خطا کردن یکی از ویژگیهای غریزی انسان است که نمیتوان از کسی انتظار مرتکب اشتباه نکردن را داشت! این خطاها برای کاربران سایت نیز ممکن است اتفاق بیفتد و استثنایی برای آنها وجود ندارد. در این مقاله قصد داریم به بررسی راههایی که ممکن است در طراحی اتفاق بیفتند و سبب بروز خطای کاربران میشود بپردازیم.
یکی از ویژگیهای انسان این است که نمیتوان در مورد اشتباه نکردن به آنها اعتماد کرد! این در حالی است که حتی سختگیرانهترین و مراقبترین افراد نیز دچار اشتباه میشوند و سایر افراد بیشتر دچار اشتباه میشوند. چنین اشتباهاتی در طراحی وب سایت نیز وجود دارند که در این مقاله ۹ مورد از رایجترین آنها را موردبررسی قرار میدهیم.
مقاله مرتبط: اشتباهات رایج در طراحی رابط کاربری
در طراحی وب اشتباهات سادهای مانند اشتباه تایپ کردن یک آدرس، قرار دادن اطلاعات اشتباه در فرم ثبتنام یا واریز صدها هزار دلار بهاشتباه میتواند از رایجترین اشتباهات در طراحی وب بهحساب آورد. برخی از اشتباهات در طراحی UI که مورداستفاده بسیاری از کاربران بودهاند با توجه به اینکه نمیتوان به ۸۰ میلیون کاربران آن را اطلاع داد، هنوز هم توسط کاربران دیگری استفاده میشود. بنابراین قصد داریم به شما چند مورد از خطاهای انسانی را با به همراه یک نکته اساسی بیان کنیم
حذف دستورالعملها
بسیاری از مردم دستورالعمل را مانند یک مرجع تقلید برای خود میدانند که برای استفاده از یک وسیله به دفترچه راهنما یا همان دستورالعمل مراجعه میکنند! بهطور مثال مردم میدانند که قهوه در آب با دمای بالا تهیه میشود اما چرا آنها نیاز به یک دستورالعمل برای تهیه آن دارند؟ اگرچه مردم میدانند که قهوه در آب با دمای بالا قابل تهیه است اما آنها از میزان گرمی آن یا دمای آن اطلاعاتی ندارند. بنابراین آنها به دستورالعمل نیاز دارند تا بدانند که دمای آب موردنیاز برای تهیه قهوه چند درجه است! این اطلاعات برای مصرفکنندگان مفید است.
از ویژگیهای انسان است که فکر میکند آنچه را که میشناسد، باید بداند! این موضوع به این معنی است که هنگام استفاده از عناصر ساده در سایت، مدیران سایتها فکر میکنند که چون برخی ویژگی های مورداستفاده کاربران دستورالعمل سادهای دارند، بنابراین کاربران باید آن را بدانند! همین مورد باعث بروز یک اشتباه میشود. دستورالعملها باید برای اعمال پیچیدهتر مورداستفاده قرار بگیرند؛ بهطور مثال فرمهای تماس سایت نیازی به ارائه دستورالعمل نخواهند داشت و اکثر کاربران نحوه کار با آن را میدانند.
حذف هشدارها
کاربران سایت باید انتظار پیامدهای حاصل از اقدامات احتمالی را که برای آنها توضیح داده میشود، داشته باشند. بسیاری از کاربران که چنین هشدارهایی را نادیده میگیرند، از عمل خود متوقف نخواهد کرد.
مقاله مرتبط: اشتباهات UI که به UX لطمه میزند
از طرف دیگر بسیاری از کاربران هنگامیکه با پیغامها و هشدارهای شما مواجه میشوند، آنها را مطالعه میکنند اما نمیتوانند پیام شمارا درک کنند؛ ممکن است نیاز به استفاده از یک تکنیک مرتبط برای درک بهتر کاربران داشته باشید. در چنین مواقعی ممکن است شما نیاز به مقابله با آن دسته از کاربرانی که هشدارها و خطاها را نادیده میگیرند داشته باشید که در این راهکار جوانب مثبت و منفی وجود دارد.
فضای سفید و خالی
اشتباهات به دلایل مختلف رخ میدهند که ممکن است برخی اشتباهات از طرف کاربران انجام شوند؛ بهطور مثال نحوه دسترسی کاربران به سایت، دقت صفحه لمسی کاربر و… ازجمله این موارد هستند. حتی در صفحهکلیدهای فیزیک نظیر کیبوردها نیز ممکن است بهاشتباه انگشت شما بر روی یک دکمه دیگر برود که گاهی فشردن اشتباه یک کلیک در هنگام انجام یک کار باعث ناراحتی میشود! فرض کنید در حال انجام یک بازی کامپیوتری هستید که در مرحلهای از بازی اقدام به فشردن اشتباه یک کلید کیبرد میکنید که سبب باخت شما در آن بازی میشود! بنابراین اگرچه شما نمیتوانید از اشتباهات بهطور کامل جلوگیری کنید، اما میتواند درصد رخ دادن آن را کاهش دهید.
مقاله مرتبط: فضای سفید در طراحی رابط کاربری
پیغام تأیید
نمایش یک پیغام تأیید که زمان زیادی را از کاربر نگیرد میتوانید بسیار مفید باشد؛ بهطور مثال میتوانید از کاربران خود بپرسید: آیا حاضر به انجام این کار هستید؟
در سایت کاربرانی وجود دارند که چندین بار یک عمل را انجام میدهند؛ بهطور مثال برخی از کاربران هنگام واردکردن اطلاعات در بخشی از سایت مانند پروفایل ممکن است چند فیلد را پر کنند و نمایش چندباره پیغام تأیید ممکن است خستهکننده باشد! بنابراین گاهی ممکن است چنین امری یک عمل بیفایده باشد و غیرفعال کردن آن مفیدتر باشد.
البته این کار برای بار اول که کاربران میخواهید یک فرم را تکمیل کنند میتواند ارزشمند باشد که برای انجام چنین کاری از آنها اطمینان حاصل کنید.
اعتبارسنجی فرم
در حال حاضر یکی از مهمترین مواردی که در انواع سایتها استفاده میشود، اعتبارسنجی فرم (Form Validation) است که هرچند ناقص بسیار مفید است؛ با این کار میتوانید کاربران سایت خود را بهدرستی هدایت کنید. هنگامیکه کاربران سایت در حال پر کردن یک فرم هستند، وجود یک سیستم اعتبارسنجی میتواند به آنها کمک کند تا بتوانند اطلاعات را بهدرستی وارد کنند؛ بهطور مثال اگر کاربران اطلاعات را ناقص یا نادرست وارد کرده باشند این سیستم به آنها پیغامی مبنی بر تصحیح اطلاعات نمایش میدهد.
یک نکته که باید در نظر داشته باشید این است که اگرچه ایجاد سیستم اعتبارسنجی در بخش دریافت اطلاعات میتواند مفید باشد، اما کافی نیست! باید سعی کنید در بخش سرور خود نیز یک سیستم اعتبارسنجی ایجاد کنید تا امنیت سایت شما نیز تأمین شود.
برچسبها
اگرچه در طراحیهای امروزی بیشتر عناصر سایت واضح هستند و کاربران دچار ابهام نمیشوند، اما برخی از بخشهای سایت نیازمند درج برچسبهایی برای راهنمایی کاربران هستید. گاهی در برخی دیگر از سایتها مشاهده میشود که برچسبهای نامناسب یا خیلی تخصصی استفاده میکنند که کاربران متوجه منظور آنها نمیشوند !
استفاده از رنگهای متضاد
یکی از مسائلی که در طراحی سایت دیده میشود، استفاده از رنگها بهصورت ساده است! بهطور مثال در سایتهای مختلف تنها از یک نوع رنگ استفاده میشود که هریک از این رنگها برای کاربران و فرهنگ آن زبان نشانهای به همراه دارند. سادهترین نشانههایی که یک رنگ دارا است، خوب بودن یا بد بودن یک رنگ است! بهطور مثال ازنظر تمامی کاربران رنگ سبز به معنای خوب و رنگ قرمز به معنای بد است و برای شروع مناسب است و میتواند به جلوه بصری سایت شما کمک کند.
مشکلی که در استفاده از یک رنگ وجود دارد این است که استفاده از یک رنگ نمیتواند به بیماری کوررنگی و افرادی که دارای مشکل بصری هستند کمک کند. یک راهحل برای رفع این مشکل استفاده از رنگهای متضاد است که البته باید در استفاده از آن نکاتی را رعایت کنید.
دقت در ایجاد تغییرات
اکثر مردم عادت دارند تا برای انجام کارهای موردنظر خود از ابزار و امکاناتی استفاده کنند که بتواند کار آنها را بهصورت خودکار انجام دهد؛ این موضوع اگرچه در زمان آنها صرفهجویی میکند اما گاهی باعث بروز مشکلاتی در عملکرد میشود.
برخی از سایتها نیاز به طراحی مجدد و کامل UI دارند که اگر واقعاً نیاز باشد، خوب است. درصورتیکه سایت شما نیاز به طراحی کامل UI ندارد سعی کنید تغییرات کوچکی را در آن ایجاد کنید و کاربران را از چنین تغییراتی مطلع کنید. آگاهی کاربران میتواند با استفاده از برجستهسازی آن بخش دچار تغییر شده صورت بگیرد؛ بهطوریکه کاربران آن را ببینند و آمادگی ایجاد تغییرات جدید در سایت را داشته باشند. همچنین سعی کنید منوهای خود را در بخشی از سایت قرار دهید که اکثر کاربران به آن دسترسی و با آن آشنایی دارند.
قرار دادن دکمههای بازگشت (لغو) در مکانهای ممکن
ابزار CTRL-Z تنها برای استفاده در فرمهای معمولی کاربرد دارند و معمولاً نیازی به اجرای آن در سایر بخشها نخواهید داشت؛ اما اگر در حال طراحی یک سایت هستید، ممکن است در بخشهای مختلف سایت خود به ابزار بازگشت نیاز داشته باشید.
اگر از سرویسدهنده Gmail برای ارسال ایمیل استفاده میکنید، حتماً تاکنون امکان Undo را در هنگام ارسال ایمیل مشاهده کردهاید! این ابزار تا چند ثانیه به شما امکان جلوگیری از ارسال ایمیل را میدهد که گاهی با واردکردن اشتباه آدرس ایمیل به آن نیاز خواهید داشت.
نتیجهگیری
یکی از ویژگیهای انسان بهطورمعمول اشتباه کردن است! این در حالی است که برخی از انسانها کمتر و برخی دیگر بیشتر دچار اشتباه میشوند اما تقریباً تمامی انسانها دچار خطاهایی میشوند. در طراحی وبسایت نیز چنین خطاهایی وجود دارند که با شناخت برخی از آنها میتوان چنین اشتباهاتی را برطرف کرد. در این مقاله به بررسی ۹ راهکار برای جلوگیری از بروز اشتباه در طراحی سایت پرداختیم که امیدواریم مفید واقع شود.
افزودن دیدگاه