راهنمای مطالعه
این روزها شاهد ظهور حجم زیادی از استارتاپهای تازهای هستیم که با وعده فراهم آوردن تجربه آنلاین خرید یا انتخاب لباس بهصورت آسان و سریع برای مشتری آغاز به فعالیت میکنند؛ اما استارتاپهایی که بهمنظور رفع مشکلات جدیتر و بزرگتر آفلاین شکل میگیرند چه؟ منظور از این شرکتها استارتاپهایی است که بهطور جهانی به مشکلاتی نظیر جنگلزدایی، نبود منابع انرژی سبز و یا حتی راهها و مسیرهای بیکیفیت میپردازند.
در ادامه این مطلب ۱۰ استارتاپ را به شما معرفی میکنیم که به توسعه دوام پذیر اهمیت میدهند و در جهت بهبود کیفیت زندگی فعالیت میکنند.
Recyclebank
کشور: آمریکا
مشکل: بازیافت زبالههای خانگی اهمیت ویژهای دارد، اما متأسفانه متعهد بودن به این مهم در اغلب مواقع برای مردم دشوار است.
راهکار: Recyclebank از روش بازیسازی (Gamification) مانند کسب امتیاز در روند پیشرفت فعالیتها، اعطای جایزه در قالب تخفیف روی محصولات و عنصر رقابتی برای تشویق مردم به بازیافت زبالهها استفاده میکند. این استارتاپ روند بازیافت زبالههای خانگی را در بیش از ۳۰۰ جامعه بهبود داده است و در حال حاضر بیش از چهار میلیون کاربر دارد.
Tree Planet
کشور: کره جنوبی
مشکل: جنگلزدایی باعث میشود ۱۵% از گازهای گلخانهای در جهان از بین بروند یا تولید نشوند. کاشت درختان تازه و البته طراحی و ایجاد جنگلها برای حفظ تعادل طبیعی محیط مهم است اما متأسفانه این موضوع از سوی اغلب مردم جدی گرفته نمیشود.
مقاله مرتبط: ١٠ گام برای راهاندازی استارت آپ
راهکار: استارتاپ Tree Planet یک اپلیکیشن بازی مخصوص موبایل با امکان پرداخت درون برنامهای طراحی کرده است و درآمد حاصل از تبلیغات آنهم صرف کاشت درخت در دنیای واقعی میشود. این استارتاپ اپلیکیشن خود را از سال ۲۰۱۰ رسماً عرضه کرد و از آن زمان تابهحال موفق شده است بیش از چهارصد هزار درخت در ۱۰ کشور بکارد.
Solarity
کشور: شیلی
مشکل: کشور شیلی را رهبر انرژی تجدید پذیر در بخش آمریکای جنوبی میدانند، اما همچنان مشکل انتقال انرژی در این کشور مطرح است؛ چراکه تجهیزات انرژی خورشیدی عموماً سریعتر و زودتر از شبکههای انتقال ساختهشدهاند. به همین خاطر اغلب شرکتها و افراد عادی نمیتوانند از منبع عظیم انرژی خورشیدی این کشور بهره ببرند.
راهکار: استارتاپ B2B یا همان میان کسبوکاری Solarity تجهیزات کوچک و متوسط فتووالتائیک (نیروزای نوری) مخصوص روی سقف را میفروشد و نصب میکند. بدین ترتیب شرکتها هم قادر خواهند بود از مزایای منبع انرژی تجدید پذیر بهره ببرند.
UARoads
کشور: اوکراین
مشکل: کیفیت مسیرها و جادههای کشور اوکراین بسیار پایین است. تقریباً ۹۵% از آنها به تعمیرات جدی نیاز دارند اما دولت تجهیزات مناسبی برای بررسی دائمی کیفیت آنها در دست ندارد.
راهکار: استارتاپ UARoads از اپلیکیشن موبایلی برای پایش وضعیت جادهها به کمک ژیروسکوپ یا گردش سنجش بهره میبرد و بدین ترتیب کاربر میتواند در حین رانندگی در جاده با پردازش این اطلاعات توسط الگوریتمهای مخصوص به این استارتاپ در بهروزرسانی اطلاعات هم کمک کند. وقتی کاربر به کمک گردش سنج و اپلیکیشن وضعیت جادهها را در قالب داده مخابره میکند، به کمک UARoads قادر خواهد بود امنترین مسیر را در هنگام سفر میان دو شهر متفاوت انتخاب کند. دادهها درباره مسیرهایی که به تعمیرات فوری و ضروری نیاز دارند، گردآوری میشوند. استارتاپ UARoads و اپلیکیشن آن در حال حاضر بیش از سیونه هزار کاربر ثبتنامشده دارد و مجموع طول مسیرهای ثبتشده آن چهلودو هزار مایل است.
Relectrify
کشور: استرالیا
مشکل: اغلب باتریهای قابل شارژ و مخصوصاً باتریهایی که در گوشیهای همراه شما بهکاررفتهاند، خیلی زود به زباله تبدیل میشوند، اما بخش عمده عملکرد ذخیره آنها همچنان در سطح مطلوبی باقی میماند.
راهکار: استارتاپ Relectrify باتریهای بستهای را توسعه میدهد که باتریهای استفادهشده را با تکنولوژی خودشان ادغام میکند تا بتوانند انرژی خورشیدی را ذخیره کنند. باتریها به کمک این روش شانسی برای یک زندگی دوباره و طولانی پیدا میکنند.
Fenix International
کشور: اوگاندا
مشکل: بسیاری از افراد در آفریقا به انرژی برق دسترسی دائمی ندارند.
راهکار: Fenix International پنلها و باتریهای خورشیدی را به قیمت ناچیز سیوپنج سنت بهصورت روزانه کرایه میدهد. این روش تمیزتر و ارزانتر از روش رایج استفاده از نفت سفید است و مردم را قادر میسازد حتی پس از غروب آفتاب هم به کار خودشان ادامه دهند و علاوه بر آن لزومی وجود نداشته باشد برای شارژ کردن گوشیهای همراهشان هزینه جداگانهای را پرداخت کنند. تخمین زدهشده است افرادی که در این مناطق همچنان از نفت سفید استفاده میکنند، بهطور سالانه و مجموع حدوداً ۱۰ میلیارد دلار برای شارژ گوشیهای همراهشان هزینه پرداخت میکنند.
Maya Pedal
کشور: گواتمالا
مشکل: اغلب افراد در جامعه روستای گواتمالا زیرخط فقر زندگی میکنند و همچنان بخش عمده کارها و فعالیتهایشان بهجای استفاده از وسایل الکتریکی بهطور دستی اجرا میشود.
راهکار: استارتاپ Maya Pedal دوچرخههای قدیمی افراد این مناطق را از آنها میگیرد و به ماشینهایی پدالی تبدیل میکند تا مردم بتوانند کارهایی مانند آسیاب کردن غلات و پمپ کردن آب را در زمان کوتاهتری انجام دهند. افزایش سرعت انجام این امور باعث میشود روستاییان محصولات بیشتری هم برای فروش داشته باشند و بدین ترتیب کیفیت زندگی و اوضاع مالی خودشان را هم بهبود ببخشند.
Zero-Gachis
کشور: فرانسه
مشکل: سوپرمارکتها مجبور هستند روزانه بخشی از مواد غذایی را به خاطر تاریخ انقضایشان دور بریزند.
راهکار: Zero-Gachis پلتفرمی را ایجاد کرده است که سوپرمارکتها در آن میتوانند به مصرفکنندگان و مشتریان اطلاع دهند کدام محصولات به خاطر نزدیک شدن به تاریخ انقضایشان در حال حاضر در بخش تخفیف قرارگرفتهاند. این شرایط درواقع به نفع هر دو طرف است. سوپرمارکتهایی که درهرصورت مجبور هستند محصولات منقضی را دور بریزند، حالا فرصتی در اختیارشان قرارگرفته است که میتوانند آنها را بفروشند. از طرف دیگر هم مشتریان میتوانند به مواد غذایی ارزانقیمت دسترسی پیدا کنند. Zero-Gachis موفق شده است میزان دور ریختن محصولات غذایی را در فروشگاههای همکارش در حال حاضر تا ۵۰% کاهش دهد.
Seeder Clean Energy
کشور: چین
مشکل: فشار بر محیطزیست کشور چین به خاطر رشد بالای اقتصاد این کشور بیشتر شده است.
راهکار: استارتاپ Seeder Clean Energy دو گروه تصمیمگیرندگان ساختوساز و ارائهدهندگان راهکارهای محیط دوستانه پنلهای خورشیدی، پنجرههای بهینهسازی شده، مواد سازنده سبز، سامانههای ژئوترمی و سایر موارد را با یکدیگر ارتباط میدهد تا بتوانند با همکاری هم تأسیسات عمومی و ساختمانهای اداری را طراحی کنند و بسازند که بهینه باشند و به محیطزیست هم آسیب نزنند.
Entrade Energiesysteme AG
کشور: آلمان
مشکل: ژنراتورهای انرژی بادی و خورشیدی تنها در صورتی فعالیت میکنند که خورشید در حال تابیدن باشد و باد بوزد.
راهکار: Entrade یک ژنراتور زیستتوده نسبتاً ترابر پذیر ایجاد کرده است که عمدتاً توسط جوامع آسیایی و آفریقایی بدون دسترسی به شبکه الکتریکی رسمی مورداستفاده قرار میگیرد. این ژنراتور ۲۴ ساعت شبانهروز و ۷ روز هفته در دسترس است و از همین رو پایدار و مطمئن قلمداد میشود.
نتیجهگیری
همانطور که در مثالهای بالا هم شاهد هستید، فرهنگ استارتاپی در سرتاسر جهان در حال شکوفا شدن است و بسیاری از این شرکتهای کوچک در تلاش هستند تا مشکلات بسیار جدیتر و مهمتر از نبود اپلیکیشن پیامرسان را رفع کنند.
اجرای برخی از این پروژهها مانند ژنراتور زیستتوده و یا ستاندن انرژی خورشیدی مستلزم سرمایهگذاری کلان است اما برای اجرای برخی دیگر تنها کافی است تیمی از علاقهمندان و کارشناسان خبره را گرد هم آورید و بهسوی رسیدن به هدفی مشترک بهطور کارآمد و اثربخش نیل کنید.
آیا استارتاپی را میشناسید که برای رفع مشکلات جامعه شما به وجود آمده باشد؟ خوشحال میشویم از شما درباره آنها هم بشنویم.