Redundancy در سرور چیست؟
واژهی Redundancy در حالت عادی به معنای افزونگی است؛ اما زمانی که در حوزه آی تی از آن استفاده میشود، به مفهومی مهم تبدیل میشود.
در دنیای آی تی، ریداندنسی سرور به معنای «نسخه کپی از اجزا یا توابع ضروری سیستم، با هدف افزایش قابلیت اعتماد سیستم است که معمولاً در قالب بکاپ و به منظور بهبود عملکرد سیستم از جمله دریافت کنندههای GNSS یا فرآیند کامپیوتر چند ریسمانی بکار میرود.»
تضمین آپتایم Redundancy در سرور چیست؟
تضمین آپتایم در سرور از اهمیت زیادی برخوردار است. از این جهت، شما به سرورهایی نیاز دارید که از آپتایم بالا برخوردار بوده و به هنگام مواجه شدن با مشکلات، از بروز اختلال در وبسایت شما جلوگیری کند. اگر برای شرکت یا سازمان خود، سرور تهیه کردهاید، داشتن سرور ریداندنسی نیز یکی از احتیاجات شما خواهد بود. سرور ریداندنسی به منظور تهیه بکاپ، لود بالانسینگ یا هر نوع اقدامات پشتیبانی از اطلاعات بکار میرود.
داشتن سرور ریداندنسی برای شرکتهایی ضرورت دارد که در دسترس بودن همیشگی سرور، یکی از احتیاجات آنهاست. یک سرور ریداندنسی از ظرفیت محاسبه و ذخیره، اپلیکیشن اجرایی و همچنین تنظیمات مشابه با سرورهای عادی بهره میبرد.
یک سرور ریداندنت تا زمانی که به آن احتیاجی نباشد آفلاین باقی میماند و همانند سرورهای اصلی شما به صورت دائمی روشن نمیماند. در واقع، سرور ریداندنسی دارای نتورک است، پس از این طریق میتواند در زمان لازم، فعال باشد. زمانی که سرور اصلی شما با مشکل مواجه میشود، داون میشود یا با حجم زیادی از ترافیک مواجه شود، سرور ریداندنسی میتواند با به اشتراک گذاشتن حجم ترافیک و کاهش مشکلات، به برطرف کردن مسائل بپردازد.
نکته جالب توجه این است که یک سرور ریداندنسی تا زمانی به آن احتیاجی نباشد، در حالت آفلاین باقی میماند. در واقع، این سرور روشن بوده و به شبکه نیز متصل است، اما تنها زمانی که درخواستی سمت آن ارسال شود، شروع به فعالیت میکند.
زمانی که سرور اصلی با اختلال یا ترافیک شدیدی مواجه شود، سرور ریداندنسی فعال میشود و بجای سرور اصلی، وظایف را بر عهده میگیرد. در این شرایط، ترافیکهایی که سمت سرور اصلی بوده است، با سرور ریداندنسی به اشتراک گذاشته شده و مشکلات پیش آمده را به حداقل میرساند.
با این حال، این سرور و راه اندازی آن، هزینه بیشتری را برای شما به دنبال خواهد داشت. همچنین باید برای هر دو سرور خود، فضای کافی تهیه نمایید.
چرا به سرور ریداندنسی احتیاج داریم؟
امروزه این مسئله بسیار مهمی است که از اطلاعات سازمان خود بر روی سرورها نسبت به هر گونه تهدیدی به خوبی مراقبت کنیم. تفاوت بین شرکتی که اقدام به اعمال استراتژی قوی برای محافظت از اطلاعات خود میکند و سازمانی که توجهی به امنیت و بقای اطلاعات خود نمیکند، در نظر داشتن تئوری مساله نیست، بلکه نحوه اعمال استراتژی بهتر است.
در جهانی که اکثریت سازمانها با استفاده از زیرساختهای دیجیتال ساخته شدهاند، سرورهای ریداندنسی باید به عنوان عنصری اساسی و ضروری در هر فرآیند کاری در نظر گرفته شوند.
خرابی سخت افزارهای سرور اصلی، مشکلات به وجود آمده در اپلیکیشنها، مشکلات شبکه و دیگر مسائلی از این دست، میتوانند عملکرد مناسب سرورهای اصلی را به خطر بیاندازند. در نتیجه دسترسی کاربران به سرویس آنلاین شما و دیتای مورد نظرشان نیز قطع خواهد شد. این امر موجب کاهش بهره وری سرویس شما میشود.
تمام این مشکلات در سازمان شما میتواند با بکار گیری سرور ریداندنسی حل شود. با تهیه نسخه بکاپ از دادههای ضروری بر روی فضایی مجزا، هر دادهای را میتوان به سرعت و به آسانی از طریق سرور دوم بازیابی کرد بر روی سرور اصلی بازیابی کرد. به همان میزان که صحت اطلاعات و دسترسی آنها برای اپلیکیشنها و عملکرد سازمان شما اهمیت دارند، تهیه سرور ریداندنسی نیز از اهمیت زیادی برخوردار است.
مزایای سرور ریداندنسی برای سایت شما
سرورهای ریداندنس، با ارائه بکاپ از دادههای شما به منظور دسترسی به دیتای ضروری در شرایط مواجهه با مشکلات و یا آفلاین شدن سرورهای اصلی، کسب و کار شما را تضمین میکند.
اگر یک سرور داون شود، سرور پشتیبانی میتواند تا زمان بازگشت سرور اصلی به روند عادی خود، سایت و سرویس شما را آپ نگه داشته تا از این طریق کاربران شما به آن دسترسی داشته باشند.
مقاله مرتبط: ۱۰ باور غلط در مورد سرور اختصاصی
همچنین این سرورها مجهز به سیستم مانیتورینگ real-time هستند که سرور شما را برای خطاهای ممکن، بررسی میکند. این موضوع به این معناست که کسب و کار شما با استفاده از این سرور، سلامت و امنیت خود را حفظ خواهد کرد.
انواع سرور ریداندنسی
سرورهای ریداندنسی انواع متفاوتی دارند که در ادامه به بررسی هر کدام از آنها میپردازیم:
۱. افزونگی دامنه، فرانت اند و سرورهای اعتبارسنجی
این سرور به منظور لود بالانسینگ بکار رفته تا از این طریق به کاربران این اطمینان را بدهد که در هر شرایطی به سرویس خود دسترسی خواهند داشت. به عنوان مثال، سرور دایرکتوری فعال ویندوز، دسترسی کاربر به دامنه را در شرایطی که سرور اصلی داون یا شلوغ باشد، تضمین میکند.
مقاله مرتبط: وب سرور چیست؟ معرفی انواع مختلف وب سرورDNS Zone Editor
۲. سرورهای بکاپ
منابع یک سرور بکاپ میتواند با سرور اصلی به اشتراک گذاشته شود. اعمال هر گونه تغییر در سرور اصلی در سرور بکاپ از طریق ابزارها و نرم افزارها کپی خواهد شد. زمانی که سرور با مشکلی مواجه میشود، سرور بکاپ به کمک آمده و سرویس را در دسترس نگه میدارد.
۳. سرورهای بهبود پس از مشکلات
این نوع از سرور، از تمام فایلها نسخهی پشتیبان ذخیره کرده و در زمان مواجه شدن با مشکلات، دادهها را بازیابی کرده و فرآیندها را مجددا اجرا میکند.
چگونه یک سرور ریداندنسی ایجاد کنیم؟
به منظور راه اندازی یک سرور ریداندنسی برای سرویس خود، به دو سرور مجزا (سرور اصلی و سرور فرعی) نیاز دارید.
سرور ریداندنسی، سرور اصلی را برای وجود هرگونه مشکلی بررسی میکند. در صورت تشخیص خطا، این سرور به صورت خودکار، رکورد DNSها را بروزرسانی کرده، در نتیجه ترافیک شبکه به سمت سرور دوم ریدایرکت خواهد شد.
زمانی که سرور اصلی مجددا به فعالیت خود ادامه دهد، ترافیک دوباره به سمت سرور اصلی بازخواهد گشت. اگر این فرآیند ریدایرکت و بازگشت ترافیک به درستی عمل کند، بازدیدکنندگان سایت متوجه هیچ گونه تغییراتی نخواهند شد.
IP failover چیست؟
این یک تکنیک محبوب برای سرور ریداندنسی است. سرورها فرآیندهایی حیاتی را اجرا میکنند و زمانی که یک سرور از این فرآیند در سرورهای دیگر غافل شود، سرور ریداندنسی مدیریت IPها را در سروری که از دسترس خارج شدهاست، بر عهده میگیرد.
این تکنیک مدیریت آی پی بین سرورهایی اجرا میشود که از یک سوئیچ و شبکه مشترک استفاده میکنند.
در چه موارد دیگری باید از ریداندنت استفاده کرد؟
علاوه بر سرور ریداندنت، سازمان شما باید اطمینان حاصل کند که بخشهایی دیگری نیز در دسترس هستند تا نسخهای کپی از تمام اطلاعات در اختیار شما گذاشته تا بتوانید در موارد اضطراری، آپتایم سایت و سرویس خود را حفظ کنید.
بکاپها
گرفتن بکاپ به شما این امکان را میدهد که از ذخیره شدن نسخهای پشتیبان از اطلاعات سایت خود بر روی فضایی لوکال، ابری یا دیتا سنتری در موقعیت مکانی دیگر اطمینان حاصل کنید. در نتیجه در مواقع روبرویی با مشکلات و خطا، میتوانید به راحتی دادههای خود را بر روی سرور بازگردانی کنید.
دیسک درایوها
درایوهای سرور همیشه باید در دسترس باشند. پس اگر به هر دلیلی، دیسک درایوی در سرور اصلی از دسترس خارج شد، بلافاصله درایو دیگری جایگزین آن خواهد شد. استفاده از تکنولوژی raid نیز به شما این امکان را میدهد تا در صورت خرابی حتی یکی از دیسک درایوها، سرور همچنان به فعالیت خود ادامه دهد.
تامین کننده برق
تامین کننده برق ریداندنسی باید بر روی سرورهای پشتیبان قرار بگیرند که در صورت با مشکل مواجه شدن برق سرور اصلی، برق آن را تامین نماید.
اتصال شبکه
اگر نیاز است که سرور شما به صورت دائم به اینترنت متصل باشد، داشتن سرویس اینترنتی مجزا از یک سرویس دهنده متفاوت نیز ضروری است. در این صورت، با قطع اتصال یکی از خطوط، ترافیک به سمت خط دیگری فرستاده خواهد شد.