راهنمای مطالعه
دلایل زیادی برای استفاده از پلاگین در سایت وجود دارد. چراکه ویژگیها و قابلیتهای متعددی را در اختیار افراد میگذارند.
با پلاگین میتوانید وبسایتتان را متناسب با نیازهای خود و کاربرانتان سفارشیسازی کنید؛ اما حتماً شنیدهاید که نصب پلاگینهای بیشازحد نیز موجب بروز مشکلاتی برای وبسایت میشود.
امروزه بیش از ۵۰.۰۰۰ پلاگین در دسترس کاربران وردپرس قرار دارد و بهسادگی قابل دانلود و نصب هستند؛ اما مجاز به نصب چه تعداد از پلاگینها روی وبسایت خود هستیم؟
در واقع باید گفت که این امر به هاست و البته احتیاجات سایت شما بستگی دارد.
پیش از اینکه در مورد تعداد پلاگینهای معقول برای هر سایت صحبت کنیم، بهتر است پیامد نصب بیشازحد آنها را بررسی نماییم.
مشکلات نصب بیشازحد پلاگینها
مشکلات ناشی از پلاگینها به نوع آنها، نحوه کدنویسی شدنشان و فعال بودن آنها و البته مواردی دیگر بستگی دارد.
کاهش سرعت وبسایت، مشکل عمدهای است که نصب بیشازحد پلاگین منجر به آن میشود.
مقاله مرتبط: پلاگینهایی که نباید در هاست اشتراکی روی وبسایت خود نصب کنید
از آنجایی که ۴۰٪ کاربران، وبسایتی را پس از ۳ ثانیه تأخیر در لود ترک میکنند، نیاز است مراقب تعداد پلاگینهایی که بر روی وبسایت خود نصب میکنیم باشیم، چراکه این امر، نقش مهمی در موفقیت کسبوکار ما نیز دارد.
اگر کمی جدیتر به این موضوع نگاه کنیم، برخی پلاگینها حتی امنیت وبسایت ما را نیز زیر سؤال خواهند برد.
در ادامه به بررسی مشکلاتی میپردازیم که با نصب بیشازحد پلاگینهای متعدد با آنها روبهرو خواهیم شد:
۱- آسیبپذیر کردن امنیت وبسایت
اگر سایت شما از امنیت کافی برخوردار نیست، تمام تلاشهایتان برای ایجاد آن وبسایت میتواند بهسادگی توسط هکرها نابود شود.
طی سالهای اخیر، حمله به سایتهای بسیاری گزارش شده است. آمارها نشان میدهد از سال ۲۰۱۵، حملات سایبری حدود ۳۲ درصد افزایش داشتهاند. این امر نیازمند هزینه و زمان زیادی برای جبران خسارتهای وارد شده طی این حملات است.
حداقل ۴۷ درصد از تمام آسیبهای وردپرس ناشی از حملات Cross Site Scripting یا (XSS) هستند.
مقاله مرتبط: آشنایی با رایجترین مواردی که امنیت سایت را تهدید میکنند
نکته: حملات Cross Site Scripting یا (XSS) با تزریق کدهای جاوا اسکریپت مخرب به وبسایت انجام میشوند. در این نوع حمله، هدف اصلی، سرقت اطلاعات کاربران است که از وبسایت موردنظر بازدید کردهاند.
این تزریق کد، درواقع روی کدهای پلاگینها صورت میگیرد. حتی در صورت قدیمی یا منسوخ شدن پلاگین، ممکن است وبسایت در خطر این نوع حمله قرار بگیرد.
یک وبسایت هکشده، علاوه بر حریم شخصیتان، میتواند کل اعتبار برند شما را نیز زیر سؤال ببرد. البته این نکته، در مورد هر نرمافزاری که روی سیستم و وبسایت خود نصب میکنید صادق است.
۲- سقوط سایت و اعتبار آن
این مشکل، ممکن است حتی برای پلاگینهای محبوبی مثل WP Super Cache و W3 Total Cache به وجود آید.
وردپرس، سیستمی متنباز است که افراد میتوانند از آن استفاده کنند، در آن تغییراتی اعمال کنند و یا تمام نرمافزارهای آن را با دیگران به اشتراک بگذارند. شاید هم این دلیلی برای رایگان بودن اکثر پلاگینهاست.
پس با توجه به این موارد، پلاگینهایی که از کدنویسی ضعیفی برخوردارند میتوانند موجب بروز مشکل برای سایت شوند.
این امر میتواند یک پلاگین خوب را به ابزاری خطرساز تبدیل کرده که مانع عملکرد و سرعت مناسب سایت شود.
۳- عملکرد نامناسب و سرعت پایین وبسایت
برای جلب بیشتر بازدیدکنندگان، باید وبسایت ما از سرعت بالایی برخوردار باشد؛ اما هر چه پلاگینهایی که روی وردپرس خود نصب میکنید بیشتر باشد، مسلماً سرعت سایت شما پایینتر خواهد آمد.
برای بررسی سرعت سایت خود میتوانید از ابزارهایی مثل Pingdom یا GTMetrix استفاده کنید و با جزئیاتی که این ابزارها در اختیار شما میگذارند مشکلات موجود در سیستم خود را بیابید.
بابت هر پلاگینی که به وردپرس خود اضافه میکنید، کدهای بیشتری نیز به مرورگر اضافه میشوند. این امر به زمان بیشتری برای پردازش اطلاعات نیازمند است، پس کد کمتر، سرعت پردازش را بالا خواهد برد.
اما اکنون به مهمترین سؤال و البته دغدغهی اکثر افراد میرسیم. اینکه چه تعداد پلاگین را میتوانیم نصب کنیم؟
چند پلاگین روی وبسایت نصب کنیم؟
تاکنون، نصب تعداد خاصی از پلاگینها برای تمام کاربران مشخص نشده است. این امر بستگی به نوع میزبانی وب شما دارد. برای هاست اشتراکی، بین ۰ تا ۵ پلاگین توصیه میشود.
اما اگر از هاست ابری، مجازی (VPS) یا سرور اختصاصی استفاده میکنید، امکان نصب ۵ تا ۵۰ پلاگین، بدون بروز هیچگونه مشکلی وجود دارد.
هیچ قانون خاصی وجود ندارد که تعیین کند شما کدام پلاگین را نصب کنید و از کدامیک صرفنظر نمایید؛ اما با بررسی مواردی که در ادامه به آنها میپردازیم، میتوانید انتخابهای خود را به بهترینها محدود کنید.
فقط از پلاگینهای مورد نیاز خود استفاده کنید.
یک وبلاگ ساده، ممکن است فقط به تعداد کمی پلاگین نیاز داشته باشد اما شاید شما چندین وبسایت مجزا داشته باشید که برای هرکدام نیز به تعداد زیادی پلاگین نیاز خواهید داشت.
استراتژی صحیح این است که فقط پلاگینهایی را که واقعاً به آنها نیاز دارید نصب کنید. بهعنوان مثال، اگر پلاگینی در گوگل آنالیتیکس کاربردی ندارد، آن را نصب نکنید.
همچنین باید پلاگینهایی را که دیگر از آنها استفاده نمیکنید یا حتی برای شما نقشی حیاتی ندارند غیرفعال یا حذف نمایید.
پیش از نصب هر پلاگینی، آن را آزمایش کنید تا از بروز مشکلات احتمالی جلوگیری شود.
سعی کنید بهترین انتخابها را از بین تمام پلاگینها داشته باشید. بهعنوان مثال، بستن نظرات اسپم، یکی از مواردی ضروری است که با نصب پلاگین Clean Talk به این هدف خواهید رسید.
همچنین باید پلاگینی برای امنیت داشته باشید که سایت شما را در برابر هکرها محافظت کند.
پلاگینهای All in one WP Security & Firewall و WPScan انتخابهای مناسبی برای بالا بردن امنیت وبسایت هستند.
نکته مهم اینکه باید پلاگینهای خود را در زمانهایی مشخص، بهروزرسانی کنید.
پلاگینهای فعلی خود را بهروزرسانی کنید.
معمولاً هر از چند مدت، برای هر پلاگین نسخهی جدیدی منتشر میشود. این نسخههای جدید شامل فایلهایی با نام Patch هستند که حفرههای امنیتی نسخهی قبلی را برطرف میکنند.
در سال ۲۰۱۴، بیش از ۵۰،۰۰۰ وبسایت توسط پلاگین آلودهای با نام MailPoet، هک شدند. مشکل پلاگین از آنجایی شروع شد که هکرها متوجه باگی در آن شدند که به آنها این امکان را میداد تا فایلهای مخرب خود را مستقیماً روی سرور کاربر آپلود کرده و کنترل سایتشان را بهکلی در دست گیرند.
به همین دلیل است که باید بهمحض انتشار نسخهی جدیدی از پلاگین، آن را بهروزرسانی کنید. اگر آپدیتها در دسترس شما باشند، آنها را در بخش بهروزرسانیها (Updates) در داشبورد وردپرس خود مشاهده خواهید کرد.
موردی دیگر برای بالا بردن امنیت وبسایت، حذف پلاگینهای غیرفعال است.
پلاگینهای غیرفعال را از وبسایت حذف کنید.
این پلاگینها، راهی برای نفوذ هکرها به سایتتان هستند. به وبسایت خود لاگین کنید، به بخش «Plugins» مراجعه کرده و هر پلاگین قرار گرفته در تب «Inactive» را حذف کنید.
روی کلمه «Deactivate» و سپس «Delete» کلیک کرده تا پلاگین و تمام فایلهای آن را حذف نمایید.
فقط پلاگینهای معتبر را نصب کنید.
زمانی که پلاگینی را برای نصب بر روی سایت خود انتخاب میکنید، باید چند قدم را برای اطمینان حاصل کردن از معتبر بودن آن پشت سر بگذارید:
اول اینکه زمان انتشار جدیدترین نسخهی آن را بیابید. برخی از پلاگینها، برای هر هفته نسخهی جدیدی منتشر میکنند.
اگر پلاگینی را مشاهده کردید که طی یک سال اخیر، هیچ بهروزرسانی انجام نداده است، آن را نصب نکنید.
البته بعضی از این پلاگینها، متنی را بهعنوان اخطار و با مضمون بروز نبودن خود به شما نشان خواهند داد که در این صورت دیگر نیازی به جستجو در مورد این موضوع ندارید.
همچنین باید قبل از نصب، تعداد کل دانلودهای پلاگین موردنظر و نظرات داده شده نسبت به عملکرد آن را بررسی کنید. با مشاهدهی بیش از ۱۰۰،۰۰۰ دانلود و حداقل ۴ ستاره برای یک پلاگین، مورد خوبی را برای نصب انتخاب کردهاید.
امری ضروری است که پلاگین موردنظر شما دارای پشتیبانی باشد تا در صورت بروز مشکل بتوانید با آنها تماس بگیرید. به این منظور به تب «Support» هر پلاگین مراجعه کنید.
این تب شما را مستقیماً به انجمن یا صفحه پشتیبانی آن پلاگین هدایت خواهد کرد. پلاگینهای فاقد این مورد را دانلود نکنید.
کدهای یک پلاگین را پیش از دانلود، بهخوبی بررسی کنید تا از تمیز و کوتاه بودن آنها مطمئن شوید. اگر زمان کافی برای این کار ندارید، حداقل از معتبر بودن منبع آن اطمینان حاصل کنید.
در نهایت اگر قادر به انجام هیچکدام از این موارد نیستید، از یک متخصص پلاگین وردپرس کمک بخواهید.
با یک متخصص پلاگین وردپرس مشورت کنید.
اگر در کار با وردپرس، تازهکار هستید یا برای یافتن پلاگین مناسب سایت خود به کمک نیاز دارید، بهتر است با یک متخصص در این زمینه صحبت کنید و از وی بخواهید شما را در انتخاب درست و جلوگیری از هرگونه مشکلی کمک کند.
امروزه وبسایتهای بسیاری بر پایهی سیستمهای مدیریت محتوا (CMS) از جمله وردپرس ساخته میشوند و استفاده از پلاگینها برای بهبود عملکرد سایت، امری حیاتی است. با توجه به مواردی که در این مقاله گفته شد، باید در انتخاب این پلاگینها نهایت دقت را داشت. البته از دانلود و نصب بیشازحد پلاگین نیز باید خودداری کرد تا بهسرعت سایت و اعتبار شما نیز خدشهای وارد نشود.