SSH چیست و چه کاربردی دارد؟
SSH چیست و چه کاربردی دارد؟ این سؤال را اغلب کسانی که قصد دارند یکی از انواع سرورهای مجازی و… را تهیه کنند مطرح میکنند. امنیت دادههایی که بین سرور و کلاینت رد و بدل میشوند بسیار مهم است. به همین دلیل از پروتکلهای امنی مانند SSH برای دسترسی به سرور استفاده میشود، تا دادههایی که بین کلاینت و سرور رد و بدل میشوند در معرض دسترسی هکرها یا نفوذ گران قرار نداشته باشند.
پروتکل SSH چیست؟
SSH مخفف عبارت Secure Shell یا Secure Socket Shell بوده و به عنوان پروتکل امنیتی برای دسترسی به سرور از راه دور شناخته میشود. این پروتکل از تکنیکهای رمزگذاری پیشرفتهای برای رمزگذاری تمام ارتباطاتی که بین مدیر سرور و کلاینت به صورت دوطرفه وجود دارد استفاده میکند.
به طور معمول از پروتکل SSH در سرورهای لینوکسی برای برقراری امنیت دسترسی از راه دور مدیر شبکه به سرور استفاده میشود؛ بنابراین شرکتهای هاستینگ و مراکزی که خدمات سرور مجازی، سرور اختصاصی و … ارائه میدهند از جمله کسانی هستند که از این پروتکل استفاده میکنند، تا امنیت سرورهایشان را برای کاربرانی که از این سرویسها برای میزبانی وبسایتهایشان و …. استفاده میکنند تأمین کنند.
مروری بر تاریخچه SSH
برای شناخت و درک معنای SSH و عملکرد آن، لازم است که نگاهی به تاریخچه این پروتکل امنیتی بیندازیم. آقای Tatu Ylonen اولین فردی بود که در سال ۱۹۹۵ پروتکل SSH را استفاده کرد. هدف از ابداع این پروتکل، جلوگیری از حملات شناسایی رمز عبور در دانشگاه فناوری هلسینکی بوده است.
این پروتکل بعد از ابداع جایگزین پروتکلهای ناامنی مانند Telnet شد و به مرور نسخه رایگان آن گسترش پیدا کرد و به یک نسخه اختصاصی و حرفهای تبدیل شد. امروزه هنوز هم این پروتکل امنیتی در حال توسعه است و برای امن شدن سرورها از آخرین نسخه SSH استفاده میشود.
کاربرد SSH چیست؟
پروتکل SSH در همه مراکز داده و شرکتهای ارائه دهنده خدمات میزبانی وجود دارد. این پروتکل به طور پیشفرض روی سرورهای یونیکس، لینوکس و مک قابل مشاهده است و برای ایمنسازی انواع مختلف ارتباطات بین یک ماشین محلی و یک میزبان راه دور استفاده میشود. در واقع، وظیفه تامین امنیت دسترسی از راه دور به منابع، اجرای دستورات از راه دور، به روز رسانی سرور و… بر عهده این پروتکل است.
پروتکل SSH علاوه بر تأمین امنیت بیشتر برای مدیریت روترها، پلتفرمهای مجازیسازی، سیستمعاملها، مدیریت داخلی سیستمها و برنامههای کاربردی انتقال فایل و… نیز اشاره کرد. در واقع برای ایجاد لایه انتقال (transport layer) جهت تأمین امنیت بین سرور و کلاینت، لایه احراز هویت (authentication layer) برای احراز هویت مشتری و لایه اتصال (connection layer) برای مدیریت کردن کانالهای ارتباطی پس از احراز هویت از این پروتکل استفاده میشود؛ بنابراین پروتکل SSH امنیت سرور را به صورت همهجانبه تأیید میکند.
امکانات و قابلیتهای پروتکل SSH
در بررسی SSH چیست و چه کاربردی دارد؟ بعضی از کاربران علاقهمند هستند که بدانند آیا تأثیر SSH در سایت ثابت شده، یا اینکه این پروتکل فقط در برقراری امنیت سرور کاربرد دارد. جهت درک بهتر این موضوع، امکانات و قابلیتهای پروتکل SSH را در ادامه ارائه کردهایم.
- امنیت بیشتر در مقایسه با Telnet و سایر پروتکلهای ارتباطی امکان احراز هویت و ایجاد نشستهای معتبر و تایید شده
- برقراری اتصال با کلید خصوصی به منظور افزایش امنیت
- امکان وارد کردن انواع دستورات و انتقال فایلهای حجیم با آن
- حفظ ارتباط پایدار و کم ریسک
- امکان انتقال اطلاعات در بستری ایمن
- مدیریت زیرساختهای شبکه
راههای افزایش امنیت با SSH
با وجود اینکه کاربرد SSH تأمین امنیت سایت است و با استفاده از این پروتکل میتوانید تأثیر SSH در سایت را برای جذب مخاطبان بیشتر مشاهده کنید، اما روشهای متعددی وجود دارد که با کمک آنها میتوانید از این پروتکل بیشترین بهرهوری را داشته باشید. از جمله این موارد میتوان به گزینههای زیر اشاره کرد.
- ایجاد کلید خصوصی و اتصال به واسطه آن
- تغییر پورت پیشفرض SSH
- اعمال محدودیت IP برای اتصال از طریق SSH
- بهروزرسانی مداوم سیستمعامل و سرویس SSH
معرفی بهترین نرمافزارهای اتصال SSH
PUTTY چیست؟ و چطور این نرمافزار با کمک برقراری ارتباط امن بین کلاینت و سرور به بیشتر شدن امنیت سرور کمک میکند. اگر شما نیز با این سؤال مواجه هستید، لازم است که نحوه اتصال به سرویس ssh و نرمافزارهایی که برای برقراری این ارتباط بین کلاینت و سرور استفاده میشوند را بشناسید.
نرمافزار پوتی PUTTY به عنوان محبوبترین نرمافزار در بین مدیران سرور جهت تأمین امنیت شناخت میشود. این نرمافزار از ssh، Telnet و SFTP پشتیبانی میکند و روی سیستمعاملهای مک و لینوکس میتوانید آن را استفاده کنید. این نرمافزار امکان ذخیره کانکشن را برای مدیران سرور فراهم میکند و نیازی به خاطر سپردن تمام جزئیات برای اتصال به دیوایس را نخواهید داشت.
نرمافزار سولار پوتی Solar PuTTY یک نرمافزار رایگان و منبع باز است و میتواند رمز عبور و کلیدهای خصوصی را ذخیره کند. این نرمافزار نیازی به نصب ندارد و میتوانید به راحتی آن را استفاده کنید.
از دیگر نرمافزارهایی که برای استفاده از ssh میتوانید از آنها کمک بگیرید میتوان به نرمافزار Termius و نرمافزار KITTY اشاره کرد.
سؤالات متداول پیرامون ssh
۱) چه زمانی از ssh استفاده میکنیم؟
Ssh یک پروتکل حرفهای برای تأمین امنیت دادهها است و اغلب در انتقال فایل امن و سرورها برای تأمین امنیت دادهها استفاده میشود.
۲) رمزگذاریهای قابل استفاده در پروتکل ssh چیست؟
پروتکل ssh از رمزنگاری متقارن، رمزنگاری نامتقارن و رمزنگاری هشینگ برای تأمین امنیت دادهها استفاده میکند.
۳) تفاوت SSH1 و SSH2 چیست؟
SSH2 نسل جدید این پروتکل بوده و از SSH1 امنتر است.
سخن پایانی
افزایش سرعت سایت و امنیت پلتفرمی که دارید در اعتماد کاربران به یک اپلیکیشن یا سایت بسیار موثر است. بخش مهمی از این موضوع به هاستینگ و دیتاسنتری که خدمات میزبانی وب را ارائه میدهد بستگی دارد. مدیران سرورها جهت افزایش امنیت دادههایی که بین کلاینتها و سرورها برقرار میشوند و محافظت از اطلاعات کاربران روشهای مختلفی را در نظر میگیرند. یکی از این روشها استفاده از پروتکل امنیتی شناخته شده ssh است.
در این مطلب درباره SSH چیست و چه کاربردی دارد؟ نکاتی که باید بدانید را ارائه کردیم.در جمع بندی موارد ارائه شده میتوان به این موضوع اشاره کرد که با کمک ssh تمام دادهها به صورت رمزگذاری شده مبادله میشوند و امنیت و محرمانگی اطلاعات تامین خواهد شد.