پیش از هر چیز باید به شما توضیح دهیم که Snippet چیست؟ چه اهمیتی دارد؟ چرا باید آن را در بهینهسازی وبسایت خود در نظر بگیرید؟ و اصولاً چگونه میتوانید با بهبود رتبه وبسایت به جایگاه صفر در نتایج جستجو صعود کنید؟
در ادامه این مطلب به شما درباره این ویژگی در موتورهای جستجو توضیح میدهیم و همچنین نکتههایی برای بهینهسازی سئو صفحههای وبسایتتان هم آموزش میدهیم.
نمایش لینک صفحهها در رتبه ۱ نتایج جستجو برای بسیاری از صاحبان وبسایت به معنی سئو در بهترین حالت ممکن است. اگر وبسایت شما درزمینهٔ محبوبی فعالیت میکند و شما هم مجبورید دائماً با رقیبان مختلف به رقابت بپردازید، باید برای بهینهسازی صفحههای وبسایت و دستیابی به جایگاه اول در SERP (صفحه نتایج موتورهای جستجو) زحمت بکشید و کمی هم سرمایهگذاری کنید؛ چراکه این موفقیت هرگز بهآسانی به دست نمیآید.
مقاله مرتبط: تاریخچه تصویری Google SERP [اینفوگرافیک]
البته منظور ما اصلاً این نیست که نباید برای کسب رتبه اول سرمایهگذاری کنید؛ بلکه نباید فرصت نمایش لینک صفحههایتان را در جایگاه صفر Featured Snippet و قبل از اولین لینک نادیده بگیرید و از آن غافل شوید. صعود به جایگاه صفر و به نمایش درآمدن در Featured Snippe بیش از هر چیز به محتوای درون صفحههای شما مربوط میشود و احتمالاً کمتر با معیارهای لینک صفحه درگیر است. بدین ترتیب اگر بک لینکها را بهخوبی ایجاد کردهاید، صعود به اسنیپت مخصوص در صفحه نتایج میتواند همان پیشرانهای باشد که کسبوکارتان به آن نیاز دارد.
اصلاً عجیب نیست که ببینید لینکی از صفحه ۲ نتایج جستجوی گوگل حالا اسنیپت مخصوص را از آن خود کرده و به جایگاه صفر صعود کرده است. البته این اسنیپتها اغلب اوقات متعلق به لینکهایی از صفحه اول هستند و بهطورمعمول در ۱۰ لینک اول نتایج به نمایش درمیآیند. همانطور که احتمالاً میدانید اگر لینک شما در رتبه ۵ نتایج جستجو باشد و باکس پاسخ یا همان رتبه صفر را از آن خود کنید، احتمال دیده شدن وبسایت شما و همچنین ورود ترافیک طبیعی (ارگانیک) هم افزایش مییابد.
اسنیپت مخصوص (Featured Snippet) چیست؟
بنا بر گزارش RankRanger، در حال حاضر اسنیپتها به نسبت ۹.۱۹۶۸% در نتایج جستجو به نمایش درمیآیند. این باکسها همیشه در ابتدای صفحه و بالای اولین لینک پاسخ ظاهر میشوند و به همین خاطر میگوییم رتبهشان صفر است. اسنیپت یک کادر یا جعبه کوچک است که شامل آدرس اینترنتی صفحه موردنظر، عنوان صفحه و همچنین بخش کوتاهی از محتوای آن میشود و بهمنظور پاسخ به عبارت جستجو شده توسط کاربر به نمایش درمیآید.
اما اسنیپتها چگونه عمل میکنند؟ موتورهای جستجوی گوگل بر اساس برنامهریزی خودشان به دنبال پاسخ عبارت جستجو شده میپردازند و صفحههایی را که حاوی پاسخ کاربر هستند، پیدا میکنند. این موتورها سپس بهترین پاسخ را به شکل اسنیپت درمیآورند و در ابتدای نتایج نشان میدهند. این اسنیپتهای مخصوص بهمنظور جلبتوجه کاربران طراحیشدهاند و بسیاری از صاحبان وبسایتها هم متوجه شدهاند که معیار CTR (نرخ کلیک) برای وبسایتهایی که از اسنیپت در صفحه نتایج موتور جستجو بهره میبرند، به طرز قابلملاحظهای افزایش مییابد.
البته اسنیپتها انواع مختلفی دارند؛ اما ما به معرفی نمونههای رایج آن اکتفا میکنیم.
در حال حاضر اسنیپت «پاراگرافی» رایجترین نوع اسنیپت مخصوص در SERP به شمار میرود:
اسنیپت مخصوص از نوع «فهرست» معمولاً در پاسخ سؤالها و عبارتهایی درباره روند، پروسه و مراحل مختلف انجام یک کار مشخص به نمایش درمیآید. این نکته را در نظر داشته باشید که یک تصویر هم در کنار فهرست متنی در مثال پایین به نمایش درآمده است.
برای نمایش اسنیپت به شکل جدول هم باید تگ کد <table> را به سایر کدهای برنامهنویسی صفحهتان اضافه کنید.
اما سؤال مهمی که حالا پیش میآید این است که اصلاً چگونه میتوان این موقعیت حساس و مهم را در نتایج جستجو به دست آورد؟ در ادامه مطلب با ما همراه باشید و به توصیههایمان بهخوبی دقت کنید.
قدم اول: درک فرصت مناسب برای بهبود فرصت دیده شدن وبسایت شما
وقتی پای استفاده از اسنیپت مخصوص به میان میآید، باید این واقعیت را هم در نظر بگیریم که همه بازارها باهم یکسان نیستند. اگر کسبوکارتان محلی و کوچک است، باید بهجای بهینهسازی در جهت نمایش در جایگاه صفر کاری کنید که در نتایج نقشههای آنلاین گوگل دیده شوید. بنا بر تحقیقاتی که Stat Search Analytics انجام داده است، اسنیپتها در نتایج جستجوی مربوط به جستارهای محلی نمایش داده نمیشوند.
از طرفی اگر در بازاری فعالیت میکنید که باید به سؤالهای تکراری کاربران پاسخهای واضح و مشخص دهید یا لازم است که درباره عبارتهای رایج در صنعتتان توضیح دهید و یا دادههایتان باید در قالب جدول نمایش داده شوند، اسنیپت مخصوص گوگل احتمالاً بهترین راهکار ممکن برای دیده شدن صفحههای وبسایت شماست.
در این تحقیق، تعداد ۹۲۰۰۰ جستار مختلف مورد بررسی قرار گرفت و انواع مختلف عبارتهای جستجو شدهای که به نمایش اسنیپت میانجامند، مشخص شدند. این عبارتها معمولاً در زمینههای زیر هستند:
- مالی
- محاسباتی
- زمان
- تبدیل
- وضعیت
- ملزومات
- سلامت
- مراحل خودآموز
انواع عبارتهایی که بهندرت در نتایج جستجو به شکل اسنیپت به نمایش درمیآیند:
- محلی
- اطلاعات
- حقایق علمی و عمومی
- خرید
- تصویر و ویدیو
البته Stat Search Analytics این تحقیق را حدوداً ۶ ماه بعد هم تکرار کرد و به نتیجه جالبتوجهی دستیافت. اتفاق جالب اینجا بود که یکی از دستهبندیهای بهندرت به نمایش درآمده حالا به اسنیپتهای رایج تبدیل شده بود. جستارهای شخصیسازیشدهای که کلمه «بهترین» یا «بررسی» در آنها وجود داشت، حالا به زمره عبارتهایی پیوسته بودند که اسنیپت مخصوص در نتایج جستجوی آنها به نمایش درمیآمد.
ممکن است با توجه به نتیجه این تحقیق تصمیم بگیرید همه کلیدواژههای مهمی را که در سؤالهای پرتکرار به کار میروند، جستجو و پیدا کنید؛ اما بهتر است پیش از هر اقدامی توجه کنید که رتبه وبسایت شما در حال حاضر در میان نتایج جستجو چگونه است. به خاطر داشته باشید که اگر لینک محتوای شما یکبار در اسنیپت به نمایش درآمد، هیچ الزامی وجود ندارد که همچنان در جایگاه صفر باقی بمانید.
علاوه بر مورد قبلی، بهتر است دادههای Google Search Console (CTR) را با کلیدواژههایی که به خاطر آنها در قالب اسنیپت به نمایش درآمدید، بهطور پیوسته موردبررسی قرار دهید. بهخصوص اگر دادههای CTR را برای زمانی که در اسنیپت به نمایش درآمدید با وقتی مقایسه کنید که در جایگاه معمولی رایج قرار گرفته بودید، با حقایق جالبی مواجه خواهید شد.
حتی اگر وبسایت شما تابهحال در هیچ اسنیپتی به نمایش درنیامده است، بررسی اسنیپتهای رقیبان شما میتواند آموزنده باشد و فهرستی از کلیدواژههای مهم را در اختیارتان بگذارد تا تمرکزتان را بیشازپیش روی همان فهرست معطوف کنید. خوشبختانه ابزارهای متعددی برای همین منظور وجود دارند و با استفاده از آنها قادر خواهید بود همه کلیدواژههایی را که در حال حاضر در اسنیپتها به نمایش درمیآیند، مشاهده کنید.
ابزار SEMrush به شما کمک میکند تا اسنیپتهایتان را پیدا کنید. این روش همچنین زمانی به کارتان میآید که قصد دارید اسنیپتهای رقیبانتان را پیدا کنید و موردبررسی قرار دهید.
برای شروع، در منوی Organic Reaserch به زبانه Positions بروید.
در این قسمت میتوانید فهرست کلیدواژهها را به کمک فیلترهای پیشرفته فیلتر کنید (include > SERP Features > Featured Snippets) یا لینک Featured Snippet را که کناره سمت راست صفحه زیر SERP features قرار دارد، انتخاب کنید.
Stat Search Analytics هم یک ابزار مناسب دیگر برای ردیابی اسنیپتهای مخصوص گوگل است.
در استفاده از این ابزار باید ابتدا یک فهرست از کلیدواژههای مهم و پرتکرار تهیه و در آن بارگذاری کنید. Stat این فهرست را بررسی میکند در رابط کاربریاش به شما نشان میدهد که کدام کلیدواژه باعث ایجاد اسنیپت میشود. ابزار Stat این کلیدواژهها را تحت عنوان «پاسخ» از سایرین متمایز میکند.
در ابزار Stat میتوانید کلیدواژهها را بر اساس همین معیار فیلتر کنید و روی کلمههایی متمرکز شوید که شما را در ۱۰ لینک برتر قرار میدهند. همچنین قادر خواهید بود همه کلیدواژههایی را که میخواهید دنبال کنید، با برچسب متمایز سازید.
ابزار SearchMetrics Suite هم امکان ردیابی اسنیپتهای مخصوص گوگل را فراهم میآرود. اسنیپتها به نام «پاسخ مستقیم» هم شناخته میشوند؛ اما در اسکرین شات پایین ملاحظه میکنید که کاربر برخی از کلیدواژهها را فیلتر کرده و وبسایت nytimes.com که در صفحاتش به پاسخ مستقیم آنها اشاره کرده، از رتبه بالاتری برخوردار است.
همانطور که در جستار Vegan Thanksgiving Recipes (دستور غذایی مخصوص گیاهخواران برای روز شکرگزاری) هم مشاهده میکنید، «پاسخ مستقیم» درواقع همان اسنیپت مخصوص جایگاه صفر است.
قدم دوم: پیدا کردن بهترین کلیدواژه ممکن برای اسنیپتهای مخصوص
حالا که بهخوبی با مقدمات مبحث اسنیپت و اهمیت انتخاب کلیدواژه مناسب آشنا شدهاید، اجازه دهید فرصتهای مناسبتر دیگری را باهم مرور کنیم.
برای پیدا کردن و انتخاب بهترین کلیدواژه باید از روش قدیمی جستجوی کلیدواژهها استفاده کنید. در هنگام جستجوی کلیدواژهها بهتر است این نکات را هم به خاطر داشته باشید:
عبارتهای حجیم و متشکل از کلمههای متعدد معمولاً اسنیپتساز هستند.
جستارهای طولانی که شامل ۶ کلمه یا بیشتر هستند، بیش از سایر عبارتها به نمایش اسنیپت میانجامند.
هدف اصلی اسنیپت پاسخ دادن به پرسشهای کاربران است و به همین خاطر اغلب جستارهایی که با کلمههای سؤالی مانند «چه کسی»، «چه چیزی»، «چگونه»، «کجا» و «چرا» آغاز میشوند، به نمایش اسنیپت میانجامند. البته نباید پرسشهای ضمنی که با کلمههایی ازجمله «آیا» و «چون» و کلمههای فعلی مانند «انجام دادن»، «گرفتن»، «ساختن» یا «پختن» آغاز میشوند را نادیده گرفت.
پرسشهای ضمنی و مفهومی همچنین شامل جستجوی خود کلمات هم میشوند. برای مثال، جستجوی عبارت «بازاریابی دیجیتال» را در نظر بگیرید. کاربر در جستجوی این عبارت بهخصوص به دنبال تعریف مشخصی درباره ترکیب این دو کلمه است. از طرفی جستجوی عبارت کامل «بازاریابی دیجیتال چیست؟» با کلمه سؤالی مناسب در اغلب موارد باعث نمایش باکس اسنیپت مخصوص در صفحه نتایج میشود.
People also ask چیست؟
اگر در گوگل به جستجو درباره یک عبارت کلی و عمومی بپردازید، پس از ظاهر شدن صفحه SERP میتوانید سایر سؤالهای مشابه کاربران را هم که اسنیپت مخصوص درنتیجه جستجویشان به نمایش درمیآید، در کادر people also ask مشاهده کنید.
در این مثال وقتی کاربر جستاری برای عبارت «بازاریابی ایمیلی» اجرا کرده است، یک اسنیپت در ابتدای صفحه و همچنین چند سؤال مشابه دیگر ازجمله «کمپین ایمیلی چیست؟» در بخش people also ask به نمایش درآمدهاند.
همچنین با کلیک روی سؤال «کمپین ایمیلی چیست؟» میتوانید به صفحه نتایج مربوط به همین پرسش بروید و اسنیپت مخصوصش را هم مشاهده کنید.
Answerthepublic.com
برای به دست آوردن فهرست کامل سؤالهایی که درباره موضوع خاصی پرسیده شدهاند، باید از ابزار دادهکاوی Asnwerthepublic.com استفاده کنید. این ابزار Google Suggest API را به کار میبرد تا همه جایگشتهای ممکن یک سؤال را که سایر کاربران پرسیدهاند، پیدا کند.
در ادامه میتوانید همه سؤالهایی را که کاربران درباره کلیدواژه «پختن سبزیجات» پرسیدهاند و Answerthepublic.com پیدا کرده است، ملاحظه کنید.
گراف به نمایش درآمده توسط این ابزار کاملاً دستهبندی شده است و میتوانید قالب موردنظر خودتان را از میان آنها بهراحتی انتخاب کنید. برای مثال همانطور که در تصویر پایین مشاهده میکنید، قادر هستید همه سؤالهایی را که با کلمه how (چگونه) درباره پختن سبزیجات آغاز میشوند، پیدا کنید.
اسنیپت مخصوص در پاسخ به پرسش طولانی «چگونه سبزیجات را در آرامپز بپزیم؟» در SERP به نمایش درمیآید.
شما همچنین میتوانید فهرست جستارهایی را که در قالب سؤال هستند، از Moz Keyword Explorer دریافت کنید. (به زبانه Keyword Suggestions بروید و وقتیکه فهرست ریزشی Display Keyword suggestions that را پیدا کردید، گزینه are questions را برگزینید) شما همچنین میتوانید به کمک ابزار Rank Ranger پرسشها را با انتخاب Questions در تب Quick Filters به دست آورید.
اگر در Stat حساب کاربری دارید، میتوانید از فهرست کلیدواژهها در قسمت Answer the Public خروجی بگیرید و بعد آنها را در Stat آپلود کنید تا روند یافتن سؤالهایی را که اسنیپت در پاسخ آنها به نمایش درمیآید، خودکار کنید.
قدم سوم: افزایش احتمال نمایش محتوای شما به شکل اسنیپت
فرقی نمیکند که میخواهید صفحه وبسایتتان را از صفر طراحی کنید یا محتوای آن را بازنویسی کنید و بهبود ببخشید؛ برای افزایش احتمال انتخاب لینک شما توسط گوگل و نمایش آن در قالب اسنیپت باید رویکردی چندوجهی در نظر بگیرید که شامل موارد زیر باشد:
- محتوایی که شامل پاسخ صریح برای پرسش کاربر باشد.
- کدهای برنامهنویسی و تگهای داخلی صفحه شما باید بهخوبی نوشته شده باشند تا گوگل بتواند محتوایتان را بهراحتی درک کند.
- نشانههای مثبت در جذب کاربر
کارشناسان معتقدند که اگر تولید محتوا از مدل محتوای سازماندهی شده دنبال کنید، میتوانید احتمال انتخاب لینک صفحهتان را بهعنوان اسنیپت توسط گوگل افزایش دهید. در توضیح مدل مذکور به سه مورد اصلی که در ادامه اشاره میکنیم، توجه کنید:
- ابتدا پرسشی که در جستار آمده را آشکارا و واضح در صفحه وبسایت خود تکرار کنید.
- درست بعد از طرح این پرسش واضح، به تشریح پاسخ صریح، مستقیم و کوتاه برای آن بپردازید.
- سپس اطلاعات تکمیلی را ازجمله داده، تصویر و غیره را برای آن فراهم آورید تا پاسختان کامل و جامع شود.
یکی از راههای تشکیل ساختار محتوا استفاده از روشی است که خبرنگاران از آن بهعنوان هرم معکوس یا وارونه یاد میکنند. در صورت استفاده از مدل هرم وارونه صفحه شما محتوایش را با مهمترین قسمتی که پاسخ سؤال کاربر است، آغاز میکند و بهتدریج بهسوی اطلاعات جزئی و تکمیلی پیش میرود. در آخر هم موضوع را با نگاهی جامع یا مثال و پژوهشی خاص جمعبندی میکند.
البته قالب کدهای HTML هم میتواند در امکان نمایش صفحه شما در اسنیپت گوگل مؤثر واقع شود. در ادامه به چند روش تمرینی در همین زمینه توجه کنید:
- جستار اصلی یا یک نسخه بسیار مشابه را از آن تهیه و بهعنوان اصلی صفحه وب تبدیل کنید. این موضوع یعنی سؤال یا جستار را در صورت امکان با H1 یا H2 در کدهای اصلی صفحه بنویسید.
- پاسخ به سؤال اصلی را در قالب یک پاراگراف خلاصه کنید.
- قالب این پاراگراف را به شکل تگ پاراگراف HTML یعنی <p> تعریف کنید.
- این پاراگراف را درست زیر عنوان اصلی که همان سؤال است، قرار دهید.
- سعی کنید پاسخ سؤال حدوداً ۴۰ تا ۵۵ کلمه باشد.
همچنین میتوانید محتوایتان را به کمک تگ <li> به شکل فهرست درآورید و احتمال نمایش بهعنوان اسنیپت را افزایش دهید. بهخصوص اگر پاسخ جستار مورد هدف شما (برای مثال «چگونه تخممرغ را آبپز کنیم») به شکل مرحلههای مختلف تشریحی یا ترسیمی باشد، میتوانید از تگ <ol> (فهرست منظم و ترتیبی) استفاده کنید. اگر هم معتقدید که فهرست پاسخ شما باید بولت (نشانه) داشته باشد، از تگ <ul> (فهرست غیرمنظم) بهره ببرید.
استفاده از تگ عنوان (Heading) بهجای تگ <li> هم میتواند برای مرحلههای مختلف مفید باشد. گوگل در دستیابی به محتوای موردنیازش برای ایجاد یک اسنیپت مخصوص و مفید کاملاً ماهرانه عمل میکند.
علاوه بر این روشها اگر محتوایتان را در قالب پرسش و پاسخ (پرسشهای متداول) طراحی کنید، گوگل بهتر میتواند یک پاسخ کوتاه از صفحه شما انتخاب کند و به شکل اسنیپت درآورد.
در آخر همانطور که قبلاً هم اشاره کردیم، اگر یک جدول در محتوایتان طراحی کردید و مایل بودید که گوگل آن را به شکل اسنیپت جدولی به نمایش درآورد، بهتر است بهجای استفاده از CSS برای طراحی این جدول از کدهای HTML و تگ <table> بهره ببرید.
در صفحههای وب که موجود هستند و میخواهید محتوایشان را ارتقا دهید، بهتر است به Google Analytics بروید و به معیارهای جذب کاربر مانند نرخ پرش و زمان میانگین هر بازدید توجه کنید. اگر این معیارها از میانگین وبسایت پایینتر بودند، بدین معنی است که محتوای صفحه موردنظر اصلاً قادر نیست توجه کاربر را جلب و نیازهایش را برآورده کند. همانطور که میدانید، موتورهای جستجوی گوگل همیشه در تلاشاند بهترین نتایج ممکن را برای کاربر به نمایش درآورند؛ به همین خاطر اگر عملکرد صفحههای وبسایت ضعیف باشد، احتمال ظاهر شدن شما در صفحه SERP کاهش مییابد و اسنیپت مخصوص را هم از دست میدهید. البته موتورهای گوگل در صفحه مخصوص Google Analytics شما سرک نمیکشند ولی CTR را از SERP بررسی میکنند و مدتزمان مشخصی را که در یک جایگاه ثابت باقیماندهاید هم در نظر میگیرند.
تمایل وبسایتها به ظاهر شدن در بهترین جایگاه ممکن در صفحه نتایج جستجو معمولاً به خاطر جذب بازدید، پیشفروش و فروش است. همچنان که استفاده از تگهای HTML و ایجاد محتوا بر اساس ساختار مناسب برای رساندن صفحههای وبسایت شما به جایگاه صفر ضروری است، تمرکز بر ارائه بهترین پاسخ به جستار کاربران را باید مهمتر دانست. کیفیت محتوا بهقدری مهم است که نهتنها گوگل وبسایت میزبان را به خاطر محتوای مناسب تشویق میکند؛ بلکه باعث فراگیری، افزایش و بقای مشتریان هم میشود.
افزودن دیدگاه