راهنمای مطالعه
دنیای اینترنت پر از ویروس، باجافزار، هکر و انواع و اقسام کلاهبرداریهاست، بنابراین حفظ امنیت در اینترنت دارای اهمیت زیادی است. تقریباً ۷۰% از کاربران اینترنت نهتنها به یک دستگاه، بلکه به چند دستگاه مختلف بهصورت همزمان متصل هستند. این افراد روزانه از دستگاههای مختلفی به دنیای اینترنت وارد میشوند و به همین خاطر حفظ امنیت در این فضا امری بسیار دشوار به نظر میرسد. براساس نتایج تحقیقات Go-Gulf نسبت افرادی که با چند دستگاه مختلف به اینترنت متصل هستند در بازه سنی ۲۵ تا ۴۹ از ۷۰% هم بیشتر است.
با توجه به افزایش نرخ جرائم اینترنتی و خطرات مربوط به انتشار ویروسها و باجافزارها کاربران باید بیشازپیش به حفظ حریم شخصی و امنیت خود در دنیای مجازی اهمیت دهند. در ادامه قصد داریم ۵ ترفند اساسی و مهم را دراینباره به شما آموزش دهیم. با ما همراه باشید.
۱ – نرمافزار آنتیویروس نصب کنید
هرروز انواع و نسخههای تازهای از ویروسها، کرمها، تروجانها، باجافزارها، ابزارهای مزاحم تبلیغاتی و جاسوسی در سرتاسر جهان شناسایی میشوند. برخی بدافزارهای رایج مانند باجافزار Bad Rabbit که در سال ۲۰۱۷ شیوع پیدا کرد، میتوانند بهقدری گسترش یابند که سرتیتر خبرگزاریهای مهم هم به آنها اختصاص یابد. روزانه تقریباً یکمیلیون بدافزار تازه در دنیا شناسایی میشود و جالب است بدانید که سال گذشته تقریباً نیمی از جمعیت آمریکا به باجافزار Bad Rabbit آلودهشده بود.
مقاله مرتبط: اگر نگران هک شدن حساب کاربری خود هستید، به این سایت سری بزنید!
با توجه به شرایط موجود همه ما باید راهکار مناسبی پیدا و یکی از بهترین آنتیویروسهای موجود را روی دستگاههای هوشمندمان نصب کنیم. بهترین راه این است که برنامه آنتیویروس اصلی را همیشه فعال نگهدارید و یک نرمافزار مشابه دیگر هم نصب کنید و آن را در بازههای زمانی مختلف مانند هفتهای یکبار به اجرا درآورید.
۲ – از ایمیلهای مشکوک به کلاهبرداری دوریکنید
دریافت ایمیلهای کلاهبرداری (فیشینگ) اصلاً در دنیای اینترنت تازگی ندارد؛ اما کلاهبردارها حالا باهوشتر شدهاند و تشخیص این درخواست زیرکانه دیگر بهاندازه گذشته ساده نیست. این کلاهبردارها در گذشته با حروف درون کلمهها و اشکال لوگوها بازی میکردند تا کاربران را فریب دهند؛ اما حالا این ایمیلها بهقدری ماهرانه طراحی میشوند و واقعی به نظر میرسند که اکثر کاربران پس از مشاهدهشان آنها را باور میکنند.
وقتی دریافتکنندگان تصور میکنند که ایمیل دریافتی کاملاً واقعی است، اطلاعات هویتی و همچنین حسابهای بانکی و اعتباری خود را در اختیار آنها میگذارند. فارمینگ یکی از رایجترین انواع کلاهبرداری به روش فیشینگ است و بدینصورت اجرا میشود که کاربر را از ایمیل به صفحه اینترنتی جعلی دیگری منتقل میکند. این صفحه مانند وبسایتهای اصلی طراحیشده و هدف آن همانطور که اشاره کردیم جلب اعتماد کاربر برای بهدست آوردن اطلاعات شخصی و بانکی است.
همه کاربران باید دائماً مراقب این حملههای فیشینگ و فارمینگ باشند. بهترین روش برای جلوگیری از بروز مشکل فعال کردن فایروالها، نصب نرمافزار ضد بدافزار و همچنین جلوگیری از باز کردن لینکهای مشکوک است. این حملههای مجازی در گذشته در قالب ارسال با طراحی کاملاً ساده و ابتدایی شکل میگرفتند؛ اما حالا کلاهبرداران از ابزارهای پیشرفتهتری بهره میبرند و ایمیلهایی با ظاهر کاملاً واقعی و قابلباور طراحی میکنند. بهتر است لینکهای تعبیهشده درون ایمیلها را باز نکنید و بهجای آن به مرورگر بروید و وارد وبسایت بانک یا سازمان موردنظر شوید.
مقاله مرتبط: ٣ راه برای جلوگیری از سوء استفاده ایمیل ها در هاست
همچنین آدرس کامل دامنه ایمیل را بررسی کنید. این آدرس ممکن است روی صفحه موبایل کوتاهتر از آدرس واقعی به نمایش گذاشته شود و مخصوصاً نتوانید پسوند آن را مشاهده کنید. برای مثال، تصور کنید که ایمیلی از شرکت اپل برای شما ارسالشده است و از شما میخواهد تا برای بهروزرسانی اطلاعات اعتباری وارد وبسایت شوید. این ایمیل باید از آدرس apple.com@ برای شما ارسالشده باشد؛ اما اگر آدرس ایمیل apple43465443.ru@ بود، به آن اعتماد نکنید.
اگر از صحت ایمیل دریافتیتان مطمئن نیستید، میتوانید از شرکت ارسالکننده پرسوجو کنید. اغلب شرکتها ایمیل بهخصوصی برای این مواقع دارند و میتوانید ایمیلهای جعلی کلاهبرداری به نام آنها را گزارش کنید. برای مثال، اگر ایمیل جعلی درباره خدمات اپل دریافت کردید، همان را به آدرس reportphishing@apple.com ارسال کنید. این شرکتها قادر هستند صحتوسقم منبع ارسال را تأیید کنند یا در صورت لزوم برای غیرفعال کردن آن قدم بردارند.
۳ – حواستان به شبکه ارتباطی Wi-Fi عمومی باشد
شبکه ارتباطی Wi-Fi عمومی برای کاربرانی مناسب است که مایل هستند دستگاهشان را در اماکنی ازجمله کافیشاپ، فرودگاه و هتل به اینترنت بیسیم متصل نگهدارند. شبکه ارتباطی Wi-Fi خانگی شما ترافیک و انتقال دادههایتان را به کمک رمز عبور از دسترس عموم مصون نگه میدارد؛ درحالیکه مشکل اصلی در استفاده از Wi-Fi عمومی همین ناامنی است.
همه کاربران در شبکه ارتباطی Wi-Fi عمومی میتوانند بدون نیاز به رمز عبور از آن بهره ببرند؛ اما در مقابل همه اطلاعاتی که در آن انتقال مییابد را ازجمله نام کاربری، اطلاعات شخصی و مالی میتوان ردیابی کرد. در این مورد همچنین گزارششده است که لپتاپ برخی کاربران در شبکه ارتباطی Wi-Fi عمومی کافیشاپهای مخصوص برند استارباکس بارها هک شدهاند.
سادهترین راهکار برای جلوگیری از بروز مشکل این است که وقتی از منزل خود خارج میشوید، از اتصال به شبکههای Wi-Fi عمومی خودداری کنید. امروزه شبکه ارتباطی سلولار در اغلب دستگاههای همراه هوشمند تقویتشده و بهتر است از همان برای ورود به دنیای اینترنت بهره ببرید. برای مثال، شبکه ارتباطی ۴G سرعت قابل قبولی ارائه میکند و همچنین نفوذ به آن اصلاً کار سادهای نیست؛ اما این شبکه هم مانند Wi-Fi عمومی نمیتواند بدون رخنه باشد و همچنان باید راهکاری برای حفظ امنیت اطلاعات خود در آن بهکارگیرید.
WPA3، تازهترین پروتکل رمزگذاری بیسیم به شمار میرود و قرار است تا چند سال آینده فراگیر شود. این پروتکل برای رفع مشکلات امنیتی طراحیشده است و هرکدام از اتصالهای شخصی به شبکه ارتباطی Wi-Fi عمومی را بهصورت جداگانه رمزگذاری میکند. از طرفی تا آن زمان باید از روشهای دیگر برای حفظ امنیت در این شبکهها استفاده کرد. بهره گرفتن از VPN یکی از همین راهکارهای سودمند است که علاوه بر حفظ امنیت دادههای شما مزایای دیگری هم دارد.
۴ – انتخاب و حفظ امنیت رمز عبور
نام کاربری و رمز عبور مهمترین عناصری هستند که امنیت حسابهای کاربری شما را در ایمیل، حساب بانکی و اساساً همه نقاط شخصی اینترنتی حفظ میکنند. بسیاری از کاربران حسابهای کاربری متعددی در دنیای مجازی دارند و باید امنیت همه آنها را بهخوبی حفظ کنند. همچنین اپلیکیشنهایی هم طراحیشدهاند که هدف فعالیت آنها کمک به شما درزمینهٔ ردیابی و مدیریت حسابهای کاربریتان است.
شکافهای امنیتی در اینترنت تابهحال بارها باعث سوءاستفاده هکرها از حسابهای کاربری افراد و انتشار اطلاعات خصوصی درون آنها شده است. بسیاری از کاربران در انتخاب رمز ورود خود از کلمههایی استفاده میکنند که در کتابهای لغت هم وجود دارند و در سایر وبسایتها و حسابهای دیگرشان هم از همین رمز عبور بهره میبرند. این افراد معتقدند که نمیتوانند رمزهای مختلف برای حسابهای متعددشان انتخاب کنند؛ چراکه به خاطر سپردن این رمزها دشوار است. از طرفی واقعیت موجود این است که برای حفظ امنیت در اینترنت باید رمزهای حرفهای که طولانی و غیرقابلتشخیص هستند برگزینید. در انتخاب رمز عبور باید از عناصر مختلف شامل حروف، کاراکتر و اعداد بهره گرفت و همچنین آنها را بهصورت کوچک و بزرگ بدون ترتیب مشخص در کنار هم قرار داد.
ابزارهای مختلفی برای طراحی و انتخاب رمز عبور مطمئن وجود دارد. بهمنظور انتخاب رمز عبور مناسب از یک ابزار آنلاین کمک بگیرید و سپس مدیریت این رمزها را به یک برنامه مدیریت رمز عبور مانند LastPass یا Dashlane که میتواند رمزهای عبور را در میان دستگاههای مختلف دنبال کند، بسپارید. در آخر به خاطر داشته باشید که برای حفظ امنیت حسابهای کاربری نباید تنها به رمز عبور تکیه کنید؛ بلکه بهتر است تأیید هویت دومرحلهای را هم فعال کنید تا میزان امنیت آنها بیشتر شود.
۵ – امنیت شبکه ارتباطی را حفظ کنید
در بحث حفظ امنیت بیش از هر چیز به دستگاه کلاینت یا همان کاربر اهمیت داده میشود؛ اما اهمیت شبکه ارتباطی را نباید نادیده گرفت. روتر یا مودم شبکه ارتباطی خانه را مدیریت میکند و اگر شکاف امنیتی در آن ایجاد شود، همه دستگاههای متصل به آن در معرض خطر قرار میگیرند. نرمافزاری به نام F-Secure Router Checker وجود دارد که به کمک آن میتوانید بررسی کنید آیا شبکه ارتباطی منزل شما با مشکل امنیتی مواجه شده است یا خیر.
مقاله مرتبط: ۹ راه مؤثر برای افزایش امنیت در سرور مجازی
کاربران همواره باید راهکارهای امنیتی لازم را بهکارگیرند تا احتمال بروز مشکل امنیتی در شبکه ارتباطی منزل کاهش یابد. اولین کار بهروزرسانی روتر یا مودم و ارتقای آن به تازهترین بستههای امنیتی و firmware منتشرشده برای آن است. فرمویر را تنها از وبسایت رسمی سازنده دریافت کنید و در بازههای زمانی مشخص آن را به نسخههای تازهتر ارتقا دهید.
اگر از مودم قدیمی استفاده میکنید و سازنده دیگر فرمویری برایش منتشر نمیکند، بهتر است یک مودم تازهتر تهیه کنید یا فرمویرهای متن باز ازجمله OpenWRT یا DD-WRT را که توسط جوامع اینترنتی مشخصی بهروزرسانی میشوند نصب کنید. اگر قصد خرید مودم تازهای دارید، حتماً مدلی را بخرید که از آنتیویروس در سطح شبکه پشتیبانی کند. برای مثال، یکی از روترهای ایسوس از AirProtection طراحی Trend Micro پشتیبانی میکند و میتوانید آنتیویروس آن را از منوی تنظیماتش فعال کنید.