اینماد چیست؟
اینماد چیست؟ زمانی که قصد راهاندازی فروشگاه اینترنتی دارید، در اولین فرصت باید نماد الکترونیک را تهیه کنید. مرکز توسعه تجارت الکترونیکی کشور برای جلوگیری از کلاهبرداری اینترنتی، کسب و کارها را مجبور به دریافت نماد الکتریک کرده است.
در واقع این نماد با هدف ساماندهی و احراز صلاحیت کسب و کارها صادر شده و فعالیتهای اینترنتی مشروعیت و اعتبار خواهد داشت. همین مسئله باعث شده که بسیاری از صاحبان کسب و کار پس از خرید دامنه برای دریافت اینماد یا نماد الکترونیکی اقدام کنند.
مجوز اینماد چیست؟
برخی از افراد ممکن است دقیق ندانند که اینماد چیست؟ اینماد نشان اعتماد الکترونیک است که توسط مرکز توسعه تجارت الکترونیکی به افرادی که قصد راهاندازی کسبوکار مجازی دارند، ارائه میشود.
برخورداری از اینماد باعث میشود که کاربران اعتماد بیشتری در استفاده از سایت شما داشته باشند، چرا که یکی از عوامل موفقیت در تجارت الکترونیک ایجاد اعتماد در مشتریان است.
سایت لوگوی نماد اعتماد برای سایتهای فروشگاهی مناسبتر است، زیرا اگر افراد قصد خرید اینترنتی داشته باشند و بخواهند از درگاه پرداخت ثبت سفارش کنند، حتماً باید نماد اعتماد الکترونیک بر روی سایت شما فعال باشد؛ اما اگر سایت شما به صورت شخصی و شرکتی اداره میشود، نیازی به دریافت نماد الکترونیک نیست.
توجه داشته باشید در صورت نیاز به درگاه پرداخت، حتما باید برای نامنویسی اینماد اقدام کنید. در غیر این صورت امکان فعالسازی درگاه پرداخت آنلاین برای کسب و کار شما وجود ندارد.
انواع اینماد
شناخت انواع مجوزهای اینماد (نماد اعتماد الکترونیکی) برای کسبوکارهای آنلاین در ایران اهمیت زیادی دارد. شناخت انواع مجوزهای اینماد و فرآیند دریافت آنها به کسبوکارهای آنلاین کمک میکند تا با اطمینان بیشتری فعالیت کنند، اعتماد مشتریان را جلب کنند و از امکانات و خدمات بیشتری بهرهمند شوند. این امر به بهبود عملکرد و رشد کسبوکار در فضای تجارت الکترونیکی کمک میکند. همچنین داشتن اینماد میتواند به کسبوکارها کمک کند تا در رقابت با سایر وبسایتها برتری پیدا کنند. این مجوز نشاندهنده تعهد به استانداردهای کیفیت و امنیت است که میتواند به عنوان یک مزیت تجاری مهم عمل کند.
نماد الکترونیک دارای انواع مختلف زیر است:
نماد الکترونیکی موقت
پس از اینکه در سایت اینماد مدارک خود را بارگذاری کنید و احراز هویت انجام شود، یک کد به عنوان صلاحیت کسب و کار در اختیار شما قرار میگیرد. تاییدیه اولیه به صاحبان سایت به عنوان گواهی نماد اعتماد موقت شناخته میشود که اعتبار مشخصی دارد. کسبوکارها باید در مدت زمان مشخصی مدارک و مستندات تکمیلی را ارائه دهند تا بتوانند اینماد دائمی را دریافت کنند.
این مجوز موقتی به کسبوکارها فرصت میدهد تا در مدت زمان مشخصی مدارک و مستندات کامل خود را آماده و ارائه کنند و به این ترتیب، به نماد اعتماد دائمی دست یابند. این فرآیند میتواند به بهبود عملکرد و موفقیت کسبوکارهای آنلاین کمک قابل توجهی کند.
نماد اعتماد یک ستاره
پس از انجام بررسیهای سایت بارگذاری شده و برخورداری از همه شرایط مورد نیاز، سامانه تجارت الکترونیک از جمله مشروعیت تصاویر سایت، مجاز بودن محصولات، داشتن صفحات مربوط به مکان فروشگاه و اطلاعات تماس نماد الکترونیک بررسی کرده و یک ستاره به سایت تعلق میگیرد. اینماد یک ستاره به کسبوکارهایی اعطا میشود که حداقل معیارهای لازم برای اعتبارسنجی را دارا هستند. این معیارها شامل بررسی هویت، محل فعالیت، و تعهد به رعایت حقوق مصرفکنندگان است.
با دریافت اینماد یک ستاره، کسبوکارها میتوانند از درگاههای پرداخت الکترونیکی معتبر استفاده کنند و تراکنشهای مالی خود را به صورت امن انجام دهند.
نماد الکترونیک دو ستاره
نماد الکترونیک دو ستاره بالاترین سطح اعتماد خرید اینترنتی برای کسب و کارهای آنلاین است. هرچه تعداد ستارهها بالاتر باشد، نشان دهنده کیفیت و عملکرد بهتر سایت و در نتیجه میزان اعتبار آن است.
نماد اعتماد الکترونیک دو ستاره بالاترین درجه قابل اعطا از سوی وزارت صنعت معدن و تجارت در کشور است. برای تهیه نماد اعتماد دو ستاره یک چک لیست از سمت اینماد ارائه میشود که باید آن را تکمیل کنید. لازمه آن نیز برخوردی از گواهی امنیتی ssl است.
مهمترین تفاوتی که میان نماد تک ستاره و دو ستاره وجود دارد، این است که اینماد دو ستاره نشان میدهد که نه تنها وبسایت راهاندازی شده معتبر است، بلکه از لحاظ امنیتی سطح در سطح بالایی قرار داشته و همین امر باعث اعتماد بیشتر کاربران به سایت خواهد شد.
شرایط اخذ اینماد چیست؟
شاید این سوال برای شما به وجود آید که شرایط دریافت اینماد چیست؟ برای اینکه بتوانید برای سایت خود نماد الکترونیکی یا اینماد را دریافت کنید، ابتدا باید یک سایت فروشگاهی راه اندازی نمایید. در واقع در سایت خود حداقل باید یک محصول داشته باشید تا امکان ثبت سفارش و افزودن به سبد خرید برای شما وجود داشته باشد. محصولات نیز باید دارای قیمت و توضیحات کامل بوده و نماد اعتماد نیز باید به نام مالک دامنه ثبت شود.
چنانچه کاربر سایت حقیقی باشد، نماد به صورت حقیقی صادر میشود و فرد باید حداقل ۱۸ سال داشته باشد. برای کاربران حقوقی اینماد مربوط به مدیرعامل یا خود شرکت صادر میشود.
هم اکنون نماد اعتماد به مدت ۲ سال به کاربرها ارائه شده و پس از دو سال میتوان آن را به مجدداً تمدید کنند.
نحوه دریافت نماد الکترونیک
حال که متوجه شدید اینماد چیست، در ادامه به نحوه دریافت آن اشاره می کنیم. برای دریافت اینماد ابتدا باید وارد لینک سایت reg.enamad.ir/Panel شده و به عنوان شخص حقیقی و حقوقی نام نویسی کنید.
پس از ثبت اطلاعات یک کد نمایش داده میشود و باید کد را به همراه شماره خود از طریق پیامک به شماره نماد ارسال نمایید.
لازم به ذکر است که هنگام ثبت نام، شماره همراه باید به نام مالک سایت باشد.
در گام بعد در بخش تکمیل اطلاعات باید وارد بخش بارگذاری مدارک شده و مدارکها را آپلود نمایید. برای کاربران حقیقی تصویر کارت ملی، شناسنامه و کاربران حقوقی تصویر روزنامه رسمی و اساسنامهای که در آن نشانه مدیر سامانه درج شده را آپلود کنید.
در گام بعد در بخش تکمیل اطلاعات، زیرمنوی فرم اطلاعات را انتخاب کنید و نشانی کد پستی و شماره تماس را ثبت کنید.
- جهت فعالسازی اینماد، باید اطلاعات وارد شده شما احراز شود. شماره همراهی که از طریق ارسال پیامک و شماره ثابت شما از طریق تلفن گویا تایید میشود.
در گام بعد باید وارد منوی کسب و کار شده و با افزودن کسب و کار و اطلاعات سایت و تکمیل فرم، نشانی فروشگاه را بر روی نقشه به صورت دقیق تعیین کنید.
سعی کنید که شماره تماس و نشانی برای کاربران قابل نمایش و مشاهده باشد.
در انتهای صفحه پس از نامنویسی و ثبت دامنه باید اعتبارسنجی آدرس شما انجام شود. نام شهر را انتخاب کرده و سامانه اعتبارسنجی نشانی را بر روی پست قرار داده و دکمه نارنجی رنگ اعتبارسنجی نشانی را بزنید.
پس از آن وارد صفحه میشوید که باید هزینه ارسال پست به شهر خود را مبلغ ۲۰ هزار تومان پرداخت کنید. با این کار یک بسته پستی که حاوی تعهدنامه برای احراز نشانی است، ارسال میشود. پس از آن میتوانید روند احراز هویت و ثبت نماد الکترونیک را پیگیری کنید.
زمانی که وارد این صفحه میشوید نام کاربری و رمز عبور نمایش داده شده و به عنوان مشتری میتوانید حساب کاربری داشته باشید تا مسئولان اینماد با این نام کاربری و رمز عبور مراحل خرید را در وبسایت شما بررسی نمایند.
با ورود به منوی مدیریت کسب و کار، میتوانید با انتخاب گزینه نارنجی رنگ مراحل فرایند را تکمیل کنید.
اینماد باید برای اینکه مطمئن شود دامنه در اختیار شما است، یک ایمیل به نشانی info@domain.ir ارسال میکند. در ادامه باید کد ارسال شده به این ایمیل را در بخش مربوط وارد کرده تا مراحل تایید آن انجام شود.
در گام بعد، یک فرم نظرسنجی را باید پر کنید و بر اساس چک لیست مرحله به مرحله در اختیار شما قرار میگیرد. در ادامه نیز باید هزینه را پرداخت نمایید. در سالهای گذشته هزینه دریافت اینماد ۷۵ هزار تومان بوده است.
پس از پرداخت هزینه، اینماد برای شما صادر میشود. برای فعالیت، باید کد اینماد را در فوتر سایت قرار دهید تا لگو نماد برای کاربران نمایش داده شود.
کدام کسب و کارها ملزم به دریافت این نماد هستند؟
آن دسته از وبسایتهایی که ماهیت اطلاع رسانی دارند نیازی به دریافت اینماد ندارند؛ اما وبسایتهایی که کسب و کار اینترنتی زیر که در ادامه به آنها اشاره میکنیم، حتماً باید اینماد داشته باشند:
- وبسایتهای در حوزه فروش کالا و خدمات فعال هستند.
- وبسایتهای عرضه کننده خدمات عمومی هستند.
- سایتهای متعلق به اشخاص حقیقی.
- سایتهایی که از طریق شبکههای اجتماعی کالا و خدمات را به فروش میرسانند.
مزایای اینماد چیست؟
بدون شک افزایش اعتبار کسب و کارها از طریق اینماد، مهمترین مزیتی است که برای انواع فروشگاهی ایجاد میشود. دریافت اینماد مزایای دیگری دارد که میتوانیم آنها را در موارد زیر خلاصه کنیم:
- دریافت درگاه بانکی اختصاصی برای سایت
- امکان فعالسازی سیستم تحویل در محل برای مشتریان دائم
- افزایش فروش کالا و خدمات از طریق وبسایت به دلیل افزایش اعتبار سامانه
- اطمینان مشتریان به عدم تخلف از سمت صاحبان وبسایت
اینماد چه کمکی به سایت فروشگاهی میکند؟
نماد الکترونیک به سایت شما اعتبار میدهد. زمانی که کاربران وارد سایت شما میشود و کسبوکار شما به مشتری نمایش داده میشود، اطلاعات مربوط به محصولات بر روی سایت ظاهر میشود. مشتری با دیدن این اطلاعات، اطمینان میکند که سایت دارای اعتبار کافی است.
دلیل دیگری که اینماد به سایت فروشگاهی شما کمک میکند، این است که شما امکان گرفتن درگاه مستقیم پرداخت را دارید. درگاه پرداخت اینترنتی دو دسته درگاه پرداخت مستقیم و درگاه پرداخت واسط هستند.
درگاه پرداخت مستقیم درگاهی از جمله بانک ملت و صادرات هستند. برای گرفتن درگاه بانکی مستقیم حتماً باید نماد الکترونیک داشته باشید؛ در حالی که درگاه واسط مانند زرین پال به این نماد نیازی ندارند و میتوانید یک درگاه پرداخت برای خود از آنها تهیه کنید.
همچنین اگر قصد داشته باشید سیستم پرداخت در محل مانند پست رسان در سایت شما اجرا شود، تهیه نماد اعتماد الکترونیک الزامی است. در غیر این صورت شرکت پست با شما همکاریهای لازم را انجام نخواهد داد.
مطالب مرتبط: چگونه امنیت سایت را بررسی کنیم؟
کلام آخر
اینماد چیست؟ زمانی که کسب و کارهای اینترنتی شروع به فعالیت میکنند، حتماً باید وجهه قانونی داشته باشند. نماد الکترونیک توسط مرکز توسعه تجارت الکترونیک به کسب و کارهای مجازی ارائه میشود و به نوعی مجوز فعالیت سایتها است. در واقع از طریق اخذ مجوز مشتریان به راحتی میتوانند به صاحبان کسب و کار اعتماد کنند.
فروشگاه های اینترنتی حتماً باید اینماد را دریافت کنند؛ اما سایتهای شخصی یا سایتهایی که در زمینه خبر و اطلاع رسانی کار میکنند، نیازی به دریافت نماد الکترونیک ندارند.
سوالات متداول
- اینماد چیست؟
اینماد یک مجوز قانونی برای کسب و کارهای مجازی بالاخص فروشگاههای اینترنتی است که توسط مرکز توسعه تجارت الکترونیک صادر میشود.
- کدام کسب و کارها نیاز به دریافت اینماد دارند؟
کسب و کارهایی که در حوزه فروش محصولات و ارائه خدمات عمومی فعالیت دارند، باید حتماً نماد الکترونیک را دریافت کنند.
- آیا درج لگو نماد الکترونیک بر روی سایت ضروری است؟
بله. برای اینکه بتوانید فعالیت سایت خود را ادامه دهید، حتماً باید لگوی آن را در فوتر سایت درج نمایید.