راهنمای مطالعه
بسیاری از شرکتهای کوچک به دنبال گسترش محدودهی تجارت خود و ایجاد شبکهی کسبوکار در خارج از کشور مبدأ خود هستند. پژوهشی از Pitney Bowes نشان میدهد که در ایالاتمتحده دو سوم از مشتریان تابهحال از خارج از کشور خریدهایی داشتهاند و تقریباً یکسوم حداقل یکبار در ماه سفارشهای خود را از خارج از کشور دریافت میکنند. همچنین شرکت پست DHL پیشبینی کرده است که بین سالهای ۲۰۱۵ و ۲۰۲۰ ارسال بینالمللی محصولات ۲۵ درصد افزایش پیدا خواهد کرد و گردش مالی این بازار به ۹۰۰ میلیارد دلار خواهد رسید.
قطعاً تمامی خردهفروشها به دنبال سهمی از این بازار بزرگ هستند. در حالت عادی چنین فعالیتهایی نیازمند سرمایهگذاری بسیار گسترده خواهد بود. موفقیت در کسبوکارهای بینالمللی نیازمند آزمونوخطای بسیار است و برای رسیدن به مقصد باید موانع متعددی را پشت سر بگذارید.
موانع پیشرفت در تجارت بینالمللی
در ابتدا حتی سادهترین فعالیتها هم مشکل به نظر میرسند. پیش از هر چیز باید محتوای بازاریابی خود را به زبان کشور مقصد ترجمه کنید. فناوریهای نوین این کار را بسیار سادهتر میکنند؛ هرچند با استفاده از این فناوریها همچنان نتیجهی نهایی بدون نقص نخواهد بود. علاوه بر این نرمافزارها نمیتوانند تأثیرگذاری پیام شما و هماهنگی آن بافرهنگهای دیگر را تضمین کنند. حتی در درون یک کشور واحد ممکن است فرهنگهای بسیار متفاوتی وجود داشته باشد؛ پس انتظار نداشته باشید که استراتژی اولیهی شما در تمامی نقاط جهان مؤثر واقع شود.
همچنین برای ایجاد یک شبکهی کسبوکار بینالمللی باید با قوانین و سازوکارهای فعالیت در کشور موردنظر خود آشنا باشید. هر کشور قوانین منحصربهفرد خود را دارد و یک اشتباه کوچک ممکن است به قیمت از دست رفتن سرمایهی شما تمام شود.
مقاله مرتبط: راهنمای مقدماتی طرح کسبوکار یا Business Plan
در کنار موارد بالا، بررسی پیچیدگیهای لجستیک اهمیت بسیار زیادی دارد. مشتریان جهانی شما به دنبال دریافت سریع و ارزانقیمت محصولات خود هستند. زمان طولانی ارسال و تأخیرهای متعدد ممکن است آنها را از خرید پشیمان کند. اگر به دنبال بازگشت مشتریان هستید، پیش از هر چیز راهکار مطمئنی را برای ارسال محصولات انتخاب کنید.
شروع یک بیزینس بینالمللی جدید کار سادهای نیست و نمیتوان از هزینههای سرمایهگذاری در کسبوکار الزامی در آن دوری کرد. البته بسیاری از مشکلات ابتدایی قابلرفع هستند و تنها کافی است با پژوهش کافی با آنها مواجه شوید. پیش از وارد شدن به بازار جهانی، از راهکارهای زیر برای افزایش شانس خود در موفقیت استفاده کنید:
۱. کشور مقصد را بااحتیاط و هوشمندی انتخاب کنید
در انتخاب کشور موردنظر خود بسیار دقت کنید. شروع کسبوکار در اروپا، آسیا یا آفریقا کار چندان سادهای نیست. بهتر است فعلاً از قارهها چشمپوشی کنید و به انتخاب یک کشور مناسب بپردازید. کشورهایی مانند هند یا چین، برخی از محبوبترین اهداف شرکتهای بینالمللی هستند. چین توانست در یک دهه ۴۲ درصد از بازار جهانی را از آن خود کند. این کشور شهرهای بزرگ بسیاری دارد که هرکدام بر کسبوکار خاصی متمرکز هستند و میتوانند میزبان مناسبی برای کسبوکار شما باشند. پس از کسب اطلاعات کافی کشور موردنظر خود را انتخاب کنید و در هر قدم یک یا دو شهر را پوشش دهید.
۲. فرهنگهایی را انتخاب کنید که با کسبوکار شما هماهنگ هستند
درحالیکه اکثر شرکتهای بزرگ در مقیاس جهانی فعالیت میکنند، فرهنگ همچنان نقش بسیار مهمی را در کسبوکار ایفا میکند. زبان، راههای ارتباطی، عادتهای غذایی، نحوهی پوشش، مقاصد تفریحی و عادتهای خرید ممکن است از فرهنگی به فرهنگ دیگر متفاوت باشند. همچنین روزهای کاری و رسوم اداری ممکن است نحوهی تنظیم ملاقات را تحت تأثیر خود قرار دهند. اگر به خارج از کشور خود سفر میکنید، پیش از هر چیز از آدابورسوم آن کشور مطلع شوید. از این راه میتوانید از ابتدا تأثیر مثبتی را بر همکاران تجاری خود بگذارید.
مقاله مرتبط: راهنمای کوتاه برای قدم گذاشتن در سئو جهانی
۳. از اجرای تحقیقهای ضروری غافل نشوید
توسعه عملیات بینالمللی نیازمند صرف سرمایه و زمان بسیار است؛ به همین خاطر بهتر است تحقیقات اولیهی خود را با دقت انجام دهید. بهعنوانمثال، بسیاری از شرکتهای آمریکایی از جشنواره جهانی ۱۱.۱۱ که ۱۱ نوامبر هرسال برگزار میشود، مطلع نیستند. این جشنواره ۹ سال پیش و با کمک شرکت علیبابا برپا شد و امروزه با ۲۵ میلیارد دلار فروش بزرگترین روز خرید در تقویم جهانی شمرده میشود. درنتیجه با پژوهش کافی به اطلاعاتی دست پیدا خواهید کرد که ممکن است تصمیمات شمارا دستخوش تغییر کنند.
۴. قوانین و سیاستهای کشور هدف را در نظر بگیرید
آشنایی با آدابورسوم کشورهای مختلف شما را در ارتباط با مشتریان یاری میکند؛ هرچند باید ارتباط خود با دولتهای خارجی را نیز مدنظر داشته باشید. پیش از هر چیز از میزان مالیات و هزینههای اولیهی شروع کسبوکار در آن کشور مطلع شوید. بهعنوانمثال کشور برزیل ۷ نوع مالیات مختلف را بر درآمد اعمال میکند که همگی باید پیش از ارسال محصول پرداخت شوند. به همین دلیل شاید حتی مناطقی با مشتریان هدف گسترده هم برای انجام کسبوکارتان بهصرفه نباشند. چنین سیاستهایی را پیش از ورود به این کشورها باید بررسی کنید.
همهی ما از فعالیت شرکتهایی ازجمله آمازون و علیبابا اطلاع داریم؛ هرچند تنها شرکتهای بزرگ نیستند که در تجارت بینالمللی موفق عمل میکنند. به یاد داشته باشید که تلاشهای خود را بر هدف مشخصی متمرکز کنید و پیش از تصمیمگیری به تحقیق دربارهی بازار هدف خود بپردازید. محدود کردن کسبوکار به مرزهای داخلی ممکن است امن به نظر برسد، اما بازارهای جهانی فرصتهای بینظیری را پیش روی شما قرار میدهند. موفقیت یکشبه به دست نمیآید، اما دستاوردهای این سرمایهگذاری در کسبوکار شما را شگفتزده خواهد کرد.