راهنمای مطالعه
“جوون هم جوونهای قدیم… زمان ما که اصلاً اینطوری نبود … دهه شصتیها … ما نسل سوختهایم … و …” عبارات بسیار آشنایی برای همه ما است؛ درواقع این جملات بیش از هر چیز بیانگر تفاوتهای متولدین یک دوره زمانی با دورهای دیگر است. این تفاوتها که در سلیقه و طرز تفکر ما با پدران و مادرانمان بهخوبی دیده میشوند نهتنها ناشی از اختلاف سنی میان نسلها، بلکه تفاوتهایی در ابعاد مختلف فرهنگی، رفتاری، اجتماعی، فکری و … است. در حقیقت، یک نسل، از گروهی از افرادی که در یک واحد زمانی متولد شدهاند و تجارب مشترکی دارند تشکیلشده است.
آشنایی با هنجارها، باورها، ویژگیها، صفات اخلاقی و رفتاری نسلهای مختلف، به ما کمک میکند تا نسبت به خود و نحوه تعامل با دیگران شناخت بهتری داشته باشیم.
تئوری نسلها برای اولین بار در سال ۱۹۲۳ توسط کارل مانهایم فیلسوف و جامعهشناس مجاریالاصل مطرح شد و بعدها توسط Graeme Codrington مورد بررسی و توسعه قرار گرفت. طبقهبندی نسلها که در این مطلب به آن خواهیم پرداخت، بر اساس شرایط سیاسی، اجتماعی و اقتصادی متولدین دورههای زمانی مختلف در اروپا و آمریکا شکل گرفته است و الزاماً دورههای تاریخی ذکر شده کاملاً منطبق با فرهنگ کشور خودمان نیست؛ اما از بسیاری جهات، متولدین نسلهای یکسان در همه جای دنیا دارای ویژگیهای یکسانی هستند.
نسل بزرگان (Greatest Generations)
متولدین ۱۹۱۰ میلادی (۱۲۸۹ شمسی) تا ۱۹۲۵ میلادی (۱۳۰۳ شمسی)
متولدین دوران جنگ جهانی اول، افراد این نسل را تشکیل میدهند. این دوران همزمان بود با آخرین سالهای سلسله قاجار و به قدرت رسیدن رضاخان! Tom Brokaw نویسنده و روزنامهنگار مشهور آمریکایی، این نسل را “نسل بزرگان” نامگذاری کرده است، او دلیل نامگذاری خود را اینگونه بیان میکند که آنها برای خودخواهی جنگ نکردند بلکه برای دلایل ملی، دفاع از مردم و آنچه حق آنها بود جنگیدند؛ آنها انسانهای فداکاری بودند که در سالهای پس از جنگ نیز به بازسازی کشورشان کمک کردند.
نسل خاموش (Silent Generation)
متولدین ۱۹۲۵ میلادی (۱۳۰۴ شمسی) تا ۱۹۴۵ میلادی (۱۳۲۴ شمسی)
این افراد پس از جنگ جهانی اول و در بحبوحه جنگ جهانی دوم و بحران اقتصادی به دنیا آمدند. این دوران در ایران همزمان با دوران حکومت رضاشاه و پسرش بود. وضع اقتصادی و سیاسی آن زمان ثبات و استحکام لازم را نداشت در نتیجه افراد این نسل زندگی سختی در پیش داشتند. شرایط دشوار زندگی باعث شد تا آنها برای داشتن زندگی بهتر، افرادی پرتلاش، منظم، صرفهجو، محتاط و محافظ کار باشند. این افراد به دنبال شغلی ثابت بودند و وفاداری آنها به شغلشان جزو ویژگی شخصیتیشان بود. آنها تغییر و ریسک کردن را دوست نداشتند و همواره مطیع قوانین موجود بودند تا آنجا که آرامش، اطاعت از دستورات و عدم اعتراض به حکومت، آنها را به نسل خاموش معروف کرد.
نسل انفجار جمعیت (Baby Boomers)
متولدین ۱۹۴۶ میلادی (۱۳۲۴ شمسی) تا ۱۹۶۳ میلادی (۱۳۴۲ شمسی)
افراد این نسل در دوران پس از جنگ جهانی دوم و در زمان رشد فزاینده جمعیت متولد شدند. دورهای که به انفجار جمعیت معروف شد. شرایط نامساعد پس از جنگ جهانی دوم، آنها را به خودسازی و تلاش برای بهبود شرایط زندگیشان تشویق میکرد. آنها با تلاش و پشتکار فراوان و همچنین بهرهمندی از تحصیلات عالی و پیشرفت فناوری توانستند به رشد قابلملاحظهای دست یابند تا جایی که به یک نسل ثروتمند و موفق تبدیل شدند.
مقاله مرتبط: مدیریت نسل ها در محل کار [اینفوگرافیک]
ریسکپذیری، کارآفرینی و همینطور خلق کسبوکارهای جدید از ویژگیهای بارز این افراد این نسل است. این افراد در کار خود بسیار دقیق و برای جزئیات ارزش زیادی قائل هستند. بسیاری از Baby Boomers ها امروزه بازنشسته شدهاند و در حال بهرهمندی از دستاوردهای دوران پربار جوانی خود هستند. استیو جابز و بیل گیتس از افراد سرشناس این نسل هستند.
نسل X
متولدین ۱۹۶۳ میلادی (۱۳۴۲ شمسی) تا ۱۹۸۰ میلادی (۱۳۵۸ شمسی)
دوره نوجوانی و جوانی نسل X همزمان بود با اتفاقات سیاسی جهانی نظیر انقلابهای مردمی، شکست دیوار برلین و پایان یافتن جنگ سرد. از آنجا که متولدین نسل X در یک دوره پر تلاطم به دنیا آمدهاند، تغییر را یک مسئله عادی در زندگی میدانند و برخلاف نسل خاموش، آنها از تغییر و حتی شکست خوردن هراسی ندارند. این افراد عاشق هیجان، یادگیری و برقراری ارتباط با جامعه اطرافشان هستند.
مقاله مرتبط: از تفاوت های نسل X و نسل Y به نفع سازمان خود استفاده کنید
این نسل، به کار کردن در شرکتها و استرس کاری فراوان عادت کردهاند. اکثر افراد این نسل معتقدند که تنها کسی که میتواند به آنها کمک کند خودشان هستند، آنها سخت کار میکنند تا بتوانند نسبت به درآمد و هزینههای زندگی به تعادل برسند. نسل X نسبت به نسلهای پیش از خود، دیدگاه منعطف و گستردهتری نسبت به نژاد، مذهب، قومیت و گرایشهای مختلف اخلاقی دارند.
نسل Y
متولدین ۱۹۸۰ میلادی (۱۳۵۸ شمسی) تا ۲۰۰۰ میلادی (۱۳۷۸ شمسی)
به این نسل که نسل Millennium (هزاره) نیز گفته میشود، در ایران متولدین بعد از انقلاب اسلامی را شامل میشود که خود ما هم جزو همین دسته هستیم.
این نسل در بستر فناوریهای نوین ارتباطی رشد یافته و علاقهمند به ارتباط با همسالان و دوستان خود است. آنها همواره در تلاشاند تا خود را به آخرین تکنولوژیهای روز مجهز نمایند. آنها در دنیای مجازی با افراد زیادی در ارتباط هستند و از اتفاقات جهان باخبرند. نسل Y همواره سعی میکند تا زندگی راحت و بدون دردسری را برای خود فراهم نماید. این نسل علاقهمند است کارها را سریعتر پیش ببرد و حوصله انجام کارهای طولانی مدت را ندارد. هرچند بسیاری معتقدند که ما متولدان نسل Y نسبت به جامعه اطرافمان بیتفاوت هستیم اما در واقع اینطور نیست و ما به دنبال بهبود شرایط اجتماع هستیم ولی با جهانبینی خودمان!
نسل Z
متولدین سال ۲۰۰۰ میلادی (۱۳۷۸ شمسی) تا امروز.
آنها فرزندان نسل x و تا قسمتی هم نسل y هستند. ما در ایران آنها را تحت عنوان دهه هشتادی و نَوَدی میشناسیم.
مقاله مرتبط: ویژگیهای نسل Z
حقیقت آن است که چیز زیادی درباره ویژگیهای نسل Z نمیدانیم چون آنها مدت زیادی نیست که به دنیا آمدهاند و بیشتر آنها یا دانشآموز هستند یا بهتازگی میخواهند وارد دانشگاه شوند و تنها گذر زمان میتواند ما را با این نسل آشنا نماید؛ اما چیزی که نسبت به آنها مطمئن هستیم این است که زندگی آنها به شدت تحت تأثیر فناوری و ارتباطات گسترده مجازی قرار گرفته است. دسترسی آسان به اینترنت و ابزارهای مختلف نظیر موبایل، تبلت و لپتاپ و همچنین حضور گسترده آنها در شبکههای اجتماعی بسیار مشهود است.
با توجه به طبقهبندی ارائه شده، شما جزو کدام نسل هستید؟ تجربیات شما بهعنوان نماینده نسل خود چیست و چه تفاوتهایی در نسلهای قبل و بعد از خود میبینید؟
4 دیدگاه برای “شما در کدام طبقهبندی نسلها قرار میگیرید؟”
عکس نسل y و x خیلی درسته
من نسل x هستم متولد ۱۳۴۶. و این ارزیابی ها با توجه به شناحتم از اطرافیان درست است. هرچند نسل x الان کسانی هستند که برای زندگی بهتر هنوز مهاجرت میکنند و مجبورند مثل نسل y از اطلاعات جدید و تکنولوژی هم برخوردار شوند. نسل x داغونترین نسله …
نسل Xنسل سرسخت
خیلی کامل و جامع نوشته بودید. مچکرم