راهنمای مطالعه
شکست، عدم توانایی شما در انجام کاری را ثابت نمیکند، مخصوصاً در حوزه پرخطر راهاندازی استارتآپ و کارآفرینی!
یک تجربه ناموفق در ایجاد کسبوکار نمیتواند به بیکفایتی کارآفرین ربط داده شود. هنگامیکه افراد کسبوکاری را شروع میکنند و به هر دلیلی شکست میخورند، تجربه شکست را مانند یک لکه ننگ در حرفه خود میبینند که مانع موفقیت آنها در آینده خواهد شد.
ولی ما کاملاً برعکس آن فکر میکنیم. شروع یک استارتآپ، شجاعت و تعهد بسیاری میطلبد. علاوه بر این، موفقیت یک استارتآپ به عوامل زیادی بستگی دارد که لزوماً شامل شخص کارآفرین نمیشود.
درهرحال، سؤال مهم این است که پس از این شکست «شما» چه رفتاری خواهید داشت؟ چگونه زندگی میکنید؟ چگونه کسب درآمد میکنید؟ شاید باید به بازار کار برگردید و تجربیات گرانبها و مهارتهای عملی خود را در اختیار کسبوکار دیگران قرار دهید؟! این تجربه شکست را چگونه در مصاحبه کاری خود مطرح میکنید؟
در این مقاله، بررسی میکنیم که چگونه از تجربه شکست در استارتآپ خود، برای موفقیت در مصاحبه شغلی با کارفرما استفاده کنید و تواناییهای خود را ثابت کنید!
وقتی به مصاحبهکاری میروید، ۶ نکته زیر را به خاطر داشته باشید:
۱-شما تجربه منحصربهفردی دارید
بازار کار پر از کارشناسان حرفهای باتجربه است که در جستجوی شغل هستند، حتی بسیاری از آنها تجربهای بیشتر از شما دارند. بااینحال، هنگامیکه به بازار کار برمیگردید، شاید فقط تعداد انگشتشماری از آنها، تجربه شما در ایجاد یک استارتآپ را داشته باشد.
مقاله مرتبط: ٨ عادتی که موجب شکست استارت آپ شما می شود
باید این واقعیت را در رزومه خود هایلایت کنید که برخلاف سایر متقاضیان، تجربه شما چیزی فراتر از حضور روزانه در دفتر کار و انجام کارهای تکراری است. تجربه شما متنوع و گسترده است که البته مدیون همه مسئولیتهای کارآفرینانه شما در استارتآپی است که ایجاد کرده بودید.
کارفرمای آینده شما علاوه بر مهارت اصلی (مانند مدیر مالی)، تجربه شما را بهعنوان یک مدیر خلاق در نظر خواهد گرفت و شما را بهعنوان حرفهای همهکاره (multi-tasker) خواهد دید.
۲-شما فردی فعال و پویا هستید
بسیار شنیدهایم که کارفرمایان و مدیران کسبوکار، از عدم فعالیت کارکنان خود گله میکنند که آنها توان ابتکار عمل در هیچ پروژهای را ندارند. با نگاهی به روانشناسی صاحبان کسبوکار، مشخص میشود که بیشتر آنها افرادی فعال و کاری هستند، پس بیگمان از داشتن افرادی مثل شما که دارای ابتکار عمل هستید، خوشحال خواهند بود.
ازآنجاییکه شما تجربه کارآفرینی دارید و باوجود شکست استارتآپ، بهعنوان یک شخصیت شجاع دیده میشوید که جرات شروع یک کسبوکار را داشته است.
اگر شما روی این نکته در مصاحبهکاری خود تاکید کنید، کارفرمای آینده، شما را بهعنوان یک شخص حرفهای خواهد دید که برخلاف سایر کارکنان، ایدههای جدید و مبتکرانه را با آغوش باز میپذیرد.
۳- شما هوشمند و با روابط تجاری قوی هستید
شروع یک استارتآپ شامل استفاده از برخی مهارتهای فردی شما است. میتوانید با افراد در نیچ مارکت یا بازاریابی جاویژه ارتباط برقرار کنید و با سایر حرفهایها مانند مدیران ارتباطات، وکلای تجاری و پرسنل اداری کار کنید.
پس باوجودی که تجارت شما به راه خود ادامه نداده، در طول مسیر روابط تجاری جدیدی ساختهاید. کارفرما، در مقایسه با سایر کارکنان خود، شما را فردی با روابط قوی به حساب خواهد آورد.
البته صاحبان کسبوکار و کارفرمایان اغلب بهاندازه کافی منابع و روابط خود را دارند؛ اما همیشه داشتن چند رابطه تجاری بیشتر جذاب است، حتی از طریق شما!
۴-شما میتوانید موقعیت کارفرما را درک کنید
کارکنان نمیتوانند موقعیت مدیر خود و تصمیمهای سختی که او باید هرروز بگیرد را درک کنند، مگر اینکه آنها در موقعیتی مشابه قرار گرفته باشند. این همان چیزی است که شما را بهعنوان یک کارآفرین سابق از سایر کارکنان معمولی، متمایز میکند.
مقاله مرتبط: چگونه در راهاندازی استارتآپ موفق شویم؟
اگر رئیس شما تصمیم خاصی بگیرد که از نظر سایر کارکنان، ظاهرا تصمیم بدی باشد، شما قادر خواهید بود که دلیل این تصمیم را ببینید و درک بهتری در مورد این تصمیم داشته باشید، برای اینکه احتمالاً شما بهعنوان یک کارآفرین، قبلا در موقعیتی مشابه بودهاید. این جنبه از تجربه شما، همان چیزی است که موردپسند کارفرمای آینده شما خواهد بود البته اگر بهدرستی برای آن بازاریابی کنید!
۵- به چالشهای کاری عادت دارید
در زندگی یک کارآفرین، هرروز یک چالش است، مخصوصاً هنگامیکه در تلاش برای ساخت یک کسبوکار هستید. کل پروسه کارآفرینی مثل یک مسابقه عبور از موانع است!
این مسئولیتهای پیچیده، مهارت حل مشکل شما، به همراه توانایی کارکردن زیر فشار را تقویت میکند. این مهارتها دقیقا همان خصوصیاتی هستند که در آگهیهای استخدام از متقاضیان شغلی درخواست میشوند. ازآنجاییکه شما درروند ایجاد یک کسبوکار بودهاید، کارفرمای آینده، شما را بهعنوان فردی خواهد دید که به چالشهای حرفهای عادت دارد و در پذیرش چالشهای جدید نیز درنگ نمیکند.
۶-شما هرگز تسلیم نمیشوید!
هنگامیکه یک استارتآپ را با اشتیاق فراوان شروع میکنید و سپس شاهد از هم پاشیدن آن هستید، حتی اگر همه زمان و پولی را که از دست دادید، در نظر نگیریم، رنج روانی زیادی را متحمل میشوید. حال اگر پسازاین شکست، بتوانید دوباره خود را جمع کنید و تمایل به مشارکت در سایر چالشها را داشته باشید، قطعا نشان میدهد که شما هنوز آماده تسلیم و خروج از رقابت نیستید!
تمایل به شروع دوباره، یکی از خصوصیات باارزش در کارکنان محسوب میشود و این همان چیزی است که شما پس از استارت آپ شکست خورده و درخواست برای شغل جدید از خودتان نشان میدهید. شما میتوانید کارفرمای آینده را متقاعد کنید که اگر پس از آن شکست بزرگ، دست از کار کردن نکشیدهاید، قطعا هنگام تلاش در رفع موانع کاری در شغل جدید هم تسلیم نخواهید شد.
نتیجهگیری
پس از تجربه یک استارتآپ شکستخورده، هنگامیکه جویای کار هستید، هیچ دلیلی وجود ندارد که تلاش کارآفرینی خود را پنهان کنید یا به خاطر آن خجالت بکشید. شما باید از این شکست درس بگیرید و بیشترین بهره را ببرید.
یک استارتآپ، به هر دلیلی میتواند شکست بخورد. موارد زیادی وجود دارد که شخصی که استارتآپ را راهاندازی کرده، فردی سختکوش و آیندهنگر بوده است اما بااینوجود، ممکن است که قادر به یافتن افراد مناسب نبوده تا به او کمک کنند یا شاید با کمبود منابع مواجه شده و همین باعث سقوط کسبوکار او شده است.
در Silicon Valley میگویند که: شکست، یک ویژگی است نه یک مشکل! بنابراین، هنگامیکه در جستجوی کار هستید، میتوانید تلاش ناموفق در کارآفرینی خود را یک نعمت پنهان محسوب کنید زیرا برخلاف سایر متقاضیان، رزومه شما فقط «ادعای» مهارتهایی مانند مالتیتَسکر بودن، توانایی کار گروهی و کارکردن زیر فشار را نخواهد کرد بلکه تجربه کارآفرینی شما قطعا آنها را ثابت میکند!