راهنمای مطالعه
طراحی وب و هوش مصنوعی، شاید ظاهراً به هم مرتبط نباشند، چراکه اولی یک هنر خلاق است و دومی یک تکنولوژی ماشینی که فقط کارهای تکراری انجام میدهد؛ اما پیشرفتهای اخیر موجب شده تا هوش مصنوعی وارد عرصه طراحی وب هم بشود! این اتفاق مثل همیشه موافقان و مخالفانی داشته و بحثهای زیادی ایجاد کرده است.
در این مقاله، برای اینکه بهتر نقش هوش مصنوعی در طراحی وب را درک کنید، ابتدا به تعریف هوش مصنوعی میپردازیم و سپس مزایا و معایب هوش مصنوعی در طراحی وب را بررسی میکنیم تا خودتان قضاوت کنید.
در عصر دیجیتال، هوش مصنوعی در همه صنایع نفوذ کرده است و طراحی وب هم از این قاعده مستثنا نیست! مطابق گفته مدیرعامل گوگل، «هوش مصنوعی یکی از مهمترین تکنولوژیهایی است که بشریت در حال توسعهاش هست. شاید از الکتریسیته یا آتش هم مهمتر باشد»زن
شرکتهای بزرگ مانند فیسبوک، گوگل، آمازون و مایکروسافت در حال رقابت هستند تا جهش بعدی در هوش مصنوعی را داشته باشند. این تکنولوژی در حال شتاب گرفتن در همه بخشهای صنعت فناوری است که شامل دنیای طراحی وب هم میشود که تعاملات دیجیتال ما را شکل میدهد.
استفاده از هوش مصنوعی میتواند طراحی سایتهای ظریفتر و زیباتر، تجربه کاربری بهتر، بهینهسازی موتورهای جستجو، استراتژی بازاریابی و بسیاری موارد دیگر را تامین کند. درحالیکه بهصورت سنتی برخی از بهترین طراحی سایتها توسط تیم توسعهدهندگان ساخته شدهاند، اما در حال حاضر افرادی که مهارت کدنویسی محدودی دارند هم میتوانند به وبسایت اجازه دهند تا خودش ساخته شود!
برای کسبوکارهای کوچک که قابلیتهای انسانی محدودی دارند، هوش مصنوعی تعامل سریع با مشتری برای تامین اطلاعات مرتبط را فراهم میکند و در طراحی وب میتواند به نفع کاربر و سازمان باشد.
مطابق آمار، ۷۲% کسبوکارها معتقدند که استفاده از هوش مصنوعی یک مزیت تجاری است و ۶۱% که استراتژی نوآوری دارند از هوش مصنوعی برای شناسایی فرصتهای ازدسترفته استفاده میکنند.
هوش مصنوعی چیست؟
Artificial Intelligence) AI) توانایی یک برنامه کامپیوتری یا ماشین در فکر کردن و یادگرفتن است. یک زمینه مطالعاتی هم هست که کامپیوترها را هوشمند میکند. هوش مصنوعی موضوعی است که علوم کامپیوتری بر روی آن کار میکنند تا ماشین هوشمندی تولید کنند که مانند انسان فکر میکند. برخی از رفتارهایی که توسط هوش مصنوعی انجام میشود شامل تشخیص صدا و یادگیری است.
چرا هوش مصنوعی مهم است؟
هوش مصنوعی ماشینی است که طراحی شده تا مانند انسان فکر و عمل کند. زندگی ما توسط هوش مصنوعی تغییر کرده است برای اینکه این تکنولوژی در زمینههای زیادی از خدمات روزانه استفاده میشود تا جایی که بخش مهمی از زندگی روزانه ما شده است پس برای نادیده گرفتنش دیگر دیر شده است!
چرا باید از هوش مصنوعی در طراحی وب استفاده کنید؟
شرکتهای بزرگ تجارت الکترونیک در حال تغییر رفتار خرید آنلاین ما هستند و در نتیجه توسعه وب هم تغییر کرده است. شرکتهای موفق تجارت الکترونیک تکنولوژی نوآورانه هوش مصنوعی را در پلتفرمشان استفاده میکنند و از امکاناتی مانند چت بوت، جستجوی صوتی و راهحلهای هوشمند دیگر استفاده میکنند تا جایی که هر روزه کاربران بیشتری ترجیح میدهند که کالای مورد نیازشان را مستقیماً در آمازون جستجو کنند به جای اینکه در گوگل باشند.
روند طراحی رابط کاربری شامل خلاقیت زیادی است و اغلب با یک وایت برد شروع میشود که طراحان ایدههایشان را به اشتراک میگذارند. پسازاینکه یک طرح آماده میشود، معمولاً در یک عکس ثبت میشود و بهصورت دستی به کد HTML تبدیل میشود تا روند توسعه شروع شود. این روند کار زیادی نیاز دارد که موجب تأخیر روند طراحی میشود و خطاهای زیادی هم ظاهر میشوند.
در عوض، تیم طراحی میتواند عکس وایت برد را به اپلیکیشن هوش مصنوعی آپلود کند تا وبسایت پروتوتایپ را ایجاد کند. Sketch2Code یک راهحل مبتنی بر وب است که اخیراً عرضه شده است و بر اساس هوش مصنوعی ساخته شده است تا طراحی رابط کاربری دستنویس را از یک تصویر به یک کد مارک آپ HTML معتبر تبدیل کند.
در ادامه مقاله به مزایا و معایب هوش مصنوعی در Web Design میپردازیم:
مزایای استفاده از هوش مصنوعی در طراحی سایت
- تجربه کاربری بهتر
تجربه کاربری مهمترین مفهوم در طراحی وب است. کاربران برای کسبوکارها مهم هستند برای اینکه این کاربران معمولاً مشتری پولی هستند. ۷۹% مردم که محتوای مورد علاقه خود را در یک سایت پیدا نمیکنند به گوگل بازمیگردند و همان محصول را در سایت دیگری جستجو میکنند؛ بنابراین مهم است که اطمینان حاصل کنید که محصول شما بهراحتی پیدا میشود و مشتری میتواند در صورت نیاز بهراحتی پرداخت کند.
شرکتهایی مانند آمازون در داشتن وبسایت مشتری محور مهارت دارند چراکه از هوش مصنوعی استفاده میکنند تا تجربه کاربری را بهبود دهند؛ مثلاً، در هنگام ورود به حساب، مشتریها بهراحتی میتوانند لیستی از محصولات پیشنهادی را ببینند که ممکن است نیاز داشته باشند و با یک کلیک میتوانند این محصولات را در آدرس مورد علاقهشان تحویل بگیرند. این روند بسیار روان است و برای همین آمازون را به یکی از رقابتیترین شرکتهای تجارت الکترونیکی وب تبدیل میکند.
- محتوای شخصی شده
فرقی نمیکند که محتوا، ویدئو یا مقاله است، درهرحال محتوا در اینترنت پادشاهی میکند! با اجرای هوش مصنوعی در وبسایت میتوانید به مخاطب محتوای خاص نشان دهید که برای او شخصی شده است. برای نمونه، با وجود پلتفرمهای تولید محتوایی مانند یوتیوب، نت فلیکس و اسپاتیفای، هوش مصنوعی معمولاً موسیقی جدید، ویدئو و سایر محتوای مرتبط را پیشنهاد میدهد که بر اساس رفتارهای گذشته کاربر است. کاربران هم با دیدن محتوای پیشنهادی جدید خوشحال میشوند و مطمئن هستند که مطابق سلیقه آنهاست.
در نظرسنجی PwC، ۲۴% شرکتکنندگان ابراز کردند که تا سال ۲۰۲۵ هوش مصنوعی میتواند یک موسیقی در حد ۱۰۰ آهنگ برتر مجله بیلبورد بسازد، ۱۲% گفتند که میتواند یک کتاب در لیست برترینهای نیویورکتایمز بنویسید و ۷% هم معتقدند که میتواند جایزه پولیتزر را برنده شود!
- بهینهسازی جستجوی صوتی
یکی از ترندهای بهسرعت در حال رشد طراحی، بهینهسازی جستجوی صوتی است. ازآنجاییکه بسیاری از مشتریها از گوشی هوشمند بیش از دسکتاپ استفاده میکنند، وبسایتها مجبورند برای دستگاههای موبایل هم بهینهسازی کنند.
مطابق تحقیقات، ۵۰% همه جستجوها تا سال ۲۰۲۰ از جستجوی صوتی استفاده خواهد کرد. مردم هم بیش از همیشه در استفاده از جستجوی صوتی احساس راحتی میکنند تا جایی که در حال حاضر ۴۰% بزرگسالان روزی یکبار از جستجوی صوتی استفاده میکنند.
با استفاده از هوش مصنوعی در وبسایت، باتها میتوانند به مشتریهای شما کمک کنند تا نیاز خود را پیدا کنند و فرقی هم نمیکند به چه زبانی صحبت میکنند. این یکی از چالشیترین و درعینحال هیجانانگیزترین ترندها در تکنولوژیهای در آستانه ظهور است.
معایب استفاده از هوش مصنوعی در طراحی سایت
-
گرفتن جای انسانها
مطابق یک مطالعه که توسط Gartner انجام شد تا سال ۲۰۳۰ تا ۹۰% همه شغلها توسط ماشینهای هوشمند تهدید میشوند! آیا این تهدید شامل طراحی وب، گرافیک و اپلیکیشن موبایل هم میشود؟ ازآنجاییکه هوش مصنوعی در تولید محتوایی که متناسب دستگاههای مختلف است موثر است، آیا هنوز هم نیاز به دانش کدنویسی دارید؟ اگر ندارید، چگونه به این مرحله منتقل خواهید شد؟
اینها تنها تعداد محدودی از سؤالهایی هستند که به ذهن میرسند وقتی که به جایگاه انسان در تعامل با هوش مصنوعی در طراحی وب فکر میکنید. پیشینی جایگاه آینده انسان در طراحی وب سخت است، اما یک چیز قطعی است که انسان پر از خلاقیت و تخیلات است که حتی هوش مصنوعی هم نمیتواند آن را شبیهسازی کند!
-
مشکلات حریم خصوصی
ازآنجاییکه هوش مصنوعی و یادگیری ماشین میتوانند طوری ساخته شوند که رفتار مصرفکننده و تعامل آنلاین او را نظارت کنند، بسیاری از مصرفکنندگان احساس راحتی نمیکنند. نرمافزاری مانند آنالتیکس گوگل در ترکیب با هوش مصنوعی پتانسیل نامحدودی دارد تا داده مشتری را استخراج کند؛ بنابراین، برای مصرفکنندگان استرسآور است چراکه ۹۴% آنها تمایل دارند با شرکتی کار کنند که شفافیت کامل دارد.
چگونه میتوانید یک رابطه قوی با مشتری بسازید و اعتماد آنها را جلب کنید وقتیکه از هوش مصنوعی در طراحی وب استفاده میکنید! این وضع تا سالها چالشبرانگیز خواهد بود برای اینکه پیدا کردن تعادل بین داشتن اطلاعات زیاد در مورد مشتری و کمک به او برای پیدا کردن محصول مناسب که مورد نیازش است، کار سختی است!
-
عدم وجود تعامل انسانی
فارغ از اینکه چت باتهای خود را تا چه اندازه خوب طراحی کردهاید و پاسخهای اتوماتیک حرفهای ایجاد کردهاید، مشتریها قادرند تشخیص دهند که همه اینها توسط هوش مصنوعی ایجاد شدهاند. در عصر دیجیتال، بسیاری از کاربران پاسخهای شخصی و انسانی میخواهند بنابراین با استفاده از هوش مصنوعی از تعاملات انسانی موردتقاضا دور میشوید.
چت باتها از نظر ایجاد مانع برای ارتباط انسانی با مشتری مشکلآفرین هستند. ۳۴% مشتریها معمولاً از چت بات استفاده میکنند تا فقط به یک پشتیبان انسانی خدمات مشتری دسترسی پیدا کنند.
در پایان یک نمونه حرفهای از اپلیکیشنهای هوش مصنوعی را معرفی میکنیم که در طراحی وب هم استفاده میشود:
Adobe Sensei
Adobe Sensei از هوش مصنوعی و یادگیری ماشین استفاده میکند تا فرصتهای ناشناخته را کشف کنید، روند خستهکننده کار را سرعت دهید و تجربه کاربری مرتبط برای هر مشتری فراهم کنید. به عبارت ساده، ادوبی سنسی کمک میکند تا بهتر، هوشمندانهتر و سریعتر کارکنید.
ادوبی سنسی هوش مصنوعی را در مرکز تجربه کاربری بسیار عالی قرار میدهد تا کسبوکار را هوشمندتر کند.
با نگاه بر جنبه مثبت استفاده از هوش مصنوعی در تکنولوژی، مدیرعامل ادوبی سنسی معتقد است: مایکروسافت و ادوبی با همکاری هم از هوش مصنوعی استفاده میکنند تا هر چه بیشتر مدیریت روابط مشتری را بررسی کنند و یک دستهبندی و یا حتی صنعت جدید ایجاد کنند.
پلتفرم ابری مایکروسافت، Azure، به کسبوکارها فرصت میدهد تا داده را با سرعت دلخواه پردازش کنند و راهحلهای شرکتی ادوبی هم کسبوکارها را قادر میکند تا مشتری جذب کنند و با آنها تعامل کنند.
نتیجهگیری: هوش مصنوعی آمده تا کمک کند!
برای نتیجهگیری باید در نظر بگیریم که استفاده از هوش مصنوعی در طراحی وب مزایا و معایبی دارد اما پیشبینی کلی مثبت است! با استفاده از هوش مصنوعی در طراحی وب، ما انسانها میتوانیم زمان بیشتری برای خلاقیت و انجام امور مهم داشته باشیم.
بسیاری از مردم این سوءتفاهم را در مورد هوش مصنوعی دارند که تکنولوژی هوش مصنوعی جای انسانها را میگیرد اما هوش مصنوعی اغلب امور تکراری مانند پاسخگویی به درخواستها و تولید پیامهای اتوماتیک را به عهده دارد و از طرف دیگر میتواند داده آنالتیکس ارائه دهد که برای کسبوکار مفید است.
به جای اینکه روی عواقب منفی تمرکز کنیم، باید به خدماتی فکر کنیم که هوش مصنوعی میتواند برای ما انجام دهد تا تعاملات را بهبود بخشد.
با استفاده از هوش مصنوعی در طراحی وب، افرادی که دانش کدنویسی کمتری دارند هم میتوانند سهم بیشتری در وب داشته باشند.
مانند هر پدیده دیگری در زندگی، معمولاً از آینده میترسیم و باوجودی که هوش مصنوعی قطعاً اختلال بزرگی ایجاد خواهد کرد اما حتماً برای کسبوکارها، مشتریها و طراحان وب مزایای زیادی دارد.