ما در دورهای زندگی میکنیم که اطلاعات حکم پول را برای ما دارد. به همین دلیل برای موفقیت در کسبوکار آنلاین باید به دادهها و اطلاعات اهمیت دهیم.
در کسبوکارهای آنلاین، شما با مخاطبان بهصورت مستقیم ارتباط دارید و برای بهبود کسبوکار خود باید به نظر آنها توجه کنید. با استفاده از تستهای A/B و تست کاربردپذیری شما میتوانید روند بهتر و تأثیرگذارتری درفروش محصولات و طراحی وبسایت خود داشته باشید، با ما همراه باشید.
تست A/B چیست؟
تست A/B رایجتر از تست کاربردپذیری است، چون تست A/B در پلتفرمهایی زیادی از جمله نرم افزارهای طراحی سایت و سیستمهای ایمیل مارکتینگ قابل استفاده است.
تستهای A/B در زمینههای متفاوتی استفاده میشود و از دو مدل عنصر دیجیتالی بهره میبرد:
۱. وبسایت، صفحه فرود یا Landing Page، فرم عضویت
۲. خبرنامه ایمیلی و بررسی آنها
تستهای A/B درواقع آزمایشهای بیطرفانهای است که از کاربران میخواهد تا بین دو گزینه بهترین را انتخاب کنند. برای درک بهتر موضوع، به مثال زیر توجه کنید:
فرض کنید شما وبسایتی برای فروش کفش راه اندازی و برای آن landingpage طراحی کردهاید. برای بخش ثبت سفارش دو رنگ آبی و قرمز را در نظر دارید و میخواهید بدانید که کدام رنگ برای این دکمه مناسب تر است. شما میتوانید دو گزینه در وبسایت خود قرار دهید که هر دو گزینه کاربر را به بخش ثبت سفارش منتقل میکند و تنها تفاوت این دو گزینه رنگ آنها است. پس از گذشت مدتی و بررسی ترافیک سایت شما متوجه خواهید شد که کاربران کدام رنگ را بیشتر دوست داشتهاند و بین گزینه A/B کدام را انتخاب کردهاند.
تستهای A/B این امکان را میدهد تا طراح وبسایت و صاحب کسبوکار بهترین روش را برای طراحی وب سایت خود به کار گیرد. طرحها در دنیای آنلاین تا زمانی که مورد قضاوت مردم قرار نگرفتهاند، موفقیت کامل را کسب نخواهند کرد.
تست کاربردپذیری چیست؟
کاربردپذیری معادل واژه Usability است. در تعریف کاربردپذیری میتوان گفت که میزانی که یک محصول میتواند توسط کاربران خاصی برای رسیدن به هدفی معین مورداستفاده قرار گیرد و در حین استفاده رضایت کاربر را جلب کند.
آزمون A/B دو حالت مختلف از یک محصول و یا طراحی را برای کاربران تصادفی آزمایش میکند و به شما کمک میکند با طراحی کاربرپسند به موفقیت بیشتری در طراحی برسید؛ اما تست کاربردپذیری مفهومی کاملاً متفاوت نسبت به تست A/B دارد. در تست کاربردپذیری مفاهیم رضایت و سهولت در استفاده موردنظر است و ارزیابی میشود.
تفاوت اصلی تستهای A/B و کاربردپذیری این است که شما در تست A/B به مخاطب خود حق انتخاب میدهید و او را در یک آزمون قرار میدهد. در تست کاربردپذیری مخاطب شما تنها با یک محصول و یک مسئله روبهرو است و در رابطه با کمیتها و کیفیت یک موضوع نظر میدهد.
به زبان سادهتر در آزمون کاربردپذیری باکیفیت سروکار دارید، راحتی و رضایت یک کاربر در کار کردن با وبسایت شما و دسترسی بدون دردسر به محتوای موردنظر خود جزئی از کاربردپذیری است.
هدف از آزمون کاربردپذیری این است که شما محصولی را تولید کنید، در اختیار کاربر قرار دهید و ببینید که کاربر تا چه میزان در استفاده از محصول احساس راحتی میکند. این آزمون درزمینه تولید محصول و وبسایتهای عرضه محصولات بیشتر استفاده میشود.
چه زمانی آزمون A/B و کاربردپذیری همزمان استفاده میشوند؟
حالا که تفاوتهای این دو آزمون را فهمیدیم، به این موضوع میپردازیم که چه زمانی هر دو تست باهم انجام میشوند.
تست کاربردپذیری قبل از تست A/B انجام میشود. فرض کنید که یک وبسایت فروش الکترونیکی راه انداختهاید که در مرحله آزمایش قرار دارد.
در نسخه آزمایشی وبسایت، افراد به سایت شما سر میزنند، خرید میکنند و در صورت بروز مشکل، آن را با شما در میان میگذارند. این مرحله جزو آزمون کاربردپذیری بهحساب میآید. در این مرحله شما میتوانید مشکلات اساسی را پیداکرده و بر روی آنها کارکنید. در طی این فرآیند ممکن است با مشکلات متعددی مواجه شوید که یکی از رایجترین آنها، عدم امکان پرداخت پول با کارتهای اعتباری متفاوت است.
در این قسمت شما میتوانید از تست A/B استفاده کنید. امکان خرید برای مشتری را با دو کارت اعتباری فراهمسازید و با بررسی ترافیک و انتخاب کاربران به این نتیجه میرسید که کدام گزینه بیشتر انتخابشده است.
حالت های مختلف برای تست کاربردپذیری
معمولاً افراد با انواع مختلف تستهای کاربردپذیری آشنا نیستند. برخی روشهای انجام دادن تستهای کاربردپذیری بسیار متفاوت و مؤثرتر از سایر روشها است. برخی روشها ممکن است برای کاربر بسیار سخت باشد و کاربر برای انجام آن دچار مشکل شود. یکی از روشهای دشواری که برای آزمون کاربردپذیری استفاده میشود، استفاده از نظرات بهصورت صوتی است. از کاربر خواسته میشود تا با استفاده از میکروفون نظر خود را در رابطه با سایت یا محصول بگویید.
مزیت این روش این است که شما میتوانید تمام دیدگاههای کاربر را بهصورت کامل داشته باشید و بتوانید در آینده از آن استفاده کنید. هرچند این روش کمتر مورداستفاده قرار میگیرد.
در این قسمت چند نمونه از بهترین روشها برای انجام آزمون کاربردپذیری را بررسی میکنیم:
- استفاده از ابزارهای اتوماتیک که هم هزینهها را کاهش میدهند و هم تمام حرکات را بهصورت آنلاین ضبط میکنند. این روش میتواند تأثیرگذار باشد ولی در استفاده از این روش محدودیتهایی وجود دارد.
- با استفاده از دوربینها و دستگاههای ضبط صدا میتوان تمامی واکنشها و عملکرد کاربران را مشاهده و ارزیابی نمود. اما استفاده از این روش بسیار پرهزینه است.
- یکی از پرطرفدارترین روشهای تست کاربردپذیری، تصویری از صفحه کاربر است. این روش هم ممکن است کمی پرهزینه باشد ولی اطلاعات زیادی را در اختیار شما قرار میدهد.
تست A/B و کاربردپذیری در چه زمینههایی استفاده میشود؟
هر شرکتی که درزمینه فروش اینترنتی فعالیت دارد و قسمتی از فعالیتهایش به اینترنت وابسته است، میتواند از این آزمون ها استفاده کند. شما میتوانید این آزمون ها را بهصورت رایگان هم بهکارگیرید.
بهعنوانمثال MailChimp تست A/B خود را بهصورت رایگان ارائه داد. اگر امکان استفاده از این روش را هم ندارید، میتوانید از دوستان و یا اعضای خانواده خود بخواهید تا وبسایت شمارا بررسی کنند و نقاط ضعف و قوت را به شما بگویند.
آزمون A/B و کاربردپذیری در چه زمینههای دیگری استفاده میشود؟
- ارزیابی ارسال خبرنامه
- پیدا کردن فرمت مناسب برای دریافت رسیدهای الکترونیکی
- تست بخش فروش و بررسی فرآیند پرداخت
- تست طرحها و فرمتهای مختلف برای ثبتنام
- رسیدن به طراحی ایده آل برای رسیدن به Landing Page مناسب
- درک بهتر انتظارات مشتریان از صفحه خرید محصولات
- به دست آوردن آمار مشتریانی که مایل به استفاده از اپلیکیشن تلفن همراه هستند
ابزار تست A/B و کاربردپذیری
- Unbounce: بهوسیله ابزار unbounce میتوانید landing page بسازید.
این ابزار دارای قالبهای زیبا، قابلیتهای متفاوت و بستههای کامل برای تستهای A/B است. این برنامه هیچ قابلیتی برای تستهای کاربردپذیری ندارد. - Optimizely: این ابزار در هر دو زمینه تستهای کاربردپذیری و تست A/B به شما کمک میکند. ابزار بهینهسازی یک بسته بسیار مناسب برای بالا بردن بازده وبسایت شما است. با استفاده از این ابزار شما میتوانید آزمایشهای موردنظر را بر روی وبسایت خود انجام دهید و بهترین نتیجه را بگیرید.
- CrazyEgg: یکی از ابزارهای آنالیز و بررسی وبسایتها است. با استفاده از این ابزار شما میتوانید تمام حرکات کاربران خود را زیر نظر داشته باشید و هرجایی که کاربر ماوس خود را برده است، مشاهده کنید. این ابزار برای هر دو تست کاربردپذیری و A/B استفاده میشود.
- Five Second Test: ابزار تست ۵ ثانیهای یکی دیگر از ابزارهای آنالیز و بررسی وبسایتها است. این ابزار موارد مهم و تأثیرگذار در طراحی وب سایت شمارا تشخیص میدهد. در استفاده از این ابزار دو روش استفاده میشود: ۱. مموری تست (Memory Test): شما ۵ ثانیه به بازدیدکننده سایتتان زمان میدهید و از او میخواهید عناصری را به خاطر بسپارد. ۲. کلیک تست (Click Test): شما ۵ ثانیه به بازدیدکننده زمان میدهید و از او میخواهید که بر روی عناصر خاصی کلیک کند.
- Usabilla: بدون شک این ابزار یکی از تأثیرگذارترین ابزارها برای ارزیابی عملکرد کاربران سایتها است. شما از مخاطبین خود میخواهید نظر خود را در رابطه با هر قسمتی با شما به اشتراک بگذارند. بهعنوانمثال شما میتوانید انتهای خبرنامهای که برای کاربران ارسال میکنید، از Usabilla استفاده کنید و نظر کاربران را در رابطه باکیفیت خبرنامهها و نحوه ارسال آنها را نظرسنجی کنید.
برای استفاده از تستها آمادهاید؟
با استفاده از تستهای A/B و تستهای کاربردپذیری میتوانید جان تازهای به کسبوکار خود بدهید و بر اساس احساس تصمیم نگیرید و بر اساس دادهها و اطلاعات بهترین تصمیم را اتخاذ نمایید. با استفاده از تستها میتوانید جلوی هزینههای اضافی را بگیرید و با کمترین هزینه، بازدهی بیشتری داشته باشید. آمارها نشان داده است که موفقترین کسبوکارهای آنلاین از تستهای A/B و تست کاربردپذیری استفاده کردهاند.
اگر شما هم تجربهای درزمینه استفاده از آزمون A/B و کاربردپذیری دارید با ما به اشتراک بگذارید.
ممنون از مطلب خوبتون
اگر لطف کنید بیشتر در مورد این دو تست توضیح بدید عالی میشه