سرورهای ویندوزی

پاورشل چیست؟ آموزش نحوه فعال سازی Powershell

به این post امتیاز دهید

PowerShell را می‌توان یک موتور اتوماسیون مبتنی بر خط فرمان تعاملی دانست که مایکروسافت آن را به صورت اختصاصی برای کمک به متخصصان فناوری اطلاعات و با هدف پیکربندی سیستم‌ها و خودکار‌سازی وظایف اداری ایجاد کرده است.


امروزه، PowerShell به طور پیش‌فرض در سیستم‌های جدید ویندوز وجود دارد و شما می‌توانید به سادگی “powershell” را در نوار جستجوی ویندوز تایپ کنید تا آن را به کار بگیرید. در ادامه به بررسی کامل اینکه پاورسل چیست و نحوه فعال‌سازی آن خواهیم پرداخت.

پاورشل (Powershell) چیست؟

PowerShell ابزاری است که به متخصصان فناوری اطلاعات اجازه می‎دهد تا با یک رابط خط فرمان (CLI) تعامل داشته باشند و از این طریق وظایف را خودکار کنند. این ابزار همچنین می‌تواند به عنوان یک زبان برنامه‌نویسی عمل کند. پاورشل معمولا به عنوان یک جایگزین بهتر برای CMD یا همان Command Prompt در نظر گرفته می‌شود که امکانات گسترده‌تری برای مدیریت سیستم، توسعه اسکریپت‌ها و اتوماسیون به کاربران می‌دهد.

در‌واقع PowerShell یک CLI ارائه می‌دهد که کاربران می‌توانند از آن در سه سیستم‌عامل macOS، Windows یا Linux استفاده کنند. یکی از مزایای استفاده از PowerShell این است که این ابزار بر اساس تکنولوژی .Net شرکت مایکروسافت طراحی شده است در نتیجه می‌تواند به جای متن، تمامی Objectهای net. را بازگردانی کند.

همچنین PowerShell یک چارچوب مدیریتی به نام پیکربندی حالت مطلوب (DSC) ارائه می‌کند که کار مدیران سیستم و سایر متخصصان فناوری اطلاعات را آسان‌تر می‌کند تا سرورها به درستی کار کنند.

مفاهیم میزبانی وب را بخوانید.

تاریخچه پاورشل

جفری اسنور خالق ابزار پاور شل است. در ۲۰۰۳ بود که اولین نسخه خصوصی از این ابزار با نام Monad به نمایش گذاشته شد. پس از آن در دو سال متوالی سه نسخه دیگر از این ابزار در نسخه‌های عمومی رونمایی شد. در نهایت در آوریل ۲۰۰۶، نام Monad به Windows PowerShell یعنی آنچه که امروز از آن می‌شناسیم تغییر کرد.
در ابتدا قرار بود پاورشل یک رابط خط فرمان توسعه‌پذیر باشد. این تصمیم بنابر ساختار محدود ویندوز گرفته شده بود؛ چرا که در آن زمان ویندوز اجازه استفاده از ابزارهای یونیکس را به کاربران نمی‌داد. در تمامی نسخه‌های یاد شده یک محدودیت اصلی وجود داشت و آن هم این بود که امکان استفاده از ابزار پاورشل بر روی سیستم‌عامل‌های دیگر نظیر مک و لینوکس وجود نداشت.

در نهایت با اپن سورس کردن این ابزار، این محدودیت از بین رفت در سال ۲۰۱۶ نسخه جدیدی از پاورشل با خصوصیت اپن سورس بودن و نام جدید PowerShell Core رونمایی شد.

کاربردهای پاورشل

اگرچه در هر نسخه جدیدی از پاورشل که منتشر می‌شود مایکروسافت ویژگی‌ها و کاربردهای جدیدی را به آن اضافه می‌کند، اما آنچه باعث محبوبیت روزافزون این ابزار می‌شود ویژگی‌ها و کاربردهای زیر است:

مدیریت زیرساخت به عنوان کد

این ابزار چارچوب مدیریتی خاص خود را دارد. در‌واقع پاورشل یک فریم ورک با نام DCS یا پیکربندی حالت مطلوب در اختیار شما قرار می‌دهد که با استفاده از آن می‌توانید زیرساخت سیستم خود را با کدها و برنامه‌نویسی مدیریت کنید. این ویژگی می‌تواند کاربرد دو منظوره پاورشل را به خوبی به ما نشان بدهد.

اتوماسیون کردن تسک ها

آنچه متخصصان حوزه فناوری را به سوی استفاده از پاورشل ترغیب می‌کند همین خاصیت اتوماسیون‌سازی تسک‌هاست که می‌تواند نقش موثری در مدیریت زمان داشته باشد. در‌واقع به کارگیری پاورشل، توابع، کلاس‌ها، cmdlet و ماژول‌ها می‌تواند فرایند توسعه برای متخصصان DevOps بسیار آسان کند.

اتوماسیون کردن تسک ها

ارائه دستورات از راه دور

ادمین‌ها می توانند با استفاده از فناوری‌هایی مانند Windows Management Instrumentation و WS-Management، از راه دور با ابزار پاورشل بر روی سیستم‌های مختلف کار کنند. به عنوان مثال، پروتکل WS-Management این امکان را برای کاربران فراهم می‌کند تا دستورات و اسکریپت‌های PowerShell را روی رایانه‌های راه دور اجرا کنند.

نقش راهنمایی کاربران

کاربران می‌توانند از طریق cmdlet Get-Help درباره اصول کار با PowerShell و اجزای خاص مانند cmdletها اطلاعات بیشتری کسب کنند. پارامتر -online نیز وجود دارد که دسترسی به مقالات راهنما درباره یک موضوع خاص در وب را به آسانی فراهم می کند.

مزایای به کارگیری پاورشل

مدیران می‌توانند از PowerShell برای مدیریت طیف وسیعی از فعالیت‌ها استفاده کنند. در هنگام به کارگیری این ابزار مزایای زیر موجب افزایش رضایت شما خواهد بود:

افزایش بهره وری

PowerShell از طریق خودکار‌سازی بسیاری از کارهای تکراری و همچنین دسترسی به ابزارهای پیشرفته مدیریت سیستم، بهره‌وری را در کار شما بهبود می‌بخشد. به گونه‌ای کارهایی که به طور سنتی ساعت‌ها طول می‌کشد را می‌توان با چند کلیک ساده و در کوتاه‌ترین زمان ممکن انجام داد.

مقیاس پذیری

اسکریپت‌های PowerShell را می‌توان در چندین سیستم به طور همزمان اجرا کرد. همین ویژگی به طور قابل توجهی مداخله دستی را کاهش می‌دهد. با به کارگیری ابزار پاورشل مدیران به راحتی می‌توانند کارهای خود را بر روی چندین سیستم مدیریت کنند.

سهولت در یادگیری

برای کاربرانی که با رابط‌های خط فرمان آشنا هستند، یادگیری PowerShell نسبتا آسان است.این ابزار با استفاده از Cmdletها و دستورات ساده، امکان مدیریت سیستم‌عامل ویندوز و اتوماسیون وظایف را فراهم می‌کند.
همچنین، وجود مستندات جامع و راهنماهای آنلاین به کاربران کمک می‌کند تا به سرعت با مفاهیم پایه آشنا شوند و توانایی‌های خود را گسترش دهند.

ابزار مدیریتی قدرتمند و از راه دور

قابلیت‌های از راه دور PowerShell به sysadminها اجازه می‌دهد سیستم‌ها را بدون نیاز به دسترسی فیزیکی مدیریت کنند. این موضوع با کمک کدهای ویندوز پاورشل و ابزار Windows Management و WS-Management امکان‌پذیر است.

ساختارهای برنامه نویسی پاورشل

همانطور که مطرح شد یکی از کاربردهای اصلی در پاورشل استفاده از این ابزار به عنوان یک ابزار برنامه‌نویسی است. برخی از مهم‌ترین ساختارهای برنامه‌نویسی پاورشل عبارت‌اند از:

ساختار if

در یک ساختار if اگر عبارت شرطی درست ارزیابی شود، PowerShell بلوک اسکریپت را اجرا می‌کند. همچنین می‌توانید بعد از دستور if یا else if از عبارت else استفاده کنید.

دستور else از عبارت شرطی استفاده نمی‌کند. البته لازم به ذکر است که PowerShell عبارات موجود در بلوک اسکریپت else را فقط زمانی اجرا می‌کند که تمام عبارات شرطی قبلی به غلط ارزیابی شوند.
نمونه‌ای از این ساختار را در زیر مشاهده می‌کنید:


if (conditional_expression) { statement_list}

ساختار while

دستور while یا حلقه while، تا زمانی که یک عبارت شرطی به درستی ارزیابی شود، کد نوشته شده را تکرار می‌کند. اما اگر به هر دلیلی عبارت شرطی در ابتدا نادرست ارزیابی شود، دستور while ممکن است بلوک اسکریپت خود را اجرا نکند. نمونه‌ای از این دستور را در زیر ببینید:


while (conditional_expression) { statement_list}

ساختار switch

دستور switch مجموعه‌ای از دستورات if است. در‌واقع زمانی که مجموعه‌ای از دستورات if دارید، ساختار سوییچ به شما کمک می‌کند که کدهای خواناتری بنویسید. دستور switch از پارامترهای مختلفی پشتیبانی می‌کند برای مثال:
• -Regex
• -Wildcard
• -Exact
• -CaseSensitive

دستور switch همچنین یک پارامتر -File برای خواندن ورودی از یک فایل ارائه می‌دهد که کار را برای کاربران به شدت آسان می‌کند. نمونه‌ای از این ساختار را در زیر مشاهده می‌کنید:


switch (test_statement) { match_expression_1 { statement_list_1 } match_expression_2 { statement_list_2 } default { statement_list_3 }}

آموزش راه اندازی پاورشل در ویندوز

ابزار کاربردی پاورشل به صورت پیش‌فرض بر روی تمامی نسخه‌های ویندوز جدید وجود دارد. در نتیجه برای کار با این ابزار کافیست نام آن را در نوار سرچ دسکتاپ خود جستجو کنید.

آموزش راه اندازی پاورشل در ویندوز


با باز کردن برنامه، محیطی شبیه به تصویر زیر برای شما گشوده خواهد شد.


در این محیط می‌توانید دستورات مورد‌نیاز خود را وارد کنید و cmdletهای مورد‌نظر خود را تایپ کنید.

تفاوت powershell و command در ویندوز

Command یک محیط خط فرمان ساده است و از دستورات سنتی DOS استفاده می‌کند. این ابزار بیشتر با هدف اجرای دستورات پایه‌ای و مدیریت فایل‌ها طراحی شده است و کاربردهایی نظیر اتوماسیون ندارد. همچنین امکان مدیریت از راه دور را نیز به کاربران نمی‌دهد.

در مقابل، PowerShell یک محیط قدرتمندتر است که بر اساس .NET Framework طراحی شده و از Cmdletها که دستورات خاص PowerShell هستند استفاده می‌کند. این ابزار در مقایسه با command قابلیت‌های پیشرفته‌تری مانند مدیریت شیء (Object Management) و اسکریپت‌نویسی پیچیده را به کاربران عرضه می‌کند.

PowerShell cmdlet چیست؟

Cmdletcmdlet که به صورت command-lets تلفظ می‌شود، یک دستور برنامه‌نویسی است که در محیط PowerShell استفاده می‌شود. این دستورات ویژه در محیط PowerShell توابع ویژه‌ای را پیاده‌سازی می‌کنند. Cmdletها می‌توانند دستوراتی را به عنوان ورودی دریافت کنند. علاوه‌براین می‌توانند نتایجی را به عنوان خروجی بگیرند.

جدول زیر برخی از پرکاربردترین cmdletهای پاورشل را نشان می‌دهد:

Cmdletکاربرد
Get-Processنمایش لیست فرآیندهای در حال اجرا در سیستم
Get-Serviceنمایش لیست سرویس‌های نصب شده در سیستم و وضعیت آن‌ها
Get-Itemنمایش اطلاعات مربوط به یک فایل یا پوشه
Get-Contentنمایش محتوای یک فایل
Set-Contentنوشتن یا جایگزینی محتوای یک فایل

جمع بندی

حالا دیگر همه چیز را درباره پاورشل چیست و نحوه کار با آن می‌دانید، باید بگوییم که ابزار پاورشل به شما کمک می‌کند سریع‌تر باشید و سیستم خود را از راه دور کنترل کنید. برای نحوه فعال‌سازی پاورشل (powershell) در ویندوز کافیست در نوار جست‌و‌جو نام آن را سرچ کنید تا به محیط آن دسترسی پیدا کنید.
ما در این مطلب تلاش کردیم همه اطلاعات لازم درباره powershell را در اختیار شما قرار دهیم. از اینکه تا پایان مطلب همراه ما بودید از شما سپاسگزاریم.

سوالات متداول

  1. پاورشل (powershell) چیست؟
    PowerShell یک راه‌حل برای اتوماسیون‌سازی تسک‌های سیستمی است که شامل یک خط فرمان، یک زبان برنامه‌نویسی و یک چارچوب مدیریت پیکربندی است. PowerShell روی ویندوز، لینوکس و mac OS اجرا می‌شود.
  2. پاورشل چه مزایایی دارد؟
    مقیاس‌پذیری، سهولت در یادگیری و افزایش بهره‌وری در کارها از مزایای کار با پاورشل در ویندوز است.
  3. پاورشل په کاربردهایی دارد؟
    مدیریت زیرساخت به عنوان کد، اتوماسیون کردن تسک‌ها و امکان ارائه دستورات از راه دور از کاربردهای پاورشل است.
  4. چگونه پاورشل (powershell) را در ویندوز راه‌اندازی کنیم؟
    اکثر نسخه‌های ویندوز دارای PowerShell از پیش نصب شده هستند. با این حال، اگر نیاز به ارتقاء به آخرین نسخه دارید، می‌توانید PowerShell را از وب‌سایت رسمی مایکروسافت دانلود کنید.
خرید هاست لینوکس

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  +  35  =  38

دکمه بازگشت به بالا