پشتیبانی فنی، موقعیت سرورهای فیزیکی، انطباق نیازهای شرکت با سرویس‌های ارائه شده، مدل‌های پرداختی، قابلیت‌ها و توانایی‌های فنی، امنیت اطلاعات، فرایندهای کاری و خدمات جانبی از جمله ویژگی‌های مهم برای انتخاب یک ارائه‌دهنده سرویس‌ ابری است.

 در کشور ایران نیز هاست ایران یکی از بزرگ‌ترین و معتبرترین شرکت‌های ارائه خدمات ابری است که می‌توانید از خدمات آن استفاده کنید.

امنیت سرویس cloud computing

امنیت سرویس‌های ابری یکی از مهمترین دغدغه‌های شرکت‌ها برای استفاده از این خدمات است. مجموعه‌های ارائه‌دهنده زیرساخت‌های خود را در اختیار کسب‌وکارهای مختلفی قرار می‌دهند. بنابراین تامین امنیت یک ابر عمومی کار مشکل و پرچالشی به نظر می‌رسد. تخصیص صحیح منابع، مدیریت دسترسی‌ها، تنظیم سرعت پردازش و … چالش‌های مهم مدیریت ابرهای عمومی است.

بررسی راهکارهای استفاده از رایانش ابری در ایران

بسیاری از کسب‌وکارها که محدودیت‌های حکومتی و دولتی دارند، تمایلی به خرید سرویس رایانش ابری ندارند. ترس از سرقت اطلاعات یا قطع دسترسی مهمترین دلایل این مجموعه‌ها برای عدم استفاده از سیستم پردازش کلود است. البته در سال‌های گذشته ابهامات و چالش‌های چنین سازمان‌هایی نیز تا حدی رفع شده است.

تاریخچه رایانش ابری

اولین گام‌ها برای توسعه سرویس‌های رایانش ابری در دهه‌های ۱۹۵۰ و ۱۹۶۰ برداشته شد. در آن زمان شرکت‌ها استفاده از اَبَرکامپیوترها را آغاز کردند. به دلیل گران بودن تجهیزات، شرکت‌ها شروع به استفاده مشترک از تجهیزات کردند. بدین ترتیب اولین ابرهای پردازشی ایجاد شد و شرکت‌ها با به اشتراک گذاشتن تجهیزات پردازشی، در هزینه‌، زمان و انرژی صرفه‌جویی قابل توجهی کردند.

لیک لیدر (J.C.R. Licklider)، دانشمند آمریکایی، در سال ۱۹۶۹ پروژه‌ای به منظور اتصال کامپیوترهای سراسر جهان به یکدیگر طراحی کرد. این پروژه اولین اقدام رسمی برای تشکیل ابرهای امروزی محسوب می‌شود. چند سال بعد با پیدایش تکنولوژی ماشین مجازی، پیشرفت قابل توجهی در دستیابی به سرویس‌های رایانش ابری به وجود آمد. در دهه ۱۹۷۰ و ۱۹۸۰ شرکت‌های مایکروسافت، اپل و IBM فناوری‌هایی را توسعه دادند که باعث ارتقا فضای ابری شد. در نهایت سال ۱۹۹۹ شرکت Salesforce اولین سرویس ابری تجاری‌سازی شده را به وب‌سایت‌ها ارائه کرد.

سال ۲۰۰۶ نیز آمازون‌وب‌سرویس راه‌اندازی شد و به دنبال آن غول‌های فناوری مثل گوگل و مایکروسافت وارد صنعت cloud computing شدند.

آینده صنعت پردازش ابری و ارتباط با فناوری‌های نوظهور

در سال ۲۰۱۹ بیش از ۳۰ درصد از مدیران شرکت‌های تکنولوژیک ابرهای عمومی را اولویت اصلی خود برای خدمات پردازشی اعلام کردند. با این حال هنوز ابرها سهم زیادی در میزبانی از وب‌سایت‌ها ندارند. قطعاً در آینده‌ای نزدیک شاهد مهاجرت کسب‌وکارها به سرویس‌های ابری خواهیم بود. شرکت‌ها می‌دانند برای رقابت در بازارهای جدید به خدمات ابری نیاز خواهند داشت.

به نظر می‌رسد مدیران کسب‌وکارها هنوز به دنبال ارائه‌دهنده‌ها و سرویس‌های مناسب هستند. آن‌ها می‌خواهند پس از مهاجرت به سرویس ابری، شانس بیشتری برای پیشرفت و توسعه داشته باشند. از طرفی شرکت‌ها و مجموعه‌های بزرگی مثل IBM و VMware تلاش می‌کنند تا سازمان‌ها و نهادهای بزرگ و قانونی را برای استفاده از خدمات ابری متقاعد کنند.

هنوز هم به نظر می‌رسد برخی کسب‌وکارها تمایلی به انتقال اطلاعات حیاتی و کلیدی خود به ابرهای عمومی ندارند. همان طور که ذکر شد امنیت مهمترین چالش ابرهای عمومی است و ارائه‌دهندگان این سرویس‌ها تلاش می‌کنند تا با بهبود پروتکل‌های امنیتی و طراحی سرویس‌های سفارشی‌سازی شده، خیال سرویس‌گیرندگان را از این بابت راحت کنند.

سرویس های پردازش ابری و خدمات کلود در ایران

هوش مصنوعی (AI) و یادگیری ماشینی (machine learning) از دیگر محصولات نوظهور فناوری است که با استفاده از سرویس‌های ابری می‌تواند به تکامل برسد. شرکت‌های Amazon Lex، Amazon Polly، Google Cloud Machine Learning Engine و Google Cloud Speech API بر روی طراحی و ارائه سرویس‌های ابری مرتبط با هوش مصنوعی و یادگیری ماشینی تمرکز کرده‌اند.

وضعیت این روزهای ارائه‌دهندگان رایانش ابری

در حال حاضر ارائه‌دهندگان سرویس‌های ابری در دو جبهه رقابت می‌کنند. جبهه اول مربوط به سهم بازار ابری است و جبهه دوم به بازارهای سنتی و سرورهای فیزیکی تعلق دارد. در درجه اول شرکت‌های ارائه‌دهنده سرویس ابری تلاش می‌کنند با تنوع بخشیدن به خدمات، نظر کسب‌وکارهایی که هم‌اکنون از سرویس ابری استفاده می‌کنند را جلب کنند. در گام بعد ارائه‌دهندگان عمومی IaaS و پلتفرم‌های مشابه تلاش می‌کنند سرویس‌های بهتری برای مصرف‌کنندگان خدمات سنتی طراحی کنند.

یکی از نمونه‌های مشهور این سرویس‌ها، پردازش بدون نیاز به سرور است. در این سرویس توسعه‌دهندگان بدون نیاز به سرورهای فیزیکی و منابع پردازشی می‌توانند پروژه‌های خود را در فضای اجاره‌ای طراحی و اجرا کنند. مجموعه‌های AWS Lambda، Google Cloud Functions و Azure Function جزو بهترین شرکت‌ها در ارائه چنین خدماتی هستند.

رایانش ابری عمومی نیز به پردازش داده‌های کلان کمک می‌کند. شرکت‌هایی مثل Google BigQuery خدماتی در حوزه ذخیره‌سازی داده‌ها در مقیاس بزرگ و مجموعه‌ Microsoft Azure Data Lake Analytics سرویس‌هایی در بخش پردازش داده‌های عظیم عرضه می‌کنند.

سخن پایانی

رایانش ابری یکی از جدیدترین دستاوردهای حوزه تکنولوژی در زمینه میزبانی وب، پردازش و ذخیره اطلاعات است. صرفه‌جویی در هزینه‌ها، تسهیل فرایندهای کاری، کاهش زمان انجام کارها و … از مزیت‌های سرویس‌های رایانش ابری است. شرکت‌های آمازون وب و مایکروسافت آزور از جمله پیشگامان این صنعت هستند. می‌توان اذعان کرد بزودی تمام کسب‌وکارها مجبور به مهاجرت به سرویس‌های میزبانی ابری خواهند شد. پس هر چه زودتر باید ارائه‌دهنده‌ای معتبر برای دریافت سرویس‌های cloud computing پیدا کرد و برای مهاجرت به دنیایی جدید آماده شد.

خرید هاست لینوکس

تیم تحریریه هاست ایران

تیم تحریریه مجله هاست ایران متشکل از کارشناسان و نویسندگان متخصص در حوزه وب و هاستینگ است. این تیم با هدف ارائه محتوای ارزشمند و به‌روز به کاربران، به بررسی و تحلیل خدمات مختلف هاستینگ، آموزش‌های فنی و راهنمایی‌های کاربردی می‌پردازد. اعضای تیم با تجربه و دانش خود، سعی در ارتقاء آگاهی کاربران دارند و به آنها کمک می‌کنند تا بهترین تصمیمات را در زمینه انتخاب خدمات آنلاین بگیرند. تعهد به کیفیت و دقت در ارائه اطلاعات، از ویژگی‌های بارز این تیم است.

Related Articles

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

7  +  1  =  

Back to top button